Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Endokrinologie - obezitologie

odpovídá: MUDr. Daniela Kremlová | dotazů: 201

Close

MUDr. Daniela Kremlová

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,

toto téma je aktuálně uzavřeno pro pokládání nových dotazů. Zkuste navštívit toto téma někdy v budoucnu, možná už bude otevřeno.

Akutní jaterní porfyrie

Dotaz:
Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat jaké mohu mít v životě následky z této mé nemoci, která se jmenuje akutní jaterní porfyrie.Děkuji

Odpověď:
Porfyrie je poměrně vzácná genetická(familiární) nebo získaná choroba látkové přeměny, speciálně enzymové složky souvisící s činností jaterní. Má různé klinické podoby, podle toho která část řetězce porfyrinů je narušena. Forma manifestní je právě akutní forma jaterní, může však být i forma latentní, kdy jsou jen změněné, resp. pozitivní některé biochemické zkoušky laboratorní. Z projevů jde buď o formu abdominální-břišní koliky s nucení ke zvracení či zvracením nebo zácpou. Forma neurogenní se projevuje jako porucha čití a motoriky periférie-třes, dvojité vidění, ale i pocení a teploty. Třetí forma je psychiatrická-osobnostní poruchy, vidiny, zmatenost, deprese, nespavost. Porfyrie je častější u žen. Záchvat u někoho odezní a již se nikdy neopakuje, jindy zůstává choroba celý život klinicky latentní, může jít ale i trvalou progredující poruchu jaterních funkcí. Ataky bývají vyvolány barbituráty nebo sulfonamidy, ale i ženskými pohlavními hormony, hladověním, infekcí nebo i psychickým stresem. Vaši konkretní situaci vám musí vysvětlit ošetřující lékař - internista, který zná dopodrobna všechny vaše nálezy a projevy onemocnění.

Vloženo: 05.11.2001 22:18:47

Únava

Dotaz:
Vážená pí. doktorko, již delší dobu mívám určité "návaly" únavy. Spím průměrně 7-8 hodin, i když vím, že bych potřebovala spát i více, pokud to jde, vyspím se dosyta. Potřebovala bych vědět, zda tato občasná zvláštní únava v průběhu dne nesouvisí nějak s výživou či možnými zdravotními predispozicemi v rodině. Únava se dostavuje většinou po jídle. Již delší dobu se snažím jist zdravě, celozrnné pečivo, ovoce a zeleninu, spíše syrovou a často nedělenou stravu. Jím ale i dost sladkých jídel. Můžu Vás poprosit o nějaké doporučení, jak bych se mohla této celkové únavy a slabosti zbavit? Děkuji Vám velice za Vaši odpověď. Katka

Odpověď:
Odpověď Katce Vaše občasná únava může mít celou řadu příčin.V první řadě bych Vám doporučila-pokud jste to již neučinila-nechat si provést komplexní preventivní laboratorní odběry včetně hladin železa,hořčíku,vápníku,cukru,hormonů štítné žlázy ,sedimentace,jaterní testy.Tím se vyloučí druhotná únava při nějakém eventuelně přítomném onemocnění.Píšete,že se snažíte stravovat zdravě,přesto se únava dostavuje po jídle.Jezte proto častěji a menší porce.Častou příčinou únavy v dnešní době je také nedostatek pohybu na čerstvém vzduchu,chodíte pravidelně na procházky ?Cvičíte?Chodíte pravidelně na gynekologické preventivní prohlídky?Máte pravidelnou menstruaci?Pokud vše bude v pořádku,pak přidejte na zimní období C vitamin stačí 250 mg denně,pokračujte ve stravování syrové zeleniny a ovoce a snažte se únavě nepoddávat.Únava se totiž občas vyskytne úplně u každého.

