Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Laserové korekce očních vad

odpovídá: MUDr. Josef Hycl, CSc. | dotazů: 40

Close
Odpovídající lékař

MUDr. Josef Hycl, CSc.

Primář Oční kliniky VFN a 1. lékařské fakulty UK Praha, spoluzakladatel Oční kliniky Lexum. MUDr. Josef Hycl vystudoval Fakultu všeobecného lékařství Univerzity Karlovy v Praze. Po ukončení studia pracoval nejprve na očním oddělení v Mělníku. Po složení atestace I. stupně v očním lékařství pracoval na II. oční klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. V roce 1993 získal atestaci II. stupně v očním lékařství a od roku 1995 pracuje na Oční klinice VFN a 1. lékařské fakulty UK Praha, nyní ve funkci primáře kliniky. Při své práci na oční klinice se Dr. Hycl věnuje zejména mikrochirurgické léčbě šedého zákalu, glaukomu a rohovkových onemocnění, laserové refrakční chirurgii, implantační refrakční chirurgii, laserové terapii sekundární katarakty, laserové léčbě očních komplikací diabetu a terapii věkem podmíněných změn sítnice. Vědecký titul získal v roce 1998 obhajobou dizertační práce na téma Korekce vysoké myopie extrakcí čiré čočky. Od roku 1993 do roku 2000 byl Dr. Hycl nejprve primářem a poté ředitelem Oční kliniky Lexum a odborným zástupcem firmy OPHTALASER s.r.o. MUDr. Josef Hycl je řešitelem grantového úkolu. Absolvoval studijní pobyty na excimerových pracovištích v Berlíně, Paříži, Norimberku a v Londýně a je autorem více jak 30 domácích a zahraničních vědeckých odborných publikací. Na domácích a zahraničních symposiích přednesl více jak 60 odborných přednášek a sdělení. Je autorem učebnice očního lékařství. Dr. Hycl je členem České oftalmologické společnosti, České lékařské komory a Lékařské společnosti J.E.P. Dr. Hycl je členem International Society for Refractive Surgeons, Association for Research in Vision and Ophthalmology a New York Academy of Science, American Society of Refractive Surgeons a European Society of Refractive Surgeons.

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,


Krátkozrakost a slunce

Dotaz:
Dobrý den, jsem kratkozraká a nedavno jsem byla na horách a při pohledu na sníh jsem si všimla, že přes právé oko vidim takové tetelení, ale viděla jsem to jenom, když svítilo slunce. Není to ani rozmazané ani koukání přes vodu.není to přes celé oko, ale náhoře v oko. Jinak tento úkaz neregistruji. Pouze když svítí slunce a třeba se podívám na oblohu nebo sníh. Nevím jak jinak toto popsat. Prosím je to normální nebo mám navštivit lékaře?

Odpověď:
Krátkozrací lidé mívají dříve změny ve sklivci (rosolovitém obsahu oka). Jedná se o drobné zákalky a nepravidelnost, které mohou za normálních podmínek uniknout pozornosti. Sníh představuje jasně bílou homogenní plochu na které přehledně vyniknou i drobounká lokální zamlžení, který vrhají na sítnici drobné stíny. U krátkozrakých lidí je sklivec navíc více tekutý a více se pohybuje. toto jemné chvění zákalků může vysvětlovat vaše zrakové pocity. Tyto btíže jsou u krátkozrakých ( a obecně u lidí po 40. roce věku) v podstatě normální. Pokud by se obtíže stupňovaly navštivte lékaře. Určitě lékaře navštivte pokud by se přidávaly pocity, že vidíte blesky, či že vám před okem padají saze. To by mohl být příznak počínajícího odchlípení sítnice

