Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Laserové korekce očních vad

odpovídá: MUDr. Josef Hycl, CSc. | dotazů: 40

Close
Odpovídající lékař

MUDr. Josef Hycl, CSc.

Primář Oční kliniky VFN a 1. lékařské fakulty UK Praha, spoluzakladatel Oční kliniky Lexum. MUDr. Josef Hycl vystudoval Fakultu všeobecného lékařství Univerzity Karlovy v Praze. Po ukončení studia pracoval nejprve na očním oddělení v Mělníku. Po složení atestace I. stupně v očním lékařství pracoval na II. oční klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. V roce 1993 získal atestaci II. stupně v očním lékařství a od roku 1995 pracuje na Oční klinice VFN a 1. lékařské fakulty UK Praha, nyní ve funkci primáře kliniky. Při své práci na oční klinice se Dr. Hycl věnuje zejména mikrochirurgické léčbě šedého zákalu, glaukomu a rohovkových onemocnění, laserové refrakční chirurgii, implantační refrakční chirurgii, laserové terapii sekundární katarakty, laserové léčbě očních komplikací diabetu a terapii věkem podmíněných změn sítnice. Vědecký titul získal v roce 1998 obhajobou dizertační práce na téma Korekce vysoké myopie extrakcí čiré čočky. Od roku 1993 do roku 2000 byl Dr. Hycl nejprve primářem a poté ředitelem Oční kliniky Lexum a odborným zástupcem firmy OPHTALASER s.r.o. MUDr. Josef Hycl je řešitelem grantového úkolu. Absolvoval studijní pobyty na excimerových pracovištích v Berlíně, Paříži, Norimberku a v Londýně a je autorem více jak 30 domácích a zahraničních vědeckých odborných publikací. Na domácích a zahraničních symposiích přednesl více jak 60 odborných přednášek a sdělení. Je autorem učebnice očního lékařství. Dr. Hycl je členem České oftalmologické společnosti, České lékařské komory a Lékařské společnosti J.E.P. Dr. Hycl je členem International Society for Refractive Surgeons, Association for Research in Vision and Ophthalmology a New York Academy of Science, American Society of Refractive Surgeons a European Society of Refractive Surgeons.

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,


Skvrna v zornicce

Dotaz:
Vsimla jsem si, ze ma dvoumesicni dcera ma na jednom oku v zornicce malou skvrnku ve tvaru duhovky, duhovka je i mimo zornicku v miste sousedicim se zornickou o trochu jinak zabarvena . Rada bych vedela, zda to muze znamenat nejaky problem. Druhe oko je mirne zapadle, jakoby mensi, coz zrejme s prvni veci nijak nesouvisi, dcera ma na teto strane v oblasti spanku lehce deformovanou lebku, coz dle nasi detske lekarky neznamena zadny problem. Obracim se na Vas i kdyz dotaz nesouvisi s tematem Vasi poradny ale myslim, ze vase specializace je asi nejbliz popsanemu problemu. Diky za pochopeni.

Odpověď:
nepravidelné zbarvení duhovky lze považovat za normální. Vzhledem k dalším skutečnostem, které uvádíte bych ale pro váš klid doporučoval vyšetření na oční ambulanci - k tomu nepotřebujete doporučení dětské lékařky. Pokud vidíte nejaké zbarvení i uvnitř normálně černé zorničky kontaktujte oční lékařku okamžitě -mohlo by se jednat o velmi vážný problém při jehož řešení může čas mít velký význam.

Vloženo: 13.09.2003 18:46:22

Pomozte mi někdo radou

Dotaz:
Vážený pane doktore,už jako dítě jsem měla problémy se zrakem na dálku,ale v mezích -1.5dioptr.V dospívání to bylo okolo - 3.0dioptr.,tak jsem nosila brýle,můj problém začal před 10 léty po porodu prvního dítěte,Jak mi zdělila oční lékařka.zřejmě došlo k nějakému poškození při porodním tlaku.Problém spočívá v tom,do půl roku mi dioptr. stouply na -4.5,ale horší je ten fakt,že nemůžu používat brýle,jelikož mi tzv.oči rozhodí.Jsem schopna s brýlemi používat pouze jedno oko,když je sundám oči se srovnají,už nešilhám,ale nic nevidím.Mám 3 děti do 10 let a je to patová situace.Absolvovala jsem vyšetření i ve Zlínské poliklinice a jako jediné možné řešení mi nabídli laserové odstranění vady.CHci se zeptat,neumožnuje naše zdravotnictví provést tuto operaci jako vyjímečnou ze zdravot.důvodů zdarma,a nebo se slevou-nejmladší dítě má 5let,jsem v evidenci Úřadu práce ve Vsetíně a s touto vadou asi budu dlouho.Děkuji za Vaši odpověd´´