Vloženo: 05.11.2001 15:31:22

Špatné trávení

Dotaz:
Vážená paní doktorko, Ráda bych Vás požádala o radu.Poslední měsíc mám problémy asi s trávením.Po jakémkoliv jídle musím během půl hodiny jednou nebo dvakrát na toaletu,kde mám průjem.Poslední dobou mě také bolí v horní části břicha nad pupíkem,kdy mi je často na zvracení.Kam bych se měla obrátit na nějaké vyšetření. Děkuji Vám za Vaši odpověď. Zuzana

Odpověď:
Paní Zuzano,nejprve se obraťte na vaší praktickou lékařku-lékaře a požádejte o provedení krevního odběru a ultrazvuku žlučníku,jater žlučových cest a slinivky.Pokud obtíže neustanou a z odběrů nebude jasná příčina a na ultrazvuku se rovněž nic neukáže je třeba se obrátit na oddělení gastroenterologie ,které zvolí další léčebný postup.Načněte se šetřící dietouvyřaďte smažená tučná silně kořeněná jídla,jezte málo a často.Pijte dostatek tekutin-vody či čajů.

Vloženo: 05.11.2001 14:09:57

Amenorhea- odpověď Hance

Dotaz:
Pani doktorko, jak mohou souviset poruchy cyklu s hormony stitne zlazy ci nadlevin. Od 03/2001 nemenstruuji. Dekuji

Odpověď:
Odpověď Hance Hormony štítné žlázy i nadledvin souvisí s menstruačním cyklem.Pokud hladiny hormonů nejsou vpořádku,pak dochází ke změnám v cyklu a někdy až k amenorhee,což znamená ,že menstruace vynechá úplně alespoň 3 cykly po sobě.Pokud od března nemenstruujete,nechte se vyšetřit gynekologem a pokud příčinu nezjistí pak endokrinologem.Je třeba vyšetřit problém komplexně .

Vloženo: 29.10.2001 06:10:46

Stravovani

Dotaz:
V posledních asi 3-4 měsících se mi se mi asi 6x stalo, že mě v noci vybudila bolest pod pravými žebry, vystřelující do zad.Laboratorní výsledky krve velmi dobré.Mám velkou nadváhu a chtěla bych vyzkoušet "dělenou stravu".Názory na ni se různí.Jaký je Váš názor na "DS"?

Odpověď:
Dělená strava Vám nemůže uškodit.Bývá narozdíl od různých diet pestrá a vyvážená.K tomu,aby jste nadváhu vyřešila ale je třeba řešit nejen stravu ale i pohybový režim,proto k dělené stravě nezapomeňte přidat pohybovou aktivitu.Bolest pod pravými žebry může mít celou řadu příčin/od svalových,nervových...../pokud se Vám bude opakovat i když máte krev vpořádku nechte si hrudník dovyšetřit.

Vloženo: 28.10.2001 13:32:07

istmická struma na supresi

Dotaz:
Muzete mi osvetlit, co znamena diagnoza: "Istmicka struma na supresi" a co by to znamenalo v pripade, ze bych otehotnela? ( TSH 0,79, T4V 12,08 ). Dekuji.

Odpověď:
Istmická struma na supresi – odpověď Petře Paní Petro,istmická struma znamená zvětšení štítné žlázy v oblasti jejího takzvaného istmu.Istmus je ta část štítné žlázy,která je mezi jejím pravým a levým lalokem.Stane se,že štítná žláze se zvětší právě v tomto místě a pak hovoříme o istmické strumě.Suprese znamená způsob léčby,který potlačí neboli suprimuje další zvětšení žlázy a po němž dochází postupně ke zmenšení žlázy.Suprese je způsob léčby supresními dávkami hormonů štítné žlázy za účelem zmenšení štítné žlázy.Pokud by jste otěhotněla a užívala jste supresní dávky hormonů štítnice,nic by se Vám nestalo, ale pokud těhotenství plánujete je lépe o tom vašemu endokrinologovi říci a on rozhodne o výši dávky hormonů ,které máte užívat.Rovněž pokud by jste otěhotněla v průběhu léčby je třeba to vašemu lékaři nahlásit a on dávku upraví.

