Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Gynekologie

odpovídá: MUDr. Škraňková Svatava Antonie | dotazů: 11 886

Close
Odpovídající lékař

MUDr. Škraňková Svatava Antonie

V roce 1976 ukončila vysokoškolské studium na LF UP Olomouc – všeobecné lékařství. V roce 1981 atestovala v oboru gynekologie a porodnictví – Bratislava. Od roku 1981 pracuje samostatně jako ambulantní gynekolog. Zabývá se běžnou gynekologicko - porodnickou praxí. Od roku 2010 pracuje také jako revizní lékař této ČPZP. Od roku 1994 zastává funkci externího vysokoškolského učitele na FTK UP Olomouc, kde přednáší gynekologii a porodnictví pro studenty fyzioterapie. Krátký čas se zabývala i rehabilitací v gynekologii a porodnictví v Kúpeĺoch Lúčky, dnes již SR. Mám zkušenosti s pohotovostními službami na urgentním interním příjmu a interním lůžkovém oddělení, plicním oddělení, geriatrii a LSPP. K červnu 2016 vystřídala v dotazech na lékaže MUDr. Trunkáta.

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,


endom polyp

Dotaz:
Dobrý den, paní MUDr. mně posílá na prevenci endom polyp char 8.3mm ovaria bpn, prosí o HSK. Nic mě nebolí, jen mám trochu problémy po užívání antibiotik. Můžete mi prosím zdělit co to vše znamená? Děkuji za odpověď Blanka Voldanová

Odpověď:
Dobrý den, ano, v období klimakteria se tento útvar vyskytuje a hysteroskopicky /HSK/ se odstraní. Důležitá je histologie, která by měla být vyhotovena do 14 dnů. Obyčejně se tento stav neopakuje. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 19.10.2017 09:57:24

Měsíčky po miniinterupci

Dotaz:
Dobrý den.Pred 8 týdny jsem podstoupila miniinterupci.Po 7 týdnech jsem dostala měsíčky a začala užívat antikoncepci Mirelle.Po týdnu užívání antikoncepce jsem měla bolesti v podbřišku a jdou ze mě chuchvalce krve,krvácení trvá.Je to normální nebo mám zajít ke gynekologovi?Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, při užívání antikoncepce se to může stát, ale vzhledem na předchozí výkon je dobré si zajít na UZ vyšetření, případně kontrolu HCG, jestli opravdu není zbytková těhotenská aktivita. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 08.10.2017 12:47:14

děloha

Dotaz:
Dobrý den,prosím Vás v úterý 4.10.2017 jdu na operaci dělohy pro extrémně silné MNZ které trvá 15dní.Prosím Vás ,dozvěděla jsem se od pár kolegyň ,že kdysi se po tomto zákroku psaly ženám Lázně .Je to možné i teď nebo už niko-li.Vím tento dotaz je zřejmě zkrácený a kostrbatý,ale za zeptání nic nedám.Děkuji za odpověď.Silvie

Odpověď:
Dobrý den, jestli po zákroku a myslím si cestou laparoskopickou- tedy budete hned fit- by jste musela mít velmi úporné příznaky klimakteria, což při Vašem věku, kdy ještě máte měsíční krvácení , asi nebude. Až při operaci se zjistí, v jakém stavu jsou vaječníky, které Vás hormonálně udržují, v tom smyslu, jestli nebude nutno jich odstranit. Kdysi nebyla možnost laparoskopie a jednalo se vesměs o složitý proces hojení, proto se lázně doporučovaly , dnes tomu již tak není./ Mám pacientky, které do týdne se vracely do pracovního procesu - to jen tak na okraj/. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 29.09.2017 05:51:35

Pimafucin

Dotaz:
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli existuje lék se stejnými účinky jako Pimafucin, jen aby byl volně prodejný? Při zánětech mi volně prodejné léky nepomáhají, některé stav dokonce zhoršují. Po čem se případně v lékárně ptát, abych do ordinace pro předpis nemusela? Děkuji. MM

