Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Gynekologie

odpovídá: MUDr. Škraňková Svatava Antonie | dotazů: 11 886

Close
Odpovídající lékař

MUDr. Škraňková Svatava Antonie

V roce 1976 ukončila vysokoškolské studium na LF UP Olomouc – všeobecné lékařství. V roce 1981 atestovala v oboru gynekologie a porodnictví – Bratislava. Od roku 1981 pracuje samostatně jako ambulantní gynekolog. Zabývá se běžnou gynekologicko - porodnickou praxí. Od roku 2010 pracuje také jako revizní lékař této ČPZP. Od roku 1994 zastává funkci externího vysokoškolského učitele na FTK UP Olomouc, kde přednáší gynekologii a porodnictví pro studenty fyzioterapie. Krátký čas se zabývala i rehabilitací v gynekologii a porodnictví v Kúpeĺoch Lúčky, dnes již SR. Mám zkušenosti s pohotovostními službami na urgentním interním příjmu a interním lůžkovém oddělení, plicním oddělení, geriatrii a LSPP. K červnu 2016 vystřídala v dotazech na lékaže MUDr. Trunkáta.

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,


Rekonvalescence po hysterektomii

Dotaz:
Dobrý den paní doktorkou.Rada bych se zeptala na Vas názor.Rekonvalescence po hysterektomii,zvedání těžkých věci ( v práci), cviceni- rychlá chůze,posilování s vahou těla,jamping,rotopedu.Děkuji moc.Hezky den.

Odpověď:
Dobrý den, nevím, jakou operační cestou byla, nebo bude tato operace provedena. Avšak po celý život se varujte zvedání věcí nad 10 kg, včetně milovaných dětí. V malé pánvi zůstává akorát závěsný aparát, který může časem pozbývat elastičnosti a celý pahýl poševní tzv. spadne. To je však v horizontu mnoha let a projeví se neudržením moče, nebo nemožností vytlačit stolici. Další operační výkon k úpravě tohoto stavu již je složitější. Proto je lépe s ohledem na přicházející klimakterium si dát pozor. Co se týče cvičení je velmi dobré, avšak častější poskoky nejsou dlouhodobě dobré. Rekonvalescence po výkonu LAVHY je rychlá, po laparotomii je to horší, ale největší potíže jsou při vyprazdňování, do 3 měsíců však vše odezní. PN po LAVHY je krátká, po břišní operaci do 8 týdnů. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 30.04.2018 16:22:37

Agolutin

Dotaz:
Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat, minulý měsíc jsem dostala vyvolávací injekci Agolutinu, krvácení se dostavilo do druhého dne. Včera byl termín další menstruace, ta se ovšem dostavila pouze v podobě špinění (normálně mám silné krvácení).Těhotná nejsem. Je to normální, nebo si mám raději zajít ke své lékařce? Děkuji Vám za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, máte 24 let, je lépe si zajít na kontrolu, jak menstruace po injekci změnila- nebo nezměnila sliznici v děloze, ale také jestli tam není cystická rezistence na některém z vaječníků. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 29.04.2018 11:36:53

Zpráva

Dotaz:
Dobrý den, mohu se prosím zeptat co znamená vag.hrdlo 1,5cm pro prst těsně, hlavička ve VB volně nad vchodem. Hamilton manévr ? Znaméná to, že se blíží porod nebo ne? Břicho mám jak kámen nemohu se skoro hýbat a párkrát denně mám bolest v podbřišku jako při menstruaci. Jsem 39tt a dnes mám první termín porodu. Předem děkuji

Odpověď:
Dobrý den, jestli jste ve 39 tt, což je prakticky porodní čas, máte být v péči porodního sálu, aby Vám případně pomohli při otevírání hrdla, jak píšete a pomůže to i vstoupnutí hlavičky do vchodu pánevního a právě na to je odloupnutí spodního okraje plodového vejce. Hrdlo děložní- je čípek děložní. V těhotenství má být uzavřen. Dále se otevírá až na 8 cm, aby hlavička, která správně je nad chodem se mohla umístit do vchodu pánevního a pomalu vykonat své dynamicko- mechanické pohyby, aby se dostala do východu a následně porodila. tedy podle Vašeho nálezu jste na samém začátku-ale myslím si, že v době, kdy Vám toto píšu, už jste i po porodu. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 26.04.2018 09:08:01

Těhotenství

Dotaz:
Dobry den, mám na Vás dotaz ohledně mého těhotenství. Antikoncepci jsem vysadila v červnu 2017. První dva mesice se mi dostavila menstruace po 28 dnech. V září už jsem měla zpoždění o 5 dnů a následne mesice jsem měla menstruaci v rozmezí 30-33 dnů.. Poslední menstruaci jsem měla 10.2.2018, která byla vyvolaná, neboť se mi v lednu menstruace nedostavila. Nyní bych měla být v 9+3, ale dle dnešního ultrazvuku a měření staří miminka je 9+0. Můžete mi napsat, kdy mohlo dojít k oplodnění ? Chráněny pohlavní styk jsem měla 22.2. a 23.2., nechráněný pohlavní styk 25.2. a 28.2.2018. Při chráněném pohlavním styku kondom nepraskl, ale nikdy nevíte. Myslíte, ze i presto bych v tomto termínu mohla otehotnet ? V tu dobu jsem totiž brala antibiotika. Dekuji

