Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Endokrinologie - obezitologie

odpovídá: MUDr. Daniela Kremlová | dotazů: 201

Close

MUDr. Daniela Kremlová

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,

toto téma je aktuálně uzavřeno pro pokládání nových dotazů. Zkuste navštívit toto téma někdy v budoucnu, možná už bude otevřeno.

štítná žláza

Dotaz:
Vážení, už ca. rok mám problémy s menstruací-přestala jsem krvácet.Lékařka mi nasadila antikoncepci,kterou jsem nesnášela moc dobře. Jsem stále unavená,apatická, na pohled mám změněny oči. Jiná ženská lékařka mi před měsícem nechala odebrat krev-měla jsem zvýšený cholesterol a tuky, sníženou funkci štítné žlázy.Nařídila mi dietu (avšak já tuky téměř nekonzumuji už ca. 2 roky) a jíst rybí tuk.Na kontrolu mám jít za 2 měsíce.Můj stav se však zatím nezlepšil.Už přes měsíc nejsem schopna nějakého pohybu, a to jsem předtím aktivně sportovala.Jak přijdu z práce domů, tak jdu spát. Přemýšlím, zda mám ještě čekat na odběry v září, či zda mám sama navštívit nějakého endokrinologa. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:
Pokud Vám řekli,že funkce štítné žlázy je snížená/ a vaše příznaky tomu odpovídají/není na co čekat,je třeba zahájit léčbu,málokdy se samo upraví,většinou je třeba hormony tělu doplnit/mám na mysli hormony štítné žlázy/.Vzledem k tomu, že objednací doby na endokrinologii v naší republice jsou pměrně dlouhé,objednejte se již nyní a pokud obtíže máte,obraťte se na lékaře,který Vám diagnozu řekl,ať Vám dá léky hned nebo napíše výsledky a doporučení a odešle na endokrinologii.

Vloženo: 28.07.2003 15:18:27

Operace stitne zlazy

Dotaz:
Na podzim bych mela jit na operaci stitne zlazy - chtela jsem se zeptat zda je mozne byt operovana v Praze, i kdyz jsem z jineho kraje a co mam pro to udelat. A jeste jeden dotaz - jak dlouho po opraci je mozne zalozit rodinu. Dekuji.

Odpověď:
Je možné,aby jste byla operována v Praze.Je třeba to říci svému endokrinologovi,který Vás na operaci posílá a ten Vam napíše doporučení k operaci a Vy se pak obrátíte na konkrétního lékaře s dokumentací,kterou budete mít z Vašeh města,kde bydlíte a on si Vás v Praze objedná k operaci.Hlavně ať Vás operuje specialista na štítné žlázy,který je operuje opakovaně.aby jste pak neměla komplikace.Otěhotnět po operaci je vhodné tehdy,až se dostatečně dlouho užívají léky místo štítné žlázy v okamžiku,kdy krevní odběry ukáží,že dávka je správná.Doporučuji od operace interval do těhotenství alespoň 4 měsíce.

Vloženo: 27.07.2003 07:32:17

Zrychlení metabolismu?

Dotaz:
Dobrý den, chtěla bych se Vás touto cestou dotázat, zda-li je možné nějakým způsobem urychlit metabolismus (vitamínovými doplňky nebo léky). Dotazuji se v souvislosti s hubnutím, ale také v souvislosti s mým koníčkem a to potápěním. Má metabolismus vliv na tepovou frekvenci a také na dýchání? Moje hladinová spotřeba vzduchu je velmi nízká a to 8 l/min, přičemž pro výpočty v potápění se počítá s průměrnou spotřebou vzduchu a to s 25 - 30 l/min. I když se snažím vědomě pod vodou dýchat více, stejně se nad 10 l/min nedostanu, samozřejmě to souvisí s trénovaností, ale bylo by možné to nějakým způsobem zlepšit právě v souvislosti s látkovou výměnou? Děkuji JR

Odpověď:
Přirozeným mechanismem urychlit metabolismus by mohl ženšen, ale samozřejmě by bylo vhodné i ve Vašem případě odebrat krev na hormony štítné žlázy,zdali máte hladiny vpořádku,ty totiž mají vliv na metabolismus.Pokud ano tak tento důvod nízké spotřeby vzduchu lze vyloučit,pokud ne-musejí se tělu dodat.Nic jiného na urychlení metabolismu mne nenapadá.

