Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Gynekologie

odpovídá: MUDr. Škraňková Svatava Antonie | dotazů: 11 886

Close
Odpovídající lékař

MUDr. Škraňková Svatava Antonie

V roce 1976 ukončila vysokoškolské studium na LF UP Olomouc – všeobecné lékařství. V roce 1981 atestovala v oboru gynekologie a porodnictví – Bratislava. Od roku 1981 pracuje samostatně jako ambulantní gynekolog. Zabývá se běžnou gynekologicko - porodnickou praxí. Od roku 2010 pracuje také jako revizní lékař této ČPZP. Od roku 1994 zastává funkci externího vysokoškolského učitele na FTK UP Olomouc, kde přednáší gynekologii a porodnictví pro studenty fyzioterapie. Krátký čas se zabývala i rehabilitací v gynekologii a porodnictví v Kúpeĺoch Lúčky, dnes již SR. Mám zkušenosti s pohotovostními službami na urgentním interním příjmu a interním lůžkovém oddělení, plicním oddělení, geriatrii a LSPP. K červnu 2016 vystřídala v dotazech na lékaže MUDr. Trunkáta.

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,


Ultrazvuk

Dotaz:
V pátek jdu na velký ultrazvuk ve 2 trimestru, budu 21+5. Chtěla bych se zeptat, když skreening v 1 trimestru, dopadl dobře, jak na syndrom, tak anatomie plodu se zdála buď normální, nebo bylo zobrazeno, tak jaká je pravděpodobnost, že i teď bude vše v pořádku. A ještě v 19 týdnu jsem si nechala dělat ultrazvuk na vlastní žádost, doktor přeměřoval pouze míry plodu, které odpovídaly, všiml by si případné vady, kdyby se vyskytla?Děkuji.

Odpověď:
Dobrý den, ano máte pravdu, také lékař, který je Váš základní, má za povinnost provést UZ 20. týdne těhotenství pod kódem 63411 a má se vyslovit k případným vývojovým vadám, kromě srdíčka, které musí posoudit specialista. Vy zřejmě budete podstupovat superkonziliární vyšetření 63415 společně s vyšetřením srdíčka. Myslím, že pokud chodíte do poradny a zatím je vše v pořádku, nemusíte se obávat. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 21.11.2017 20:04:22

antikoncepce

Dotaz:
Dobrý den už jsem vám jednou psala ohledně měsíčku a antikoncepci mercilon.Mám takový dotaz.Nemám od října 2016 levý vaječník a jím prášky mercilon vždy když sním první dvě platíčka mercilonu tak se měsíčky dostaví jak mají ,ale u třetího začnu špinit než dojím poslední 5prášku a potom se dostaví i měsíčky,ale tet při posledním platíčku jsem začala špinit než jsem dojedla posledních 5prášku ale měsíčky se v pauze nedostavili.Byla jsem dneska u svého gynekologa a on mě skontroloval pravy vaječník a dělohu plus bral stěr nýbrž jsem byla na roční prohlídce a řekl že je vše po ultrazvukovém vyšetření v pořádku.a že na stěr dojdou za 14dní výsledky a napsal mě jiné antikoncepční prášky a to MYWY.Mám je začat brát při prvním dnu měsíčku jestli se dostaví.Jsou dobré při mích problémech?Jinak mám ještě dotaz už mě asi tři dny bolí záda v kříži a když mě jezdil ultrazvukem vevnitř v děloze ,tak jsem citila jak mě zada bolí.Měla jsem mu to říct, je to nějaký problém, náznak,nebo to může být jen tím že mě bolí.Dva dny už doma i cvičím cviky na záda.Děkuji moc za odpověd.