Odpověď:
Dobrý den, prošla jsem všechny preparáty, které jsou volně prodejné, ale stejnou základní látku, jakou má Pimafucin, nemá žádný volně prodejný lék, proto také tento preparát je pouze na recept. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 27.09.2017 14:11:48

kdy se pokoušet o dítě+letrox 50

Dotaz:
Vážená paní doktorko, nedávno jsem se Vás ptala, jaká je pravděpodobnost, když se plod lékaři "nelíbí" velikostně, že bude vše OK a Vy jste mi odpověděla. bohužel opravdu těhotenství se nevyvedlo a minulý týden jsem podstoupila revizi plodu v 8tt (tak to bylo napsáno ve zprávě z nemocnice, ale plod odpovídal 6t). Paní doktorko, chtěla bych se zeptat na 2 otázky, ta 1, máte také ten názor jako můj gynekolog, že stačí počkat na první menstruaci a po první menstruaci se můžeme začít znovu snažit? protože v nemocnici mi tamní lékař řekl, že by doporučoval spíše počkat 3 měsíce...a ta 2 otázka, mám hypofunkci štítné žlázy a beru LETROX 50 1 tabletu každé ráno. hodnoty mám nyní ok, hlídané paní doktorkou. vím, že těhotenství bez letroxu v mém případě zřejmě není možné, ale nemám moc dobrý pocit z toho, že budu brát v těhotenství chemii. Je pravda, že ženy, které berou letrox, že se po něm rodí velké děti, nebo je to jen blud? Děkuji Vám za Váš čas a přeji pěkný den.

Odpověď:
Dobrý den, zdravá štítná žláza, ve Vašem případě při terapii Letroxem se tak stane, je důležitá k vývoji plodu. Takové endokrinní chemii se nemusíte bát, to byste nemohla, ani mnohé ovocné čaje Pro zdravý vývoj plodu nejprve 2 měsíce užívejte Letrox, aby se organizmus zvetil a potom, to bude dodrženo i šestinedělí- platí to i po abortu- a pak budete připravena na další pokus o miminko. I sliznice dutiny děložní naroste do obvyklé výšky a neměl by být problém. Nasaďte si kyselinu listovou. Pokud by jste si chtěla vzít nějaký přípravek k prekoncepci volně prodejný , pokud je tam jod, konzultujte endokrinologa. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 24.09.2017 17:29:34

Po operaci

Dotaz:
Dobrý den, jsem 3mes.po operaci dělohy Laparoskopicky, vaječníky mám.Hned po operaci mne zacal prechod v hodne silne forme , doted me poboliva podbrisek s tim,ze když se jen min.pretizim,boli mne trisla a panev.Nyni se cítím unavená, pořád mě neco bolí, špatně spím, mám silné návaly.Jeste podotýkám že mám skoliózu a vyhřezlé plotýnky 4 a 5 3-4 mm.Chtela jsem začít cvičit, ale už jen po 5min.lehkeho protažení mám na druhý den bolesti.Dnes jsem byla na kontrole u gynekologa a ten mi řekl že tam mám polyp na pahýlu který po dotyku krvácí a prý mně svítí,,střeva což netuším co tím bylo myšleno.Dekuji za odpověď, Jsem z těch neustálých bolesti hrozně unavená,, poradíte mi prosím z čeho bych je mohla mít?Hana

