Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Endokrinologie - obezitologie

odpovídá: MUDr. Daniela Kremlová | dotazů: 201

Close

MUDr. Daniela Kremlová

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,

toto téma je aktuálně uzavřeno pro pokládání nových dotazů. Zkuste navštívit toto téma někdy v budoucnu, možná už bude otevřeno.

Různé potíže

Dotaz:
Vážená paní doktorko, prosím Vás o radu. Již dva roky mám různé zdravotní obtíže, únava, bolesti nohou, stavy na omdlení, průjmy, tlaky na hrudi, tloustnutí (o 15 kg) - i když se snažím si váhu hlídat. Prošla jsem všemi možnými vyšetřeními a nakonec jsem před rokem skončila u psychiatra, ale léčba nejrůznějšími antidepresivy a psychoterapie nezabírá. Jsem teď druhý měsíc v pracovní neschopnosti, protože je mi opravdu moc zle. Chodím i na imunologii, kde mi z krve zjistili thyreoiditis. Zatím mě imunolog neposlal na endokrinologii, ale chci se Vás zeptat zda moje obtíže mohou s touto skutečností souviset. Děkuji

Odpověď:
Je třeba zjistit,jestli Vaše thyreoiditis neboli zánět štítné žlázy je spojen se změnou funkce štítné žlázy,pokud ano,pak Vaše obtíže mohou s onemocněním štítné žlázy souviset.Je třeba z krve stanovit hodnotu TSH a T4 a dle výsledků pak lze říct jednoznačně zdali štítnice dobře funguje či ne.Poproste na imunologii ať Vás odešlou na endokrinologii pokud vyslovili diagnosu thyreoiditis.tato diagnosa patří do rukou endokrinologa a ten jí i léčí.

Vloženo: 06.02.2002 20:24:12

Bilirubin

Dotaz:
Ve věku 49 let,přes dva roky mám zvýšené hodnoty bilirubinu (25-37 umol/l,)ultrazvukově játra v pořádku,podrobnější vyšetření krve také OK. V poslední době se cítím unavenější a zvýraznily se mi ušní šelesty. Kromě občasných žaludečních potíží (pocit tlaku,pod kontrolou lékaře) bez znatelnějších problémů Může jít o souvislost a co vůbec dělat. Díky za odpověd !

Odpověď:
je třeba nechat vyšetřit i ultrazvuk žlučníku,předpokládám,že ho máte provedený a nebyl nalezen kámen, a je třeba znát i hodnoty ostatních jaterních testů a krevního obrazu,což asi také máte - jeli to vše vpořádku,pak půjde o tzv benigní hyperbilirubinemii neboli Gilbertovu nemoc,kdy zvýšená hladina bilirubinu kromě občasného zežloutnutí očních sklér Vám nejspíše nebude činit žádné obtíže,pokud ale jakési zažívací obtíže přece jenom máte,pak požádejte Vašeho praktického lékaře o doporučení na gastroenterologické vyšetření a tam Vám zjistí přesně pravou příčinu i obtíží i zvýšeného bilirubinu v krvi

Vloženo: 05.02.2002 12:37:56

endokrynologie

Dotaz:
manželka se léčí se štitnou žlázou asi 4roky,má hypofunkci.Při posledním ultrazvuku ji zjistili na pravém laloku uzlík o velikosti 3x6mm.Bylo jí řečeno,že na odebrání vzorku je to malé. Jaká je optimální velikost uzlíku na provedení vpichu jehlou na odebrání vzorku.

