Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Endokrinologie - obezitologie

odpovídá: MUDr. Daniela Kremlová | dotazů: 201

Close

MUDr. Daniela Kremlová

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,

toto téma je aktuálně uzavřeno pro pokládání nových dotazů. Zkuste navštívit toto téma někdy v budoucnu, možná už bude otevřeno.

Obezita

Dotaz:
Především mi bývá špatně, mám nízký tlak. Jsem strašně unavená,někdy mám pocit,že se nedočkám večera.Nevycházím bez vložky a společensky se cítím méněcenná. Přibrala jsem před 5-ti lety, těhotenstvím,spíše v období ročního kojení ze 65 kil.Dnes vážím 94 kilo a vůbec nejdou dolů. Přestala jsem před dvěma měsíci kouřit.To jsem dokázala, ale s tím ostatním potřebuji poradit. Mockrát děkuji za tuhle možnost,není lehké o tom mluvit.

Odpověď:
Je správné,že jste přestala kouřit,již z toho je patrné ,že máte pevnou vůli,proto se domnívám,že se Vám podaří i snížit hmotnost.Nejlepší cestou je obrátit se na společnost STOB,jsou po celé republice v každém větším městě a pořádají kurzy snižování nadváhy pod dohledem psychologů a specielně vyškolených lidí.Naučí Vás se správně stravovat a rovněž se zde lx týdně cvičí.Nenajdete li kontakt ve Vašem městě pak napište a poradím Vám telefon na centrálu v Praze,dnes ho tady nemám.Dále je možnost obrátit se na obezitologickou ambulanci ,těch je v republice ale méně.Hlavně to nevzdávejte,vedlo by to k depresím a nestojí Vám to za to,přestala jste kouřit ,proto asi nyní jde dolů váha hůře,ale uvidíte,že to dokážete,ke kouření se již v žádném případě nevracejte.

Vloženo: 20.12.2002 23:08:49

Bušení srdce

Dotaz:
V posledních dvou týdnech mě 2 x zastihl "záchvat", přikterém jsem přestával vidět, bušilo mi srdce a výrazně se zrychlil tep. Měla jsem silný pocit na omdlení a pocit úzkosti. Několikrát s estalo, že tento stav začínal, ale nedošlo to tak daleko. Velmi mi to vadí a ráda bych věděla, zda to může souviset se šť. žlázou a co mám dělat. Byla jsem na glyk.oralnim testu a cukrovku nemám. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Zdali obtíže souvisí se štítnou žlázou lze jednoznačně zjistit odběry krve na TSH a T4 tj hormony štítné žlázy.Provede Vám i praktický lékař.Pokud je funkce vpořádku hodnoty budou v normě a je třeba zjistit jinou event příčinu obtíží.

Vloženo: 13.12.2002 14:40:03

chlupy

Dotaz:
CTELA JSEM SE ZEPTAT NA PROBLEM KTERY SE TYKA OCHLUPENI UZ NEJAKY ROK MI ROSTOU CERNE A TVDE CHLUPY PO CELEM TELE,NA KRKU NA BRISE I NA PRSOU.SNAZIM SE JE VYTRHAVAT ALE VSE JE JEN DO CASNE,CHODILA JSEM TAKE NA LEJZR ALE BEZ NEJAKE ZMENY.MAM JEDNO DITE A V RODINE NIKDO PODOBNE PROBLEMI NEMA.PRODELALA JSEM VSECHNA VYSETRENI JSEM UPLNE ZDRAVY CLOVEK A PRY MI NENI POMOCI.DEKUJI.

Odpověď:
Nevím,zdali jste byla i na endokrinologii a zdali Vám odebrali hormony nadledvinek a vaječníků,provedli Vám ultrazvuk vaječníků,nadledvin a byla jste vyšetřena opravdu komplexně.Pokud ano,pak je možné pokud máte vpořádku prsa i gynekologicky není kontraindikace ,nasadit Vám antikoncepci,která většinou nález zlepší,konkrétně Diane 35,eventuelně ještě s dalšími léky.

Vloženo: 12.12.2002 16:39:45

Prsa

Dotaz:
Problém, který mě trápí spočívá v tom, že mám jedno prso větší než druhé. Nejdřív jsem tomu nevěnovala pozornost, ale nyní je to již dost viditelné a je mi to dost nepříjemné. U žádného lékaře jsem s tím dosud nebyla. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Postup v daném případě závisí na vašem věku, na tom, zdali již máte děti či nemáte,je třeba provést ultrazvuk prsou event ještě další vyšetření.Nejprve se obraťte na vašeho gynekologa a ten zvolí další správný postup.