Odpověď:
Dobrý den, já neposoudím, zda bolesti zad jsou gynekologického původu, ve Vašem věku s jedním vaječníkem se mohou problémy, které popisujete přihodit. Nepíšete, zda jste si udělala i přestávku, aby jste si ověřila, jako fungujete spontánně, zda a jaká je Vaše pravá menstruace. Pak si nechte případně nasadit hormony cca na 3 měsíce, které korigují menstruační cyklus , ale musíte se jinak zajistit, jestliže případná gravidita by byla nežádoucí a dále si nasadit antikoncepci, pokud by to jinak nešlo. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 21.11.2017 18:28:45

Zubní náhrada

Dotaz:
Hradí pojišťovna náklady na zubní náhradu. Mám totiž horní chrup úplně špatný.

Odpověď:
Dobrý den, zubní náhrady se na gynekologii neřeší, MUDr.Prokop, který je stomatolog, momentálně není přítomen, zkuste mu napsat na e-mail www.Prokop.Jinrich @ cpzp.cz. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 19.11.2017 21:16:07

Nuvaring ukončení

Dotaz:
Dobrý den, Používám přípravek Nuvaring. Je možné ukončit keho užívání kdykoli, tedy i před datem pravidelného vyjmutí, když jsem v posledních 4 měsících neměla pohl.styk? Děkuji.

Odpověď:
Dobrý den, ano, můžete, ale očekávejte krvácení mimo zvyklý termín. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 06.11.2017 18:40:00

krvácení

Dotaz:
Dobrý den mám dotaz.Před rokem v říjnu jsem byla na operaci brali mě pravý vaječník s vejcovodem,měla jsem dermoidní cystu.Od března jím antikoncepcní prášky Mercilon.Vždy když jím poslední třetí platíčko tak týden před menstruací začínám špinit nevíte čím to může být.?Při prvním a druhým platíčku je vše v pořádku.Myslela jsem že se to uklidní ale pořád to trvá.Copak by jste mě doporučili nebo co to může být?děkuji moc s pozdravem Romana

Odpověď:
Dobrý den, předpokládám, že jde o březen letošního roku, tedy máte asi 6 měsíců užívání za sebou. Při Mercilonu se obyčejně menses upraví, ale může se stát, že i takto zareagovala, dobré je přidat si Ascorutin v době krvácení jako první krok , ale také se zastavit u svého gynekologa na UZ vyšetření malé pánve, jestli se tam nevyvinula např. cysta na ponechané straně, nebo nenarostl myomatozní útvar na děloze. Pokud je vše bez patologie, je také dobře změnit preparát např. Mirelle, které je více vhodné k Vašemu věku, nebo na 3 měsíce nasadit neantikoncepční preparát k vyrovnání hormonálních hladin. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 30.10.2017 16:53:43

Pohyby

Dotaz:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kdybych měla začít cítit první pohyby miminka. Když je to moje 2 těhotenství, ale první bylo přerušeno v 17 týdnu pro vývojovou vadu. A jak je poznám? Mám strach, aby bylo vše v pořádku, po prvním nevydařeném těhotenství. Vím, že procento v 2 trimestru je nízké, Ale strach mám. A ještě mě trápí svědění okolo pochvy. Tak se chci zeptat jestly mám zajít ke svému ošetřujícímu lékaři, nebo do Motola do rizikové poradny, kam jsem byla předána.

Odpověď:
Dobrý den, jistě při každé pochybnosti je dobré se nechat vyšetřit, ale i tak doufám, že navštěvujete prenatální poradnu a tam jste důkladně vyšetřena a také uklidněna. Pohyby začínají být pro matku zřetelné kolem 18.- 20. týdne, je to takové velmi jemné zašimrání, jakoby dotek motýlího křídla, musíte být zcela v klidu. Protože pohyby miminko unaví, tak je možné, že nastane přestávka, ale tento jev se po týdnu zase vrátí. Nebojte se, jistě jste hlídaná, tak hlavně se snažte být v klidu a pozitivní. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 29.10.2017 12:38:05