Vloženo: 27.02.2003 09:25:27

Laserová korekce po operaci katarakty

Dotaz:
Na doporučení svého očního lékaře jsem absolvoval operaci šedého zákalu na jednom oku (prozatím, druhé má zákal ještě silnější) . Operace byla provedena metodou fakoemulsifikace a implantována byla flexibilní nitrooční čočka typu Acrysof. Literatura i oční lékař ujišťovali, že není důvod operaci zbytečně odkládat, pokud zákal začne nějak překážet. Jaké bylo moje rozčarování, když druhý den na tabuli ostatní bez problému četli a já pouze největší písmeno „T“, nemluvě o „motolici“ kterou jsem měl při chůzi. (Před operací jsem žádné brýle nenosil) Nablízko je to o něco lepší, číst se s okem nedá – je astigmatické. Nyní – měsíc po operaci mi oční lékař naměřil + 0,75D korekci a -3,5D cylindr. Jsem z toho mírně řečeno v šoku. Je to nesrovnatelně horší než před operací. Na klinice se zachovali poměrně korektně a nabídli mi navrácení peněz a zprostředkování operace laserem. Zajímalo by mne, kde se stala chyba a kdo ji udělal. Operace byla provedena perfektně (dle primáře dle mého očního). Pooperační komplikace nejsou. Jiná oční vada nebyla. Nitrooční tlak v pořádku. (VOD 5/7.5 ; VOS s+075-3,5ax 101=5/5, bez edému, bulbus bledý,klidný).Je mi 40 let. 1.)Kde se stala chyba? 2.)Má smysl podstupovat další nemalá rizika která laserová operace přináší?

Odpověď:
K přesné odpovědi bych potřeboval vědět jak dlouho jste po operaci a parametry vašeho oka před operací. Pokud doba od operace není dlouhá (řekněme do 6 měsíců) lze věc napravit výměnou čočky a nápravou architektury rohovkové incize. Pokud je to více bude asi opravdu nutná laserová operace - i když slovo nutná asi není správné. Situaci lze řešit i brýlemi. Nebo kombinací tzv. astigmatické keratektomie a brýlí.

Vloženo: 21.02.2003 23:33:31

Pooperacna liecba

Dotaz:
Dobrý den, 25.1.2003 som absolvovala laserovu korekciu oci, pôvodný stav bol prave aj lave oko -3,5 D + nejaky astigmatizmus. V prvý týzden po operacii som si kvapkala denne 5x Uniflox + 5x denne Efflumidex. dalsie dva tyzdne 3x denne Efflumidex. Na poslednej kontrole - 25. den mi lekar povedal ze mam velmi pekny nalez na oku a uz mi staci 1 tyzden kvapkat Efflumidex 1x denne, a potom uz nic. Bola som tým velmi prekvapena, lebo podla vsetkych pre mna dostupnych informacii je doba hojenia oka 6 mesiacov, a kedze oko ma tendenciu vratit sa do povodneho stavu je potrebne uzivat steroidne kvapky po dobu niekolkych mesiacov. Mam strach aby sa môj uz teraz dobry zrak opät nepokazil. Prosim Vas o radu ako dalej postupovat a co si myslite o ukonceni aplikacií steroidnych kvapiek po 1 mesiaci? Za skoru odpoved Vam vopred dakujem.

Odpověď:
Bohužel neuvádíte o jako laserovou operaci se jednalo. U operace LASIK se kapky kapají obvykle pouze 1 až dva týdny. U operace PRK se kapky kapají 1 až 4měsíců (někdy i 6) - záleží na počtu dioptrií, na velikosti optické zony a na průběhu hojení. Proberte tu věc s vašim lékařem - nebojte se vyslovit své obavy a nechte si vysvětlit proč u vás postupuje tak jak postupuje - váš lékař vám svůj postup jistě vysvětlí

Vloženo: 21.02.2003 19:16:10

Sítnice

Dotaz:
Dobrý den, je mi 25 let a nedávno jsem viděla přes vodu, navštívila jsem lékaře a bylo mi řečeno, že mám jizvu v oku, která mi táhá sítnici. Lékař mi řekl, že to mám v oku delší dobu a teď se to probralo, ale operace není zatím nutná. Operovat mě zatím nebudou dokud to nebude nutné. Chtěla jsem se zeptat jestli operace sítnice je komplikovaná operace a jestli je velká úspěšnost zákroku. A ještě na tomto oku pozoruji takové pavučinky, které jsou na postiženém oku víc než na druhém. A ještě jedna otázka je možné operovat krátkozraké oko když mám 3 diop. a i cylindr? Moc děkuji za jakoukoliv odpověď