Vloženo: 25.07.2003 09:05:34

Bolest břicha

Dotaz:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli může mít souvislost bolest břicha se štítnou žlázou. Bolesti jsou v oblasti pod pupkem spíše vpravo. Vyšetření krve, moči, ultrazvuk, gynekologie vše Ok.

Odpověď:
Jedině v případě,že by dávka letroxu nebyla vpořádku a byla bud malá a pak by mohlo souviset s nadýmáním při snížené funkci žázy nebo příliš dávka velká a tím by se zvyšovala hybnost zažívacího traktu,zkonzultujte s lékařem který Vám lék dává zdali je dávka vpořádku evet je třeba i kontrolní odběr krve.....

Vloženo: 17.07.2003 19:29:14

Umělá sladidla

Dotaz:
Dobrý den, mám sklony k přibývání na váze a tak již zhruba 10 let používám k oslazení kávy umělá sladidla. Také piju nápoje s umělými sladidly a jím nízkotučné jogurty, které jsou slazeny také těmito sladidly. Chtěla jsem se zeptat, jestli dlouhodobé užívání může škodit zdraví. Děkuji.

Odpověď:
Nedoporučuje se lidem,kteří nemají cukrovku užívat trvale a dlouhodobě tyto umělá sladidla,raději se naučtevyhýbat se sladkému,dá se to odnaučit,vzhledem k tomu, že jsou to látkytělu cizí a chemické povahy raději se jich snažte vyvarovat-dle názorů diabetologů ještě tak nejlepší z nich je Dia chrom sladidlo v krabičce bílý rášek mají v lékárnch za cca 70Kč....

Vloženo: 14.07.2003 14:55:04

štítná žláza&početí dítěte

Dotaz:
Dobrý den, v současné době beru lék Thyrozol na Štítnou žlázu a autovakcínu na zlatého stafylokoka. Mám obavy že jsem v jiném stavu, jelikož jsem nedostala menstruaci, neberu antikoncepci a ještě ke všemu nám s manželem protrhl prezervativ v období ovulace.Zajímalo by mne do jaké míry hrozí u případného početí narušení plodu, zda léky které beru jsou pro plod nějak výrazně nebezpečné.Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Thyrozol v dávce kterou berete nebude mít nežádoucí učinek na plod,na autovakcinu se musíte informovat v místě,kde Vám ji podávají,za těhotenství musíte ale být častěji a pečlivěji sledována v kratších časových intervalech a proto o něm hned svému endokrinologovi řekněte-----

Vloženo: 14.07.2003 10:40:09

otekle nohy

Dotaz:
dobry den, chtela byhc se zeptat, co s oteklyma nohama, mam sedave zamestnani a posledni dny mi zacaly otekat nohy. driv se mi to stavalo jen pri estremne (24 hodin) dlouhe ceste busem, ted v tehc vedrech mam uz tri dny osklive otekle nohy, at delam co delam. mam sedave zamestnani. mam jit k lekari? nerada beru leky, neni-li to nutne. jsou tri dny otoku (ten zeskabl a pak zas vzrostl) normalni, nemuze jit o nejaky vetsi problem?

Odpověď:
Poproste svého lékaře který Vám dává letrox at zkontroluje zdali dávka je správná,nedostatek léku může také souviset s otoky nohou.Snižte váhu,tuk zadržuje vodu.Cvičte.zlepšíte průtok doními končetinami a otoky budou menší.Vhodn je aké cévní vyšetření,které vyloučí neb potvrdí žilní říčinu.Nebudete li ani pak znát příčinu, je potřeba komplexní interní vyšetření.

Vloženo: 18.06.2003 03:25:50

Nizka hladina cholesterolu

Dotaz:
Dobry den, jako klient VZP jsem se nechal zdarma vysetrit na zakladni hodnoty (tlaku, pulsu, hladiny cukru v krvi a cholesterolu). Nejvic me zajimala hodnota cholesterolu nebot na tu jsem doposud nebyl vysetren. Vsechny hodnoty byly v normalu az na cholesterol: pristoj "accumeter" ukazal hodnotu LO - coz zrejme znaci hodnotu pod meritelnosti pristoje, ale bohuzel mi nebylo vysvetleno co to znamena. Proto bych Vas rad pozadal o vysvetleni. Merim 187 cm, vaha 75 kg, otec diabetik + selhani ledvin (mrtev). Dekuji Radek Safranek

Odpověď:
Tímto přístrojem se domnívám,že nebude asi určení cholesterolu nejpesnější.Vámi uvedenou značku nevím co přístroj vyjadřuje.Protože máte v rdinné zátěži cukrovku, doporučuji jít k Vašemi praktickému lékaři a nechat si preventivně zároveň odebrat cukr i hladinu cholesterolu máte na to lx za dva roky nárok....a bude jasné kolik hladinu máte.....