Vulvodynie

Dotaz:
Dobrý den paní doktorko, již 10 let trpím vaginálními problémy. Stále cítím mezi nohama bolest, případně, když je lépe, tak jen pálení. Cítím se suchá, podřená, opruzená. Ze stěru z pochvy mi vychází kvasinky a různé bakterie, jak kdy např. e. coli, enterococus faecalis, klebsiella, streptokok. Na gynekologii jsem se během těch let léčila mnohokrát lokálně např. Canesten, Entizol, Macmiror, Dafnegin. Dva roky jsem brala 1x týdně Mycomax. Kvasinky byly ve stěrech méně, spíše tam byly různé bakterie, ale potíže růstaly. Lokálně zavádím laktobacily a podle potřeby se zevně mažu Mesocain, Macmiror, Betadine, Pimafucin, bylinkové masti konopná, měsíčková, Senziten od Dr. Popova, někdy si dělám výplach Rosalginem, potírám se koloidním stříbrem, genciánkou. Snažím se s rozumem, ale musím s tím fungovat, chodit do práce...Občas mívám k tomu i zánět močových cest, který se musí přeléčit antibiotiky. Sex mám minimálně, kvůli partnerovi. I s lubrigačaním gelem je bolestivý. Ze sexu mám hrůzu. Málo snesu. Hned jsem více odřená a nehojí se to snadno. Špatně snáším vložky, tampony. Mám sedavé zaměstnání, to ještě jde, ale po práci např. při chůzi (už nechodím ani cvičit) dochází k podráždění a jsem potom výrazně červená, otíká mi zevní genitál, stydké pysky, někdy nám i drobné puchýřky. Z imunologie jsem měla autovakcínu (e. coli, enterococus). Skončila jsem u čtvrté lahvičky. U páté jsem dostávala výraznou vyrážku (kopřivku), otok očkovaného místa a tak to pan doktor ukončil. I tak jsem po autovakcíně o něco lepší. Nyní většinou nemám výtok. Pan gynekolog nyní říkal, že už ví, co mi je. Je to prý vulvodynie a že se s tím nedá nic moc dělat. Mám brát Amitriptylin. Zatím beru 1 až 2 tabelty večer asi 2 měsíce. Prý bych přestala tu bolest cítit, ale musela bych brát až 6 tablet denně. Na takovou dávku nechci nepřistoupit. Nevím, ale myslím si, že můj problém není pouze zevně. Bakterie a kvasinky zůstávají, protože mám stale poškozené sliznice. Kolem poševního vchodu jsem červená stále a odtuď se to šíří dál na zevní genitál. Můžu mít problém s kvasinkami, bakteriemi a nemít výtok? Je to vulvodynie? Zkoušela jsem všechno možné, přírodní medicínu, čínskou medicínu, vypila spoustu bylinkových čajů, koupele. Nosím jen bavlněné prádlo, sukně, jen se sprchuju, utírám se správně, snažím se jíst zdravě...cukr zvýšený nemám. Jsem z toho zoufalá, je to neřešitelné. Nevím, co mám dělat a kam se obrátit. Během těch deseti let jsem změnila i gynekologa, ani tam nevěděli, co se mnou. Zjistili mi pozitivní ANA - titr ANA protilátek 1:520, C3 nízké, menší ledviny s významně redukovanou vrstvou parenchymu. Žádné autoimunitní onemocnění nebylo potvrzeno. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, je to chronický stav, kdy jste možná překonala zánět, který se nepřeléčil, ale spíše si myslím, že Vaše tkáňová imunita nebyla vždy dobrá a nyní v tomto věku se stav zhoršil. Nepíšete, zda Vám někdy byly kultivovány mykoplazmata, nebo chlamydie, zda jste mívala i herpetické projevy. Ne však vše lze přisuzovat pouze infekci. Doporučovala bych odebrat kousky tkáně z lokalit, které Vás nejvíce trápí na histologické vyšetření. A možná hlavně vynechat všechna léčiva, omývat se pouze převařenou vodou. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 27.10.2017 21:17:49

Nadměrný výtok

Dotaz:
Příteli se objevili červené flíčky na penisu a cítí bolestivost močové trubice. U mne je jediné,že při pohlavním styku mám bílý výtok. Jinak žádné jiné komplikace necítím. Co by to mohlo být? On tvrdí že chlamidie. Ale u lékaře nebyl.