Odpověď:
Na tuto otázku je velmi obtížné něco konkrétního odpovědět bez podrobného vyšetření pacienta. Operace sítnice patří obecně k těm komplikovanějším i když úspěšnost zákroků bývá velmi dobrá. Úspěšnost je však výrazně ovlivněna výchozím stavem, který já bohužel přesně neznám a z vašeho popisu si nejsem schopen udělat vlastní názor. Stran operace vašich dioptrií bych doporučoval počkat až jak dopadne situace s vaší sítnicí.

Vloženo: 20.02.2003 12:24:33

Tupozrakost

Dotaz:
Pane doktore. chtěla bych se Vás zeptat, zda lze laserovou operací odstranit i oční vadu tupozrakost? Děkuji za odpovědˇ.

Odpověď:
Bohužel tupozrakost se laserovým zákrokem nedá odstranit. Tupozrakost není dioptrická vada. Je to neschopnost dobře vidět i se správnými brýlemi, jejímž podkladem je chybný vývoj sítnicových a mozkových center zpracovávajících obraz. Tato centra se vyvíjejí v první 6 až 9 letech života. Pokud v té době dítěti něco brání v dobrém vidění - dioptrická vada, šedý zákal nebo šilhání nejsou tato zraková centra dostatečně stimulována a nevyvinou se (zakrní). Po 6. až 9. roce života to již nelze napravit. Předtím je možné a nutné 1)odstranit příčinu - odoperovat šedá zákal, napsat brýle, odstranit šilhání atd 2) donutit dítě oko používat - nepostižené oko zakrýváme klapkou a podobně Tupozrakost často bývá spojena s plusovou dioptrickou vadou - dalekozrakostí. Zákrokem lze dalekozrakost odstranit - tím se do určité míry zlepší vidění ale jen do hranice , která je určena tupozrakostí. Je však třeba u každého vyzkoušet zda mu brýle vidění alespoň trochu lepší nebo ne. Pokud tupozraký vidí s brýlemi alespoň o trochu lépe než bez nich je možné laserovou operací dosáhnout stejného efektu ale i nic víc a ani o nic mín. Vzhledem k tomu, že příčiny tupozrakosti bývají dědičné dbejte na to aby vaše malé děti (pokud nějaké máte) byly včas a pravidelně vyšetřeny očním lékařem

Vloženo: 18.02.2003 10:26:19

Krátkozrakost

Dotaz:
Dobrý den pane doktore v současné době vážně zvažuji zda podstoupit laserovou operaci. Je mi 30 let cítím se zdráv. To že jsem zdráv předpokládám z toho, že jsem od 18 let pravidelným dárcem krve, při kontrolních vyšetřeních před odběry krve jsem neměl dosud žádné problémy. Jsem krátkozraký –5,5 na levé i pravé oko. V osmnácti jsem měl –3,5 dioptrie. Při poslední kontrole můj oční lékař na operaci nic nenamítal. Vás bych se chtěl pane doktore zeptat, zda předběžné vyšetření mě ujistí a zbaví obav, že se při operaci ani po operaci nevyskytnou problémy? Dále bych se zeptal, měl jsem-li v osmnácti letech –3,5 a ve třiceti - 5,5 dioptrie, je předpoklad, že se po operaci takovéto zhoršení bude opakovat nebo je možné abych měl npř. ve čtyřiceti –7 dioptrií? Při krátkozrakosti je laserovou operací zeslabována rohovka. Jaký to má celkový vliv na operované oko? Je to oko npř. náchylnější na infekce nebo je citlivější na prašné nebo zakouřené prostředí? Pro předběžném vyšetření mám přinést svoji zdravotní kartu od očního lékaře? Jak to je s tzv. podepsáním reverzu před operací? Za odpovědi Vám pane doktor předem děkuji.