Odpověď:
slevu na operaci či její úhradu z těchto důvodů v ČR asi nezískáte. Před operací by bylo nutné provést pečlivé vyšetření odborníkem na šilhání - protože operace by mohla celkový stav zhoršit v tom smyslu, že vaše oči by šilhaly i bez brýlí. Pokud u vás v okolí žádný takový pdborník není doporučuji se obrátit na pana asistenta Krásného z Oftalmologické kliniky FN Vinohrady v Praze: www.fnkv.cz . Problematikou léčby šilhání laserovámi operacemi a naopak zhodncením riziko zhoršení šilhání po těchto operacích se zabývá dlouhá léta

Vloženo: 13.09.2003 06:53:14

zákalky ve sklivci

Dotaz:
Dobrý den, chci se zeptat na všechny známé možnosti jak působit na zákalky ve sklivci. Jaké kapky je možné vyzkoušet kromě jodidu draselného a sodného ? V odpovědích na dotazy jsem slyšel, že kapky jsou neúčinné, ale jaké ? Chci je i tak vyzkoušet. Používají se nějaké kapky v zahraničí ? Zákalky mám dva roky a nemohu si na to zvyknout, věřím že existuje nějaká možnost, zákalky rozpustit, alespoň částečně. Možnost operace je mě známa, ale toto riziko přeci jen nechci podstoupit. Slyšel jsem o možnosti zákalky odtáhnout na okraje oka díky polarizaci statickou elektřinou. Máte o tom nějaké informace ? Zákalky tzv. létající mušky obtěžují a někdy dost deptají hodně lidí proto prosím o radu. Děkuji

Odpověď:
Záleží na působu těchto "zákalků" Pokud jsou to zákalky bez jiné příčiny je rada obtížné - běžná léčba nefunguje a neexistuje. Pokud vás ale skutečně obtěžují tak bych se operace tolik nebál, Výkon lze dnes provést velmi šetrně a bezpečně - samozřejmě je to oprace a ta má vždy nějaké riziko. V některých případech jsou zákalky druhotným projevem onemocnění sítnice či tzv živnatky - zvláště pokud se váš stav postupně zhoršuje je třeba navštívit očního lékaře a pátrat po možných příčinách a ty léčit

Vloženo: 09.09.2003 14:12:28

šilhání

Dotaz:
Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala, zda má nějaký význam navštívit očního lékaře s mou 7-mi měsíční dcerou. Mám podězření,že šilhá. Ne nějak výrazně,ale občas ji oko trochu ujede. Je zvláštní, že mi přijde, že pokaždé jiné. Dětská lékařka mluvila o očním vyšetření někdy v roce věku dítěte, není to pozdě? Neměla bych jít na prohlídku dříve? Děkuji za jakoukoliv odpověď

Odpověď:
Do 6 měsíců lze občasné (ale skutečně jen občasné - ne setrvalou úchylku oka) zabloudění oka považovat za normální. Po půl roce věku už ne - i když ve vývoji dítěte plus minus 1 měsíc asi nic neznamaná. Každopádně bych pro klid duše doporučoval návštěvu spádového očního lékaře. Na to nepotřebujete doporučení dětského lékaře - můžete se tam objednat i o své vůli. Možná půjdete zbytečně ale určitě budete klidnější. Pokud jste vy nebo váš manžel v dětství šilhaly nabo pokud šilhá vaše další dítě určitě návštěvu neodkládejte

Vloženo: 25.08.2003 16:59:22

Astigmatizmus hipermetropikus

Dotaz:
Je u mně možná laserová korekce, pokud mám astigmatizmus Po -0,75, +3,0, 90 Lo -0,75, +3,5, 90

Odpověď:
Pro laserové přístroje nejnovější generace by vaše vada neměla být problémem. Starší přístroje si většinou s plusovým astigmatismeme neumí poradit.