Odpověď:
Dobrý den, UZ vyšetření je stanoveno na 1.den poslední menstruace, tedy vždy cca o 10-14 dnů méně. Jsou to takové "porodnické počty", protože jinak by se pravděpodobný termín porodu stěží dal určit. PM 10.2.2018 dnes je 18.4.2018 podle "kolečka- to je taková pomůcka na výpočet termínů" by jste měla být 10+3 TT.A pokud jste skutečně měla nechráněný styk 25.2.2018, tak by to bylo 15.den menstruačního cyklu a to by sedělo. S pozdravem a vše dobré přeji MUDr.Škraňková

Vloženo: 17.04.2018 18:41:15

antikoncepce

Dotaz:
Dobrý den. Chtěla bych poprosit o názor . Brala jsem asi 4 měsíce antikoncepci leverette pak mi ji p. doktor vyměnil za caletto(Asi 3 mesice) už jsem ji ale vysadila.Asi 2 měsíce sleduji nad HORNÍM rtem tmavý flek " knir" může to být vlivem té antikoncepce? dá se s tím něco dělat? Dost mě to trápí!děkuji za odpověď .

Odpověď:
Dobrý den, někdy se mohou objevovat tmavší fleky při HAK, tzv. chloazma, teď začalo první sluníčko, ale knír je projevem aktivity testosteronu ve vlasových váčcích . Zajděte si na kožní a oni Vám poradí. To chce, aby to viděl dermatolog. S úctou MUDr.Škraňková

Vloženo: 17.04.2018 07:50:28

Myomy

Dotaz:
Dobrý den,Antik.jsem užívala 4 měsíce,nasazena po výskrabu dělohy.Nyní mam Antik.vsazenou,kvůli trombózy.Na interně na ultrazvuku,me paní doktorka řekla ze mám myomy. V říjnu byl jen jeden.Mám pocit těžkého břicha,bolesti při styku,zároveň pozoruji nadměrnou plynatost,která páchne.Ma to nějakou souvislost?A jak se léčí myomy? Děkuji za Vas názor.Hezky den

Odpověď:
Dobrý den, vzhledem k hematologické komplikaci- trombóza, kde nepíšete, ale pro hormonální léčbu je to jedno, protože i tak Vám nikdo zodpovědný tuto léčbu nepředepíše. Myomy jako svalové uzly se ve Všem věku vyskytují často a mohou se léčit i konzervativně, kdy dojde ke zmenšení, ale není to vyléčení jako takové, nebo je nejlépe dělohu, která roste- nesmí přerůst velikost novorozenecké hlavičky- na podkladě tohoto procesu, vyjmout. Je to laparoskopický výkon, který nezanechává žádnou jizvu. Ale je také možno chodit na UZ měření a vyčkat přirozené menopauzy, kdy se děloha zatahuje a tedy myomky nebudou činit žádných obtíží. Vaše bolesti břicha a plynatost se může týkat zažívacích orgánů a proto se obraťte na lékaře internistu- gastroenterologa. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 09.04.2018 14:40:23

Teméř permanentní menstruace

Dotaz:
Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu, mám problém s menstruací. V řijnu 2015 jsem porodila, pred porodem jsem cca 3 roky jiz neuzivala antikoncepci a měla jsem pravidelnou menstruace, sice velmi bolestivou a silnou, ale pravidelnou.Po porodu, když skončilo sestinedeli mi začala menstruace, byla silná a bolestiva, ale byla dá se říct pravidelná, to vydrželo asi 4 měsíce poté jsem mezi jednotlivými menstruacemi začala spinit a dostala jsem se do fáze že jsem byla týden bez obtíží a tři týdny kráčela, te době jsem ještě kojila. Gynekologa mi doporučila užívání Ascorutinu, což zhruba na tři měsíce zabralo a vratila se pravidelnost jenze pote jsem spadla zase do stejnych koleji a užívání Ascorutinu nezabrání, bylo mi řečeno, že to může být hormony a jak ještě kojim.Jenze stav se nezměnil ani poté co jsem kojit přestala. Takže mi nakonec gyn. předepsal slabou antikoncepci na půl roku, že se stav podaří upravit.Antikoncepci jsem dostala měsíc byl v pohodě a následně týden po skončení menstruace jsem začala znovu krvácet.Vzhledem k tomu, že s partnerem chceme druhé dítě, chtěla bych problém nějak už vyresit a obávám se aby mi gyn. nechtěla předepsat další antikoncepci. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, vzhledem k situaci, kdy kojíte a menstruujete se tento stav může objevit, protože Váš hormonální systém jede dvěma směry, pod velením jiných hormonů- obrazně řečeno. Tedy ani jedna fáze menstruačního cyklu se nemůže plně uplatnit. Jaká slabá antikoncepce? Nejlépe uděláte , když kojit přestanete, vyčkáte na urovnání hormonálního cyklu a otěhotníte podle Vašeho přání. Kojení delší než 2 roky skutečně nezabrání nástupu menstruačního cyklu, ale také se může stát to, co popisujete. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 06.04.2018 22:32:39