Vloženo: 26.10.2001 10:53:11

Výživa

Dotaz:
Vážená paní doktorko, nevím jestli je tento dotaz právě pro Vás, pokud ne, prosím Vás o případný odkaz jinam. Je mi 30 let, vážím 94 kg při výšce 166 cm, ráda bych otěhotněla. V nedávné době jsem přešla na vegetariánskou stravu, u které hodlám zůstat. Nesnažím se prostřednictvím vegetariánské stravy radikálně zhubnout, nedržím redukční dietu, pouze měním přístup k jídelníčku. Ráda bych věděla, kterých potravin bych měla jíst víc, případně které potravinové doplňky užívat, abych netrpěla nedostatkem důležitých látek a abych neohrozila případné těhotenství. Děkuji za radu.

Odpověď:
Paní Vendulo,důležitá je pestrost Vaší stravy a dostatek obilovin,luštěnin,zeleniny všeho druhu a ovoce.Předpokládám,že nejste laktoovo vegetarián a mléčné výrobky a občas i vejce jíte.Pokud bude vaše vegetariánská strava promyšlená ,pak nemusíte doplňky výživy používat žádné a případné těhotenství neohrozíte,pouze pokud nejíte mořské ryby a jste li přísný vegetarián pak doporučuji v těhotenství alespoň přidat jod ve formě tablet/pokud ale jste se někdy se štítnou žlázou léčila nebo máte podezření ze zvětšení než si jod vezmete pak je lépe si ji nechat vyšetřit.Při vaší váze v poměru k výšce by to bylo vhodné,alespoň by jste zároveň vyloučila metabolickou příčinu Vaší obezity a měla jistotu ,že i těhotenství bude probíhat vpořádku.

Vloženo: 23.10.2001 19:08:07

Hyperprolaktinemie u muze

Dotaz:
DOBRY DEN,PRED 3 ROKY SE MI ZACAL ZVYSOVAT PROLAKTIN V KRVI.NASLI MI SYNDROM EMPTY SELLA.CO TO JE?OD TE DOBY SE MI ZACAL ZHORSOVAT SPERMIOGRAM AZ K AZOOSPERMII.JE TO TIM?DEKUJI

Odpověď:
Syndrom empty sella Jde o nález zvětšeného tureckého sedla při rentgenu lebky.Příčinou může být buď tzv malformace tureckého sedla nejčastěji vzniklá zvýšením nitrolebního tlaku,nebo vzniká tento obraz například po chirurgickém zákroku,po ozáření lebky,po zánětech či jako následek prasknutí cysty v této oblasti.Těmito procesy dojde k oploštění,utlačení až nápadnému zmenšení orgánu,kterému se říká hypofyza.V hypofyze jsou produkovány důležité hormony,které pak řídí produkci hormonů tzv periferních žláz mezi něž patří i varlata.Proto u Vás zjistili azoospermii.Důležité je,že nález empty selly nevylučuje přítomnost tzv adenomu hypofyzy,který může utlačit okolní tkáň a způsobit azoospermii také.Proto by mělo být provedeno každému s nálezem empty selly vyšetření CT eventuelně i nukleární magnetickou rezonancí /po zvážení lékařem a dle toho jak vypadají hladiny ostatních periferních hormonů/Zvýšená hladina prolaktinu je průvodním jevem onemocnění hypofýzi a někdy je příčinou zvýšené hladiny i přímo tzv prolaktinom /adenomek hypofyzy produkující prolaktin/.Podrobnější vysvětlení je nad rámec možností,poproste Vašeho lékaře on Vám příčinu vašeho onemocnění vysvětlí,určitě jste v rukou endokrinologa.

Vloženo: 10.10.2001 23:37:43

Hirsutismus

Dotaz:
Paní doktorko, i já bych se ráda dozvěděla více informací o této poruše. Již mám za sebou endokrinologické vyšetření a zjistilo se, že příčina mého nadměrného ochlupení spočívá na vaječnících. Na přesný termín diagnozy si nemohu vzpomenout. Skoro rok jsem užívala Proveru a Estrofem a nyní několik měsíců - Diane 35. Opravdu je možné, že po této léčbě chloupky natrvalo vymizí? V mém případě tomu tak není. Děkuji za informace a rady.

