Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Endokrinologie - obezitologie

odpovídá: MUDr. Daniela Kremlová | dotazů: 201

Close

MUDr. Daniela Kremlová

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,

toto téma je aktuálně uzavřeno pro pokládání nových dotazů. Zkuste navštívit toto téma někdy v budoucnu, možná už bude otevřeno.

Gynekomastie.

Dotaz:
Vážená paní doktorko.Je mě 22 let a již od puberty mám oboustranou gynekomastii a trpím na silné akné na zádech.Nikdy jsem nebral žádné anab steroidy nebo něco takového. V pubertě jsem byl léčen na kožní problémy mastmi obsahujícími kortikoidy.Gynekomastii má můj otec i bratr. Hrozně se za to stydím a mám kvůli tomu problém i v osobním životě..Na internetu jsem se dočetl ,že na doporučení endokrynologa je plastická operace plně hrazena a to bych vzhledem k tomu ,že jsem chudý student VŠ docela potřeboval.Nebo snad existuje nějaká medikamentózní léčba?Prosím poraďte mi. Studuji v Praze.Můžu se obrátit případně přímo na vás, nebo musím nejprve ke svému praktickému lékaři pro doporučení na endokrinologii?

Odpověď:
Je třeba nejprve opravdu navštívit praktického-vysokoškolského lékaře Vašeho ošetřujícího a poprosit ho o doporučení na endokrinologii.Pak s tímto doporučením se objednat do Prahy/já pracuji mimo Prahu a je zbytečné kvůli vyšetření dojíždět/do endokrinologické ambulance.provedou krevní hormonální odběry a pokud se vyloučí organická příčina gynekomastie poak Vám buď zkusí nasadit léky /většinou Tamoxyfen ,ale závisí to i na výsledcích krevních odběrů!!!!!/nebo Vám odsouhlasí operaci a pošlou Vás na ní.Před operací se ale nechte určitě komplexně vyšetřit,někdy se příčina zjistí a pak je léčba cílená dle příčiny !!!!

Vloženo: 10.02.2003 16:01:43

Snizena funkce stitne zlazy

Dotaz:
Vazena pani doktorko,v prosinci 2002 mne zjistil pan doktor na revmatologii zvysenou hodnotu TSH 7,16,doporucil mi za 2 mesice kontrolu na interni ambulanci,kde mi pani doktorka vzala opet krev a opet mne vysla zvysena hodnota TSH 5,68,ostatni hormony v norme,poslala mne na endokrinologii kde mne pani doktorka predepsala Letrox,jenemze ja jsem v 5 mesici tehotenstvi,a,v,jednom casopisu jsem se docetla ze snizena funkce stitne zlazy muze zpusobit vazne poskozeni plodu,chtela bych vedet jake riziko mne hrozi,a,zda je to skutecne tak vazne.Dekuji

Odpověď:
Vaše hodnota TSH byla zvýšená jen maličko,jistě volné hladiny hormonů štítné žlázy periferních byly vpořádku,proto buďte naprosto klidná,plod má velké schopnosti vzít si od matky co mu chybí bez ohledu na počínající sníženou funkci matky si hormony od ní odebere,ve Vašem případě jistě bude miminko vpořádku.Letrox ale užívejte pravidelně,aby Vám Vaše žláza nenarostla a neměla jste problémy po porodu a i proto aby plod byl vpořádku .Letrox je naprosto bezpečný.

Vloženo: 08.02.2003 18:00:40

Nemoc štítné žlázy

Dotaz:
Dobrý den-chtěla jsem se zeptat-mám tento nález na š.žláze.-poslední je TT3 0,72 FT4 0,63 TSH je 32,25.Měla jsem i leuk 6,32 Hb 144 tromb.230,FT 15,4 a TSH 1,06.Dg. autoim.thyreoitida a hyperthyerosou s přech.do hypothyerosy.SONO-cel.nezv.,dx6ml sin 3,5,hrubozrnné echostruktury(SONO naposl. v 3/2002),bez ložis.změn.Jaký to je prosím nález?V normě?Beru 0,5 tbl Lettrox denně.Navíc mám sníženou funkci levé ledviny a chro.pankreatitidu.Souvisí nemoc ledvin a slinivky s š.ž.?Bolí mě často záda a v levém podžebří..Mám často průjmy,šedavonažloutlou barvu v obličeji,slabou sucho kůži a lámou se mi nehty.Dietu nedokáži držet,za cenu,že mi je zase špatně....Děkuji za odpověď.Zuzana