Odpověď:
Na otázku jaká je optimální velikost uzlíku určeného k punkci není jednoznačná odpověď.Jeli uzlík k punkci vhodný nezáleží totiž jenom na jeho velikosti,ale i na umístění uzlíku,na vyšetřitelnosti a dostupnosti pohmatem či na dostupnosti kvalitního ultrazvuku.Málokdo se pouští do punkce uzlíků menších než l cm v průměru.Je totiž si třeba uvědomit,že výpovědní hodnota punkce není loo%,a znám velmi mnoho případů,kdy výsledek z punkce vyšel cytologicky velmi podezřelý z nádorového původu a po operaci byl zcela uzlík nezhoubný a opačně -nelze říci že dobrý výsledek punkce jednoznačně vyloučí nádorový původ,vzorky se totiž vezmou například z pěti míst a až v tom šestém může být nález pozitivní.....Nejprve je třeba léčit dostatečně účinnou dávkou léků a uzlík sledovat zdali se zvětšuje či ne. Pokud se zvětšuje i přes intenzivní léčbu je lépe ho rovnou nechat odstranit.Každopádně je celá řada dalších příznaků,které nás vedou pak k dalšímu léčebnému postupu...ohraničenost,výsledky laboratorních odběrů,klinické obtíže atak dále a tak dále....Uzlík 3x6mm který má Vaše žena je opravdu na odebrání malý,musíte si také uvědomit,že každá punkce určitým způsobem i negativně ovlivní okolní zdravou tkáň,je třeba se k uzlíku totiž jehličkou dostat....takže i lékaři mají na provádění punkcí různý názor,ne všichni je intenzivně provádějí a určitě ne u každého uzlíku...v tomto případě když je menší než jeden centimetr opravdu bude stačit když ho bude endokrinolog hlídat....a léčit hypofunkci.

Vloženo: 29.01.2002 11:29:37

Prosím o radu.

Dotaz:
Mám nemocnou štítnou žlázu a nemám ani jeden vlas,setkala jste se už někdy s tímto problémem?

Odpověď:
Dosud jsem viděla velmi nápadné padání vlasů i celé oblasti vypadaných vlasů z toho,že pacientům špatně fungovala štítná žláza.Že by však pacient byl zcela holohlavý jsem dosud neviděla.Zcela vyloučit ale to,že k tomu může dojít nelze.Je třeba štítnou žlázu léčit a čekat,zdali vlasy porostou.Je třeba také zamyslet se nad tím,zdali nemůže být ještě jiná příčina proč všechny vlasy vypadaly.

Vloženo: 24.01.2002 22:42:16

Vousy

Dotaz:
Dobry den, je mi uz skoro 30, zadne problemy se zdravim nemam. Trapi mne jenom to ze mi nerostou vousy a mam male ochlupeni tela. Jsem herec a moje profese vyzaduje mit nekdy na tvari nejake chlupy. Neni to asi geneticky, protoze muj otec a bratr nemaji s tim problemy. Je mozne neco s tim delat? Udelat nejake hormonalni vysetreni? Brat androgeny? Zdravim Honza

Odpověď:
Pane Honzo, nechte se vyšetřit endokrinologem, který Vám zjistí, kolik máte vašich mužských hormonů v těle, a vyloučí eventuální další příčiny vašeho malého ochlupení. Zda-li s tím půjde něco dělat, záleží na příčině, která se najde. Občas se ale i stane, že se na příčinu nepřijde, ale za pokus to jistě stojí, a proto poproste vašeho praktického lékaře, ať vám dá doporučení na endokrinologii. Zdraví MUDr. Daniela Kremlová

Vloženo: 21.01.2002 15:01:33

Hyperaktivní činnost štítné žlázy

Dotaz:
Dobrý den.Mojí babičce(ročník 1933)zjistili v osmnácti letech hyperaktivitu štítné žlázy.Prakticky celý život se léčí a neměla žádné komplikace.Asi před rokem začala mít problémy s vlasy-vypadávání.Paní doktorka ke které proto začala jezdit na vlasový laser jí řekla,že příčinou bude asi její porucha ve funkci štítné žlázy.Nedávno byla na vyšetření a rentgen ukázal mnohočetné uzlíky(i vápenaté) na levém laloku, přecházející i do pravé části istmu.Vyšetřující lékař jí naopak řekl,že štítná žláza nebude příčinou problémů s vlasy.Doporučil operaci-což babička odmítá.Druhá možnost-léčba tzv.radioaktivním jódem.Zvýšil denní dávku Carbimazolu z 1x na 3x denně.Nad touto dávkou se její obvodní lékařka naopak pozastavila.Co si má o takovém přístupu pacient myslet?Co je správné?Prosím o sdělení Vašeho názoru.Jiné postupy léčby,atd.Cokoliv.Děkuji předem.

