Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Endokrinologie - obezitologie

odpovídá: MUDr. Daniela Kremlová | dotazů: 201

Close

MUDr. Daniela Kremlová

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,

toto téma je aktuálně uzavřeno pro pokládání nových dotazů. Zkuste navštívit toto téma někdy v budoucnu, možná už bude otevřeno.

Citrónová dieta

Dotaz:
Dobry den pani doktorko, dozvedeli jsme se, ze vypiti 2-4 litru citronove vody (do jednoho litru vody se nastrouha citronova kura a nakraji duzina z jednoho citronu)je velmi zdrave a spaluje tuky.Citronova kura pry po omyti v horke vode skodliva neni a citron se v zaludku chova zasadite.K tomu se rano vypije sklenice vody s dvema lzickami jablecneho octa.Myslite si, ze nam to neskodi, nebo dokonce pomaha?Dale bych se Vas chtela zeptqat, na co je Jarvisuv napoj - dve olzicky jablecneho octa, dve lzicky medu, sklenka vody. Dekuji predem za odpoved

Odpověď:
Paní Michaelo, zda je vámi udávaný účinek množství citrónové vody přesně takový vám ztěží odpovím, neboť se domnívám, že fundovaná odborná studie na toto téma chybí. Rozhodně si však myslím, že určitě takovýto nápoj nemůže uškodit, nedoporučuji však tuto kúru víc jak 1-2x týdně. Chemická reakce je totiž platná do značné míry i pro moč a močové soli se za významnější alkalizace mohou vysrážet a vytvořit močový kamínek. Tzv. Jarvisův nápoj podle složení nemůže ublížit, může prospět zažívání, ve smyslu zdravé výživy je rovněž přijatelný. Budeme pátrat po informaci o možných léčebných účincích (zřejmě podpůrných). Zdraví MUDr. Daniela Kremlová ve spolupráci s MUDr. Rudolfem Vévodou

Vloženo: 11.12.2001 18:25:43

porucha růstu?

Dotaz:
Vážená paní doktorko, mám k Vám velkou prosbu, synovi je 14 let, je alergik a je nejmenší ze třídy, měří 158 cm, zatímco ostatní chlapci jsou o hlavu vyšší. Je z toho nešťastný a já nevím, zda roste, tak jak má, nebo jde o nějakou poruchu v růstu. Jinak je syn zdravý. Děkuji Vám pěkně za odpověď. Shánělcová

Odpověď:
Paní Shánělcová,obraťte se na dorostovou lékařku Vašeho chlapce,ona má v ordinaci růstovou křivku a zhodnotí Vám,zdali chlapec roste normálně či ne.Pokud bude mít nějaké pochybnosti,odešle chlapce k dětskému endokrinologovi-specialistovi a on eventuelně doplní další vyšetření.Rozhodně se na jeho paní doktorku obraťte co nejdříve.

Vloženo: 06.12.2001 09:27:02

hormony š.ž.

Dotaz:
Vážená paní doktorko, Co konkrétně ovlivňují hormony T3,T4 a TSH. Jaké jsou jejich normální hladiny a jak se projevuje jejich zvýšené resp. snížené množství. Děkuji

Odpověď:
Hormony štítné žlázy ovlivňují srdce,kosti svaly,vlasy,kůži, nervový systém,psychiku,spánek,termoregulaci,zažívací systém,hmotnost,gynekologické funkce. Normální hladiny přesně nemohu nadiktovat,protože se liší dle citlivosti metody vyšetření dle laboratoře.TSH je zpravidla mezi O,5-4,0,T4 mezi60-160 a T3 mezi 1,23-3,2.Zvýšené hodnoty periferních hormonů T3 a T4 se projevují nervozitou,třesem, bušením u srdíčka,padáním vlasů,pocením, eventuelně i průjmy, poklesem hmotnosti a třesem rukou.Snížené hodnoty se projevují přibýváním hmotnosti,zácpou,zvýšenou únavou a spavostí,suchostí kůže,otoky.

Vloženo: 05.12.2001 22:32:26

Dotaz ke zdravotním rizikům spojených s užíváním Creatinu Monohydrátu

Dotaz:
Dobrý den paní doktorko! Jako sportovec-amatér bych měl jeden pro mě dost důležitý dotaz......Myslíte,že užívání přípravku na budování svalové hmoty-Creatin monohydrate může poškodit zdraví?Jsou nějaká rizika?! Moc děkuji za odpověd!