Odpověď:
Dobrý den, přechod se takto neprojevuje, ale operací je porušena souhra orgánů malé pánve a páteře. Střeva a močový měchýř mají více místa, tak se "roztáhnou", plyny neodcházejí tak rychle a nastávají bolesti jako při meteorizmu. To však přejde. Také páteř, pokud je to tak, jak píšete se ozývá z nezvyklé podložky- operační stůl, cizí postel V dutině břišní probíhají hojivé procesy, které mají svou sekreci a tudíž peritoneum reaguje bolestivě. Není ani zanedbatelná ztráta dělohy, i když je to nutné, musíte si zvyknout a nemyslet na to. Pokud máte v poševní jizvě polyp, tvoří se kolem stehu, někomu to krvácí a potom steh vypadne, ale někomu se musí provést koagulace. Doporučuji Vám, aby jste hodně chodila na procházky, to je pro hojení nejlepší rehabilitace. Za další 3 měsíce už Vám bude lépe. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 20.09.2017 19:46:12

Měsíčky po miniinterupci

Dotaz:
Dobrý den.Pred 5 týdny jsem byla na miniinterupci,vše je v pořádku,na kontrole jsem byla po 3 týdnů.Zajimalo by mě,kdy bych měla dostat mesicky,už se mi to zdá docela dlouho. Děkuji za odpověď

Odpověď:
Dobrý den. tzv. miniinterrupce je výkon, při kterém se seškrábne "pro kontrolu" dutina děložní, takže platí šestinedělí, aby se sliznice zregenerovala a narostla. Platí zde také zákaz pohlavního styku a všeobecně koupání. Po 6 týdnech čekejte obnovení menstruačního cyklu. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 18.09.2017 17:40:50

Zmenšení prsu

Dotaz:
Mám radu let bolesti zad a ramen. Merim 155cm a mám velikost kosickuF chtěla jsem se zeptat zda zmenšení prsu je možno hrazené pojišťovnou? Dekuji

Odpověď:
Dobrý den, ano, ze zdravotních důvodů na žádanku od PRL, doloženou zprávami z neurologie, ortopedie, endokrinologie, ale i urologie a gynekologie, protože páteř je dlouhá a Vy nepíšete přesně, která část páteře Vás bolí, nebo odkud bolest vychází. Dále také nepíšete, kolik vážíte k Vaší výšce. Váš praktický lékař Vám toto vše jistě zařídí a pak revizní lékař posoudí schválení. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 14.09.2017 22:21:33

IVF po zamlklých těhotenství

Dotaz:
Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu, jak postupovat po dvou zamlklých těhotenství. První těhotenství zamlklo v 8. týdnu a druhé v 11. týdnu. Gynekolog mě poslal na vyšetření hormonálního profilu, štítné žlázy, hematologii, genetiku a hysteroskopii. Manželovi byl udělán spermiogram, který také vyšel velmi dobře. Nikde se nenašel žádný problém, všechna vyšetření byla negativní. Jako poslední krok mi můj gynekolog vypsal žádanku do IVF kliniky. Na vstupní konzultaci nám bylo nabídnuto IVF s prodlouženou kultivací(včetně genetického vyšetření embrya před zavedením) a bylo nám sděleno, že cena bude asi 20 tisíc Kč. Nebyly nám nabídnuty žádné jiné alternativy. Je toto opravdu dobrý postup a měli bychom ho s manželem podstoupit abychom měli alespoň jistotu v tom, že embryo bude zdravé? Děkuji mockrát za odpověď. S pozdravem Karolína

Odpověď:
Dobrý den, příčinu zamlklého těhotenství po neúspěchu lze takto správně posoudit a vše může být velmi dobré a normální. Avšak posouzení krevního řečiště mezi matkou a plodem se již vyšetřit nedá. Mám za to, že v rámci IVF se podaří totéž, co Vám spontánně, ale další dohled a prevenci již IVF neuskuteční. Proto je spíše lépe se poradit na hematologii - a při odběru KS +Rhf. se řídit tím, co je ve vzkazu pro lékaře od nich napsáno. Co se týče peněz- 20000,- Kč by jste si zaplatili Vy a ZP Vám přispěje cca 26 000,-Kč při plném IVF cyklu. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 14.09.2017 20:38:46

