Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Endokrinologie - obezitologie

odpovídá: MUDr. Daniela Kremlová | dotazů: 201

Close

MUDr. Daniela Kremlová

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,

toto téma je aktuálně uzavřeno pro pokládání nových dotazů. Zkuste navštívit toto téma někdy v budoucnu, možná už bude otevřeno.

štítná žláza

Dotaz:
Paní doktorko, manžel( 43 let) byl asi pře půl rokem na vyšetření se štítnou žlázou, protože i když hodně jedl, tak pořád hubnul. Při rozboru krve nebyl žádný nález, ale při ultrazvukovém vyšetření byl nalezen ve štítné žléze "koloidní uzel" velikosti asi 3x1,5 cm.Mažel prodělal punkci jejímž výsledkem bylo, že tento uzel není zhoubného původu a dostal léky s tím, že pokud se tento uzel nebude zvětšovat, tak postačí léčení foumou léků.Mažel se cítil lépe a dokonce i přibral na váze( měří 189 cm a teď váží 76 kg).Tento týden byl znovu na vyšetření a zjistilo se, že koloidní uzel se zvětšil na rozměr asi 6x3,5 cm,na krku je viditelný v okolí ohryzku,výsledky rozboru krve zatím nejsou a na punkci půjde za 14 dní. Mohla by jste nám napsat co manžela asi čeká a jaké možnosti jsou v další léčbě? Předem děkuji za Vaší odpověď. Jana

Odpověď:
Vážená paní Jano, Vašeho manžela čeká punkce s odebráním vzorku a jeho odesláním na cytologické vyšetření. Je možné tímto způsobem zachytit nějaké špatné buňky v uzlu. Pokud by se tak stalo, pak je nutné jít hned na operaci. Vzhledem k velikosti uzlu a vzhledem k tomu, že nereaguje na léky, asi nejspíše bude nejlépe ho z krku operačně odstranit, výsledky punkcí totiž nejsou 100%, a pokud se uzel takto zvětšil asi na léky nereaguje a je zde podezření, že by se z něho mohl časem vyvinout nějaký nádor... operace ať se pán nebojí, dělá se v celkové anestesii a dělají to pouze zkušení operatéři zaměření specielně na štítnou žlázu. Zdraví MUDr. Daniela Kremlová

Vloženo: 07.03.2002 09:15:56

štítná žláza

Dotaz:
Mám zvětšenou štítnou žlázu (je mi 24 let). Z krevních testů se prokázalo TSH vyšší než 100; T3 1,0; T4 17. O jaké onemocnění se jedná a jak se léčí? děkuji

Odpověď:
Jedná se o hypothyreosu,ve vašem případě o těžkou hypothyreosu neboli sníženou funkci štítné žlázy.Tato nemoc je dobře léčitelná léky,které Vám napíše endokrinolog eventuelně internista.Léčbu zahajte co nejdříve máte hodnoty opravdu extremně špatné.Nemoc je léčitelná.Obratte še na endokrinologii co nejdříve ať se Vám to brzy spraví.Nemoc se projevuje nejčastěji unavou spavostí zimomřivostí obtížemi s vlasy,nehty suchostí kůže,otoky,někdy se neprojevuje nijak a probíhá skrytě.I tak je třeba léčit !!!

Vloženo: 05.03.2002 12:37:27

Žaludeční vředy

Dotaz:
Dobrý den, můj přítel trpí na žaludeční vředy.Byl již 2x hospitalizován a užívá pravidelně léky.Bylo mu doporučeno aby přibral na váze,ale nikdo mu neřekl jak.Mohla by jste nám poskytnout informace?Stačilo by jen kam se máme obrátit.Ještě jeden dotaz myslíte že by bylo vhodné aby používal v injekční formě vitamnín B12?Předem děkuji Katka

Odpověď:
Přibrat na váze lze pravidelnou stravou a pokud ani tak se nedaří pak v lékárně koupíte nápoj jménem Nutridrink který je energeticky vydatný a po němž lidé při pravidelné konzumaci hubnou.Rovněž je možné přidta do stravy B vitaminy v tabletách.Co se týká konkrétně vitaminu B l2 pokud nemá Váš přítel chudokrevnost a nemá zjištěno,že ho má v těle málo /z odběru/ pak se v injekční formě podávat nemusí.V tabletové formě se špatně vstřebává,jedině ve výrobcích čistého aloe vera gelu /v lékárnách ale nedostupný je třeba sehnat přes distributory/ je vitamin B l2 přítomen ve své přirozené formě.Hlavně ať Váš přítel jí pravidelně nejlépe 5x denně.Pokud chudokrevnost nemá není třeba vitamin B 12 dodávat.Lékař by mu měl říci jaký má krevní obraz a výsledky a řídit se podle toho.