Odpověď:
Pane Jardo,velmi mne to mrzí,ale Vaše otázka nepatří do mé sekce endokrinologie obezitologie.K odpovědi ani nemám k dispozici patřičnou literaturu,takže o kreatin monohydrátu Vám dnes nic nemohu odpovědět,pokusím se informovat v oblasti sportovní medicíny,pokud zjistím o co přesně jde odepíši Vám.Je mi podrobně znám pouze kreatinfosfát,ale na ten se neptáte.

Vloženo: 03.12.2001 20:27:44

nadváha

Dotaz:
Paní doktorko, než mi byla diagnostikována snížená funkce štítné žlázy, přibrala jsem asi 20 kg během poměrně krátké doby. nyní jsem již léčena, již nepřibírám, ale ani neshazuji přebytečná kila. Doporučila byste na snížení váhy nějaké léky, které omezují chuť k jídlu? Trápí mne totiž neustále hlad, který někdy vede až k tomu, že se začnu celá třást a potom musím sníst, co mi přijde pod ruku, abych neomdlela. Tento třes mne přepadne, přestože nedržím žádnou hladovku.Děkuji Vám.

Odpověď:
Paní Karolíno, chvíli trvá než se metabolismus těla upraví,takže záleží na tom,jak dlouho jste se sníženou funkcí léčená.Teprve až krevní odběr ukáže,že stav je zcela stabilizován a hodnoty v normě,má smysl Vám doporučit nějaké léky na snížení chuti k jídlu.Nejlepší toho času na trhu je Meridia.Lék je na předpis a není hrazen zdravotními pojišťovnami/pouze u diabetiků.Lék stojí 2 450 Kč.Hlavně je třeba se naučit jíst pravidelně a malé porce,pak předejdete tomu,že se začnete hlady třást.Rovněž by bylo vhodné nechat vyšetřit hladinu krevního cukru.

Vloženo: 03.12.2001 11:08:29

štítná žláza

Dotaz:
Paní doktorko,dobrý den!Mám potíže se štítnou žlázou.Měla jsem špatné výsledky krve(víc nevím),jdu na další odběry.Chci se zeptat,protože mám strach z rakoviny.Poznala bych laicky na sobě,že mám třeba nádor na š.žláze?Vím,že se ptám, třeba hloupě,ale před vyšetřením na ultrazvuku se bojím...Ještě,mohli to už poznat z normálních vyšetření krve v poradně,jaká se dělají specielně vyšetření na rakovinu?Děkuji Vám za brzkou odpověď,jinak se utrápím!

Odpověď:
Paní Olgo,nebojte se, hned nemusí jít o rakovinu.Většinou se jedná o nezhoubné onemocnění.A i kdyby se opravdu o rakovinu u Vás jednalo,je v dnešní době pokud se zjistí včas, léčitelná.Laicky sama to na sobě nemůžete poznat,velmi často to ani přesně nepozná ultrazvuk ani krevní vyšetření a jednoznačný závěr lze provést až při odstranění štítné žlázy.Nebojte se ultrazvuku!!!V klidu ho absolvujte ať se co nejdříve zjistí o co u Vás přesně jde.Specielní vyšetření krevní na která se ptáte se sice dělají,ale jenom tehdy,máme li opravdu vážné podezření z rakoviny.Zatím opravdu nejspíše nemáte důvod ke strachu,špatné výsledky z krve přece ještě neznamenají rakovinu!!!!

Vloženo: 29.11.2001 07:42:19

Bolesti na slinivce

Dotaz:
Dobý den! Paní doktorko,můj manžel trpí hypotyreozou.Mimo to má bolesti v oblasti slinivky(měl zvýšené hodnoty),průjmy,bodání až do zad.Je možné,že problémy se slinivkou souvisejí se štítnou žlázou?Děkuji.