clostilbegyt

Dotaz:
Dobrý den děkuji za odpověď. Ještě bych se ráda zeptala,jak clostilbegyt působí. Léči ovulaci,aby probíhala i když se pak clostilbegyt vysadí nebo ji upraví jen v daném cyklu? Na poprvé mi zapůsobil dobře a bojím se,že až ho brát nebudu,tak ovulace nebude. Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, Clostilbegyt působí na nezralé folikuly, aby vyzrály, ale již pravidelné jejich prasknutí je způsobeno, že hodnota léčivé látky poklesne, nebo se musí podat Pregnyl inj., aby se ovulaci pomohlo. Působí to pouze 1 menstruační cyklus a celkem se může podávat pouze 3 měsíce. To, že jeden měsíc ovulace není, nemusí být pravidlem pro jiný měsíc. Také k ovulaci patří nejen, že k povrchu vaječníku se dostane folikul, ale také, jak je "tlustá" vrstva tkáně, která se po při ovulaci protrhne, čili, jestli skutečně ovum - vajíčko má šanci se dostat do vejcovodu a střetnout se tam se spermií. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 14.09.2017 06:56:16

užívání clostilbegytu

Dotaz:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na užívání clostilbegytu. Má význam užívat clostilbegyt 5 dnů v dávkování 1.den 1tbl,2.den 2tbl, 3.den 1tbl, 4.den 2tbl, 5.den 1tbl. Nebo raději jen po 1 tabletě. Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, základní schéma je 1x1 po dobu 5 dnů, tedy od 5. do 9. dne menstr. cyklu. Dále je možno , v dalším menstr. cyklu, zdvojnásobit dávku, ale není jisté, zda se stav natolik zlepší, že nastane ovulace, může dojít k hyperstimulačnímu stavu a to se musí řešit jinak. Váš základní lékař Vás může odeslat do CAR- centrum asistované reprodukce a tam se postupuje jinak a zpravidla je to ze zdravotního hlediska jistější. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 11.09.2017 08:42:47

Přirozený porod nebo císařský řez

Dotaz:
Dobrý den, jsem ve 34tt s dvojvaječnými dvojčátky. Obě miminka se dlouho drží hlavičkami dolu a žádné komplikace zatím nejsou. Chtěla bych rodit nejraději přirozeně (jsem druhorodička), ale paní doktorka by se i přes to raději přikláněla k císaři, ale vše rozhodne až nastalá situace. Z císařského řezu mám docela strach a nedokážu si představit, jak bych se pak zvládla starat o dvě mimča. Proto bych se ráda zeptala na pár věcí: 1. Jak probíhá císařský řez a co vše se během něj a po něm dělá? 2. Spinální nebo celkovou narkózu vybrat? Já měla zatím jen celkové. 3. Jak probíhá spinální narkóza? 4. Četla jsem, že u porodu císařem nemůže manžel. Kdy ho za mnou pustí? Kdy uvidí mimča - bude u vážení a měření? 5. Jak to po císaři probíhá na šestinedělí? 6. Jak probíhají očistky? 7. Komplikace při přirozeném porodu? 8. Je lepší volbou císařský řez nebo se vše dá zvládnout přirozeně? 9. Co je pro miminka nejlepší? 10. Prosím o napsání vašeho názoru. Děkuji za odpověď Nika

Odpověď:
Dobrý den, porod císařským řezem je možno provést jak ve spinální anestézi, tak v celkové. Rozdíl je v tom, že v celkové anestézi se látky- narkotika dostanou do krevního oběhu matky a plodového vejce, tedy až k dítěti. Při spinální anestezi zase vše vnímáte, ale co, když nastane nějaká komplikace, pak se rodička celkové anestezi nevyhne. Manžel jistě na operačním sále nemá co dělat, ale do předsálí ho jistě pustí. U spontánního porodu by mělo jít vše dobře, pokud dítka nejsou velmi malinká a tlačí se naráz, ale to nepředpokládám. Vždy je lépe porodit přirozeně. Jak pro matku, tak pro dítě- děti. U císařského řezu očistky nemusí trvat dlouho, neboť pod kontrolou zraku se dutina na závěr vykyretuje - vyčistí. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 09.09.2017 22:52:08