Vloženo: 04.03.2002 14:56:43

Cukrovka

Dotaz:
Dobrý den, prosím o odborný názor na postup při léčbě cukrovky. Manželova maminka si píchá inzulin už mnoho let. Za posledního půl roku se jí snížila hladina glykémie z 12,6 na 4,3 -vyšetření bylo asi šest, hladina šla pokaždé dolů cca o 2. Zásadně se snížila též glykosúrie. Očekávali jsme, že dávky inzulinu se budou také snižovat, jenže po celou tu dobu jsou naprosto stejné - cca 50 jednotek. Není nadbytek inzulinu nebezpečný? Nebo snad k němu nedochází? Cukrovka se začala zlepšovat od té doby, co maminka dodržuje přírodní léčbu. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Hodnota 4,3je uprostřed normy, ještě lékař nemá důvod dávku snižovat,informujte ho však,že maminka bere ještě nějaké doplňky výživy aby lékař věděl,že má kontrolovat eventuelně dříve.Nemějte obavy pokud bude možné jistě Vám lékař dávku upraví jakmile to bude možné ji sníží.Nadbytek insulinu zde zatím nepřichází v úvahu,paní by měla opakované hypoglykemie a na sobě by to poznala.Jinak nadbytek inzulinu samozřejmě nebezpečný je,ale zatím nemějte obavy,hodnota 4,3 je opravdu vpořádku.

Vloženo: 28.02.2002 17:51:55

Obezita

Dotaz:
Vazena pani doktorko, je mi 33 let a pri vysce 180 cm mam hmotnost 110 kg (a tedy BMI 34). Pritom pomerne cesto sportuji (cvicim 5x tydne 20 minut s tepovou frekvenci 140, k tomu obcas vecer bazen a navic obcas sport o vikendu). Neprejidam se (sleduji jsem svuj energeticky prijem). Mam velmi lehkou hypofunkci stitne zlazy, v detstvi jsem se lecil (Thyreoglobulin), dle endokrinologa v soucasnosti neni lecba ucelna. Mam robustni postavu a primerene vyvinute svalstvo. Bohuzel mam sedave zamestnani. Je mi jasne, ze musim jeste vice omezit prijem energie a zvysit jeji vydej. Pri agresivnejsim hubnuti se ale bojim psychickych nasledku a ztraty svalu misto ztraty tuku. Mam dve otazky: 1. Byla by vhodna navsteva obezitologa? Jestli ano, existuje nekde verejny seznam? Na Internetu nemohu nikoho duveryhodne vypadajiciho najit (jsem z Prahy). Vim, ze je to neprijemne a asi proti pravidlum, ale muzete mi prosim nekoho doporucit (asi na privatni mail)? 2. Je podle vas ucelne uvazovat o lecbe pomoci medikamentu (zvazuji Xenical)? Dekuji predem za odpoved Pavel

Odpověď:
V první řadě pokud máte hypofunkci štítné žlázy i když jenom lehkou,je třeba ji dostat do funkce normální jinak Vaše snahy o redukci hmotnosti budou marné.Stačí malá hypofunkce a metabolismus se zpomalí a zhubnout nelze.Jinak pokud máte zájem o kvalitní obezitologické vyšetření,poučení i event sestavení jídelníčku v Praze pak je nejlépe se obrátit přímo na Obezitologické centrum interní kliniky 1.Lékařské fakulty UK. MUDr.Hainer nebo MUDr Kunešová .Xenical má význam začít užívat teprve až pokud si zaléčíte sníženou funkci štítné žlázy a ani pak nebudete hubnout.

Vloženo: 28.02.2002 15:20:31

Štítná žláza

Dotaz:
Vážená paní doktorko, obracím se na Vás s nádledující prosbou. Léčím se zhruba 3/4 roku na sníženou funkci štínné žlázy. Beru EUTHYROX 150 denně. Chci se Vás zeptat,zda se dá EUTHYROX užívat zároveň s hormonální antikoncepcí LOGEST. Nemůže docházet v těle k nějakým negativním reakcím, když se berou dva rozdílné hormony ? Poraďte mi prosím, zda to také nemá vliv na to, že se mi stále nedaří zhubnou. Děkuji za odpověď. Andrea

Odpověď:
Můžete zcela bezpečně brát Euthyrox dohromady s Logestem,kombinace je naprosto bezpečná,oba hormony působí jinak a vzájemně si dohromady nevadí.Pokud máte štítnou žlázu již zcela vyladěnou,pak by vaše nadváha již neměla s funkcí štítné žlázy souviset.Informujte se u svého endokrinologa který Vás léčí a on Vám řekne zdali dávku máte vpořádku a zdali váha se štítnou žlázou i nyní souvisí či ne.Zpočátku pokud byla funkce štítné žlázy snížená pak nadváha s tím jistě souvisela.