Vloženo: 12.06.2003 13:06:39

tuk v játrech

Dotaz:
zjistili mi tuk v játrech, ale nic víc mi k tomu neřekli. Co to znamená a co s tím mám dělat?

Odpověď:
Snižte příjem tuků ve stravě a snižte hmotnost,pokud Vám provedli také jaterní testy pokud jsou zvýšené je vhodná podůrná léčba na zlepšení funkce jaterní buńky.Jaterní testy se zlepší současně s funkcí jaterních buněk.Ztukovatěn jater je způsobeno buď tím,že máte vyšší přísun tuků,nebo je Vaše tělo hůře metabolizuje .

Vloženo: 12.06.2003 12:41:03

vypadavanie vlasov

Dotaz:
Dobry den, mam problem s nadmernym vypadavanim vlasov, trva to uz 11 mesiacov. V rodine mame problemy so stitnou zlazou, pred 5 rokmi mi robili endokrin. vysetrenie z tohto dovodu, mala som hranicne hodnoty niektorych vysetreni, lieky mi nedali, len ma dlhodobejsie sledovali. Zaujimalo by ma, ake su priznaky ochorenia stitnej zlazy a ci je mozne, aby clovek chory na stitnu zlazu nemal ziadne viditelne priznaky.Prosim odpoved na e-mail.Dakujem

Odpověď:
Příznaky jsou velmi různorodé počínje vypadáváním vlasů přes pocení tes bušen u srdce otoky těla změny hmotnosti změny menstruačnho cyklu změny zažívacho traktu kůže apod.Je ale i možné,že máte velkou poruchu štítné žlázy a přesto příznaky nejsou žádné a zjistí se zcela náhodně z krevních testů,je to tam,kde tělo se umí přízpůsbit na změny aniž by to člověk na sobě cítil.Nechte si odebrat krev na hormony štítné žlázy a bude jasné zdali obtíže máte z ní či nikoli.

Vloženo: 11.06.2003 10:23:49

Jak přibrat na váze ?

Dotaz:
Od svých 15ti let mám stále stejnou váhu 62 kg a nedaří se mi pohnout s váhou ani o kilo. Potřeboval bych poradit jakým způsobem přibrat alespoň 5 - 7 kg vzhledem k mé výšce 184cm. Existuje nějaký preparát který přinutí organismus ukládat svalovou hmotu ? Váha se mi nemění ať jím za dva či nejím vůbec. Prosím pomozte. Děkuji

Odpověď:
Doporučuji nechat si odebrat hormony štítné žlázy,zdali Vám více nepracuje.Pokud ne,pak zkuste vitaminy B,B kmplex Forte a B 12 z lékárny lx denně,jezte podle chuti,nějaké speciální bílkoviny pokud nesportujete není třeba ale velmi vhodný je nápoj Nutridrink -koupíte v lékárně,je hodně energeticky vydatný a přidejte si ho k Vámi zavedené stravě.........

Vloženo: 08.06.2003 13:03:42

M.Gr.-Basedow

Dotaz:
Dobrý den pani doktorko, asi tak v září 02 mi zjistili problémy se štítnou žlázou.Přála bych si miminko,ale endokrinoložka mi početí neporučila.Vyloženě mi řekla,že pokud otěhotním je vysoká pravděpodobnost narození poškozeného dítěte nebo mi doporučí přerušení.Je pravda,že musím na operaci???Neni žádná možnost na samovolné vyléčení???Umělé hormony nevadí plodu???Jak dlouho může trvat než půjdu na operaci???Jak dlouho po operaci musím čekat než mohu otěhotnět???Mám spoustu otázek,ale je mi 31,žádné dítě nemám a čas utíká.Nikdy jsem neměla žádné vážné zdravotní problémy a když už konečně plánuji rodinu tak tohle :-((( Mockrát Vám děkuji za odpověď Viki

Odpověď:
Ano,pokud chcete v dohedné době rodinu,je opravdu lepší operace.Samovolně se vyléčit nemusí,sice může,ale trvá to rky a nikdy nelze říci dopředu,zdali se úplně nález stabilizuje či ne.Proto těm,co nemají děti doporučujeme operaci,je to opravdu nejlepší řešení.Umělé hormony plodu nevadí,jsou bezpečné a berou se místo žlázy doživotně.Dle výsledků se domnívám,že na operaci by jste mohla v září.Po operaci s otěhotněním musíte počkat,dokud po nastavení dávky hormonů nebudou výsledky v normě, odhadem 4 měsíce cca.Pak můžete otěhotnět.