Vloženo: 07.12.2002 22:48:05

štítná žláza ??

Dotaz:
Vážená paní doktorko,při krevních testech mi naměřily >100.0 TSH. O endokrynologii toho moc nevím ,ale asi to není běžná zvýšená hodnota,že? A to mám ještě podezření,že ten znak > znamená zaokrouhleno dolu protože vyšší hodnotu ten přístroj který to vyjel asi neumí napsat.Domnívám se,že mi asi vůbec nefunguje štítná žlaza.Vím to teprve tři týdny,takže čekám na další výsledky. Hrozí mi nějáká náhlá újma nebo v klidu můžu počkat až mě pošlou na Endokrinologii??Moc děkuji.M.C.

Odpověď:
TSH nad 100 znamená prakticky nefungující štítná žláza, protože jistě s tímto nálezem chodíte již delší dobu,Vaše tělo se již adaptovalo,ale přesto je třeba urychleně nasadit léčbu a to nejlépe na endokrinologii.Ihned se s tímto výsledkem dostavte na nejbližší endokrinologickou ambulanci a ukažte ho tam,vezmou Vás statim ihned ještě ten den.Tento nález je indikován k okamžité léčbě.Po nasazení léků se tento výsledek upraví a vaše štítná žláza zase bude díky lékům pracovat vpořádku.také Vám dodělají ultrazvuk štítné žlázy.

Vloženo: 05.12.2002 00:11:08

hormonální problém?

Dotaz:
Mému dospívajícímu třináctiletému synovi začíná růst jdno prso. Vytvořil se mu pod dvorcem "nádorek" o málo menší než dvorec sám. Je tuhý. I bradavka je vystouplejší než druhá. Začíná mu růst ochlupení. Může to být projev nerovnoměré produkce hormonů, či něco jiného? Na jakého lékaře je vhodné se případně obrátit? Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Může jít o tzv gynekomastii v pubertě.Je třeba navštívit nejprve jeho dětského lékaře a ten dá nejspíše doporučení na endokrinologii k vyloučení jiného původu zduření.A provede endokrinolog krevní odběry aby znal hladinu hormonů.Stav je léčitelný pomocí léků někdy se přidávají i injekce.

Vloženo: 03.12.2002 13:29:14

štítná žláza

Dotaz:
Dobrý den!Trpím již 5 let se štítnou žlázou.Nejprve hyperfunkce(szhubla jsem 20 kg),pak další extrém - při léčbě jsem se dostala až k nečinnosti žlázy.Nyní mám hypofunkci,již rok beru Letrox.Včera jsem zase dávala krev na vyšetření,za tyden Vás velice poprosím o další zhodnocení výsledků.Ale nyní mám dotaz,co signalizuje vážnější komplikace nebo problémy se štítnou žlázou?A v jakém přípedě se přistupuje k operaci a strumektomii(třeba když je celá "rozhozená nějakou dobu")?Proč se ptám...myslím si,kdyby mi byla vyoperovaná,měla bych klid!Nyní se potácím od extrému k extrému.Nejprve velice zvýšená funkce,potom třeba zase ji mám jako "mrtvou". Děkuji velice za radu.Zuzana

Odpověď:
Vážnější komplikace signalizuje změna ultrazvukového nálezu na štítné žláze,eventuelně komplikace může signalizovat tak zvaná hladina protilátek proti štítné žláze.K operaci se přistupuje velmi individuálně,pokud ale se Vám funkce snížila po hyperfunkci,není nikde psáno,že se Vám ještě někdy hyperfunkce vrátí /na 100% to sice nejde vyloučit ale není to příliš časté/.Velmi záleží na vašem ultrazvukovém nálezu,bez něho Vám nemohu napsat zdali bych Vás na operaci poslala či ne.

Vloženo: 28.11.2002 13:04:11

poruchy štítné žlázy

Dotaz:
Padání vlasů, obočí, řas, únava. Je možné, aby to souviselo s poruchou štítné žlázy? Lékařka mi také řekla, že by to mohla být porucha příštitných tělísek. Od jara už nehubnu a mám obavy, že pokud se prokáže hyperfunkce štítné žlázy, budu po lécích přibírat. Dá se tomu nějak vyhnout? Např. vhodně zvolenými preparáty?