Odpověď:
Dobrý den, k lékaři jděte však Vy a pokud možno s tím, že aby Vám provedl stěr na kultivaci mykoplazmat, která jsou v nynější době velmi častá a urologové to velice nekultivují, protože je to velmi bolestivý výkon, ale pro ženu to není bolestivé, potom také odběr chlamydií, žel je třeba vyloučit i chronickou kapavku a to na dermatologicko -venerologické ambulanci- speciálně. Každá neléčená- nebo nesprávně léčená infekce pohlavních orgánů má vliv na fertilitu, čili schopnost mít děti. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 27.10.2017 12:21:53

ultrazvuk

Dotaz:
Dobrý den byla jsem na ultrzvuku prsu a napsali mě na zprávu.mírná nepravidelná fibroglandularní struktura žlázy oboustranně,bilat,cysty vel.10mm,vejvětší vpravo cent.,bez průkazu solidních patologckých ložiskových změn.výsledek.benigní nález.Chtěla bych se zeptat co to znamená ta nepravidelná fibroglandulární struktura a ty cysty.Musí se cysty v prsu operovat když jsou nějaké větší? Děkuji moc.Romana

Odpověď:
Dobrý den, tento nález je fyziologický u žen s hutnou prsní žlázou, často se jedná o nepřehledný terén,v takovém prsu se totiž méně projevuje atrofie žlázy, která by měla být nahrazena tkání tukovou. Co se týče drobných cyst, není třeba je vypouštět, ale pokud by se nějaká cysta zvětšila, nebo by začal výtok z bradavky, případně "pichavé bolesti" , pak se mohla provést punkce tohoto útvaru. Zatím doporučuji jen pravidelné kontroly. S pozdravem MUDr. Škraňková.

Vloženo: 26.10.2017 17:21:03

těhotenství

Dotaz:
Dobrý den, paní doktorko, ještě mám jeden dotaz. máme s manželkem 2 děti, obě tehotenství byly rizikové - při obou se mi zkracovalo děložní hrdlo, při druhém byla ještě navíc nízko nasedlá placenta a krvácení, při bou i hospitalizace v nemocnici, a skoro celé těhotenství jsem strávila na lůžku. po obou porodech po skončení šestinedělí jsem byla na kyretéži. první porod spont. vag. , druhý akutní SC. Zvažuju další těhotenství. Jaká je pravděpodobnost, že se bude situace opakovat

Odpověď:
Dobrý den, to Vám nikdo nepoví, protože dál se Vaše děloha asi nevyšetřovala, ale ještě jste mladá, a i přes potíže máte děti. Já, kdybych Vás měla v péči tak, bych Vám doporučila HSK-hysteroskopii, vyšetřovací metoda, která zajistí vizuální kontrolu děložní dutiny z důvodu na podezření nějaké, byť nepatrné vývojové vady a stavu děložní sliznice, pokud možno i jizvy z vnitřní strany. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 24.10.2017 11:29:36

menstruace

Dotaz:
Dobrý den, asi 5 let jsem užívala HA Belara, cca 20. září jsem si vzala poslední pilulku, od té doby jsem nedostala menstruci, při užívání HA jsem menstruaci neměla vůbec. nyní bych chtěla otěhotnět, máme už 2 děti. Za jak dlouho by se měla menstruace dostavit? Děkuji za odpověď. Šárka