Odpověď:
Nebývá zvykem,že by obtíže se slinivkou provázené zvýšením hodnot amyláz v krvi a s takto velkými obtížemi souvisely se štítnou žlázou.Kdo má neléčenou hypothyreosu,mívá zácpy,nadýmání,poruchy pohyblivosti zažívacího traktu a neurčité zažívací obtíže,tyto obtíže po stabilizaci hypothyreosy vymizí.Domnívám se,že podráždění slinivky Vašeho manžela s hypothyreosou nesouvisí,obzvláště má li hypothyreosu již zaléčenou a zjištěnou delší dobu.Pokud by to byla čerstvě zjištěná hypothyreosa,pak v rámci celkově ovlivnitelného metabolismu onemocněním by však určitá ač minimální souvislost být mohla....

Vloženo: 28.11.2001 12:25:15

zánět štítné žlázy u dítěte

Dotaz:
Paní doktorko, dcera užívá Euthyrox 50 1/2 tablety denně od dubna 2001, kdy lékař zjistil, že její štítná žláza si vytváří protilátky. Teď byla na kontrole a zjistili jí zánět štítné žlázy.Je vyléčitelný? Je možné, aby dcera ve svých 11 letech přestala růst? Děkuji Vám.

Odpověď:
Vaše dcera má chronický zánět štítné žlázy s pozitivitou protilátek.Po léčbě tohoto typu zánětu-říká se mu autoimunní typ-dochází ke ústupu obtíží na krku,ale často je třeba v léčbě Euthyroxem pokračovat vzhledem k přetrvávání změny funkce štítné žlázy a k přetrvávání nálezu na ultrazvuku štítné žlázy.Při správné léčbě je hladina hormonů štítné žlázy v těle vpořádku a nemusíte se vůbec obávat toho,že by dcerka z těchto důvodů přestala růst.Bude li léky užívat správně a pravidelně nenechává tento typ zánětu žádné následky na ostatních orgánech ani obtíže s růstem nebudou.Zánět je vyléčitelný,ale léčba může trvat i roky a může dojít i k tomu,že změna funkce štítné žlázy zůstane a může pak být nutné léky podávat trvale,průběh je individuelní a nelze předem říci u koho dojde k vyléčení zcela a u koho pouze ke zklidnění nálezu a léčba bude dlouhodobá až trvalá.....

Vloženo: 27.11.2001 09:58:33

rakovina štítné žlázy

Dotaz:
Dobrý den,paní doktorko!Jsem nešťastný.Včera zjistili na sono mé manželce rakovinu štítné žlázy(nádor zhoubný).Co bude dál?????Musi ji vyoperovat a bude to dobré?Nemusíme se obávat metastáz?Je z toho vedle(má průjmy,pálení žáhy,pocity na zvracení-to asi nervy.Děkuji za odpověď

Odpověď:
Je třeba vyčkat na pooperační histologický nález,který ukáže o jaký typ rakoviny se jedná.Jsou typy,kdy operace znamená i vyléčení,ale záleží na tom, zdali se nádor nevyskytuje také jinde v těle.Podle typu a klasifikace nádoru lze pak stanovit prognosu.Zatím zkuste manželku uklidnit,že dokud nemá provedeno celkové vyšetření,že se nemá zneklidňovat,nepomůže jí to spíše naopak celou situaci stres může nápadně zhoršit.Buďte jí oporou a na celou situa ci se informujte u jejího ošetřujícího lékaře on Vám poví o jaký typ nádoru jde i jak se nádor bude léčit.

Vloženo: 26.11.2001 14:11:29

Je chronický zánět štítné žlázy vyléčitelný?

Dotaz:
Paní doktorko, ráda bych se Vás zeptala, zda lze zcela vyléčit chronický zánět štítné žlázy. Moje sestra má od svých 35 let tento problém a s tím související další potíže, léčba Letroxem upravila hodnoty krve. Ráda by ale věděla, zda bude někdy vyléčená. Děkuji Vám.

Odpověď:
Paní Michaelo,chronický zánět štítné žlázy může probíhat různě,může a nemusí být provázen změnou funkce štítné žlázy,může a nemusí způsobovat žádné klinické obtíže,může být přítomen delší dobu nepoznán a přijde se na něho zcela náhodou při odběru krve či provedení ultrazvukového vyšetření štítné žlázy.Jde tento chronický zánětlivý proces léčit ale nelze předem říci,zdali se podaří zánět zcela vyléčit.Většinou klinické obtíže na krku ustoupí,ale dlouho přetrvává změna funkce štítné žlázy a proto také léčba bývá dlouhodobá,někdy trvalá.Trvalá léčba je třeba tehdy když zánětlivý proces ve štítné žláze byl natolik silný,že došlo k poškození buněk štítné žlázy a k trvalému porušení funkce.Pak je třeba léky brát trvale.Jisté je,že pokud je Vaše sestra sledována,je jí i kontrolována funkce štítné žlázy/zjistí se z krevního odběru/ a její lékař zjistí,jestli léky musí užívat dále nebo ne.Jak bude chronický zánět probíhat bohužel nelze nikdy říci předem,jisté je že léčba je vždy dlouhodobá a velmi často trvalá v tom smyslu,že zánětlivý proces se opravdu zklidní či vyléčí,ale změněná funkce zůstane…..