Odpověď:
Při vývoji vaší vady tak jak ji udáváte je dobrý předpoklad ,že výsledek zákroku bude trvalý. Co se týče vaší obavy z komplikací těchto obav vás nikdo nezbaví jen je uvede na pravou míru. Jedná se o chirurgický zákrok a každá operace má určité komplikace. Komplikace laserových operací nejsou časté a je na vás zda frekvence vážnějších problému 1:1000 je pro vás přijatelná nebo ne. Tyto problémy jsou však v naprosté většině případů řešitelné ke spokojenosti pacienta. Bezpečnost operací je taková, že se rutinně dělají obě oči najednou. Oko pooperačně není náchylnější na infekce. Jen v prvních měsících může dojít při zásahu oka pěstí, airbagem nebo jiným předmětem k posunu laloku, který je pak třeba vráti do původní polohy. Proto je dobré se v prvních měsících po zákroku vyvarovat situací, kde hrozí rána do oka. Zdravotní kartu nemusíte brát stačí když budete znát přibližný vývoj vašich dioptrií. Citlivost na prašné a zakouřené prostředí trvá cca 1 týden po operaci.

Vloženo: 10.02.2003 17:43:33

Zadní scleroplastika oka

Dotaz:
Lserová operace proběhla úspěšně, nicméně po roce se stav opět neptrně zhoršil. Byla mi nabidnuta možnost operace zadní scleroplastiky oka. Chtěl jsem se dozvědět o této metodě trochu víc, jelikož jsem byl poslán až do Hradce, zkouším získat informace touto cestou. V čem tato operace spočívá, jak je pro lékaře náročná (jde mi o možná rizika), jaká je úspěšnost, popř následky. Můj lékař mi sdělil, že to je operace jednoduchá, že se jedná o jakési "výstuhy zadní části oka". Nedokáži si představit, že mi někdo "vindá" oko a dá dozadu nějaké výstuhy. Mohl bych se o této operaci dozvědět více? Děkuji Roman

Odpověď:
Skleroplastika je operace při které se k zadní stěně oka vkládají proužky skléry (tj. tkáně zadní části oka získané z očí zemřelých). Tyto proužky zde vyvolají určitý zánět, který je doprovázený jizvením a tím i posílením stěny vlastního oka. teorie této operace vychází z předpokladu, že krátkozrakost je způsobena nižší mechanickou odolností stěny oka, které se tak protahuje do délky a paprsky se sbíhají na ne sítnici ale před ní. Metoda pochází ze Sovětského svazu a v naší republice se provádí jen na některých pracovištích. V západoevropských zemích a v USA se nepovažuje za seriozní. Naši lékaři však udávají dobré výsledky. Neexistuje však žádná práce, která by jednoznačně prokázala účinnost téot operace. Co se týče rizik - záleží jak daleko se proužky zavádějí. Pokud jen po straně oka je riziko malé alei i teoretická účinnost bude minimální. Pokud se zavádějí až za oko, může to být u vysoké krátkozrakosti spojeno s problémy v makulární krajině. Sám operaci nedělám ani nedoporučuji. Na druhé straně znám řadu pacientů, kteří jsou s výsledkem spokojeni, přestože u nich nedošlo k žádnému měřitelnému efektu. Je to tak spíše otázka víry - ale ani tu bych neodsuzoval. Někomu pomůže už jen pocit že se něco dělalo.

Vloženo: 06.02.2003 14:00:29

Keracor117C

Dotaz:
Dobrý den, můžete prosím ohodnotit přístroj: Keracor117C americké firmy Chiron se softwarovým systémem Planoscan. Mám dobré reference na Vinohradskou nemocnici v Praze a tam tento přístroj používají. Pokud můžete komentovat i kvalitu místního týmu lékařů, budu rád. Předem dík.