Odpověď:
Syndrom polycystických vaječníků Pokud se zjistila příčina zvýšeného ochlupení ve vaječnících,pak bude příčinou syndrom,kterému se říká syndrom polycystických ovarií a který je způsoben cystičkami ve vaječnících.Tuto nemoc provází i dysbalance v hladinách hormonů ženských a mužských v krvi,vzniká nadbytek mužských hormonů a tím zvýšené ochlupení neboli hirsutismus.Diane 35 změní příznivě dysbalanci v hormonálních hladinách a je pro léčbu nejvhodnější.Bohužel ale její efekt se může projevit třeba i za až 6 měsíců po jejím nasazení a pokud se Diane 35 užívat přestane.pak ochlupení roste zpětně jako dříve,její efekt není trvalý.Přesto přináší Diane 35 většině žen alespoň dočasnou úlevu od nadměrného růstu chlupů.

Vloženo: 10.10.2001 05:06:06

Hirsutismus

Dotaz:
Vážená paní doktorko, obracím se na Vás s prosbou o radu. Jsem již zcela bezradná, již několik let trpím nadměrným ochlupením na krku a bradě. Moje praktická lékařka mne ujistila, že je to gynekologický problém. Můj gynekolog bez jakéhokoli vyšetření mi předepsal antikoncepční pilulky Diane-35. Asi po půl roce užívání se situace velice málo zlepšila a začala jsem mít velice suchou pokožku na celém těle, což mne velice svědilo, nemluvě o tom, že jsem přibývala na váze. Potom mi můj lékař léky vysadil a předepsal FEMODEN, po kterém jsem měla již ráno bolesti hlavy a byla jsem velice nervózní a podrážděná. Tyto léky mi také vysadil a předepsal PRAMINO, po kterém jsem dosatala silnou alergii /vyrážku, pupínky až puchýřky/. Na tuto alergii mi odmítl dát i jakékoli léky. Praktická lékařka mi ihned naordinovala DITIADEM. Alergie trvala přes týden i s léky a mastičkami. Po těchto zkušenostech jsem již bezradná. K mému gynekologovi jsem již nešla, protože si připadám jak obtížný hmyz. Ráda bych svůj problém řešila, ale nevím jak. Je mi 29 let. Jestliže se rozhodnete na můj dotaz odpovědět, předem Vám mnohokrát děkuji.

Odpověď:
Paní Karlo,pokud už trpíte zvýšeným ochlupením několik let je na čase se pokusit zjistit příčinu.Někdy se na příčinu nepřijde a růst chlupů je způsoben zvýšenou citlivostí na mužské hormony ve oblasti krku a brady,ale vždy je správné vyloučit onemocnění zejména nadledvinek a vaječníků.Poproste Vaší praktickou paní doktorku o doporučení k vyšetření na endokrinologii,kde Vám komplexně vyšetří hladiny všech vašich hormonů a pokusí se příčinu zjistit.Podle výsledků krevních odběrů se pak doporučuje další postup a léčba. Dr.Kremlová

Vloženo: 08.10.2001 21:55:05

Hirsutismus

Dotaz:
Paní doktorko,ráda bych se dověděla více o této poruše.Můj problém spočívá v tom,že si připadám nadměrně ochlupená.Po celém tělě mi rostou černé chloupky.Chci vás poprosit o radu,jaký může být důvod mého problému,mohu sama posoudit,zda ochlupení mého těla je větší než je běžný průměr.Nebo mám navštívit odborníka,a pokud ano kterého.Beru antikoncepci Diane-35(1 měsíc),může ochlupení alespoň částečně zmírnit?Moc vás prosím o radu.Děkuji.

Odpověď:
Příčina nadměrného ochlupení je v nepoměru mezi ženskými a mužskými hormony. Nejčastější příčinou jsou nemoci vaječníků a nadledvinek, často se při vzniku uplatňuje i genetická dispozice a někdy se na příčinu nepřijde, pak hovoříme o tzv. idiopatickém hirsutismu. Pokud berete Diane 35, může se opravdu ochlupení zmírnit či dokonce postupně zmizet, ale velmi důležité je, aby se zjistila příčina tohoto zvýšeného ochlupení a vyloučilo nějaké onemocnění. Pokud Vám rostou černé chlupy nápadně rychle a v místech, kde normálně rostou mužům (brada,horní ret,prsa,břicho)pak poproste Vaší paní doktorku o doporučení na endokrinologii, kde Vám hormony vyšetří.