Vloženo: 22.11.2001 12:47:10

Zánik funkce štítné žlázy

Dotaz:
Dobrý den,paní doktorko,manžel trpěl 5 let na hypertyreozu.Bral Carbimazol,poslední rok a půl nic neužíval.Vyšetření krve měl v normě,až nyní prý mu snad š.žláza neprodukuje hormony,má její hypotyreozu.Čeká ho sono.Má tyto potíže-časté bolesti v obl.slinivky,žaludku,průjmy,únavu,bolesti hlavy,vystouplé oči,"písek v očích",užívá Letrox.Bojím se,aby nebyl nějak vážněji nemocen.Napište prosím,dá se toto zcela vyléčit?Nemusím se bát nádoru?Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Stává se,že zvýšená funkce štítné žlázy po delší době přejde ve funkci sníženou neboli hypothyreosu.Bez konkrétních komplexních výsledků nemohu posoudit,zdali Vámi popisované obtíže manžela souvisí pouze s funkcí štítné žlázy.Ultrazvukové vyšetření má před sebou.Léčit se Vámi popisované obtíže dají,ale důležité je zjistit příčinu těchto obtíží.Pokud je hypothyreosa dobře zaléčená,pak obtíže většinou ustupují.Uvidíte ja se celá situace bude vyvíjet,pokud by něco závažnějšího na štítné žláze bylo ultrazvuk by to jistě ukázal.

Vloženo: 19.11.2001 08:52:12

Chronický zánět štítné žlázy

Dotaz:
Paní doktorko, před 4 lety mi byl zjištěn chronický zánět štítné žlázy, který způsobuje její nedostatečné fungování. Užívám Letrox /1 denně/, ale mé potíže neustupují. Často mne bolí krk, stále přibývám na váze. Poraďte, prosím, jaká je prognóza případného vyléčení nebo ústupu obtíží. Jiné léky mi lékař nedává. Děkuji Vám.

Odpověď:
Paní Miloslavo, píšete, že bolesti krku máte stále a rovněž pozorujete přibývání na váze. Zánět byl zjištěn před 4 lety. Že by obtíže trvaly tak dlouho a nedocházelo ke zlepšování obtíží na krku je velmi netypické, většinou se obtíže na krku do několika týdnů či měsíců zklidní. Předpokládám proto,že Vaše obtíže na krku by nemusely být od štítné žlázy ale jiného původu. Vhodné je proto doplnění ORL-krčního vyšetření a eventuelně i krční páteře, pokud máte sedavé zaměstnání či se zabýváte hodně činností v předklonu (čtení, pletení, práce na počítači) často obtíže od krční páteře vystřelují až dopředu do oblasti štítné žlázy. Pokud bude Váš nález na krční páteři i na ORL v pořádku a přesto budete obtíže na krku mít, pak to sdělte svému endokrinologovi a on Vám dávku dle laboratorního odběru krve eventuelně ještě zvýší. Rovněž je důležitý ultrazvukový nález na štítné žláze. Zda-li přibýváte na váze z nemoci štítné žlázy nemohu bez laboratorního výsledku posoudit, pokud je dávka Letroxu v pořádku, nemůže mít Vaše nemoc na váhu vliv.

Vloženo: 16.11.2001 11:06:19

Fosamax

Dotaz:
Dobry den, pani doktorko. Docetla jsem se, ze vysledky nejnovejsich vyzkumu prokazaly, ze tydenni davkovani 70 mg Fosamaxu - leku proti osteoresorpci - je svym ucinkem rovnocenne denni 10 mg davce. Je jiz u nas predepisovan Fosamax v 70 mg davkovani? Dekuji.

