Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Endokrinologie - obezitologie

odpovídá: MUDr. Daniela Kremlová | dotazů: 201

Close

MUDr. Daniela Kremlová

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,

toto téma je aktuálně uzavřeno pro pokládání nových dotazů. Zkuste navštívit toto téma někdy v budoucnu, možná už bude otevřeno.

chrom

Dotaz:
Dobrý den, asi před třemi týdny jsem konečně začala dodržovat dietu. Nejím sladké, z tuků jen olivový olej a tuk z mléčných výrobků. K tomu každý den kapsli chromu a jablečného octa s vlákninou a vit. C, čaj Pu - erh. Dvakrát týdně jdu na aerobic nebo běhat. Chci se zeptat, co ještě mam udělat víc ? Za první dva týdny jsem zhubla ze 78 kg na 72,5 - výška 165, ale ted už nehubnu, a když tak o půl kila, které se mi hned vrátí. Nechci se zhuntovat hladovkama nebo utrácet zbytečně za nějaké prášky. Také mě zajímá, jestli má chrom nějaké vedlejší účinky, nikde jsem se o žádných nedočetla. Děkuji za odpověd. Nikola

Odpověď:
Zhubla jste příliš rychle v krátké době,proto se nyní váha zastavila.Kupte si kvalitní kalorické tabulky a hubněte nyní pomocí adekvátního energetického příjmu,tedy 6000 kJ den příjem a cvičte dále,Jezte 5x denně pravidelně a vypijte hodně tekutin/nesladkých/Chrom vedlejší učinky nemá ale je zbytečné ho kupovat,budete li jíst pravidelně a málo a cvičit zhubnete i bez něho.Ideální je hubnout pouze O,5 kg týdně jinak se váha ráda vrací nahoru...

Vloženo: 30.05.2003 10:44:54

vypoukly podbrisek

Dotaz:
Dobry den, chtela bych poradit jak se zbavit vypoukleho podbrisku? Pri visce 168cm ,vaze 54kg . Pravidelne necely rok ctyrikrat tydne chodim do posilovny , kde se poctive venuju kardio treningu a posilovani celeho tela s durazem na brisni svaly. Poctive take drzim dietu a zdrave se stravuji. Mam stihlou ,svalnatou postavu bez tuku ,ale pri pohledu do zrcadla me velice trapi muj vypoukly podbrisek! Co je pricinou , jak a jestli je mozne se toho zbavit? Dekuji a preji pekny den D.

Odpověď:
Jedině speciálními cviky zaměřenými na podbřišek,domnívám se ,že by se dala použít kalanetika......ale vzhledem k Vaší ideální hmotnosti pokud máte mírně podbřišek vypouklý nedělejte si z toho hlavu.....příčinou může být buď pokud jste měla dříve nadváhu a došlo k nějakému nežádoucímu vytahání kůže,nebo je svalstvo podbřišku oproti jiným partiím které posilujete méně zpevněno a pak vzniká pocit relativní vypouklosti oproti zbytku břicha....

Vloženo: 29.05.2003 19:15:45

Jsem tlustá?

Dotaz:
Je mi 20, výška 168cm a váha se mi pohybuje v průběhu roku od 59 kg do maximálně 63kg. Nyní vážím 60kg, můj partner i někteří mí příbuzní tvrdí, že jsem tlustá, že mám "naducané" tváře a faldy na břichu, ikdyž sama na sobě malé faldy pozoruji jen při sedu. Jím ráno snídani (jogurt, rohlík, nebo ochucené mléko), oběd normální a na večeři jím rohlík, sýr, mléko, zelenina, občas i svůj zvyk poruším a dám si něco vydatnějšího (jen občas), Nepřipadám si tlustá, šaty i kalhoty normálně zapínám, ale hodně mne překvapilo, že mne mé okolí považuje za přitlustlejší, jsem z toho trochu rozladěná, mám hubnout víc?

Odpověď:
Pokud vážíte 59 kg a měříte 168 cm máte zcea ideální hmotnost, neboli Váš index hmotnosti je 20 což je uprostřed normy pro normální hmotnost.Možná pravidelně necvičíte a tak nemáte postavu vytvarovanou,proto se někomu může zdát že máte někde nějaký faldík nebo baculatější tváře/kdo má ale naducané tváře a jinak je štíhlý jako Vy říká se ,že vypadá déle mladší..../takže se pusťte do cvičení či pohybu který Vás baví a z váhy si nedělejte žádné starosti......