Vloženo: 27.02.2002 10:19:32

Štítná žláza

Dotaz:
Prosím Vás o závěr mé nemoci. Po porodu mám totální výpad vlasů.Léčím se s diagnozou : Substituovaná hypothyreosa na basi autoimunní thyreoiditidy.Jsou přesvědčeni,že to způsobila štítná žláza,protože mám pořád vysoké protilátky-anti TG 6268,2 u. Nebyla by v mém případě nejlepší operace.Je to divné ,když ve 32-letech nemáte ani jeden vlas,a nikdo Vám nemůže pomoci. Děkuji

Odpověď:
Domnívám se,že pouze samotná štítná žláza k výpadku nestačí,obzvláště jeli dobře substituovaná,ještě asi máte jiné autoprotilátky kromě těch proti štítné žláze,které způsobily vypadání vlasů...V typických případech pokud je příčinou štítná žláza,tak po její stabilizaci vlasy zase rostou a většinou jako původně.Obavám se,že operace štítné žlázy by nemusela pomoci.Předpokládám,že máte vyšetření i kožní a komplexní interní k vyloučení jiné příčiny vypadání vlasů.Pokud jste komplexně vyšetřena a jiná onemocnění než hypothyreosa se nezjistily,ještě zkuste panthenol,zinek,železo,kalcium,magnesium eventuelně i speciální kvalitní výrobky aloe vera.....

Vloženo: 26.02.2002 23:07:48

Adipex

Dotaz:
Dobrý den,je mi 18 let a potřebovala bych zhubnout.Dělala jsem 9 let sportovní gymnastiku a moje postava byla opravdu dokonalá do té doby než jsem dostala astmatický záchvat.Ležela jsem v nemocnici (a užívala kortikoidy a rzné jiné léky) a přibrala jsem tam 15 kg.Před tím jsem vážila 54 kg a (když jsem vyšla z nemocnice,vážila jsem 70kg).Nyní se mi podařilo po 2 letech schodit 10 kg.Ale mám uzké kosti a ten tuk co na sobě mám zkrátka mi vadí.I když má postava vypadá v oblečení akorád,když se vsleču,sednu si mám všude faldíky.Chodím pravidelně cvičit.S astmatem už nemám problémy.Chtěla bych se Vás tedy zeptat,jestli je možné užívat krátkodobě Adipex na dorovnání mé postavy.Mám deprese a jsem opravdu zakomplexovaná.Nejsem ošklivá a lidé okolo mě by nepoznali,že mám nějaký takový problém,ale už nemůžu ani spát.Dokonce jsem přestala jíst nebo jedla jen v 15:00 a to polevku a chodila nalčno do posilovny na kolo.Ptám se Vás,jestli jsou tyto prášky opravdu tak nebezpečné,jak se o nich píše.Uvažuji o zakoupení toho menšího balení. Prosím Vás o odpověď!!!! Srdečně Vam děkuji.

Odpověď:
Prášky Adipex ret nejsou až tak nebezpečné ,nesmí je brát lidé užívající antidepresiva - léky na deprese a s nepravidelností srdeční, špatným tlakem,tendencí ke kolapsovým stavům ......apod.Nebezpečná je jejich návykovost,proto se nesmí užívat déle než 2-3 měsíce a postupně vysazovat.Pokud se pro ně rozhodnete,začněte je užívat v sobotu a neděli kdy nejste v práci a vynechte ty dny nadměrnou fyzickou zátěž.Pokud je budete snášet dobře a to za pár dní poznáte,pak se nemáte čeho obávat.Musíte si ale uvědomit,že léky neřeší situaci natrvalo a i při nich je třeba držet nízkoenergetickou stravu s přihlédnutím k Vašemu sportování.A nezapomeňte,že všeho moc škodí,nevím jakou máte výšku ale vážit 54 kg je již opravdu málo navíc si musíte uvědomit,že jste sportovkyně a váží Vám také něco svaly,takže si nechte zjistit i procento tuku v těle nejenom váhu,může zkreslovat......