Vloženo: 06.06.2003 20:08:06

Nadváha

Dotaz:
Najím se a okamžitě mám opět hlad. Neustále mám chuť na sladké. Co s tím ?

Odpověď:
Nejspíše neumíte rozlišovat chuť od hladu,nebo jíte málo a pak máte hlad a chuť na další.Jezte pravidelně 5x denně,vypijte hodně tekutin.Místo sladkostí si dejte sušené ovoce nebo Musli tyčinku ať je přítomna alespoň když už to sladké musí být vláknina.Je to věc vůle,máte pevnou vůli???Pokud ano,pak to vydržíte vzít si sladkého jenom trochu a nebude s váhou problem.Pokud ne,zkuste redukční kluby STOB kde se pokusí Vás naučit ovládat Vaší vůli a správně se stravovat.

Vloženo: 06.06.2003 11:39:55

chron.zánět pankreatu

Dotaz:
Dobrý den,paní doktrko.Mám celkem problém - neléčím už nijak chron.zánět slinivky,léky neberu,dietu nedržím.Dá se to vydržet...akorát mě slinivka čas od času trochu (někdy i dost) bolí.Známý mě postrašil,že z neléčeného zánětu může vzniknou rakovina slinivky!e to pravda,že je to rizikový faktor pro vznik nádoru na slinivce?V jídle se neomezuji,piji střídmě.Tuky a kafe mi dělají zle.Děkuji,Jirka

Odpověď:
Není pravděpodobné,že by z Vašeho chronického zánětu vznikla rakovina slinivky.Nepatří mezi rizikové faktory vzniku nádorů .Každopádně musíte být sledovaný,omezovat tuky ve stravě,alkohol minimálně a pouze příležitostně,budete li opatření dodržovat,nejspíše se stav zhoršovat nebude......

Vloženo: 03.06.2003 13:14:30

Obezita mé dcery, vyplňuji její údaje.

Dotaz:
Dcera od 17 let nabrala na váze a již po 4 roky váží cca 85 kg při výšce 180 cm. Absolvovala několik pokusů o zhubnutí, poslední letos v zimě, ve specializovaném kurzu v Praze, kam docházela jednou týdně. Denní dávka jídla byla stanovena na 5000 kJ a 3x týdně chodila na erobic. Během 5 týdnů zhubla cca 5 kg, ale potom se u ní začaly projevovat výpadky vůle při dietě. Ne jen jednorázové přejedení, ale nekontrolovaná strava po 2-3 dny, kdy obvykle přibrala cca 1 kg zpět. Po cca 12 týdnech tento kurz vzdala při aktuální váza cca 82 kg a nyní již má opět mnimálně 85 kg. Je podle Vás pořebná návštěva odborného lékaře?

Odpověď:
Pokud užívá jak píšete lék na štítnou žlázu,je třeba zkonzultovat lékaře,který jí ho dává,předpokládám,že endokrinolog,zdali je dávka vpořádku.Pokud Vám řekne,že dávka léku je vpořádku a funkce štítné žlázy tedy v normě při zavedené medikaci,musí být problém ve vůli Vaší dcery.Kurzy Stobu zaměřené na redukci hmotnosti,které asi Vaše dcera absolvovala ,jsou velmi dobře propracované a efekt bývá velmi dobrý,pokud pevná vůle neselže.Obávám se,že u ní obezitolog nepomůže,spíše psycholog.Je třeba aby si našla správnou motivaci hubnutí a pokračovala ve sportování.V případě její nadvhy ještě není obezitologické vyšetření indikováno,navíc obezitologická centra pracují na principu jako redukční kluby tj počítání příjmu v kJ za den.....Na závěr se omlouvám za opožděnou odpověď.

Vloženo: 02.06.2003 10:32:11

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205