Vloženo: 26.05.2003 12:30:21

Co je to Autoimunitní thyreoditida??

Dotaz:
Asi v osmi letech mi zjistili AUTOIMUNITNÍ THYREODITIDU.V dětství jsem bývala často nemocná a taky jsem byla často kontrolována na imunologii.V lékařské zprávě mám napsáno,že se má dbát zvýšené opatrnosti při podání gamaglobulinu a v případě nutnosti krevní transfúze lze podat jen důkladně propranou erimasu.Taky jsem četla,že autoimunitní nemoci někdy zapříčiní neplodnost. Mohla byste mi,prosím,podat obšírnější informace o mé nemoci i o jejím vztahu s případnou neplodností? Moc děkuji.

Odpověď:
Jde o chronick zánětlivé onemocnění štítné žláze vzniklé tím, že Vaše tělo si začne produkovat protilátky proti Vaší žláze.Ta většinou pak začne špatně pracovat a snížená funkce se nahrazuje léky, které mají ale také ten efekt,že vedou ke zklidnění imunitní situace ve žláze.Není pravda,že budete mít problemy s těhotenstvím a s plodností.Ta totiž závisí nikoli na protilátkách,ale na funkci Vaší žlázy, a ta se dá léky nastavit na normu.Proto není důvod proč by jste nemohla mít zcela zdravé děti/alespon tisíce žen s thyreoiditidou dobře léčenou zdravé děti mají...mohu potvrdit znám jich a mám v ambulanci spousta....

Vloženo: 24.05.2003 13:35:27

otoky

Dotaz:
Dobrý den, mám na vás dotaz: jsem muž, je mi 50 let a v posledních asi třech měsících mi nepravidelně otékají kotníky obou nohou. Bolestivé nejsou, ani klouby, pouze cítím mírný tlak. Přes noc otok skoro celý zmizí. Práci mám sedavou, u počítače a volantem bez fyzické námahy. Pohybu (chůze) mám málo. Mám mírnou nadváhu a trpím revmatickou artritidou. Prosím o radu co s tím dělat, případně na jakého odborníka se obrátit. Pomohlo by více pohybu (chůze), nějaké cviky? Na ošetřujícího lékaře se obracet nechci, protože ten každý můj problém zdůvodňuje artritidou a simulací, bohužel na malém městě není změna lékaře dost dobře možná. Mám obavy, aby se tyto potíže nezhoršovaly a já něco nezanedbal. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď:
Otoky kolem kotníků se domnívám souvisí s revmatickou nemocí ,pokud jste v péči revmatologa pak zkonzultujte s ním,zkuste denně večer se položit na záda dolní končetiny zvednout nahoru a nechat je odkrvit,někdy to mírně pomáhá zejména pokud se na otoku podílí i žilní systém dolních končetin, nohy se odkrví a je cítit uleva,vydržte v této poloze alespoň lo minut,někdy otoky bývají i při změně funkce štítné žlázy,proto si nechte odebrat i hormony štítné žlázy,zjistí se z krve jak Vám žláza funguje,otoky nepodceňujte,určite je lékaři ukažte....

Vloženo: 21.05.2003 20:38:23

Nemoc štítné žlázy

Dotaz:
Dobrý den!Paní doktoroko,chtěla jsem se zeptat,jen tak čistě teoreticky,v jaké podobě,nebo jestli vůbec je nemoc štítné žlázy smrtelně nebezpečná,nebo i jinak nebezpečná.Myslím tím,k čemu by na ní muselo dojít,abych byla v ohrožení života.A co by se stalo,kdybych ignorovala léky na ni(mám střídavě zrychlenou a sníženou fci,brala jsem Carbimazol a teď Lettrox).Děkuji Stáňa

Odpověď:
Normálně fungující žláza je podmínkou dobře fungujícich dalších orgánů v těle, zejména srdce,zažívacího traktu,pohlavních orgánů,....pokud nepracuje či pracuje příliš pak dochází k celé řadě nežádoucích efektů změny funkce.Je to orgán životně důležitý,nedá se bez ní žít.Pokud by jste léky nebrala můžete po delší době skončit v bezvědomí a nejtěžší případy/dnes již se nestává/ můžou skončit i smrtelně.berte léky pravidelně tak jak máte,komplikace Vám za to nestojí......

