Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Endokrinologie - obezitologie

odpovídá: MUDr. Daniela Kremlová | dotazů: 201

Close

MUDr. Daniela Kremlová

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,

toto téma je aktuálně uzavřeno pro pokládání nových dotazů. Zkuste navštívit toto téma někdy v budoucnu, možná už bude otevřeno.

Problem

Dotaz:
Vazena pani doktorko, jiz delsi dobu(asi tri mesice) me trapi vytoky z ritniho otvoru.Vypada jako hlen. Rada bych vedela co mam delat. Predem dekuji za vasi pomoc.

Odpověď:
Obraťte se na svou praktickou lékařku a ona vám udělá nejspíše výtěr a event vás pošle na vyšetření.....k vyloučení event zánětlivého onemocnění střeva či konečníku,které se tako může projevovat

Vloženo: 03.04.2003 01:50:05

Problém s nadváhou

Dotaz:
Vážená paní doktorko! Po dvou za sebou rychle jdoucích těhotenstvích mám problémy s nadváhou /170cm, 89kg/. Již asi rok nepřekračuje prakticky můj příjem energie 4000kJ za den. Má váha se ale nehýbe!!! Snažím se cvičit, ale mám dvě maličké děti a nikoho na příležitostné pohlídání /babičky daleko/, takže to ne vždy vychází tak, jak bych si představovala, ale i tak se mi zdá, že při takovémto přísunu kJ bych měla hubnout! Ptala jsem se i mé paní doktorky na ŠŽ, ta ale podle pohmatu tvrdí, že mám ŠŽ v pořádku /krevní testy mi nedělala/. Co tedy dělám špatně? Slyšela jsem o společnosti STOB - je využití jejich služeb finančně náročné /na MD moc fin. prostředků nemáme/? Prosím, poraďte mi! Nikdy předtím jsem takovéto problémy neměla! Děkuji moc! Eva

Odpověď:
Při příjmu energie by měla Vaše váha opravdu jít dolů /4OOOkJ/.Jíte ale pravidelně 5x denně ???Top je velmi důležitá podmínka efektu.Jinak poproste paní doktorku o odběry krve na hormony štítné žlázy,aby náhodou Vám špatně nefungovala/na krku nic být hmatné nemusí/.Stob kurzy stojí l 750 až 2 000 a jsou velmi kvalitní a dobře udělané,zhubne tam každý pokud naslouchá rady a cvičí a stravuje se racionálně. Mohu doporučit,dovíte se tam hodně nového a jistě zhubnete.Jsou v každém větším městě pokud by jste nenašla telefon tak Vám ho najdu na centrálu do Prahy a tam Vás odkáží na nejbližší město Vašemu bydlišti.Dojíždí se jedenkrát týdně,někdy lze využít i poštovní korespondence k redukci hmotnosti a komunikaci s lektorem.

Vloženo: 01.04.2003 22:39:45

Problémy se štítnou žlázou

Dotaz:
Po užití letroxu 50 mám pocit, že mi často buší srdce a někdy mám vlčí hlad a cítím se nervózní.Někdy naopak bez síly a hrozně unavená . Všechna interní vyšetření včetně ekg mám vpořádku.To se mi před léčbou nestávalo. Při výsledcích laboratorních hodnot TSH 3,62 a T4 138 (při 10 letémo užívání letroxu 50) bylo by možné léčbu letroxem odmítnout nebo by to mohlo být z nějakého důvodu nebezpečné? Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Pokud by jste vysadila Letrox 50 zcela,pak Vám TSH hodnota vystoupne nad normu a tělo se dostane do deficitu hormonů štítné žlázy,budete nejspíše pomalu přibírat na váze, pociťovat rovněž unavu,spavost,může se zhoršit kvalita vlasů a nehtů.Narůst struma/zvětšená štítná žláza/.Bušení srdce pokud máte hodnoty TSH v normě nemůže s dávkou Letroxu souviset.Nervozita rovněž ne,nejspíše pociťujete obtíže pouze po větším stresu či fyzické námaze ???laboratorní vyslerdky svědčí o tom,že dávku máte vpořádku,pokračujte určitě v užívání dále.....neberete hormonáolní antikoncepci....???nejsou obtíže vázané na menstruační cyklus ,,?????