Odpověď:
Ve žláze proběh zánět a proto její funkce se snížila a je třeba doplnit tělu hormony štítné žlázy,které si neumí vytvořit proto berete Letrox.Nemoc ledvin a slinivky se žlázou nejspíše vůbec nesouvisí.Léčba Letroxem bude dlouhodobá a je třeba kontrolovat odběrem aby dávka byla vpořádku/krevním odběrem/kdyby totiž dávka byla menší než potřebujete tak by jste mohla přibírat ze snížené funkce štítnice. n

Vloženo: 07.02.2003 13:33:13

TSH hormon

Dotaz:
Dobrý den, při odběru krve mi naměřili hodnotu TSH hormonu 0,007. Doktorova diagnoza zněla thyreoiditis chron. s laterní hyperfunkcí. Předepsal mi Carbimazol s užíváním 1 tablety denně. Po měsíci a půl užívání Carbimazolu mi naměřili hodnotu TSH hormonu 12,400. Doktor mi znovu předepsal Carbimazol s užíváním půl tablety denně, i když jeho diagnoza tentokrát zněla přechod do lehké hypofunkce. Je to správné určení léku a jeho dávkování? Nebude se mi TSH po dalším užívání Carbimazolu nadále zvyšovat? Jaké je normální rozpětí hodnoty TSH hormonu u zdravého jedince? S manželem se snažíme o otěhotnění, nemá vliv tento lék na plod?

Odpověď:
S otěhotněním musíte jednoznačně počkat!!!!!!!Hladina TSH má vliv na plod a děťátko by nemuselo být zcela vpořádku,naví je vyšší riziko potratů a komplikací.Jednoznačně počkat dokud funkce štítné žlázy nebude zklidněná a normální,což Vám pan doktor musí potvrdit .....Pan doktor měl asi důvod dávku snižovat postupně aby se nemoc nevrátila/hyperfunkce/ dávka se nemá náhle vysazovat, to je důvod proč Vám lék snížil na l/2,nelze vyloučit,že ještě příště budete mít TSH mírně zvýšeno,ale postupně Vám klesne.reaktivita na léčbu je u různých jedinců silně individuální.Noram TSH je různá dle laboratoře ,nejčastěji O,5-4,O.Každopádně mu povězte,že plánujete mimino aby Vám řekl co a jak.....

Vloženo: 17.01.2003 11:23:20

Ochlupení

Dotaz:
Vážená doktorko, od dětství mám zvýšené ochlupení, v pubertě začalo tmavnout a sílit(brada, krk, horni ret, bradavky,končetiny). V rodině se to vyskytuje u matky. Jsem hubená, menstruace nebyla často pravidelná. Od patnácti let beru kvůli menstruaci antikoncepci (minisiston), pak jsem na mé vyžádání brala Diane-35. Ta ochlupení tlumila. Na rok jsem Diane vysadila, měsíčky chodily cca po 6 týdnech, ochlupení zesílilo. Byla jsem na vaginál.ultrazvuku, kde endokrinolog našel mikrocysty a mírně zvětšená ovária, ale prý nic patologického. Nasadil mi opět Diane-35, mám ztloustnout kvůli menstruaci (vážím 50kg/160cm) a uvidíme. Tvrdil, že nic silnějšího než Diane není. Má ovária tedy produkují více testosteronu, dá se s tím něco dělat? Moc děkuji za odpověď.

Odpověď:
Máte nejspíše syndrom polycystických vaječníků.Lze ho ovlivnit opravdu jen antikoncepcí,ještě se někde dělají různé jiné druhy terapie,ale spadají do oboru gynekologie takže se zeptejte tam. Pokud Diane nezlepší ochlupení lze ještě přidat další protihormon jmenuje se Androcur a lze ho dostat na gynekologii či endokrinologii. Nemoc ale nevyléčí,jenom se zmírní ochlupení.