Odpověď:
Přístroj Keracor 117C se softwarem Planoscan je dobrý osvědčený přístroj vyráběný renomovanou firmou. Není sice nejnovější ale jistě je schopen udělat dobrou službu s dobrým výsledkem. Co se týče týmu ve Vinohradské nemocnici je pro mne obtížné k tomu cokoli říci. Vím jen, že lékaři, kteří tam dříve zákroky prováděli mají dnes své soukromé pracoviště a kdo tam zákroky provádí dnes mi není známo

Vloženo: 24.01.2003 12:00:58

Laser

Dotaz:
Dobrý den, je mi 22 let a v současné době mám -4.0 a -4.25 dioprtie na levé a pravé oko. Brýle jsem začal nosit asi ve 14 letech. Bohužel se mi to stále zhoršuje a chtěl bych se zeptat, kdy by se zhoršování mohlo zastavit, pokud se to vůbec dá odhadnout. Dále by mě zatím předběžně zajímaly podmínky pro laserovou operaci - jestli musí být dioptrie ustálené, minimální/maximální věk, čím člověk nesmí trpět,... Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Kdy se zhoršovaní přesně zastaví neví nikdo na světě - zpravidla však po 25. roce věku bývá minimální. Ustálení není podmínkou laserové operace, pokud je však vada stabilní, je velká pravděpodobnost že efekt bude trvalý. Pokud je vada v pohybu mohou dioptrií po operaci zase narůstat ale vždy budete mít o to méně o to co bylo operací odebráno. Stran věku je lepší být starší 18 let, horní hranice věku neexistuje. Nesmíte trpět na opary oka, nesmíte mít tzv. suché oko nebo nějaké velmi vážné celkové onemocnění (tzv. systémové choroby). Všechno je ale individuální - doporučuji nezávazné vyšetření a pohovor v některém z laserových center.

Vloženo: 22.01.2003 21:47:35

Rizika operace ve starším věku

Dotaz:
Dobrý den, konzultoval jsem možnost laserové operace krátkozrakosti se svojí očařkou a ta mi sdělila, že jsem-li krátkozraký, musím sice nosit brýle, ale ve stáří nehrozí dalekozrakost. Naopak když se nechám operovat, uvidím 20 let dobře, ale pak můžu začít zase nosit brýle na blízko. Jaký máte na tuto úvahu názor. Předem dík za odpověď. Tomáš

Odpověď:
V oku je oční čočka, která má cca do 40 let věku schopnost měnit svoje zakřivení tak, že jsme schopni zaostřovat na obvyklou čtecí vzdálenost - tj. cca 40 centimtrů. Po 40. ev 45. roce to většina lidí už nezvládne a musí začít používat brýle na čtení. Člověk, který má mínusové dioptrie - tj.je krátkozraký má oko přirozeně zaostřené do blízka - mám li -1 dpt je oko zaostřené na 1 metr, mám li dvě dioptrie je zaostřená na 50 cm a mám li 3 dpt je zaostřené na 33 cm. Člověk s -10 dpt má oko zaostřené na 10 cm a proto si dává text blízko oku. Proto lidé s krátkozrakosti 2 a více dpt pravděpodobně nebudou nikdy potřebovat brýle na čtení. Prostě si sundají své brýle do dálky a jejich oko je více či méně přirozeně zaostřené na čtecí vzdálenost. Pokud si necháte své minusové dioptrie odstranit o tuto výhodu přijdete ale zase uvidíte dobře na dálku. je to něco za něco. Lze to ale řešit kompromisem - kterému se říká monovision. na jednom oku se dpt odstraní na nulu , na druhém se ponechají 1,5 až 2,5 dpt. Při pohledu oběma očima pak člověk vidí až do smrti dobře na dálku i do blízka. Pokud se vám to zdá divné a zvláštní - je možné tuto situaci nasimulovat pomocí kontaktních čoček - pokud vám to bude vyhovovat je možné totéž udělat laserem. Většinou to ale ocení lidí po 40. roce věku, mladší dávají přednost mít korigované obě oči na dálku. Pozor toto není nějaký vedlejší nepříznivý účinek laserové operace. Operace z vás jen udělá zdravého člověku vidoucího dobře do dálky - u kterého je teno vývoj přirozený - tj. každý člověk, který nenosí (nepotřebuje) brýle na dálku bude po cca 40. roce věku potřebovat brýle na čtení.