Vloženo: 01.04.2003 07:42:56

hypofunkce štítné žlázy

Dotaz:
Užívám Letrox 150 denně,potíže jako zimomřivost,nervozita,suchá kůže na rukou,otoky rukou a nohou přetrvávají.Ale především mi dělá starosti velké přibývání na váze.Za dva roky jsem přibrala 19 kg.Docházím do metabolické poradny,dieta je v pořádku,pohyb také,ale za minulý měsíc mám navíc opět 4 kg.Měřím 163 cm a vážím již 98 kg.Velice mě to trápí,jelikož jsem dříve ativně sportovala,ale nyní mám kvůli váze problémy i s bolestmi zad,kyčlí a kolenou.Cvičím a dodržuji pokyny lékařů,ale je to marné.Prosím o Vaši radu.Děkuji.

Odpověď:
Vhodné vzhledem k oboustranné difusní strumě a vzhledem k hodnotě TSH 5,2 by bylo vhodné ještě trchu dávku Letroxu zvýšit /pokud výsledek vyšetření krve je z doby,kdy Letrox l5O užíváte alespoň v této dávce l měsíc/.Pokud Váš ošetřující endokrinolog nebude mít nic proti zvyšte dávku na 175 denně ,zlepší se tím mírně Váš metabolismus a rovněž efekt na strumu bude lepší.Domnívám se,budete li dodržovat veškerá opatření bude li Vaše TSH 1-2 váha půjde pomalu dolů.

Vloženo: 31.03.2003 22:17:43

Váhový přírůstek a únava

Dotaz:
Po vysazení antikoncepce únor 2002 výrazný přírůstek váhy 6 kg, původní váha 57 kg výška 168 cm. Celkově se cítím unavená a pocituji výraznou potřebu spánku, úsínám již kolem 20 hod a spím do 6 hod tj. 10 hodin spánku a přes den pokud to jde jsem schopna také usnout. Nevím zda to má souvislost s výše uvedenou léčenou strumou, ale ráda bych Vás požádala o radu. Děkuji předem za odpověď

Odpověď:
Omlouvám se za opožděnou odpověď byla jsem pracovně mimo republiku.Pokud hormony ŠŽ máte vpořádku,pak nemůže unava souviset s již stabilizovanou sníženou funkcí.Vzhledem k sníženému tlaku by bylo velmi vhodné dovyšetřit nadledvinky zdali nepracují méně ,což by mohlo také nápadnou unavu a nízký tlak dělat.Také si nechte odebrat krevní obraz zdali nemáte anemii a krev na hladinu železa a cukru.

Vloženo: 19.03.2003 10:14:11

Bulka-zduřelá levá prsní žláza pod bradavkou u 6-leté dívky

Dotaz:
U své 6-leté dcery jsem zjistila bulku pod levou bradavkou, při tlaku na bradavku je bolestivá. Z endokrinologie byla dcera odeslána na gynekologické vyšetření, které proběhlo včetně výtěrů-odeslány do laboratoře (zatím výsledky neznámé). Prosím sdělte mi, o jaký zdravotní problém se může jednat a jaká je následná léčba. Jak to může ovlivnit do budoucna dceřin zdravotní stav a její vývin. Děkuji za brzkou odpověď.

Odpověď:
Omlouvám se za zpoždění odpovědi byla jsem pracovně mimo republiku.Bohužel nejsem pediatr /dětský specialista / ani specialista na dětskou endokrinologii rovněž nemám k dipozici výsledky těch laboratorních odběrů které Vám provedli proto Vám nemohu spolehlivě odpovědet o co se jedná,Záleží také na velikosti,pohyblivosti tuhosti ohraničenosti bulky.Někdy toto vzniká při dysbalanci hormonální tím,že jedna žláza je citlivější na hormonání stimulaci než druhá ale opravdu ponechávám diagnozu na Vašem endokrinologovi ať Vám vše podrobněji vysvětlí dle nálezů.....

Vloženo: 19.03.2003 08:42:39

problém s poporodní nadváhou

Dotaz:
Když jsem otěhotněla, vážila jsem 65 kg při výšce 165 cm. Chodila jsem cvičit a snažila se váhu udržovat. V těhotenství jsem přibrala 19 kg tj. na váhu 84kg. I když jsem trpěla nevolností a neměla příliš chuť k jídlu přírůstek váhy se nedal ovlivnit. Dnes, 8 měsíců po porodu, mám 83 kg. Kojila jsem 5 měsíců. Jím málo, ale snažím se o pravidelnost (ovoce, zelenina, polévka a v 16 hodin poslední lehké jídlo). Chodím 2x týdně cvičit a denně se snažím cvičit doma 20-30 minut. V podstatě jím tak polovinu toho co před otěhotněníma cvičím mnohem víc. Hormonální antikoncepci neužívám. Začínám mít bolesti kloubů. Ptala jsem se svého lékaře, ten mi řekl, že neví jak zhubnout a že to přijde samo. Po 8 měsících po porodu bohužel jeho názor nesdílím. Chtěla bych další dítě tak do roka a půl, ale představa dalších kil mě děsí. Mám šanci se přebytečných kil zbavit a jakým způsobem ?