Vloženo: 16.01.2003 17:39:55

Zvětšení štítné žlázy

Dotaz:
Nejsem spokojena s dosavadní léčbou, protože nikdy nedostanu komplexní odpověď. V létě 2002 mi doc. Vlček naznačil, že vše začíná být ok a že po kontrolním sonu v 12/02 Letrox vysadíme. Homeopatička mi nechala v 11/02 udělat krevní testy, kde se ukázala činnost štítné žlázy opět horší. Při sonu mi doc. Vlček tuto skutečnost potvrdil, že je tam jeho slovy "nějaký zánět", hodnota z krve byla něco přes 10. Teď užívám Letrox 75 kvůli kombinaci s homeopatiky mi dr. vyšší dávku nedoporučila. Prosím jaký je váš názor jak bych měla dále postupovat neb mým velkým přáním už kvůli věku je otěhotnět a ne se po měsících dozvídat další a další výsledky a roky běží. Děkuji velmi za odpověď.

Odpověď:
Snížená funkce štítné žlázy je nemoc dlouhodobá někdy i trvalá,ale správná dávka Vám zajistí normální průběh těhotenství bez komplikací za předpokladu,že lék budete pravidelně užívat.Není mi známa interakce homeopatik a Letroxumjelikož se homeopathií nezabývám,ale interakce vyloučit nelze.proto se domnívám,že pokud homeopatické léky užíváte kvůli štítné žláze,a efekt zatím nebyl,asi není vhodné kombinovbat dohromady,neboť při správné dávce Letroxu se TSH znormalizuje VŽDY.Ultrazvukový nález se zcela znormalizovat nemusí a pak je opravdu tak jak pan docent Vám řekl je třeba léčbu ponechat.Nikdy nelze předem říci,jak žláza bude vypadat za l/4 roku,libovolná infekce či stres může změnit nález i po týdnu.U pana docenta jste v nejlepších rukách a plně mu důvěřujte je to opravdu odborník a poradí Vám dobře.

Vloženo: 16.01.2003 10:48:34

Nízká glykemie

Dotaz:
Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu. Při komplexním vyšetření mi byla zjištěna mírná hypofunkce štítné žlázy a nasazen Letrox. Zároveň mi byla zjištěna vyšší hodnota C peptidu při nízké glykemii na lačno ( C-peptid S, P:0,97nmol/l a glykemie 3,1mmol/l). Můžete mi říci co to znamená a jaké onemocnění to může sygnalizovat? Může to souviset se sníženou činností štítné žlázy? Myslíte, že se mi při užívání Letroxu upraví hmotnost? Za poslední dva roky jsem přibrala 15kg (to byl také důvod, proč jsem navštívila lékaře - nepřejídám se, jím naopak velmi zdravě a živím se sportem!). Děkuji moc.

Odpověď:
Špatná funkce štítné žlázy ovlivňuje i sekreci insulinu a hladinu cukru v krvi.Pakliže po užívání Letroxu se Vám spraví hodnoty TSH a T4 ale bude přetrvávat snížená glykemie a zvýšený C peptid,mohlo by to signalizovat onemocnění slinivky,konkrétně by tam mohl být výrůstek produkující nadbytek insulinu,a to pak má za následek snížení hladiny cukru.Je jisté,že Vám hodnotu cukru v krvi zopakují a dovyšetří a příčina se zjistí.Váha Vám pravděpodobně jistě klesne po normalizaci funkce štítné žlázy obzvláště pokud se živíte sportem.

Vloženo: 15.01.2003 17:15:43

Autoimunní zánět štítné žlázy

Dotaz:
Paní doktorko, moje 11 tiletá dcera už 1,5 roku užívá Letrox, protože jí při preventivní prohlídce v 9 letech zvětšenou štítnou žlázu a při podrobném rozboru u endokrinoložky zjistili strumitis. Každý čtvrt rok chodí na pravid. kontroly. Začínala na Letrox 25, nyní jí dali 75, kvůli uzlíku(sono). Dcera je po této dávce až hyperaktivní, rychle mluví a je hodně zbrklá a divoká. Chci se Vás zeptat - je takto vysoká dávka opravdu nutná a jaké je riziko vzniku osteoporózy v pozdějším věku - jsme ze zdravotnické rodiny a jsme z toho dost nešťastní - dcera je dost hubená, přesto, že poměrně dost dobře jí. (Váží 33kg a měří 143cm) - je jedna z nejmenších ve třídě. Bylo nám řečeno, že určitá naděje, že v pubertě se to upraví samo a nebude muset brát léky,je, ale je poměrně malá. Všichni si klademe otázku, jak k tomu u ní došlo - když byla malá, měla poruchu imunity, tak barala Norgu v injekcích každé 3 týdny (dostala celkem asi 14 injekcí) - naše endokrinoložka nevylučuje, že to mohlo být právě z toho, ale hlavně mě zajímá, jak dál - dcera už z toho má komplexy(tábory,...) a já starost, aby nezapomínala každé ráno. Proč raději lékaři volí vyšší dávku Letroxu pro jistotu? Předem děkuji.