Odpověď:
Milá Katko, neznám hodnoty laboratorních odběrů vaší babičky, ale pokud měl lékař důvod zvýšit dávku carbimazolu, pak jistě štítná žláza špatně funguje a pak to jistě může být jedna z příčin - i příčina hlavní - proč Vaší babičce padají vlasy, jelikož tato obtíž patří mezi první a velmi časté projevy dysfunkce štítné žlázy. Neznám bohužel podrobnější výsledky všech vyšetření, proto Vám nemohu říci, jaký léčebný postup bych považovala za optimální. Jak píšete, u léčby zvýšených funkcí štítnice používáme buď postup konzervativní a léčíme pouze tabletami, nebo operační a nebo radioterapii. Vše záleží ale na celkovém stavu, klinickém nálezu, výsledku scintigrafie a laboratorním výsledku Vaší babičky. Jedno je ale jisté, dokud nebude funkce štítné žlázy v normě, pak ať babička neinvestuje do vlasového laseru neboť to neřeší příčinu jejich obtíží. Zdraví MUDr. Daniela Kremlová

Vloženo: 21.01.2002 07:17:08

47 XXY

Dotaz:
Dobry den Prosím poradte co s tym : Som uz rok a pol zenaty, Z manzelkou by sme chceli mat deti, zatial je to bezuspesne. Podrobil som sa aj genetickemu vysetreniu, lebo moje spermije zo spermiogramu su negativne (výron je normal, len hodnota spermii je negativna) a zistili mi ze mam Klineferterov syndrom, diagnozu XXY. Z dostupnej literatury som nezistil potrebne udaje o tomto syndrome. Väcsinou boli tam udaje vseobecne rozpisane. Chcel by som vediet o tom viac. Existuje nejaka realna sanca aby som bol plodny? Vacsina lekarov ma na tuto otazku negativny názor. (nie) Existuju nejake pripady ze jedinec s tymto syndromom, bol po urcitej liecbe plodny? Zatial chodim do Endokrinologickej ambul., a uzivavam hormon Undestor 40. Berem ho aj kvoli tomu ze moje ochlpenie na moj vek (24 rokov) je diskretne. Poslite mi nejake informacie o tomto syndrome, prip. zozpovedzte na moje otazky, A aku liecbu by ste vy odporucali? Neviem v akom rozsahu sa medicina stotoznuje s alternativnou medicinou a prirodnou liecbou. Nebolo by tam nejake riesenie? Mozte mi poradit nejakeho odbornika v danej oblasti, prip. ma nasmerovat na nejaku literaturu? Dakujem za Vasu odpoved

Odpověď:
Milý pane Bruno, bohužel Vás musím zklamat, ale neznám žádný případ, kdy byl pacient s Klinefertovým syndromem plodný. Veškeré informace o tomto syndromu získáte v učebnici jménem Aktuální endokrinologie jejíž autorem je Dr. Stárka, bohužel mi není známo ani nijaké alternativní léčení. Specialistu přímo na tento syndrom bohužel žádného neznám, syndrom se vyskytuje relativně zřídka a že by někde v naší republice koncentrovali pacienty s tímto syndromem mi není známo, přestože specializovaná pracoviště v republice znám. Váš endokrinolog Vám jistě podá veškeré vyčerpávající informace o tomto syndromu a udělá maximum, co půjde. Zdraví MUDr. Daniela Kremlová

Vloženo: 18.01.2002 11:32:15

Operácia?

Dotaz:
Vazena pani doktorka, mam uzlik na pravej strane stitnej zlazy o velkosti 35 x 17 mm. Lekar mi odporuca operaciu. Aky je Vas nazor? Mam ist na operaciu priamo bez dalsich vysetreni (napr. biopsia) ? Dakujem za radu.

Odpověď:
Milá Evo, Ano máte. Pokud Váš uzel ve štítné žláze je velikosti 35xl7 mm, je opravdu lépe ho odstranit, neboť takto nápadné nálezy často špatně reagují či nereagují na léčbu tabletami. Pan doktor určitě má k operaci svůj důvod, biopsii asi nedělá, protože všichni víme, že výsledky biopsií nejsou 100% spolehlivé. Biopsie může být v místě, kde se odebírá, negativní a přesto o něco vedle může být pozitivní a toto místo zůstane špatně diagnostikováno. Ve vašem případě, kdybych takto velký uzel ve štítné žláze měla, nechala bych si ho opravdu i já rovnou odoperovat, abych vyloučila, že si na krku nenosím něco, z čeho se mi může v budoucnu i vytvořit nějaký nádor. Zdraví MUDr. Daniela Kremlová