Vloženo: 02.08.2003 17:16:48

Operace lasik

Dotaz:
Mam jen otazku ohledne lasiku . mam stale oci 5 a 3 dioptrii na dalku. Zajima me operace lasik jak postupuji pri kontrole oci . Sem momentalne v USA a cena se pohybuje okolo 10 000,- za jedno oko coz je polovina v CR. Zajimalo by mne zda se muze vratit vada. chtel sem jim na operaci ale lidi okolo mne zacinaji strasit tak nevim. Dekuju za radu na email . S pozdravem Petr

Odpověď:
Obvyklá cena za LASIK na jednom oku je 900 až 1800 USD. Je pravdou, že podél dálnic a v některých novinách jsou inzeráty tzv. discount center, které nabízejí operaci jednoho oka za 399 nebo 499 USD, je ale také pravdou, že v novinách a v TV lze najít příběhy lidí, kteří byli v těchto discoutn centrech léčeni. Je samozřejmě na každém zvážit zda chce podstoupit operaci tam kde účtují 400 dolarů když ostatní ji provádějí za ceny 2 až 4 x vyšší. Hodnota 3 a 5 dioptrií by pro tuto operaci neměla být problém a není důvod aby se odstraněná složka vady vracela. Doporučuji zvolit pracoviště s alespoň několikaletou historií činnosti, sídlící v důstojném prostředí a pracující za obvyklou cenu. Sleva bývá málokdy zadarmo. Hitem poslední doby je tzv. wavefront customcornea LASIK - má nejlepší výsledky ale cena se blíží nebo dokonce přesahuje 2000 USD za oko ( v ČR 23000 Kč za jedno oko)

Vloženo: 25.07.2003 17:01:34

Kdy laserovou korekci?

Dotaz:
Vazený pane doktore,rada bych podstoupila korekci očí laserem,ale mam 4 mesiční dítě a vim,že po operaci se nejakou dobu nesmi nic zvedat a nemá se sklanět k zemi.Na druhou stranu bych rada tak za rok a půl podruhé orěhotněla a tutu operaci očí,bych chtěla mit v této době už za sebou.Kdy by jste mi tuto operaci doporučil?Jak dlouhý je časový odstup mezi p.a l. okem?Jak dlouho bych se nemohla plně starat o dítě?Děkuji.

Odpověď:
Po laserové operaci nezakazujeme ohýbání ani jinou fyzickou aktivitu - není k tomu důvod. Co se týče odstupu mezi 1 a 2. okem - na pracovištiu kde působím provádíme u 95% pacientů operaci najednou na obou očích. U zbytku provádíme operaci druhého oka cxca za 1 týden až měsíc nebo pokud si to přeje pacient i později. Po LASIK se můžete starat o dítě ihned, po PRK kde oko zpravidla několik dní bolí je vhodné mít někoho kdo by vám první cca 3 dyn s dítětem pomáhal.

Vloženo: 02.06.2003 22:07:05

Krvavé výrony v očích

Dotaz:
Vážený pane doktore, omlouvám se, že Vás obtěžuji problémem, který zcela nespadá do kategorie dotazů Vám určených, ale v jiné sekci již velmi dlouho čekám na odpověď /asi 2 měsíce/. Můj problém se týká častých krvavých výronů v očích, někdy mi i vytékají krvavé slzy. Oční lékař při vyšetření nasadí vždy pouze Ascorutin a říká, že jde o neškodný problém. Prosím, poraďte, skutečně se jedná o banální záležitost, se kterou si nemusím dělat žádné starosti? Děkuji Vám za odpověď.

Odpověď:
Krevní výron na spojivce lze považovaz za normální pokud se vyskytuje ojediněle. Pokud se jedná o opakovaný stav a dokonce máte tzv "krvavé slzy" jedná se velmi pravděpodobně o nějakou poruchu krevní srážlivosti, či poruchu cévní stěny. Problém je, že hledat radu u očního lékaře je obtížné. Oko je jen oblastí kde jsou tyto změny vidět - doporučuji se spíše obráti na praktického lékaře a žádat vyšetření krvácivost, srážlivost astavu cévní stěny + přeešetření internistou.

Vloženo: 02.06.2003 08:26:40

Jak to bude dál?