Odpověď:
Dávka léku závisí na výsledkách laboratorních odběrů a na ultrazvukovém nálezu.Pokud by dcerka byla jednoznačně hyperaktivní až od doby zvýšení dávky,či nápadně hubla,je možné poprosit ošetřující endokrinoložku aby se krev zkontrolovala,z výsledků se dá jednoznačně říci zdali dávka je vpořádku,či na dcerku již o něco vyšší než je třeba.Pokud oznámíte obtíže objednají si Vás určitě dříve....Ta dávky 75 denně není nijak vysoká,nemějte z ní žádné obavy.Nikdo neví,proč těchto autoimunních strumitid přibývá,částečně se prý podílejí-nebo spíše mohou podílet-virová onemocnění,částečně genetická zátěž či dispozice a rovněž životní prostředí,někdy se nemoc vyvine po stresové zátěži.Přesně ale nelze u nikoho zjistit ,proč nemoc vznikla.Někdy se opravdu nález po letech upraví,buďte trpěliví a z nemoci nemějte obavy,musíte si říci,že přece jsou daleko těžší nemoci a vzít ráno nalačno lék se dá naučit.....

Vloženo: 13.01.2003 14:09:33

Je to normálne?

Dotaz:
Dobrý deň. Neviem či tento problém píšem do správnej sekcie,ale neviem kam inam to napísať. Chcela by som vedieť,či je normálne,že môj priateľ,ktorý sa pravidelne stravuje má stolicu vačšinou len raz za 7 dní. Obézny nie je vôbec,skôr naopak. Mal by ísť na vyšetrenie,alebo je možné,že má jednoducho také trávenie?

Odpověď:
Je velmi nepravděpodobné ,že by to bylo pouze takovým trávením,7 dní je opravdu dlouho.Bylo by dobré mu nechat odebrat krev na komplexní vyšetření včetně hormonů štítné žlázy,jejich nedostatek také může způsobovat zácpu.Pije dost tekutin????

Vloženo: 13.01.2003 08:10:44

ochupení

Dotaz:
jde o to,že mi připadá že mám nadměrné ochlupení,mám totiž chlupy i tam,kde by asi neměly být,vím že to souvisí s ledvinama,ale vyšetření,které jsem podstoupil,bylo v pořádku.kde by mohl být problém?děkuji za odpověd Jan

Odpověď:
Muži mohou být ochlupeni prakticky všude a není to považováno za něco abnormálního,nesouvisí to s ledvinami ale eventuelně s nadledvinkami či Vašimi pohlavními hormony,kterých můžete mít více než je běžné.Také je důležité ochupení vašich rodičů-dědičnost totiž také často hraje roli.je možné si nechat stanovit hodnotu testosteronu a event i nadledvinkových hormonů.

Vloženo: 11.01.2003 12:58:37

metabolismus

Dotaz:
Pane doktore ráda bych znala Váš názor na výrobky firmy KLAS SUPER BROMELIN plus PAPAIN , LKVB6 , ACIDOPHILUS na zlepšení látkové výměny a hubnutí . Užívám LKVB 6 / 6 týdnů / a přibrala jsem 2 kg . Ráda bych se zúčastnila testovacích programů na přípravky na hubnutí , můžete mně poradit kam se mám obrátit . Děkuji

Odpověď:
Prosím o vypsání složení výše uvedených výrobků z čeho se skládají bez podrobného složení se k nim nemohu vyjádřit.O testovacích programech mi není nic známo pouze existují studie na léky ale to jsou již léky nikoli pouze přírodní přípravky na hubnutí.Můj názor je ale ten a rovněž dlouholeté zkušenosti tomu odpovídají,že bez změn v životosprávě a pravidelného pohybu Vám nepomůže sám o sobě žádný podpůrný přípravek.