Odpověď:
Ano,obtíže mohou souviset s poruchou štítné žlázy,ale jednoznačnou odpověĎ lze získat pouze z krevního odběru.Pokud se léky dávají ve správných dávkách,většinou léčba nějak významně hmotnost neovlivní.Nechte si krev odebrat aby se příčina zjistila co nejdříve a nechte si zkontrolovat i krevní obraz,železo,hladinu vápníku hořčíku a cukru/ a samozřejmě hormony TSH a volné T4/

Vloženo: 27.11.2002 16:26:17

dotaz

Dotaz:
muj hlavní problem je obezita.Myslím,~e to má souvislost i s onemocnním stítné zlázy.Mela bych zájem o bandáz zaludku muj BMI se pohybuje mezi 35 - 40. Pred 5 roky jsem absolvovala hubnoucí kurz (STOB) kde se mi podarilo zhubnout 25 kg za 10 msíco,ale za cenu toho,ze jsem témer nejedla nebo pouze zeleninu zádny tuk a den 2,5 - 3 hod. cviceni.Za 3 roky jsem opet na sve vaze i vice.Prosim o odpoved jestli by mi bandaz pomohla. je mi 46 let merim 156 m a vazim 89 kg.

Odpověď:
Bandáž žaludku je až poslední metoda,ke které se obezitolog odhodlá až po vyčerpání všech možností.Metoda má své komplikace ,pokud totiž se nebudete stravovat po operaci přiměřeně a chut nebudete zvládat žaludeční pahýl může způsobovat celou řadu obtíží.Před bandáží je bezpodmínečně nutné endokrinologické vyšetření,psychiatrické vyšetření,ultrazvuk břicha ,......zkuste ještě návštěvu obezitologické či endokrinologické ambulance a redukci ještě bez bandáže,určitě jste šikovná,když jste ve STOBU zhubla 25 kg.A máte vyšetřenou štítnou žlázu????

Vloženo: 21.11.2002 18:16:46

Vyšetření štítné žlázy

Dotaz:
Dobrý den, za poslední dva roky jsem přibrala na váze 20kg, aniž bych jedla víc, než dřív. Netvrdím, že moje stravování bylo vždy ideální, taky jsem se moc nehýbala, ale to i před tím a najednou nepomáhalo ani omezování jídla, letos v létě se naopak nárůst váhy ještě urychlil (7kg za měsíc). Od září dodržuji přísný režim v jídle (5000kJ denně), 2x denně půlhodinu na rotopedu, přesto se mi doposud podařilo zbavit pouze 3kg. Je mi neustále zima, i v takřka přetopených místnostech mám ledové ruce a cítím se hrozně unavená a ospalá, i když spím 7 hodin denně. Kam se mám obrátit, když bych chtěla vyšetřit činnost štítné žlázy? Musím nejdřív ke svému obvodnímu lékaři? (jsem totiž nyní pracovně vázána mimo své původní bydliště)

Odpověď:
Ano,musíte nejprve ke svému spádovému lékaři/obvodní nebo nějaký jiný závodní lékař/ a požádat ho o odběry krve na TSH a volné T4.Důvod je ten,že pokud je mi známo endokrinologové po celé republice mají nadbytek pacientů jelikož je nás málo a proto bereme pacienty pouze s doporučením.Pokud se v krvi snížená funkce potvrdí pak je třeba hned na endokrinologii či eventuelně internu či Vás praktický lékař zaléčí sám.Vaše obtíže jsou opravdu velmi typické pro sníženou funkci proto si nechte krev co nejdříve nabrat......

Vloženo: 18.11.2002 12:09:35

štítná žláza

Dotaz:
Dobrý den pani doktorko,zajímalo by mne zda lék který mi byl nově předepsán Letrox 50,nebude mít vliv na přírůstek váhy.Pakliže ano prosím poraďte mi jak mám postupovat aby jsem se moc nezačala spravovat Děkuji. Brázdová Iva.

Odpověď:
Nebude mít v žádném případě vliv na přírůstek váhy,buďte klidná,dříve se dávál i na obezity ,protože zvyšuje metabolismus.Spíše je možné,že váha může klesnout.

Vloženo: 14.11.2002 17:47:48

endokrinologie

Dotaz:
Dobrý den paní doktorko. Již půl roku se léčím na zvýšenou funkci štítné žlázy a moje p. dokorka mi řekla, že jestli nebudu chtít mít jednou problémy v těhotenství a mít zdravé dítě, tak musím jít na operaci. Jinak by mohly léky které užívám dítě poškodit. Chtěla bych se zeptat, jeslti je tomu opravdu tak a jestli neexistuje nějaká jiná možnost, jak mít jednou zdravé děti. Z operace mám strach. Jaké jiné léky bych mohla užívat. Nepomohlo by mi, kdybych brala nějaké vitamíny a kdyby ano, tak jaké.Předem děkuji na odpověď.