Odpověď:
Nejprve se omlouvám za opoždění odpovědi,byla jsem mimo republiku pracvně a zapomněla jsem uzamknout tema.Doporučuji Vám sehnat si kalorické tabulky a sčítat a vážit stravu kterou jíte a zapisovat do sešitu a příjem by měl být 5 OOO až 6 ooo kJ,to již by jste měla hubnout pomalu cca O,5 kg týdně.|Cvičte dále.Nebude li patřičný efekt nechte si odebrat hormony štítné žlázy zdali Vám špatně nefunguje/zjistí se z krevního odběru/.Je rovněž možné hubnout ve skupině a pod dohledem ve společnosti STOB má pobočky ve všech větších městech republiky/telefon:24l762847/ event využít obezitologické centrum/rovněž větší města.../Šanci určitě máte nevzdávejte to !!!!

Vloženo: 17.03.2003 11:16:34

Dotaz

Dotaz:
Dobry den, rada bych se zeptala, z odberu krve mi byla zjistena hranicni hodnota u slinivky (testy pred 9 mesici, lekarka zatim testy neopakovala) a hranicni hodnota stitne zlazy (test 1 mesic). Nicmene obvodni lekarkou mi bylo sdeleno, ze neni potreba lecby a na endokrinologii me neodeslala. Muzou mit tyto vysledky nejaky vliv na muj zdravotni stav? A jak casto by se meli tyto testy opakovat? Dekuji za informace

Odpověď:
Opakování testů u slinivky se řídí zdravotním stavem a u štítné žlázy velikostí hodnoty.Prosím napiště konkretní hodnotu výsledků odběrů štítné žlázy,nemohu se jinak jednoznačně vyjádřit nevím o jakou hodnotu přesně šlo.Pokud byla hraniční nemělo by to mít žádný vliv na Váš zdravotní stav alespoň nyní.....

Vloženo: 26.02.2003 09:39:27

Hypofyzární hormony

Dotaz:
Vážená paní doktorko,děkuji za odpověď. Psala jste,že než se začne léčit štítná žláza při současném mikroadenomu hypofýzy, měly by se zjistit i jiné hormony. Prosím, můžet přesně napsat, které? Poslední odběry, které mi dělali, byly tyto: TSH-5,120; FREE T4 16,4; FREE T3 4,47; PROLAKTIN (ve dvou laboratořích-z jedné 6,2-z druhé 24-odběry v rozmezí týdne); dále Proti Tgl v krvi HP, Proti mikr.fr.š.žl. negat. Stačí tato vyšetření nebo jste měla na mysli ještě něco jiného? Děkuji moc za ochotu!

Odpověď:
Nejspíše Vám v minulosti ještě vyšetřili kortisol /hormon tvořený nadledvinkami pod vlivem hypofyzárního ACTH ten se dá stanovit ale pouze v některých laboratořích většinou se neprovádí a odebírá se jen kortisol/.Většinou ale mikroadenomy neutlačují ostatní centra produkující hormony ovlivnující ostatní žlázy,je to věc názoru a individuálního rozhodnutí,já odebírám kortisol FSH,LH, l7 beta estradiol,TSH freeT4 freeT3,TSH event i protilátky v závislosti na nálezu na ultrazvuku štítnice...Pokud by totiž kortisol byl nízký,nejprve se upraví nadledvinky a pak teprve štítnice.....