Vloženo: 10.01.2003 13:52:52

CHLUPY

Dotaz:
DOBRY DEN PANI DOKTORKO PREDEM VAM DEKUJI ZA ODPOVED,KDY JSEM VAM NAPSALA ZE MI ROSTOU CERNE CHLUPY PO CELEM TELE A ZE JSEM BYLA NA VYSETRENI A NENASLI MI VUBEC NIC.NAPSALA JSTE MI JESTLI MI ODEBRALI HORMONY NADLEDVINEK A VAJECNIKU A TAKE JESTLI MI PROVEDLI ULTRAZVUK NADLEDVIN A VAJECNIKU.MUSIM NAPSAT ZE NE, NIKDO SE O TEHLE VECI NEZMINIL.MOC BY MNE ZAJIMALO KDYBY JEDNA VEC NEBYLA V PORADKU JAKY TO MA VLIV NA CHLUPY.DEKUJI MOC PREDEM PO VASI ODPOVEDI ZAJDU K LEKARI.

Odpověď:
Pokud by Vaše nadledvinky více produkovaly hormonů ovlivnujících růst chlupů pak by byl v nich nějaký funkční problém a rovněž vaječníky pokud jsou například cystické či produkují li více mužského hormonu u žen než je normální rovněž pak vzniká zvýšené ochlupení.Proto se mají vyšetřit obojí...

Vloženo: 07.01.2003 18:11:20

Bez názvu

Dotaz:
Jsem obézní a chtěla bych se zeptat na takzvaný kroužek na žaludek.Zajímalo by mne kolik zákrok stojí,v kterém zařízení zákrok provádějí,jestli je nutná hospitalizace a jaké jsou případné komplikace s tím spojené.Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Bandáž žaludku při použití adjustabilního kroužku/to je ten jehož velikost se dá po operaci upravovat a je proto lepší než kroužek pevný/ není hrazena pojišťovnou a stojí mezi okolo 15 000.Provádí ji doc Fried na I chirurgické klinice l,LF UK na Karlově náměstí v Praze.Hospitalizace je nutná,ambulantně se výkon neprovádí,dělá se v celkové narkose.Komplikace jsou zvracení u neukázněných pacientů,prasknutí kroužku,nadýmání.Před zákrokem předchází komplexní vyšetření endokrinologické,psychiatrické,plicní,ultrazvukové břicha a komise pak rozhoduje zdali jste vhodná na bandáž či ne.

Vloženo: 04.01.2003 13:40:41

Obezita

Dotaz:
Vážená paní doktorko, můj přítel má podle shora uvedených údajů značnou obezitu. Chtěl by tento problém nějak řešit, ale bojí se kamkoliv jít. Já osobně si myslím, že by to měl řešit nějak odborně a ne nějakými domáckými metodami (koktejly, nepravidelná fyzická aktivitia). V jeho rodině obezita není nic neobvyklého, ale nikdo to tam neřeší. Chtěla bych ho v tomto jeho snažení nějak podpořit. Mohla byste mi poradit nějaké metody?

Odpověď:
Nejlepší metoda kterou znám je počítání energetického příjmu ,což nejlépe v naší republice naučí společnost STOB,která je i vybavena patřičnými materiály a vašeho muže vyškolí.Kurzy STOBU probíhají v každém větším městě a jejich metoda je velmi dobře propacovaná a vedená odborníky v daném oboru.Další možností je obrátit se na obezitologickou ambulanci event Vám pomůžou i na endokrinologii.Pokud budete potřebovat kontakty dodám.

Vloženo: 02.01.2003 11:08:47

Chlupy kolem prsních bradavek

Dotaz:
Dobrý den, paní doktorko, chtěla jsem se zeptat, jakým způsobem byste doporučovala odstranit chlupy kolem prsních bradavek. Bylo by možné laserem i na tomto místě? Můžu si je vytrhávat pinzetou? Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Jsem endokrinolog obezitolog nikoli specialista na kosmetické řešení zvýšeného ochlupení,pokoušela jsem se někde najít odpověď nicméně v mne dostupné literatuře jsem jasnou odpověď nenašla,můj názor však je tento:pokud máte sem tam nějaký chloupek,pak je nejlepší a pro Vaše zdraví nejšetrnější ho velmi opatrně odstřihnout malými nůžkami ,ale velmi opatrně aby jste se nestřihla.Laser bych nedoporučovala na prsa v žádném případě a pinzetou vytahnout asi je možné,ale hrozí Vám ,že se Vám zanítí folikul odtrženého chlupu oblast zčervená a můžou vzniknout komplikace.

Vloženo: 26.12.2002 20:52:26

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205