Vloženo: 10.01.2003 11:39:53

Laser

Dotaz:
Mám možná neobviklý dotaz. Chci se zeptat, na přístrojích jako je DVD, CD přehrávač, který pracujou s laserem píšou upozornění na laserový paprsek, že může dojít k poškození zdraví. Nikdo mi do dneška nebyl schopný říci k jakému konkrétně poškození může dojít, a proto to zkouším u Vás a budu moc vděčný za odpověď !

Odpověď:
Toto riziko je spíše teoretické než praktické. Laser produkuje intenzivní světlo, které se po teoretickém dopadu na sítnici lidského oka může změnit v teplo a tak poškodit světločivné buňky. Lasery v DVD a CD přehrávačích ale 1) mají malou intenzitu 2) jsou zaostřena na malou vzdálenost. Tj sítnice by musela být v úrovni CD disku a přehrávač by musel být v činnosti. Vzhledem k tomu, že lidská hlava se do úzké mechaniky DVD a CD špatně zasunuje praktické riziko je 0. Navíc obdobné lasery se používají jako vodící zaostřovací lasery u očních laserů při ošetření sítnice laserem. Tímto vodícím lserem bývá běžně zaostřováno místo nejostřejšího vidění na sítnici bez jejího jakéhokoli poškození. Myslím, že DVD a CD přehávačů není nutné se z hlediska poškození očí bát.

Vloženo: 02.12.2002 17:25:19

O operácii

Dotaz:
Zdravím Vás! Veľmi ocenujem, že prosredníctvom portálu doktoronline.cz sa dá získať kopa nových informácií a opýtať sa priamo lekárov na kon- krétne problémi...Zároven je mi však ľúto, že podobný portál sa neviskituje aj u nás na Slovensku.Preto som sa obrátil na Vás so žiadosťou o radu a hoci som zo Slovenska bol by som Vám veľmi povdačný za pomoc. Týka sa to očí...Som krátkozraký: -1,75 na obidvoch očiach.V budúcej práci by som potreboval 100 percentný zrak.(Bohužiaľ šošovky nie sú dovolené)Preto by som sa chcel opýtať ohľaldom operácie očí.Dá sa vykonať aj pri takto „relatívne“malých dioprtiách?....a či po operácií(alebo možno po viacerých)bude moj zrak stopercentný,alebo sa dá oprava previesť len do určitej mieri(povedzme tak –0,5)? Je táto náprava stála, alebo je možné, že dôjde k zhoršeniu? Vopred Vám veľmi pekne dakujem za pomoc a želám veľla úspechov v práci.... Tomáš zo Slovenska(tom.slov@post.sk)

Odpověď:
Při tak malé vadě lze prakticky zaručit 100% výsledek. Platí to ale jenom pokud je vaše vada již nějaký rok stabilizovaná. Pokud se v posledních letech pomalu zvětšovala nelze vyloučit, že se bude pomalu zvětšovat i po zákroku. Je-li vám ale více jak 25 roků je velmi nepravděpodobné, že by se tak malá vada dále zvětšovala a zákrok je tak možno prakticky bez obav podstoupit.