Vloženo: 18.02.2003 11:29:25

VOUSY

Dotaz:
Mila pani doktorko, mam problem, ktery me trapi leta. Od 17 let mi na brade zacaly zust cerne chloupky, ktere se pozdeji zmenily v cerne vousy. Vyrustaji mi tak co 3 dny. Diky pravidelneho vytrhavani se stale rozlezaji. Mam jich plnou bradu a je to cim dal horsi, protoze se to rozsiruje i na tvare. Neberu zadne prasky. kdysi jsem brala diane, ale to vubec nepomohlo, spis naopak. Take jsem ted nedavno byla uz na endokrinologii, delali mi test na 6 hormonu. Vse v norme. Mam problemy s nepravidelnou, silnou a velmi bolestivou menstruaci a take migrenou. Take mam boule na prsou, ktere se nalevaji a zmensuji v souvislosti s cyklem. Ochlupeni mam i vsude jinde na tele, ale to mi nevadi. Doporucili mi kosmetiku, ale to take vubec nepomohlo. jsem presvedcena, ze muj problem je jen vrcholek ledovce a da se mu predchazet, ne ho napravovat u kosmeticky. Navic za par let i tak to vypada bych timto zpusobem prisla k plnovousu po celem obliceji. Poradte mi prosim nejakou moznost lecby. Nemuzu se prece holit! Navic to rujnuje muj vztah, protoze trebaze mam velmi tolerantniho partnera, tak cerne tecky v me kuzi ci vousy ho znacne zchlazuji. Moc dekuji za radu. Zda se, ze jste ma posledni nadeje. Pokud se timto problemem nezabyvate ci to nespada do vaseho oboru, doporucte mi prosim nejakeho jineho odbornika, ktery by mi mohl poradit. Dekuji Eva

Odpověď:
Zkuste mi napsat ,které všechny hormony Vám byly vyšetřeny a jejich hodnoty,rovněž je potřeba provést ultrazvuk vaječníků a nadledvinek zdali není příčina tam,obraťte na nejprve na gynekologa a event znovu na endokrinologa,pokud mi napíšete nějaké výsledky napíšu Vám více.....

Vloženo: 16.02.2003 23:13:39

snížení váhy

Dotaz:
Vážený pane doktore, doktorko, nepíši za sebe, ale za svou přítelkyni, protože ona sama této formě komunikace příliš nevěří. Mé přítelkyni je 22 let a při své výšce 160 cm váží 63kg. Již několikrát se snažila o různé diety, vždy se ale dostane tam, kde začala. Její mírná nadváha je nejvíce vidět zejména v oblasti zadečku, stehen a loktů. Je jasné, že ji nehrozí snad nějaké zdravotní riziko, ale velmi to kazí její jinak pěknou postavu. Sama však není schopna nějakého systematického hubnutí. Ideální by to bylo pod dohledem právě lékaře či nějakého jiného odborníka. Mohl(a) by jste mi poradit, kam bychom se měli obrátit, na jaké centrum, kde by ji dokázali stanovit přesný program hubnutí. Dále by mě zajímalo, jaká by byla její ideální váha a je možno s výše uvedeným stavem něco dělat, když její matka má v podstatě stejnou postavu. Přítelkyně mi argumentuje, že je to genetická záležitost a že s tím nelze nic dělat. Co by jste doporučil(a) vy? Předem děkuji za případnou odpověd. S pozdravem A.Klamt

Odpověď:
Omlouvám se za zpoždění odpovědi z pracovních služebních důvodů.Nejprve bych doporučila obrátit se na společnost STOB ,která pomáhá řešit velmi dobrým způsobem-změnou režimových opatření a výchovou ke správnému stravování.Centrála je v Praze a pobočky ve všech větších městech....telefon24013377 na internetu lze najít na www.stob.cz Dále je možno využít event Merilinky 0800116116 od 9.00do 16.00 kde je seznam lékařů obezitologů.Ideální váha je relativní záležitost závisí na množství svalové hmoty,výpověď tabulek není100%.Přesnější je měření tuku v těle.Dispozici mít může,ale dispozice ovlivňuje váhu pouze ze 50%,zbytek je výsledek stravovacích návyků a pohybu.

Vloženo: 16.02.2003 15:52:56

autoimunitni dlohodoby zanet stitne zlazy

Dotaz:
Jak uz jsem popsala ve zdravotnim stavu, byl mi zjisten dlouhodoby autoimunitni zanet stitne zlazy. Zadne problemy jsem nemela. Jsem 24leta holka bez zadneho zdravotniho problemu. Jelikoz se jedna o hormony, zajimalo by me, jak se tento problem leci, jak hormony funguji, jestli neni mozny v pristich letech napriklad otehotnet, jestli to bude ovlivnovat nejak muj dalsi zivot, napriklad tloustnuti po hormonech, atd. Proste tomu vubec nerozumim a jsem z toho nervozni, nez se dozvim neco od endokrinologa, par dnu to jeste potrva. Moc vam dekuju za odpoved, budu moc vdecna.

Odpověď:
Hormony,které se dávají na autoimunní záněty štítné žlázy působí tak,že tento zánětlivý proces zklidňují,dále zabraňují zvětšení štítné žlázy,k němuž často při zánětu dochází,dále normalizují funkci štítné žlázy,která při zánětu často bývá snížená.Nijak to Váš život negativně neovlivní,kromě toho,že si budete muset zvyknout ráno nalačno sníst jednu tabletku....Otěhotnění bude li funkce žlázy vpořádku není ohroženo,je možné a nezpůsobuje tato nemoc žádné obtíže ani vyšší rizika.Tloustnout po léčbě nebudete určitě, spíše naopak.