Vloženo: 19.05.2003 08:35:30

Měření tělesného tuku

Dotaz:
Dobrý den, paní doktorko! Včera jsem si nechala udělat na přístroji Corazon změření výšky, váhy, BMI a index tuku. Vyšly mi tyto výsledky: výška 168 cm, váha 62,8 kg... index tuku 26,1 procent (Normální je 17 - 24 procent), BMI 22,6 (Normální je 20 - 24,9). Chtěla bych poněkud zhubnout, ale vzhledem k výsledkům testu bych se chtěla zaměřit na oblast tuků... co znamená index tuku? Jak ho mohu snížit? Jaká jídla mám jíst a co vynechat? Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Většina autorů toleruje u žen normu tuku do 30%,takže by jste se do normy ještě vešla.Index tuku znamená,kolik procent z Vaší hmotnosti tvoří tuková tkáň.Omezte tučná jídla jako smetany a smetanové výrobky,slaninu,bůček,tučné vepřové,škvarky,sádlo,sladkosti,čokoládu.......jezte hodně vlákniny/ovoce zelenina,vločky,....../ale s Vašimi parametry a BMI 22,6 se domnívám,že jste na tom velmi dobře, takže hlavně sportujte,cvičte, a není třeba se významně omezovat......

Vloženo: 05.05.2003 09:20:59

štítná žláza

Dotaz:
Dobrý den paní doktorko studuji v Brně VŠ už delší dobu se necítím dobre a mam pocit ze bych mohla mit neco se štítnou žlázou mám pro to i rodiné dispozice mohla byste mi poradit u koho a kde v Brně bych se mohla nechat vyšetřit je možné jít k endokrinologovi bez doporučení obvodního lékaře?Může souviset špatná funkce štítné žlázy s nepravidelnou menstruací ? Děkuji za odpověď

Odpověď:
Pokud v Brně studujete vysokou školu měla by jste mít nějakého spádového praktického lékaře,k vyšetření na endokrinologii opravdu je třeba mít doporučení, aby jste vyšetření nemusela hradit.....event se domluvit v místě bydliště aby |Vám Váš praktický lékař,event nějaký odborný lékař doporučení napsal.Špatná funkce štítné žlázy opravdu může mít souvislost i s nepravidelnou menstruací.Pokud máte rodinné dispozice,je vyšetření zcela indikováno i s odběrem hormonů štítné žlázy.Pokud budete mít doporučení ,můžete se obrátit i na naší ambulanci,ale objednací doba je bohužel nyní cca 6 týdnů /tel 548132224 sestra/pouze akutní stavy po dohodě s ošetřujícím lékařem bereme dříve,naše kapacita je poněkud přečerpaná....sestřička ale by |Vám event dala telefon na endokrinologickou ambulanci MUDr.Mertla,který má momentálně objednací doby kratší/napsala bych Vám ho hned ale nemám ho zde/.S pozdravem Dr.Kremlová

Vloženo: 22.04.2003 09:34:37

Návaly!

Dotaz:
Dobrý den, mám jeden závažný problém. Posledního tak půl roku pociťuji náhle změny barvy v obličeji. Nevím, čím by to mohlo být. Je mi horko, zrudnu. Náhle někoho potkám, zrudnu. Jsem doma a najednou z ničeho nic pociťuji, že rudnu, že mi hoří tváře. Já nevím, třeba, prožívám nervozitu zrudnu. Ale dost, mám knedlík v krku, od toho krku cítím, jak mi nabíhá barva, tváře mi hoří a já jsem rudá. Prostě si nevím rady, nevím kam se obrátit, co by to mohlo být. Jistě mi rozumíte, že mě to velmi trápí, neboť si toho všimlo okolí a také se diví. Navíc, jsem normálně spíše bledý typ, ten kontrast je velmi patrný. S tímhle jsem problémy nikdy nemívala. Poraďte, prosím, kam bych se mohla směrovat. Děkuji velmi za radu. Popř. upřesním další podrobnosti. Kačka

Odpověď:
Nechte si pro jistotu odebrat hormony štítné žlázy zdali tam není nějaká dysbalance ve funkci,nechte si změřit krevní tlak.Pokud se zrudnutí objevuje převážně po nervozitě,může to být vystupňovcaná reakce nervového systému na stres a nelze nijak ovlivnit pouze relaxačníma technikama event cvičením....