Noční

Dotaz:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestly jak moc má negativní vliv dělání noční v těhotenství? Já je zatím musím dělat. A druhý dotaz, po 1 nevydařenému těhotenství jsme s přítelem prošly genetický vyšetřením. Má toto vyšetření určitou váhu v tomto těhotenství? Dopadlo negativně, tak myslím třeba na riziko Downova syndromu apod? Bude se brát v úvahu při NT skreeningu? V době dělání genetických testů mě bylo 31. Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, noční směny by se dělat neměly, můžete pracovat 5 dnů v týdnu podle potřeby Vaší firmy,/ nemusí to být v kuse/,a v ambulanci Vašeho gynekologa Vám mohou vystavit potvrzení, o těhotenství, zvlášť, když jste měla již jednou neúspěch, se zařazením na jinou práci a případně dorovnáním ztráty výdělku. Zeptejte se na to i na OSSZ. I. trimestrální screening je v prvé řadě zaměřen na chromozomální vady. Jistě je třeba této možnosti využít. Ono se to stane, že skoro každá žena se potká se ztrátou gravidity, ale pak se to jistě podaří. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 08.09.2017 11:44:56

Omdlévání

Dotaz:
Dobrý den, je mi 23 let, mám velmi nízký tlak (dědičný po otci) a před těhotenstvím jsem trpěla častým omdléváním (1 - 2x do 2 měsíců - v jednom dnu mnohokrát omdlím, cca 3x) jak z fyzického vyčerpání (aktivní sport) tak při nevolnostech a zvracení (tělo bylo také vyčerpáno). Obvodní lékař nezjistil příčinu. Můj dotaz zní, zdali bych mohla omdlet i při porodu, kdybych byla slabá a vyčerpaná, jestli jsou tyto případy známy či časté. Jsem prvorodička a mám z toho obavy. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, omdlévání je jistě velmi nepříjemné, ale také má svou příčinu, obvodní lékař Vás má poslat k neurologovi a endokrinologovi z důvodu toho, že až budete ve vysokém stadiu těhotenství, tak zejména v poloze na zádech těžká děloha bude tlačit na oblast velkých cév a můžete mít tyto stavy. Je tedy nutno vědět , jak odlišit omdlévání z tlaku dělohy od omdlévání jiného původu. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 07.09.2017 08:52:40

NT skreening

Dotaz:
K mému 1 dotazů, bych se chtěla zeptat, jak jsem psala jsem objednaná do gest Praha na NT skreening, ale na internetu se dočítám, že pracoviště co jej provádí by měly mít akreditaci u laboratoře v Londýně aby skreening měl vypovídající hodnotu V seznamech jsem lékaře z Gestu nenašla, tak teď nevím jak to řešit. Krev už mi tam byla nabrána. Samozřejmě jsem se ptala jestly ho provádí. Můžou NT skreening provádět i nrakreditovamá pracoviště, nebo je to nemožné a skreenig mi provede lékař s certifikátem?Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, pokud si test zaplatíte a důvěřujete pracovišti, které má zároveň laboratoř, může. Zdravotní pojišťovna hlídá jen a pouze finanční stránku věci. Nemůže tedy nikomu nic zakazovat, ale může jen neproplatit. Pokud se jedná o medicínskou stránku, to má v péči Lékařská komora. S londýnskou akreditací je to tak, že všichni, nebo aspoň ten, kdo měl zájem , se nechal vyškolit prof. Nikolaidesem, již před léty. Dále byla možnost získat od něho osobní certifikát,. Takže pokud Váš základní gynekolog Vám nedá žádanku a tudíž vyšetření neprojde do vyžádané péče, pacient si vyšetření hradí sám. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 03.09.2017 22:13:59

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205