Vloženo: 15.11.2002 23:26:05

Laserové korekce dioptrických vad

Dotaz:
Vážený pane primáři, zajímalo by mě, proč před laser. zákrokem neodeberete z periferie rohovky ( která je mimo zorné pole) vzorek rohovky k laborator. vyšetření a nezjistíte tendenci rohovky k buň. množení a tím dorůstání. Podle toho by se přece dala nasadit hloubka ablace. Proč se všude improvizuje tak, že se ( zejména u metody PRK) schválně oko "obrousí" o 1 i více dioptrií navíc a pak se sleduje, jestli se diop. vracejí. Nemusely by se pak přece nasazovat korikosteroidy, které u něk. pacientů vyvolávají šedý či dokonce zelený zákal. Jsou v tom peníze ? Dále by mě zajímalo, kdybyste se pokusil oprostit od Vašeho vztahu k firmě LEXUM a řekl mi na rovinu, jestli má význam podstupovat v mém případě - decentrace abl. zony, zornice za šera širší. než byla oper. plocha, reoperaci, kterou mi dosud kromě vaší kliniky nabídl Doc. Smečka ze Zlína a prof. Rozsíval z Hradce Králové. Také bych chtěl vědět, jaké jsou rozdíly mezi vaším laserem LADAR, laserem firmy SCHWIND, který mají v Hradci a laserem ASCLEPION ve Zlíně. Děkuji velice za odpověď . Jiří

Odpověď:
1)Myšlenka odebrání tkáně a posouzení jejich vlastností je teoreticky možná, prakticky však není smysluplně proveditelná - bunky rohovky nejsou v těle izolovány ale reagují na zevní a vnitřní podněty. Základním podnětem k jejich aktivaci u PRK je doba po kterou je rohovka bez epitelu - ta je u každého jiná, jiné je složení slz, jiná je frekvence mrkání, jiný je přísun kyslíku a živin komorové vody atd atd. To vše je nemožné pravdivě pro každou jednotlivou osobu laboratorně nasimulovat. Právě proto je tak přesná a úspěšná metoda LASIK u které období bez epitelu neexistuje a proto tkán nedorůstá a není potřeba"přestřelovat".
2) Kortikosteroidy nejsou žádný "jed". Je to látka tělu vlastní - Jsou jako oheň- dobrý sluha ale zlý pán. Musejí se držet na uzdě. Nevyvolávají zelený zákla ale pouze jemu podobný stav - tzv. steroidy indukovanou elevaci nitroočního tlaku - u lidí s plus dioptriemi tento stav nevzniká skoro nikdy, častý je u lidí s 6 a víc e dioptriemi. Po jejich vysazení se stav upravuje k výchozím hodnotám. Při dobré lékařské kontrole se není čeho bát. Šedý zákal vzniká až po podávání velmi vysokých dávek po velmi dlouhou - např. 1 rok a více. U PRK seš steroidy dávají 3 až 5 měsíců v sestupné dávce. Ještě pozor - neplést steroidy používané v očním lékařství s anabolickými steroidy používanými sportovci a kulturisty - jde o zcela různé látky s různými účinky
3) Snažím se nyní oprosti od svého vtahu od LEXUM ale úplně mi to nejde. Mám svoji práci rád, Lexum je mé dítě a LADAR je můj miláček. Je to to úžasný přístroj s prvky umělé inteligence - to nejlepší co v oboru refrakční laserové chirurgie existuje - podrobnosti najdete na www.lexum.cz. včetně videosobourů. Asclepion ve Zlíne je také dobrý přístroj na vysoké úrovni a Doc. Smečka je zkušený odborník. Laser Schwind v Hradci není moc ve světe rozšířený a já neznám jeho přesné technické detaily - stran odbornosti bych ale klidně dal za Prof. Rozsívala ruku do ohně. Co se týče vaší reoperace nejsem schopen vám seriozně poradit. Musel bych vidět topografy před a po zákroku, Znát velikost vady před a po a řadu dalších číselných údajů. Radit vám v takto důležité otázce na základě povrchních znalostí by bylo neseriozní

Vloženo: 09.10.2002 16:26:58

Laserová operace

Dotaz:
Dobrý den! Chtěla bych se zeptat ,zda je možné placení laserové operace na splátky. Děkuji Monika.