Vloženo: 04.10.2001 13:24:22

Obezita

Dotaz:
Po druhém dítěti se mi už nepodařilo zhubnout a v tomto těhotenství jsem hodně přibrala. Vyzkoušela jsem snad všechno včetně užívání Xenicalu s příslušnou dietou a pohybem (zlobí mě žlučník už od děství tak si tučná a mastná jídla mi moc neříkají). Přesto při výšce 155 cm vážím 82 kg. ¨K této váze se vždy vracím po delším období, kdy mi váha klesne cca 10 kg. Asi rok po druhém dítěti jsem se léčila pro nadměrné ochlupení a dnes mne tento problém trápí znova. Těsně před mestruací se mi zvýrazní knírek pod nosem a chloupky na bradě a na lících. Zesílí mi i ochlupení na nohou. V tomto období mám zvýšenou chuť na sladké (čokoláda) a na maso. Praktický lékař mi říkal, že mi pomůže jedině podvázání žaludku (jeho předělení kroužkem), je to řešení? Děkuji Svatava

Odpověď:
Paní Svatavo, pokud je Váš problém s nadváhou spojen se zvýšeným ochlupením, pak by bylo vhodné nechat se vyšetřit nadledvinky, aby příčina Vašeho neúspěchu v hubnutí nebyla metabolická, nevím, zdali jste na endokrinologii již byla, ale k podvázání žaludku posíláme pacienty až teprve když opravdu není jiného řešení a po vyloučení všech příčin metabolických v problému obezity. Až teprve těžké obezity jsou indikované pro bandáž žaludku. Na Vašem místě bych ještě zkusila například kluby (Stob ,Diane a podobně. Podrobné informace získáte na konci článku Obezita na našem serveru). V těchto klubech Vás naučí správnému režimu i stravování.. Pokud jste nebyla na endokrinologii obraťte se na vaší paní doktorku ať Vám dá doporučení na endokrinologii ve vašem bydlišti.

Vloženo: 04.10.2001 08:03:59

Testosteron jako potravinový doplněk

Dotaz:
Chtěl bych se zeptat jestli je krátkodobé užívání testosteronu nebezpečné z hlediska dosažení vyšší hmotnosti.Chtěl bych prosím nějaké bližší informace ohledně něho z důvodu velkého problému přibírání.Při výšce 186cm,váze 68kg a příjmu potravy jak 85kg jedinec mám problémy s přibíráním.Aktivně sportuji a užívám podpůrné doplňky výživy(creatin,sacharidoproteinové doplňky) navíc k plnohodnotné stravě a nemůžu zanic rozhodit metabolizmus.Proto bych Vás chtěl poprosit o bližší radu jak by se s tím dalo něco udělat.Nejsem blázen abych používal steroidy,ale bylo mi řečeno,že za 1000kč Testosteronu(neznám formu ani čí derivát)můžu rozhodit metabolizmus a přibrat při tréninku i 10kg,které se dají pak udržet i bez jakéhokoliv dalšího užívání.Dočetl jsem se,že se Testosteron užívá i jako lék v některých případech jako podnět pro růst nemocných lidí kteří si ho neumí sami produkovat.Proto bych se chtel zeptat jestli se dá použít i v mém případě bez vedlejších účinků když mám již 24let nebo není něco lepšího a bezpečnějšího co by se dalo použít.Nejsem ale zoufalec,který by použil např. steroidy(a to TESTOSTERON-derivát asi je-i ten pro lékařské účely???) a ničil si zdraví.Jen bych chtěl vědět jsetli je něco,co je neškodné a přitom by mohlo být účiné.Děkuji za jakoukoliv odpověd.S úctou Filip, Jižní Morava P.S. Asi mám nějaké moc dobré trávení(nebo moc žvýkám stravu) protože někdy jím snad 6 jídel denně(prostě hodně jídla) a přitom na záchod jdu třeba až po 4řech,pěti dnech.Ještě jednou díky za jakoukoliv radu nebo bližší info,internetovou adresu,atd.