Dotaz:
Dobrý den!Chtěla bych se zeptat co bude dál s mýma očima jak se bude moje vada vyvíjet.Přesně mi to asi nikdo nemůže říct,protože každý je jiný.Od malička trpím krátkozrakostí nyní mám na levém oku 1,5D a1,5cylindrické a pravém 3,75D.Také jsem šilhala a to je vyléčené.Pokaždé když jdu na kontrolu tak mi lékař napíše silnější skla.Léčím se od roku 86 a k ničemu to nevede.Už mě to opravdu nebaví.Svého lékaře jsem se ptala jak je to možné a on odpověděl,že se to jednou zastaví.Ale já nechci čekat až budu uplně slepá nebo mít nějakých 10D!!!AŤ mi nikdo neříká,že se stím nedá vůbec nic dělat.Prosím napište mi co si o tom myslíte vy.Děkuji vám za odpoveď Lenka

Odpověď:
V případě krátkozrakosti není nikdy možno přesně předpovědět jak se vada bude vyvíjet. Platí jen pravidlo, že čím je vada menší, čím je člověk starší a čím déle je vada stabilní tím větší je šance, že se v následujícím období vada nebude zhoršovat. V praxi většinou platí, že pokud máte do -3 dioptrií a je vám více než 25 let tak se vada asi nebude zhoršovat. Do 22 let je možné cokoli, u vad nad 5 dpt je také možné cokoli. Pokud nemáte zásadní důvod pospíchat počkal bych na období, kdy se vám vada alespoň 1 rok nebude zhoršovat. Je ale možné, že budete čekat do 35 let. Někdy je to těžké rozhodnutí. Zdá se, že na vývoj vady nemá vliv ani používání očí, ani životní styl ani není možné ji ovlivnit léky. Určitým vodítkem může být vývoj vady u rodičů a sourozenců ale ani zde neplatí jednoduché zákony dědičnosti. Současná medicina nemá žádné ověřené a seriozní prostředky jak vývoj vady zastavit či ovlivnit.

Vloženo: 25.04.2003 11:57:18

Jak dlouho čekat?

Dotaz:
Vážený pane doktore, chtěla bych se zeptat, jak dlouho by měla být oční vada ustálená, než podstoupím operaci (korekci oční vady). Již dva roky se mi dioptrie neměnily, ale teď opět o 0,5 stupně "poskočily." Dále bych se chtěla zeptat, na váš názor na teorii, že po dokončení růstu se již oční vada zhoršovat nebude. Předem děkuji.

Odpověď:
V případě krátkozrakosti není nikdy možno přesně předpovědět jak se vada bude vyvíjet. Platí jen pravidlo, že čím je vada menší, čím je člověk starší a čím déle je vada stabilní tím větší je šance, že se v následujícím období vada nebude zhoršovat. V praxi většinou platí, že pokud máte do -3 dioptrií a je vám více než 25 let tak se vada asi nebude zhoršovat. Do 22 let je možné cokoli, u vad nad 5 dpt je také možné cokoli. Pokud nemáte zásadní důvod pospíchat počkal bych na období, kdy se vám vada alespoň 1 rok nebude zhoršovat. Je ale možné, že budete čekat do 35 let. Někdy je to těžké rozhodnutí. Zdá se, že na vývoj vady nemá vliv ani používání očí, ani životní styl ani není možné ji ovlivnit léky. Určitým vodítkem může být vývoj vady u rodičů a sourozenců ale ani zde neplatí jednoduché zákony dědičnosti. Současná medicina nemá žádné ověřené a seriozní prostředky jak vývoj vady zastavit či ovlivnit.

Vloženo: 24.04.2003 11:28:29

Co byste dělal na mém místě?