Vloženo: 24.02.2002 22:30:14

Štítná žláza

Dotaz:
Mám zvýšenou činnost šlítné žlázy (dle lék. zprávy hraniční velikost, toxikosa v remisi na komb. terapii), užívám Carbimazol a Letrox. Mohu navštěvovat parní lázeň či saunu? Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Vzhledem k tomu,že horko zhoršuje velmi často nálezy tyreotoxické thyreopathie pokud berete Carbimazol s Letroxem parní lázeň ani saunu bych Vám nedoporučovala,nikdo Vám totiž nemůže slíbit,že se Vám tyreotoxikosa po vystavení se nadměrnému vedru nevrátí...alespoň já bych raději volila jiný způsob relaxace...plavání apod.

Vloženo: 23.02.2002 21:34:06

obezita

Dotaz:
Paní doktorko,máte zkušenosti s léčením obezity tím, že se chirurgicky zmenší objem žaludku? Zajímá se o to paní,která žije v USA a ráda by tento zákrok podstoupila. Potřebovala by informace v češtině a neví, na koho by se mohla obrátit. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Ano,mám.U nás v České republice se t.č. provádí bandáž žaludku jako jediná metoda chirurgické léčby obezity.Provádí se laparoskopicky.Výkon spočívá v tom,že se provede oddělení horní části žaludku -tím vznikne vak o objemu asi 50 ml a tam pak dochází po požití potravy k rozpětí stěn žaludku na což reagují mozková centra snížením chuti k jídlu.Svorka,která odděluje horní a dolní část žaludku může být buď pevná,nebo tzv adjustabilní-lze měnit rozměr svorky a tím ústí komunikace mezi horní a dolní částí žaludku.K tomutu způsobu léčby jsou indikování pacienti kteří dobře spolupracují,s těžkým stupněm obezity,tam kde selhala léčba tabletami,musí mít předem hotové psychologické vyšetření,gystrofibroskopické vyšetření žaludku/lidově řečeno vyšetření šlauchem/,spirometrické vyšetření/plicní vyšetření při němž se zjistí kapacita plicní/.Také musí mít předem proveden ultrazvuk žlučníku a laboratorní odběry.Po operaci musí lidé dodržovat redukční režim a jsou trvale sledování v obezitologických poradnách.

Vloženo: 22.02.2002 23:20:27

Bulimie

Dotaz:
Dobrý den, nevím, jestli jsem se na Vás obrátil dobře. Potřeboval bych radu. Zjistil jsem, že má přítelkyně má problémy s bulimií. Je možné dostat ji z toho bez lékaře? Jestli to není možné, tak kam bych se měl obrátit?? Mnohokrát děkuji.

Odpověď:
Je li to opravdu bulimie pak se z problému bez lékaře dostaně stěží,proto je třeba ji přesvědčit aby navšívila psychiatrii,kde se tyto stavy léčí ,čím dříve s léčbou začne tím je efekt lepší.

Vloženo: 19.02.2002 20:56:05

limity některých potravin

Dotaz:
Prosím informace o zdravé výživě – doporučené(nebo lépe maximální) týdenní množství: soja- maso- vločky- tofu, mák-mletý nevařený, pšeničné zrno naklíčené, pohanka.Obecné zásady zdravé životosprávy dodržuji. Jsem muž, 50 let, fyzická aktivita střední, bez zdravotních obtíží. Totéž prosím vyjádřit pro dceru 17 let, studující. Děkuji Jirka

Odpověď:
Doporučená dávka bílkovin na den je cca 0,7 až 1 g bílkovin na kg hmotnosti na den.Plnohodnotné bílkoviny jsou v jak správně píšete mase,soji,tofu.Maximální dávky uvedených potravin nejsou známy.Je však zřejmé,že nejíte jeden celý den jenom jednu potravinu,pokud se stravujete pestře nemusíte si dělat nijaké obavy z toho že by jste se výše uvedenými potravinami předávkoval.Co ale by jste měl vědět a je pro Vás důležité,že nadbytek vlákniny může snižovat hladinu kalcia,protože brání jeho vstřebávání,proto se nevyhýbejte zároveň mléčným výrobkům k vláknině.Jezte střídmě a pestrou stravu.