Vloženo: 16.04.2003 17:49:30

Drobněuzlová nezv.štítná žláza

Dotaz:
Paní doktorko, asi tak 3 roky se necítím dobře, mám různé potíže, které se stupňují, vše začalo průjmy, pak se přidala únava, tlaky na hrudi, brnění, slabosti a bolesti nohou, hučení v hlavě, zapomětlivost, potíže s viděním. Prošla jsem snad všemi možnými vyšetřeními a diagnóza je psychiatrická, úzkostně depresivní syndrom i když mi skoro žádné léky (antidepresiva a léky nemáhají), chodím samozřejmě také na psychoterapii. V loňském roce mi bylo z imunologického vyšetření zjištěn autoimunní thyreoditis - na ultrazvuku štítné žlázy nebylo nalezeno nic, brala jsem půl roku Euthyrox 1/2-0-0, ovšem bez žádného účinku k viz uvedeným potížím. Teď jsem byla na kontrole u své endokrinoložky a ta mi zjistila, že mám na štítné žláze v pravém i levém laloku malý uzlík, jelikož ještě nemám krevní vyšetření na protilátky, léčba není stanovena. Ale chci se zeptat během těch tří let co mám tyto obtíže jsem ztloustla o 25 kg. Vždy jsem měla potíže s váhou a ty jsem řešila hodně sportem, vzhledem k mým potížím se už nemohu pohybovat, ale skoro nejím, nemám ani chuť. Mohla by jste se k mému případu vyjádřit, zda potíže se štítnou žlázou by event. mohly vyvolat problémy, kterými trpím. Děkuji Lenka

Odpověď:
Nemám k dispozici laboratorní výsledky Vašich hormonů,proto Vám nemohu spolehlivě odpovědět zdali Vámi popisované obtíže mohou či nemohou souviset s štítnou žlázou,je třeba vědět TSH a volné T4 výsledky a pak Vám mohu říci dle funkce žlázy více.

Vloženo: 15.04.2003 18:09:31

Snížená funkce štítné žlázy

Dotaz:
Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat ještě na jednu věc. Začala jsem se minulý týden léčit na sníženou funkci ŠŽ, beru Euthyrox 50. Poměrně často se setkávám s názorem, že braní horm. léků poruchu nevyléčí pouze dodá hormon, který chybí a že vede k postupnému zvyšování dávky hormonu, protože si ŠŽ přestane sama hormon vyrábět, když je jí dodáván. Zajímalo by mě jestli když se mi upraví TSH / listopad 7,1 leden 5,8 březen 7,6 /, jestli někdy přestanu užívat léky a činnost ŠŽ se upraví nebo nikoliv. Děkuji předem za Vaši odpověď.J.Malá

Odpověď:
Nelze předem odhadnout ,zdali budete muset léky brát trvale či nikoli,zjistí se dle vývoje laboratorních výsledků zda je možné dávku postupně snižovat/většinou ale až po letech.../či se bude funkce žlázy zhoršovat a dávka se bude muset zvyšovat.Není pravda,že když se do těla hormony dodávají ,tak že by automaticky žláza zlenivěla a přestala si vyrábět hormony vlastní.Pokud se funkce žlázy sníží z důvodů například zánětu.užíváním hormonu Euthrox dojde ke zklidnění zánětlivého procesu a naopak ke postupnému zlepšení stavu....

Vloženo: 15.04.2003 13:24:11

procenta tuku

Dotaz:
Dobrý den, mám dotaz, jaký je optimální množství tuku v kg a v % ve věku 40 let při výšce 155 cm a jaká by tomu odpovídala celková hmotnost.Děkuji Novotná.

Odpověď:
Optimální celková hmotnost je do 56 kg,procento tuku je optimální do 30% tj ve Vašem případě to dělá 16,8 kg tukové tkáně maximálně.Každá otylost ale není stejně riziková,důležité je i to,kde je tuk uložen.Je li centrálně v oblasti břicha pak je otylost daleko rizikovější než u tuku uloženého v oblasti stehen a hýždí.Orientačně můžete stanovit riziko komplikací metabolických a srdečně cévních z otylosti i měřením pasu,jeli obvod Vašeho pasu nad 80 cm je riziko komplikací zvýšené a jeli nad 88 cm pak je riziko komplikací obezity vysoké.Proto se doporučuje pravidelná pohybová aktivita jako důležitá součást zdravé životosprávy aby v těle bylo více svalové hmoty než tukové.....více v článku obezita ......závěrem se ám velmi omlouvám za zpoždění odpovědi z provozních důvodů......