Odpověď:
Pane Filip, testosteron je hormon, a proto také při jeho nadbytku v organismu má nežádoucí účinky. Pokud je Vaše hladina v těle v pořádku (zjistí se krevním odběrem. Pokud nemáte žádné sexuální obtíže, rostou Vám normálně chlupy i vousy a nerostou Vám prsa pak ho jistě máte dost), není správné ho užívat za účelem přírůstku na váze a výrobky nejsou k tomuto účelu. Dává se v tabletách pouze tam, kde opravdu chybí. I při relativně krátkodobém užívání by mohly nežádoucí účinky převýšit pozitivní, nestojí Vám to zato. Pokud aktivně sportujete a ještě zřejmě máte genetické dispozice k štíhlosti (kolik váží Vaši rodiče ???)mohu doporučit jedině ubrat v fyzické aktivitě a stravu ponechat dle chuti. Zkuste i vynechat potravinové doplňky na nějakou dobu a pijte místo nich Nutridrink (zakoupíte v lékárně - energetický nápoj, 2x denně 3 týdny), jezte vlašské ořechy, (jsou hodně energeticky vydatné), hodně luštěnin (pro jejich vysoký obsah kvalitních bílkovin) a váze nechte volný průběh. Vaše zdraví je přece přednější.

Vloženo: 03.10.2001 20:06:16

Štítná žláza

Dotaz:
Paní doktorko, obracím se na Vás s prosbou o radu. Zhruba týden pociťuji tlak ve spodní části krku (na ohryzek, mám zastřený hlas a cítím slabou bolest při polykání. Obávám se, jestli nejde o nějakou poruchu štítné žlázy. Jinak trpím častými infekcemi s bolestmi v krku, jsem velmi zimomřivá a často velmi unavená. V souvislosti s častými infekcemi jsem podstoupila imunologické vyšetření, které neprokázalo vážnou poruchu imunity. Hormony štítné žlázy se pohybovaly v ref. mezích. Jako jediná závada se ukázala přítomnost protilátek proti EB viru. Může být porucha funkce štítné žlázy příčinou neúspěšného těhotenství? Prodělala jsem dvě zamlklá těhotenství. Děkuji za odpověď. Marika Tačnerová

Odpověď:
Pokud se Vaše hormony štítné žlázy se pohybovaly v laboratorním nálezu v mezích normy, pak porucha funkce štítné žlázy nemůže být přítomna, což ale neznamená, že i velikost štítné žlázy je v pořádku a nevylučuje tzv. strumu neboli vole. Pokud máte tlak dole na krku a neurčité obtíže při polykání ještě by Vám měla Vaše paní doktorka vyšetřit krk pohmatem zdali štítnice není zvětšená a eventuelně pokud by nález nebyl jednoznačný a obtíže by přetrvávaly by bylo vhodné doplnit ultrazvukové vyšetření.

Vloženo: 03.10.2001 09:24:00

Hyperprolaktinemie

Dotaz:
zistili mi zvysene mnozstvo hormonu prolaktinu a znizene mnozstvo progesteronu. asi v januari tohto roku som mala amenorheu (asi 4 mesiace som nemala menstruaciu) a potom som brala pol roka Proveru. Teraz mam stav ako som uviedla. gynekolog mi povedal, ze to je asi je hyperprolaktinemia, ale nevie sa pricina. Ako sa to zistuje, co moze byt pricinou a ako sa to lieci? Dakujem.

Odpověď:
Zvýšená hladina prolaktinu zejména spojená s amenorheou patří do rukou endokrinologa. Může mít celou řadu příčin, k těm nejčastějším patří užívání celé řady léků, dysfunkce štítné žlázy a onemocnění hypofýzy. Graviditu jistě gynekolog vyloučil. Pokud zvýšená hladina Vašeho prolaktinu přetrvává jistě Vás pošle Váš gynekolog na endokrinologii, kde bude onemocnění řádně dovyšetřeno a dořešeno.

Vloženo: 26.09.2001 12:40:32

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205