Vloženo: 14.02.2002 12:17:02

Androcur 50

Dotaz:
Dobrý den, byla bych ráda, kdybyste mi mohla zodpovědět moji otázku. Chtěla bych se zeptat, jak moc je tento lék nebezpečný a co může způsobit. Já ho užívám a když se to dozvěděla moje gynekoložka, tak se zděsila, a říkala mi, že bych ho raději užívat neměla. Děkuji moc za odpověď. Petra

Odpověď:
Tento lék u žen se nemá užívat samostatně ale pouze v kombinaci s hormonální antikoncepcí.Předpokládám,že Vám ho dali z důvodů zvýšeného ochlupení na těle.Lék je naprosto bezpečný pokud ho budete brát v dávce doporučené lékařem.Pozitivní efekt se někdy dostaví až po l/2 roce.Je třeba také po čase zkontrolovat v krvi hladinu hormonů a jaterní testy.Pokud by jste ho brala bez antikoncepce a otěhotněla /nechtěně/pak by hrozila deformace plodu a vrozené vady,proto se musí užívat dohromady s antikoncepcí.Jinak je opravdu bezpečný.

Vloženo: 13.02.2002 20:42:14

Hypofunkce

Dotaz:
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na Váš názor. V 5 letech jsem byla léčena pro hyperfunkci štítné žl. (co si pamatuji byl to Carbimazol).Poté mi asi v 9-10 letech byl nasazen Euthyrox 0,5/ráno na této dávce jsem zůstala asi do 18 let poté bylo přidáno na 0,75/ráno a jsem na dávce až doposud. 1)nejsem moc spokojena s péčí svého lékaře, dojíždíme za ním přes 100 km tak 1x3/4-1rok a v ordinaci jsme asi tak 2 minuty. Rychle mi prohmátne krk, přejede ultrazvukem a napíše recept. Na popisování obtíží dělá, jako když neslyší. Často trpím zvýšeným tlakem (už tak 3 roky!!!)-hodnoty 140-160/90-100(měřím se doma digitálním tonometrem) a často mě provází bušení srdce. Někdy se mi stane, že cítím jako by mi srdce "přeskočilo" nebo vynechalo (hlavně to cítím vleže). 2)zdá se mi, že přibírám na váze (jako by mi tělo drželo vodu, ale zase nemám pocit, že bych málo močila), mám stále žízeň (hladiny cukru v krvi 5,8-6,1) 3)od října jsem neměla menzes (po gyn. stránce vše v pořádku) 4)cítím se často úplně vyčerpaná 5)mám změnit lékaře? Děkuji za odpověď

Odpověď:
Velmi těžko posoudím,zdali máte rovnou změnit lékaře,ale pokud k němu nemáte důvěru pak asi nic jiného nezbyde,obzvláště jestli máte pocit že Vás neposlouchá a nevysvětlí Vám,zdali obtíže jsou v souvislosti se štítnou žlázou či nejsou.Zdali Vaše srdeční obtíže mohou souviset se štítnou žlázou lze jednoznačně říci pouze dle výsledků krevního odběru a odpověď je jednoznačná.Pokud jste neměla menses je třeba odebrat i hladinu ostatních hormonů nejen štítné žlázy a příčinu zjistit!!!!!Odběr krve je ve vašem případě bezpodmínečně nutný.Pokud výsledky vašeho odběru máte ve zprávě pak mi je napiště já Vám je zhodnotím.

Vloženo: 09.02.2002 15:15:41

endokrinologie

Dotaz:
Je mi 28 let a po půl roce léčby mám zklidněnou zvýšenou funkci štítné žlázy.Nyní beru 1tbl.carbimazolu a 2tbl.trimepranolu denně.Stále mi padají vlasy,chlupy,obočí.Chci se zeptat jestli to někdy přestane.Nyní je mi lépe,ale co bych měla zařadit do jídelníčku a naopak čeho bych se měla vyvarovat.Děkuji.

Odpověď:
Obtíže s vypadáváním vlasů mohou přetrvávat ještě nějakou dobu i po zklidnění zvýšené funkce štítné žlázy.Pokud ale již štítnice dobře pracuje,mělo by to přestat.Měla by jste se vyvarovat jodu ve všech formách/mořské ryby a plody,nadbytek soli-oříšky brambůrky,přesolené konzervované uzeniny...apod/stresu,nadměrné fyzické zátěže.Pozor také na jodovanou vodu minerální a multivitaminy s jodem.Mohly by onemocnění navrátit.Pokud je již funkce štítné žlázy zcela zklidněná možná pokud máte vpořádku tlak by se dal již Trimepranol o třošku snížit....

Vloženo: 07.02.2002 23:22:11

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205