Vloženo: 09.04.2003 16:26:37

Snížená funkce štítné žlázy

Dotaz:
Dobrý den paní doktorko, byla jsem dnes poprvé u endokrinologa, kam jsem byla odeslána po opakovaných odběrech krve.Výsledky TSH v rozmezí dvou měsíců byly : 7,1 / 5,8 / 7,6. Paní doktorka mi zatím naordinovala Euthytox 50 1 tbl. denně. Chtěla bych se zeptat, poslední dobou jsem si všimla, že při stlačení prsu mi z něho vytéká pár kapek mléka (samovolně nikoliv ), souvisí toto nějak se sníženou funkcí štítné žlázy? Dále bych chtěla podotknout, že momentálně postupně vysazuji antidepresivní lék Seroxat 20 mg, který jsem užívala půl roku 1 tbl/den a nyní užívám půl tablety denně. Jiné obtíže: zimouřivost, lehká únava, nervozita, lehce zvýšené vypadávání a maštění vlasů.Předem děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď:
l/snížená funkce štítné žlázy vede ke zvýšení hladiny prolaktinu a ten způsobí onu sekreci z Vašich prsou.... 2/rovněž Seroxat zvyšuji hladinu prolaktinu a tudíž i tady může být příčina v obtížích s prsy.... po normalizaci TSH po Euthyroxu a po postupném vysazení Seroxatu se stav nejspíše zcela upraví,všechny Vámi popisované obtíže výše by se měly za cca 2 měsíce upravit....

Vloženo: 09.04.2003 15:21:09

ochupení vs. těhotenství

Dotaz:
Dobrý den, paní doktorko, obracím se na Vás s následujícím dotazem : po otěhotnění se u mne rapidně zvýšilo množství chloupků na těle. Vždycky jsem byla v tomto směru dost "obdařená" (mám tmavé vlasy i oči a navíc dost nepravidelnou menstruaci s dlouhými cykly), ale vše bylo v normě. Teď mi rostou tmavé chloupky na břiše nejen pod pupíkem, ale i nad ním v pásu uprostřed trupu a první se vyskytly i na prsou. Také v obličeji a na pažích mám velké množství vlasových chloupků, na rukou tmavých. Naštěstí zatím nejde o hrubé "mužské" chlupy, ale i přesto je to dost nápadné, protože chloupky jsou kromě obličeje tmavé. Na nohou je pravidelně odstraňuji, ale přijde mi, že rostou rychleji a silnější než obvykle. Vím, že zvýšená pigmentace je v těhotenství normální, tedy i větší nápadnost ochlupení, ale je normální i rapidní zvýšení množství chlupů? Souvisí tento stav vůbec s těhotenstvím a nemůže nějak ovlivnit miminko? A po porodu se to upraví, nebo už to tak zůstane? Protože kdyby ne, skončím jako orangutan :-)) Děkuji za Váš čas a odpověď.

Odpověď:
Tento stav není pro těhotenství typický,je způsoben hormonální dysbalancí s větší citlivostí kůže na androgeny/mužské hormony/.Nemohu Vám slíbit,že po těhotenství se to spraví.Ovlivnit miminko by to nejspíše nemělo ale raději se nechte vyšetřit gynekologem aby se na situaci podíval a eventuelně udělal krevní odběry zdali je všechno vpořádku.....a některý z hormonů nemáte v extremním nadbytku....

Vloženo: 09.04.2003 14:26:04

svaly

Dotaz:
Pani doktorko, chtel bych se zeptat, zda existuji nejake vitaminy na posileni a vyvinuti svalu a jejich pripadne uzivani, ci uvedeni prikladu. Dekuji

Odpověď:
Váš dotaz byl špatně zařazen do sekce endokrinologie obezitologie.Vitaminy mají pouze podpůrný efekt na vyvinutí svalů,spíše aminokyseliny ,ze kterých se tvoří bílkoviny pro svaly.Nedoporučuji v nadbytečné míře užívání těchto aminokyselin užívat neboť zatěžují játra,nejlépe je přirozená cesta příjmu bílkovin- jíst maso nejlépe kuřecí králičí rybí krůtí .....

Vloženo: 06.04.2003 08:52:52

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205