Vloženo: 14.02.2003 18:33:36

otehotneni

Dotaz:
Dobry den, v soucasne dobe se s partnerem snazime o miminko, ale bohuzel po dvanactiletem brani antikoncepce mam problem s menstruaci a doposud byla pokazde vyvolana injekci (cyklus 40-60 dni). Zajima me zda je nejaky prirodni pripravek, ktery by upravil menstruacni a cyklus? A do jake miry ma na poceti vliv, ze partnerovi odoperovali stitnou zlazu a nyni bere kazdy den 3 tablety Letroxu.Pripadne co muze Letrox zpusobit pri poceti? Dekuji za odpoved.

Odpověď:
S jistotou nelze říci,že by nějaký přírodní přípravek upúravil menstruaci a cyklus.Léčba manžela Letroxem nemá žádný vliv na oplodnění za předpokladu,že dávka |Letroxu je vpořádku /zjistí se z krevního odběru/Letrox nemůže nijak negativně ovlivnit početí,je bezpečný,je potřeba ale občas zkontrolovat z krve,zdali dávka je vpořádku.

Vloženo: 13.02.2003 17:12:59

Poceni, hirsutismus, vytoky

Dotaz:
Dobry den, nevim presne do ktere sekce mam tento dotaz psat. (gynek, endokr., kozni) Mam nekolik problemu, ktere jsou mozna nejak propojene. Za prve trpim hirsutismem, i na mistech jako prsa, zadek (i mezi pulkami jak muz). Beru Diane 35 ale nezda se mi ze by to pomahalo. Take se nadmerne potim, mam situace ze mam navaly horka kdy se hrozne potim. Trpim vytoky, je to dlouhodoba zalezitost. Nemohu se toho zbavit proste. Byla jsem uz pred rokem na endokrinologii ale testy krve byly v poradku. Tam mi doporucila Diane 35. Doktorka rikala ze kdyz to nepomuze ze jsou pak jeste jine prasky, ktere maji ale vliv na plodnost. dekuji katka

Odpověď:
Ještě jednou se objednejte na endokrinologii na kontrolní odběry- ale po vysazení Diane na 2 měsíce před odběrem aby nález nebyl zkreslen.Po vyloučení nemoci nadedvin a vaječníků pak lze vrátit Diane nebo event dát jinou antikoncepci a přidat k ní ještě další tzv antiandrogen např Androcur,který zesílí účinek Diany....

Vloženo: 13.02.2003 10:41:44

KOlísavé TSH hodnoty

Dotaz:
Vážená paní doktorko, již přes 2 roky mám zvýšený Prolaktin, před rokem poprvé nabrán i TSH-byl vyšší, pak opět nabráno za měsíc-v normě. Nyní v průběhu 2 měsíců 3 x nabrán TSH v různých laboratořích, 2x v normě,1xvyšší (5,120). Prolaktin nyní 31, dále zjištěn mikroadenom hypofýzy. Ráda bych věděla, jak je možné, že TSH je jednou dobrý, jednou ne, a to v rozmezí třeba i jen 10 dnů! V době, kdy byl zvýšený, měla jsem vždy problémy (nedměrné maštění vlasů, pocit stahování na krku, zimomřivost), které ale záhy odezněly a při dalším měření, které už bylo v normě, nebyly ani klinické příznaky. Přesto se mi to nelíbí. Znamená to, že mám problém se štítnou žlázou? A co s tím?

Odpověď:
Je třeba doplnit ultrazvukové vyšetření štítné žlázy a podívat se jak žláza-její struktura vypadá.Hodnota TSH může kolísat,její hodnoty jsou závislé kromě jiného i na citlivosti laboratoře,kam se krev odešle.Jedna laboratoř může ukázat 5,l a druhá 4,5....jer třeba se řídit klinickými příznaky a velikostí žlázy.Na hladině TSH zívisí částečně i hladina prolaktinu,je li TSH zvýšené,pak se prolaktin zvyšuje také. U Vás ale asi bude mít vliv na sekreci prolaktinu i mikroadenom hypofyzy.Než se začne léčit TSH při současně přítomném adenomku hypofyzy je třeba dovyšetřit komplexně oststní hypofyzární hormony......

Vloženo: 10.02.2003 22:14:10

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205