Odpověď:
Dobrý den, někdy se stane, že organizmus nezareaguje ihned na antikoncepční pauzu , takže se menses dostaví až po několika měsících. K otěhotnění však není nutná pravidelná menstruace, klidně může proběhnout ovulace a nastat otěhotnění. Doporučuji, aby jste si pravidelně udělala test, nebo zašla ke svému lékaři na vyšetření s možností záchytu gravidity. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 24.10.2017 11:23:00

mola

Dotaz:
Vážená paní doktorko, já Vám velice děkuji za dotaz ohledně moly. kyselinu listovou užívám již dva roky vkuse společně s vitamínem B. paní doktorko, pan doktor mi nezakázal, ale doporučil otěhotnět až v lednu a mám pro jistotu chodit kvůli podezření na molu na krev každý měsíc. Vy píšete, že je u mě mola již vyřešená poslední menstruaci, kterou mám nyní. já poslechnu samozřejmě svého lékaře a až do ledna si dáme s manželem pozor. kdyby se náhodou stalo, což pochybuji, ale náhodou, že otěhotním, není to tedy moc velký PRŮSER kvůli moli na kterou jsem měla podezření? děkuji ještě za můj poslední dotaz. pěkný den přeji.

Odpověď:
Dobrý den, krevní odběry na HCG jsou užitečné v tom, že kdyby náhodou se nějaká částečka molární tkáně při výkonu dostala jinam, než je děloha, tak by mohla způsobit pozitivitu HCG , ale na to je zase nejlepší otěhotnět znovu.To by byla zase jiná, složitější situace. Obecně se tak doporučuje nové těhotenství od 3-6 měsíců, aby se hormonální systém a děloha ve své funkci dostali do základního normálního stavu. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 24.10.2017 10:36:43

Ultrazvuk

Dotaz:
Dobrý den, mým gynekologem jsem byla předána do Mola, pro sledování v těhotenství, pro vysoké procento vzniku preklamsie a růstové retardace plodu. Riziko preklamsie je 1:15 a retardace 1:32 Dnes jsem byla v Motole a na můj dotaz jestly by mi mohl být proveden ultrazvuk, jestly miminko prospívá, mi bylo řečeno, že to nemá cenu, že se vše měří na velkém ultrazvuku. Na ultrazvuk jsem objednaná až na 24.11 což je až za 4 týdny. Chtěla bych se zeptat, jestly by nebyl vhodný kontrolní ultrazvuk dřív. Teď jsem 17+1 a poslední ultrazvuk mi byl dělán po ukončeném 14 týdnu, vše odpovídalo danému týdnu. Tak jestly 7 týdnu bez kontroly není dlouho při tak velkém riziku růstové retardace. Zda si mohu vyžádat dřívější ultrazvuk. A druhá moje otázka je, Jsem po odstranění štítné žlázy a beru euthyrox. Dříve jsem brala 3x týdně 1x 125 a 4x 100. Což se ukázalo jako nízká dávka. f4 bylo v normě, ale TSH bylo 13,42. Na to byla zvýšena dávka 1x 125. Ale než mi byla dávka zvýšená tak jsem byla zhruba 3 týdny na nedostačující dávce. Mohlo to poškodit inteligenci miminka? Vše se stalo po ukončení 1 trimestru. A ještě kvůli výtoku z pochvy mi byl nasazen Betadine vaginálně ob den. Tyto čípky obsahovaly jód. Tak jestly mi tento lék nemohl rozhodit substituci a tím poškodit miminko. Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, retardace plodu se jistě dobře pozná UZ vyšetřením, ale musí být časový odstup aspoň 3 týdny. Jste nyní zřejmě již v 18. týdnu, tak nejlépe o tom vypoví UZ ve 20. týdnu. Je třeba také mít na paměti, že hlavička mívá větší rozměr, než bříško, protože ta roste rychleji a v bříšku není dostatek tuku. Takže vydržte do 20. týdne úplně v klidu. Jódové preparáty, když je alterace štítné žlázy, nebo její chybění by se neměly dávat , protože se nedá úplně přesně natitrovat dávka. Do pochvy se dají dát i jiné preparáty ,pokud se však jedná o kvasinky, tak Betadine pomůže ,ale není ideální .Pokud se jedná např. o streptokoky, tak lze postupovat dle antibiogramu. V těhotenství výtoky bývají a také se mnohdy jedná o zvýšenou sekreci sliznice pochvy. Na závěr bych Vás chtěla ujistit, že dávka Euthroxu, který užíváte dlouhodobě saturuje i miminko, tak se tím netrapte. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 24.10.2017 00:10:08