Odpověď:
Pokud se léčíte se štítnou žlázou konkrétně se zvýšenou funkcí štítné žlázy a ještě jste neměla děti,pak je pro Vás opravdu lépe pokud je štítná žláza navíc zvětšená a jsou v ní nějaké ultrazvukové změny,nechat si žlázu odstranit.Je to proto,že je určité riziko,že v těhotenství a hlavně po porodu se stav náhle změní a léky se musí podávat ve vyšších dávkách,což není pro dítě bezpečné a mohou pak v těhoteství nastat různé komplikace.Pokud budete brát léky pravidelně po operaci,pak Vám plně nahradí Vaší štítnou žlázu a budete mít zcela zdravé dítě a nebudete se mít čeho obávat.Proto i já tak jako většina neli všichni endokrinologové doporučuji ženám se zvýšenou funkcí,které chtějí mít v blízké době děti a které mají zvětšenou žlázu jít na operaci.

Vloženo: 13.11.2002 18:57:34

Gilbertova zloutenka

Dotaz:
Muj pritel trpi Gilbertovou zloutenkou, je mu 22 let. Rada bych se o teto nemoci neco dozvedela. Je vylecitelna? Je dedicna? Je potreba dieta ci jine stravovaci navyky? Pritel je v posledni dobe neustale unaveny a 3/4 dne prospi, muze tato choroba mit vliv i na jeho neustalou unavu. Nevim o teto nemoci nic a ani pri hledani na internutu jsem nebyla uspesna. Moc me to trapi. Prosim pomozte. Dekuji za odpoved.

Odpověď:
Příčinou Gilbertovy nemoci je defekt enzymu,který odbourává krevní barvivo bilirubin v játrech,proto je jeho hladina zvýšená a vzniká žloutenka.Většinou ale nemoc nedělá žádné obtíže,pouze je vidět na lidech mírně nažloutlé bělmo oční,někdy mívají zažívací obtíže.Nemoc se neléčí a považuje se za nezávažnou.Neměl by játra zatěžovat nadbytkem alkoholu,tučnými a smaženými jídly.Dědičná být nemoc může.Unavený by z nemoci být neměl,příčinu únavy je potřeba hledat někde jinde.

Vloženo: 13.11.2002 09:01:53

snížená funkce štítné žlázy

Dotaz:
Vážená paní doktorko,jsem ve 23.tydnu těhotenství a léčím se se štítnou žlazou-snížena funkce!Dnes mi p.doktorka zvýšila užívaní euthyroxu až na 100mg denně!Může můj problem nějak ohrozit moje dětatko nebo se dávka musí postupně zvyšovat?Je možnost i ovlivnění vstřebaní leku braním magnezia a železa??Děkuji za odpověd!

Odpověď:
Vaše dobře kompenzovaná snížená funkce štítné žlázy Euthyroxem nemůže ovlivnit dětátko,nevím kolik jste léku brala předtím,ale v těhotenství se většinou dávka musí zvýšit aby jste měla léku dost i Vy i Vaše dětátko.Euthyrox se musí brát nalačno,před jídlem,s užitím železa a magnesia bych posečkala po užití Euthyroxu alespoň třicet minut,spíše z preventivních důvodů,interakce v žaludku nikdo nezjištoval a vyloučit je proto jednoznačně nelze.Je třeba funkci štítné žlázy v těhotenství opakovaně kontrolovat což určitě Vaše paní doktorka dělá,dávku Euthyroxu Vám určitě zvýšila na podkladě krevního odběru a ten Vám zase zkontroluje....Budte zcela klidná,lék je naprosto bezpečný

Vloženo: 11.11.2002 19:40:48

Endokrinologie

Dotaz:
Rada bych se zeptala proc nikdo nereaguje na dotazy v teto rubrice. Jsou zde dotazy stare dve mesice a stale nic, myslim si, že všichni očekávají témeř online odpoveď, proto svoje dotazy adresuji na tuto www stranku. Monika

Odpověď:
Omlouvám se za zpoždění byla jsem mimo republiku a neuzavřela téma,ještě jednou se omlouvám Dr Kremlová Odpověď máte viz níže

Vloženo: 09.11.2002 21:28:21

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205