Vloženo: 17.01.2002 22:40:21

Sestaveni jidelnicku

Dotaz:
Mila pani doktorko,je mi 47let a vazim107kg.Jsem zena v domacnosti a ziji v cizine.Trpim vysokym tlakem,pravidelne jiz 5let uzivam lek Hyzaar,kazdy den 1tab.rano.Prosila bych Vas o sestaveni vhodneho jidelnicku a zivotniho stylu.Podotykam,ze merim 170cm a jsem celkem sportovni typ(v lete rada plavu,nepretrzite i hodinu).Jinak zadne jine zravotni potize nemam.Predem Vam dekuji-Slavka

Odpověď:
Milá Slávko, velmi mě mrzí, ale tato sekce endokrinologie obezitologie není určena pro sestavování jídelníčků klientům, ale pro odpovědi na otázky týkající se nemocí souvisejících s těmito tématy. Moje časová kapacita určena pro tyto odpovědi není bohužel v nynější době taková, abych Vám zde skládala po týdnu jídelníček. Mohu Vám ale dobře poradit, jak máte prakticky postupovat. Kupte si v knihkupectví či si zavolejte na Merilinku /telefonní číslo najdete v článku Obezita/, aby Vám poslali kalorické tabulky a svůj jídelníček si sestavte dle Vaší chuti tak, aby jste nepřesáhla denní příjem 6000 kJ. Jezte pravidelně rozdělenou kalorickou dávku do pěti jídel, aby jste neměla hlad. Pečlivě si počítejte a piště, co jíte. Přidejte hodinu pravidelně denně rychlejší chůze. Poproste vašeho lékaře, ať Vám odebere krev na hormony štítné žlázy, aby se vyloučila snížená funkce. Budete-li mít jakýkoli další dotaz, ptejte se, ráda Vám odpovím. Zdraví MUDr. Daniela Kremlová

Vloženo: 17.01.2002 10:20:28

Velká únava

Dotaz:
Dobrý den paní doktorko. Mám takový dotaz, asi před 12 lety mě školní lékařka odeslala k endokrinologovi. Jednu dobu jsem užívala i léky na zvýšenou funkci štítné žlázy ale posledních 5 let je podle mého lékaře vše v normě. Přesto se cítím velmi unavená, zimomřivá a "rozklepaná". Výsledek krve (TSH?) je prý dobrý. Ale na levém laloku je nějaké ložisko po zánětu. Je možné, že by to byl ten důvod? Děkuji za odpověd.

Odpověď:
Milá Jitko, pokud máte hodnotu TSH zcela v normě, pak by obtíže, které máte, opravdu neměly souviset s Vaší štítnou žlázou. To zánětlivé ložisko ještě samo o sobě tyto obtíže zpravidla nevyvolává, pokud funkce štítné žlázy jako takové je v pořádku a pokud máte TSH v normě a hladinu volných hormonů štítné žlázy v normě pak jistě funkce v pořádku je. Je třeba ale sledovat vývoj hodnot, někdy tyto obtíže, které popisujete, mohou o něco předcházet špatnému laboratornímu výsledku, jedině kontrola odběru v odstupu cca 2 měsíců může vyloučit jednoznačně špatnou funkci štítnice. Zdraví MUDr. Daniela Kremlová

Vloženo: 14.01.2002 07:39:38

štítná žláza

Dotaz:
Paní doktorko, ráda bych se zeptala, jak se projevují příznaky poruch štítné žlázy na lidský organismus. Děkuji za odpověd.

Odpověď:
Velmi mnohočetně.Pokud štítná žláza pracuje málo,pak se nejčastěji objevuje únava,spavost,přibývání na váze,otoky,zácpa,suchost kůže,obtíže s vlasy,poruchy menstruačního cyklu a změny v plodnosti.Pokud štítná žláza pracuje více než má,pak se to projeví nejčastěji zhubnutím,pocením,třesem HK,mohou být i oční obtíže,bušení u srdíčka,rovněž změny v menstruačním cyklu a obtíže s plodností.Příznaky jsou však málokdy vyjádřené najednou a všechny a stejně tak se často stává ,že štítná žláza špatně pracuje a pozná se to náhodně z krevního odběru a příznaky poruch na člověku nemusí být téměř žádné......