těhotenská mola

Dotaz:
vážená paní doktorko, jsem 6 týdnů po revizi zamlklého těhotenství. chtěla bych se zeptat, ten první dotaz, zda mohu jít do pivních lázní ? (nyní mi končí menstruace) a ten druhý dotaz - pan doktor měl podezření NA TĚHOTENSKOU MOLU, řekl, že ale histolog si nebyl jistý, zda tam mola byla či nikoliv. samozřejmě můj gynekolog postupuje, jako by tam mola byla, takže revize byla 15.9 a do 11.1 kdy jdu na kontrolu nesmím otěhotnět. chodím každý měsíc na krev ohledně HCG hormonu. hned první výsledek krve po 3 týdnech revize bylo HCG 9, což mi řekl gynekolog, že je to v podstatě již negativní a nyní se dostavila i menstruace, která přišla dokonce v termínu. paní doktorko, já stejně pana doktorka poslechnu a do ledna neotěhotním, ale myslíte si, když již tři týdny po revizi hcq vyšlo negativně, že by to mola i tak mohla být? děkuji

Odpověď:
Dobrý den, molla hydatidosa je ve Vašem případě již vyřešena, poslední menstruací. Tedy již můžete absolvovat i pivní lázně, ale před novou graviditou by jste měla užívat kyselinu listovou nejlépe na recept,/ aby byla zajištěna dávka v pilulce/. A bude vše dobré. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 23.10.2017 08:21:08

Těhotenství

Dotaz:
Dobrý den,je mi to velice trapné a velice se za to stydím,ale čas nevrátim zpět.. Takže:Dne 6.9.2017 mi začala menstruace..11.9.2017 mi skončila.. ale 9.9.2017 mi ten den asi ňák vynechala a já měla pohlavní styk s kamarádem,jeho vyvrcholení bylo mimo pochvu..Dne 10.9.2017 jsem spala již se svým přítelem ten den 3krat..ale opět se menstruace dostavila a úplně skončila toho 11.9.2017..Ja se svým přítelem spala od 10.9.2017 již každý den..Ten ale své vyvrcholení skončil také mimo pochvu,í když je mi to trapné,že to musím takhle napsat,ale párkrát mi ,,sperma,,dal na postevak a okolo..Takhle je to od toho 10.9.2017 skoro pořád.. 6.10.2017 jsem měla dostat dalsi menstruaci,ale ta se stale nedostavila a asi uz nedostavi,jelikoz Tehotenske testy jsou pozitivni..Ja mam ted strašný strach,protože to vůbec neumím vypočítat s kým jsem otehotnela,nebo kdy se to tak mohlo stát.. Myslím si,že je blbost,aby k tomu došlo s tím kamaradem..Doted toho opravdu moc lituju,í když vím že čas nevrátim zpět.. Děkuji mnohokrát za odpověď.. :-(

Odpověď:
Dobrý den, já bych to viděla tak, že těhotenství je toho, kdo Vás více přitahoval, protože mohlo jít o provokovanou ovulaci. Běžte se nechat UZ vyšetřit a porovnejte velikost plodu s Vašimi záznamy. Doufám, že to nebude dvojčetná gravidita, kdy by se mohlo jedna i o tzv. superfetatio, tedy, že plodíky mají každý svého otce. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 20.10.2017 20:22:07

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205