Odpověď:
Ano některá laserová centra nabízejí úhradu operací na splátky. Tuto službu nabízejí finanční instituce. Sama laserová centra jsou jen zprostředkovateli. Jako všechny finanční služby ani toto není zadarmo - operace vás v součtu vyjde o něco dráže než při normální platbě (záleží na době splácení - většinou je ale navýšení minimálně 20 ročně - je třeba zvážit zda se to vyplatí). Mám ale dobrou zprávu pro pojištěnce OZP (Oborová zdravotní pojišťovna 207- známá jako tzv. Bankovní pojišťovna) pojišťovny. Pokud je pojištěnci mezi 20 a 40 lety věku a je pojištěn déle jak 2 roky hradí tato pojišťovna u zákroků provedených na oční klinice LEXUM (www. Lexum.cz) sumu 4000 Kč na jedno oko

Vloženo: 25.08.2002 10:58:45

Oční vada

Dotaz:
Dobrý den, je mi 22 let a před 4 měsíci jsem vysledovala, že vidím rozmazaně do dálky. Zašla jsem na oční, p. doktorka mi napsala dioptrie 0,5 a říkala, že brýle nemusím nosit pořád, jen třeba na řízení auta, protože prý se to zhoršovat ani zlepšovat nebude. Ale moje maminka mi potom říkala, že si není jista, zda se mi to nemůže zhoršit, protože ona zamlada měla také nízký počet dioptrií,ale pak se jí zrak zhoršoval, tak musela mít více dioptrií. Jak ta paní doktorka může vědět stoprocentně že nezhorší? Jde mi totiž o to, že pokud ty brýle nenosím celý den, jen na řízení auta, jak mi paní doktorka řekla, neškodím očím? je správná má domněnka, že čím více mé oči do dálky bez brýlí namáhám (krčím víčka pro zaostření), tím více se kazí a je pravděpodobnost,že časem budu potřebovat silnější brýle? Nebo je jisté, že ikdyž je budu nosit po celý den, stejně časem potřebovat silnější dioptrie budu?Na druhou stranu by mě zajímalo, zda,pokud brýle budu nosit po celý den, tak se vlastně dívám nejen do dálky,ale i do blízka(počítač,...), jestli mi dioptrie nemohou uškodit,když jsou určeny jen na dálku. Je zvláštní, že ikdyž mé brýle jsou určeny na dálku, tak pokud se s nimi dívám do blízka, nemám pohled rozmazaný. Shrnutě všeho všudy bych ráda věděla, 1) zda pokud budu nosit brýle jen na řízení auta,na ostatní dívání do dálky obětuju rozmazaný pohled, zda si neškodím a něměla bych je nosit pořád(brýle zrovna nenosím ráda-tlačí mě za uši,nepraktické když prší). 2) Zda neškodím svým očím,pokud mám na sobě brýle na dálku a já s nimi koukám i na blízko,nebo je nutné je sundat. Nezlobte se za mou dalekosáhlou odpověď,neumím věty moc zkracovat,shrnovat. Moc děkuji za odpověd.

Odpověď:
At už brýle budete nosit či nebudete nemůžete si oči nošením, či nenošením brýlí trvale poškodit. Jiná věc je , že pokud brýle potřebujete a nebudete je používat můžete mít zvýšený pocit aktuální únavy - ten se ale v žádném případě neodrazí v dalším zhoršování vady. Vývoj diotrické vady jde svou cestou bez ohledu na nošení brýlí. Nemá také smysl oči tzv. šetřit. U plusových dioptrií předepsaných do dálky je dobré je používat i na blízko. U minusových dioptrií do dálky je tké možné je používat i na blízko ale pokud je na blízko sundáme můžeme mít větší pocit zrakové pohody. Řiďte se především svým vlastním pocitem. Co je vám pohodlné a příjemné to dělejte, bez obav že si oči můžete poškodit.

Vloženo: 16.08.2002 15:13:19

Zpět na výběr témat

Stránky: [1],[2],[3],
Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205