Dotaz:
Vážený pane doktore, před 1 a půl rokem jsem absolvoval operaci PRK ve VIDEATU Ostrava. Absolvoval jsem vyšetření u Vás(možná si na mě pamatujete), u prim. MUDr. Holubové. Doc. Filipce, MUDr. Stodůlky ze Zlína a DOc. Smečky ze Zlína. Ti všichni včetně Vás mi potvrdili, že se jedná o decentraci ablační zony na obou očích. Jak jste nedávno uvedl v MF Dnes "sešikma oříznutá rohovka". Absolvoval jsem reoperaci ve fakultní nem. v Hradci Králové u Prof. Rozsívala, o němž jste tvrdil, že byste za jeho odbornost "dal ruku do ohně". Reoperace dopadla katastrofálně. Před reoperací jsem viděl dvojitě, ale přečetl jsem poslední řádek. Teď vidím zcela roztříštěně, protože mi vznikly centrální ostrůvky a došlo k zašednutí rohovky. Dokonce mi prohloubili decentraci abl. zony (na roh. topgrafu modrá oblast, výrazně mimo střed). Před rokem jste mi řekl, že existují 3 možnosti řešení: reoperace, tvrdé kontaktní čočky, nebo transplantace rohovky. O další reoperaci se už pokoušet nebudu, protože se bojím oslepnutí. Takže jsem zkoušel tvrdé kontaktní čočky. Jenže ač jsem navštívil 2 střediska zabývající se aplikací tvrdých kont. čoček, nikde mi nenašli čočku, která by na oku držela. Prý je rohovka po laser. operaci tak zploštělá, že mi čočky "ujíždějí". Navíc ani tvrdá čočka neřeší problém s nočním viděním,glare,halo, kolem světel v důsledku nedostatečné šíře abl. zony a širokými zornicemi. Zbýva tedy ta třetí možnost, keratoplastika. Zajímalo by mě, jak oko po keratoplastice vidí,co v případě, že moje oko dárcovský štěp odmítne, další transplantát?Co když odmítne i další rohovku? Jaké kapky se po keratoplastice kapají? Jsou to léky na potlačení imunity organismu? Anebo kortikosteroidy? Ty kapat nemohu, protože jsem je užíval po dvou laser. operacích dlouhodobě, takže mám zkalenou čočku, nebo zadní pouzdro, takže by musela být provedena i imlantace čočky? Děkuji za odpověď. Velice děkuji.

Odpověď:
Keratoplastika neboli transplantace oční rohovky je nitrooční operace, jejíž cílem je nahradit nefunkční centrální část rohovky příjemce kvalitní tkání zemřelého lidského dárce. Dárcovská rohovka se přišívá do vytrepanovaného otvoru v příjemcově rohovce pomocí stehů. Stehy se v oku ponechávají nejméně jeden rok. Výsledné vidění může být ovlivněno řadou faktorů. Většinou (v naprosté většině případů) je nuné po keratoplastice vidění dokorigovat brýlemi - jejich hodnota může kolísat od čtvrt dioptrie do mnoha cylindrických dioptrií. Konečná úroven vidění se stabilisuje až po vyjmutí stehů. U vaší diagnosy je šance na úspěšné, nekomplikované přihojení transplantátu 90 až 95%. Nepřijetí transplatnátu dárcem se projeví jeho zakalením což vede k výraznému zhoršení vidění. Další opakovaná transplantace má úspěšnost cca 80% a s přibývajícím počtem opakování se šance postupně snižují. U některých těžkých stavů (opakovaných selháni transpalantace) je třeba navodit pomocí léků celkovou imunosupresi. Po keratoplastice je potřeba kapat steroidy po dobu několika měsíců (většinou mini minimálně 3, spíše více), prvních několik dnů i antibiotika. Máte li zkalenou čočku je možno provést kombinovanou operaci,při které se nahradí zkalený obsah čočky čočkou umělou a zároveň se provede transplantace rohovky. Na našem pracovišti ročně provádíme cca 100 transplantací rohovky. Transplanatace rohovky je obecně nejúspěšnější lidskou transplantací. Transplantace rohovky je operace, která je úspěšná ale nemůže garantovat výsledek. Konkrétní výsledek záleží na velkém množství faktorů, z nichž jen některé jsou ovlivnitelné a předpověditelné lékařem.

Vloženo: 18.04.2003 17:06:47

Laserová korekce vyšších dioptrií

Dotaz:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaká je prognóza při laserové operaci u vyšších dioptrií. Jsem krátkozraká 9,5 a 10,0 dioptrií a tento stav se nemění již 6 let. Jaká je šance, že po operaci budu mít 0 či max 0,5 dioptrie a stav se nezhorší?

Odpověď:
zda u vás bude možné operaci udělat či ne záleží na toušce vaší rohovky a na šíři vaší zornice za šera. Pokud máte tenkou rohovku a širokou zornici tak to při těchto dioptriích nepůjde. Šance na výsledek 0 až -0,5 je u těchto dpt asi 50%. Při horším výsledku ale není problém ten drobný zbytek po cca 1 a 3 měsících po zákroku doladit. Co se týče stability výsledku záleží jak byla stabilní vaše vada v minulých letech. Pokud se stav skutečně 6 let nemění neměl by se nměnit ani po operaci. Pokud by nešlo udělat laserovou operaci jsou i jiná možná řešení - např. implantace tzv. fakické předněkomorové čočky