Odpověď:
Fosamax 70 Paní Viktorie,Fosamax 70 lx týdně je opravdu svým účinkem prokazatelně srovnatelný s denní dávkou 10 mg .Je u nás již předepisován a v lékárnách je již dostupný,Váš lékař Vám jistě změnu z 10 na 70 mg provede při další Vaší návštěvě pokud si to budete přát.

Vloženo: 13.11.2001 21:42:19

stitna zlaza

Dotaz:
Dobry den pani doktorko, rada bych jse vas zeptala, jest-li je mozno aby bolel zanet stitne zlazy? Na endokrinologii my zjistili vysoke procento protilatek v krvia zlaza neni hmatatelna. Mam pocit obcas( momentalne ted vicekrat) na zvraceni a zachvaty kasle doprovazejici hlenem. Dale jsem pomerne unavena a slaba. Rada bych vam podekovala za odpoved jiz predem. S pozdravem Katerina Pavlikova

Odpověď:
Zánět štítné žlázy Paní Kateřino,opravdu je možné a často se tak i stává,že zánět štítné žlázy způsobí na krku bolest,pocity nucení na zvracení i záchvaty kašle. Přestože vaše štítná žláza není hmatatelná,může být zvětšená a to směrem dovnitř.Zvětšení je pak možné zjistit pouze ultrazvukovým vyšetřením eventuelně dalšími vyšetřeními .Unava a slabost může zánět také provázet.Po zaléčení by mělo dojít postupně k ústupu vašich obtíží a ke zlepšení celkového Vašeho stavu,po delší či kratší době v závislosti na závažnosti zánětu obtíže zcela vymizí.Léčba je nutná,obtíže samy o sobě bez léků by neustoupily.

Vloženo: 13.11.2001 14:45:20

Problemy s nadvahou

Dotaz:
Vazena pani doktorko, je mi 39 let merim 163 cm a vazim jiz 117 kg. Od mladi jsem trpela nadvahou a navic jsem mela ruzne jine zdravotni problemy. Byla jsem i osvobozena z telocviku a nikdy jsem se prilis nepohybovala. Mam sedave zamestnani a jidlo mne dela vylozene dobre. Bohuzel se vsak nyni citim cim dal tim hur. Staci, kdyz nejede vytah a ja musim pesky, hned jsem zadychana a zpocena a picha mne na prsou. Take mam pomerne vysoky cholesterol asi 8,3. Take jsem pretrpela nekolik zlucnikovych zachvatu. Jsem svobodna a bydlim u rodicu. Matka mi vari sama tucna jidla, ikdyz jsem ji rikala, ze mi to skodi. Zhubnout jsem se prilis nesnazila, protoze mam slabou vuli a stejne bych to bez toho sladkeho nevydrzela. Posledni dobou se mi vsak i spatne spi a budim se strasne unavena. Nedavno mi rikala doktorka, ze bych mela zhubnout, jinak bych mohla dostat v pozdejsim veku infarkt. Tak nevim. Jeste jsem se chtela zeptat, jestli v Praze existuje nejaky klub lidi s nadvahou, kde bych si mohla popovidat o svych problemech. Ostatni lide mne totiz nechapou. Dekuji Valerie

Odpověď:
Klub pro lidi s nadváhou Paní Valerie,v Praze existuje velmi kvalitní klub pro lidi s nadváhou ,jmenuje se STOB klub .Společnost STOB vznikla v České republice a sdružuje téměř 300 psychologů,lékařů a dietních sester a dalších odborníků,které pomáhají obézním lidem v boji s nadbytečnými kilogramy.Tento klub Vám pomůže nacvičit si vaši slabou vůli a povede Vás ke změně životního stylu.Protože se u vás dle vašich rozměrů /výšky a váhy/jedná již jednoznačně o obezitu,ještě před návštěvou STOB klubu poproste Vaší praktickou lékařku atˇVám vyšetří hormony štítné žlázy zdali Vám málo nefunguje,píšete totiž ,že máte i vysoký cholesterol nad 8,0 a ten právě bývá často první známkou snížené činnosti štítné žlázy.Podrobnější informace najdete na www.stob.cz nebo si je vyžádejte buď na adrese STOB,P.O.Box 146,14300Praha 4 nebo na telefonu 024014061.

Vloženo: 12.11.2001 20:33:29

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205