Vloženo: 11.01.2002 18:32:55

zvýšená funkce štítné žlázy

Dotaz:
Vážená paní doktorko, mám zvýšenou funkci štítné žlázy. Některé moje potíže po roce a půl léčení ustaly nebo se zmírnily. Stále mě, ale trápí omdlévání (hlavně při dlouhém stání v autobuse) a také nadměrné pocení. V současnosti užívám 1 tabletu charvátek denně (dříve 3x denně + 3x denně carbimazol a 1x denně tertroxin). Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Jak situaci popisujete,bylo by asi třeba se pokusit ještě zjistit eventuelní jinou příčinu Vašich obtíží či provést kontrolu laboratorní - krevní odběr- zdali máte dávku léků správnou a funkce štítné žlázy je při léčbě vpořádku....hladiny mohou kolísat a nejednou se zvýšená funkce vrátí...poproste Vašeho ošetřujícího endokrinologa o vysvětlení Vašich obtíží,po tak dlouhé době léčby by jste je již mít od štítné žlázy neměla.....

Vloženo: 11.01.2002 12:34:37

Onemocnění štítné žlázy u muže

Dotaz:
Vážená paní doktorko, prosím Vás o radu. Můj muž se léčí kvůli špatné funkci štítné žlázy. V současné době užívá Letrox 1/2 tablety denně. Může mít toto onemocnění nebo účinek Letroxu vliv na sexuální apetit? Můj muž nemá téměř o sex zájem a moje kamarádka, která má také problémy se štítnou žlázou, má stejný sex.problém. Tak mě napadlo, jestli to třeba nemůže souviset. Druhý dotaz je, jestli jeho nemoc nebo užívání léku by mohlo mít negativní vliv při zplození potomka, kterého plánujeme? Děkuji za odpověď a přeji krásný den.

Odpověď:
Málo či více fungující štítná žláza má vliv na sexuální funkce,stejně tak i malá či příliš velká dávka Letroxu může způsobovat sexuální obtíže.Proto by bylo vhodné, aby se jak Váš manžel tak i Vaše kamarádka obrátili na endokrinologa,který je léčí a s obtížemi se mu svěřili.Jednak jim poví,jestli dávka léku je vpořádku/zjistí se z krevního odběru/a jednak eventuelně z krevního odběru i zjistí jak jsou na tom s ostatními hormony,které mají na sexuální funkce vliv.........

Vloženo: 09.01.2002 15:53:34

štítná žláza a antikoncepce

Dotaz:
Dobrý den. Moc vás prosím o radu. Léčím se 3 roky na chron. zanět štítné žlázy,užívám euthyrox, rovněž trpím hirsutismem. Mohla bych užívat hormonální antikoncepci /Diane35/? Děkuji předem za odpověd.

Odpověď:
Ano,k Euthyroxu je možné brát Diane 35,tato kombinace nečiní žádné obtíže.Poproste ale ještě před nasazením Diane 35 o komplexní vyšetření jestli se nezjistí nějaká příčina hirsutismu........Váš endokrinolog Vám odebere krev a pokusí se zjistit příčinu hirsutismu......

Vloženo: 06.01.2002 11:50:51

Podivný lék

Dotaz:
Vážená paní doktorko. Moje máma trpí obezitou a mám podezření, že ji trápí i jiné zdravotní problémy. Svůj zdravotní stav totiž před rodinou vytrvale tají. V poslední době je dosti neurotická. Dozvěděl jsem se od její známé (taky dost obézní), že za svého mládí s mámou užívaly načerno sehnaný přípravek "Tyreoglobuline" (nebo podobně), prý na zhubnutí po němž se dostavil obrovský jojo efekt. Nevím, jestli její současné potíže nejsou (cca po 20ti letech) s tímto spojeny. Budu Vám vděčný za jakékoli informace.

Odpověď:
Současné obtíže Vaší maminky nemohou být v žádném případě spojeny s užíváním Tyreoglobulinu před dvaceti lety.Jestli je maminka obezní,pak asi je částečně i neurotická z toho,že je obezní.Promluvte s ní a přesvědčte ji, ať navštíví endokrinologickou či přímo obezitologickou ambulanci/s doporučením od svého praktického lékaře/ a tam jí s redukcí pomohou a ukáží ja nato.Pokud Vaší mamince chybí pevná vůle je to jedna s možností jak jí pomoci ......

Vloženo: 12.12.2001 21:39:11

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205