Vloženo: 02.04.2003 09:51:09

Horší viditelnost na jedno oko

Dotaz:
Vážený pane Doktore, už asi rok mě pobolívá pravé oko (hlavně při delší námaze,dlouhé sledování TV atd.).Před půl rokem jsem byl na vstupní prohlídce závodního lékaře a ten potvrdil horší viditelnost na pravé oko(levým okem jsem bezproblémů přečetl druhý řádek od spoda,pravým s chybymi třetí řádek od spoda).Brýle nenosím a nosit bych kvůli jednomu oku nechtěl a obávám se,že kontaktní čočka jen na jednom oku by asi nepůsobila moc esteticky.Chci se tedy zeptat na možnost použití laserové korekce.Je možné upravit jen jedno oko a nebude to mít špatný vliv na oko druhé,zda by se jednalo o zlepšení trvalé a kolik zákrok stojí.Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:
na úplnou odpověd mám od Vás jen málo údajů. Laserové operace jen jednoho oka se dělají a není to problém. Otázka je zda nemáte vadu i na druhém oku. Velmi pravděpodobně máte plusovou vadu-dalekozrakost, která se postupně manifestuje s věkem - pro trvalý efekt počítejte spíše s operací obou očí. Na druhém oku jste zatím jste schopen doostřit ale to se bude s věkem zghoršovat proto by bylo vhodné zákrok udělat i zde. Cena za jedno oko je 17000 Kč. Znovu upozorňuji, že mám ale z vaší otázky málo údajů a tak vše může být ve vašem případě i jinak.

Vloženo: 22.03.2003 13:13:20

Operace

Dotaz:
Dobry den! Mam vrozenou vadu - silhani. Jedna se o prave oko, ktere se "neposouva" do praveho koutku, zustane uprostred, jako bych koukala rovne. Omlouvam se, neumim to jinak rici. Zajimalo by mne, jestli to jde nejak odstranit (nejakou operaci) a kolik radove priblizne takova operace stoji. Popr. jestli mi muzete dat kontakt, na koho se mohu obratit. Jde mi pouze o silhani, ne o stazeni dioptrii, bryle mi nevadi. Dekuji za odpoved!

Odpověď:
Většina stavů šilhání je řešitelná pomocí operace (při operaci se posunují, zkracují či prodlužují tzv. okohybné svaly). tato operace se provádí na všech okresních či krajských lůžkových očních odděleních a je 100% hrazena zdravotními pojišťovnami. Obraťte se na svého spádového očního lékaře. Jistě vám vyjde vstříc.

Vloženo: 17.03.2003 12:08:38

Co když operace nepomůže

Dotaz:
Dobrý den, pane doktore, vím o dvou lidech, kterým se dioptrie po laserové operaci časem vrátily. Mám krátkozrakost 5D a závodně sportuji, takže nosím kontaktní čočky.Pokud by se nepodařilo dioptrie zcela odstranit, zajímalo by mě, jestli je možné ještě nosit kontaktní čočky, nebo už zbývají pouze brýle. Díky za odpověď.

Odpověď:
Kontaktní čočky nejsou problém. Po laserových operacích dioptrií je možné v případě nutnosti nosit kontaktní čočky. Jen platí trochu jiné tabulky pro jejich výběr. U neoperovaného oka se postupuje tak, že kromě dioptrické hodnoty se bere v úvahu ještě zakřivení rohovky, které přepočtem podle tabulek dodávaných výrobcem čočky určuje vhodný poloměr zakřivení zadní plochy čočky. Soulad těchto hodnot určuje dobrou snášenlivost kontaktní čočky. Po laserových operacích nemusí běžné vztahy v tabulkách platit a lépe snášena může být kontaktní čočka s o něco menším či větším zakřivením než odpovídá tabulkám. Jinými slovy optik, či lékař aplikující kontaktní čočky vám musí vyzkoušet více variant než naleznete tu pravou. Pro šikovného aplikátora to není problém a během 5 až 10 minut má jasno. Obecně není žádny důvod k tomu aby z jakéhokoli důvodu nebylo mežné po laserové operaci nosit kontaktní čočky. Pro naprostou většinu lidí se však jedná pouze o problém teoretický, protože po laserové operaci (zejména po LASIK) už žádné čočky ani brýle nepotřebují.

Vloženo: 10.03.2003 13:12:41

Zpět na výběr témat

Stránky: [1],[2],[3],
Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205