Rtg

Dotaz:
Zdravím paní doktorko, trošku se trápím a sice myslím ,že zbytečně,ale musím se Vás zeptat... Minulý týden jsem byla kvůli několika denním bolestem v podbřišku na rentgenu břicha! (Zřejmě zaražené větry). Samozřejmě se mě lékaři kvůli RTG ptali, zda nemohu být těhotná. Menzes 16.3 , den před příchodem menzes negativní těhotenský test,takže nebyl důvod na rentgen nepřistoupit... Rentgen byl 29.3.ale mám myšlenky,co když jsem otěhotněla v tomto cyklu,čili bych byla při RTG pár dní těhotná,nebo případně zahnízdovani .... Je to moc velký průser ? Paní doktorka v nemocnici říkala,že první měsíc těhotenství to průser není. Můžu být tedy klidná ? Co myslíte ? Menzes mám co 28 dní. Děkuji.snazime se 3 rok.

Odpověď:
Dobrý den, není, buďte klidná, v úplně raničkém stadiu tvoříčí se embryo je na cestě do dělohy a je v podstatě chráněno matčinými tělovými strukturami./zase to záření není tak dramatické a také ne cílené/. Pokud jste měla menses a Vaše paní doktorka Vám řekla, že se bát nemusíte, tak se nebojte. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 03.04.2018 23:28:03

Nuvaring - pozdní zavedení

Dotaz:
Dobrý den, chci se zeptat, měla jsem 7 denní pauzu a Nuvaring jsem měla zavést ve čtvrtek 20:00, ale zapomněla jsem a zavedla jsem ho až v pátek v 7:00. Je nějaká snížená účinnost? A když jsem ho tedy zavedla až v pátek, změnil se mi den a mám ho vyndat až za 3 týdny v pátek? Děkuji moc za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, 1 den nic neznamená, ale doba vysunutí Nuvaringu se posune o 1 den, ale můžete si to nastavit i tak, jak jste zvyklá. Tedy doba působení bude o 1 den kratší. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 30.03.2018 07:52:21

Labioplastika že zdravotních důvodů

Dotaz:
Ráda bych se zeptala, zda i čpzp hradí labioplastiku v případě, že ji pacientka podstupuje že zdravotních důvodů nikoli estetických. Některé pojišťovny totiž ano. Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, záleží na diagnóze a vykázaném kódu operace. Labioplastika je všeobecný název, který jako takový nemá kód v Číselníku výkonů. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 19.03.2018 11:00:39

Výsledky z genetiky

Dotaz:
Dobry den. Chtela bych se prosim zeptat na dve veci,kterym z vysledku krve na genetice nerozumim. 1. Chromozomalni vysetreni:pi Langova:46,XX. Chromozom.vysetreni hodnotime jako norm.nalez 2. Vysetrenim array CGH byl nalezen normalni zensky profil. To znamena,ze miminko je zenskeho pohlavi ? Predem dekuji za vysvetleni. S pozdravem Langova

Odpověď:
Dobrý den, genetické pohlaví plodu je ženské. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 28.02.2018 17:36:24

Menstruace po klimakteriu

Dotaz:
Dnes jsem začala asi po 2 letech krvácet. Je mi 58 let, asi třičtvrtě roku beru Euthyrox, Osagrand a Calcichew (na kosti - osteoporóza, těžká spondylartroza, spondylolýza...). Co s tím, mám jít na gynekologii i když jsem tam byla před půl rokem na preventivní prohlídce - bez potíží? Pí. doktorka tehdy říkala, že nejsem v klimakteriu a divila se že "už" nemenstruuji..... nebo mám jít k jinému lékaři?

Odpověď:
Dobrý den, krvácení v menopauze se musí řešit ihned, i kdyby to byla 1 kapka, která se objeví. Preventivní prohlídka se týká pouze čípku děložního. Přidáváme k ní ještě UZ vyšetření endometria- tedy sliznice dutiny děložní. Za půl roku se mnohé může změnit a tedy je třeba provést vyšetření nové. I kdyby dg nezněla optimisticky, v těchto letech, když proces nepřesáhne hranice orgánu je výsledek léčby uspokojivě dobrý. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 24.02.2018 15:56:18

očkování

Dotaz:
Dobrý den paní doktorko, jaký máte názor na očkování proti rakovině děložního čípku u dívek 13 let? Právě se rozhoduji zda ano či ne očkovat dceru. Děkuji Malátová Jitka

Odpověď:
Dobrý den, já jsem pro očkování , nejen dívek, ale i chlapců. Vzhledem k tomu, že se dnes cestuje po celém světě a sbližování lidí nikdo neuchrání, je dobré, když jsou děti a mladiství chránění , zvlášť, když se prokázalo, že HPV virus způsobuje rakovinové bujení., což je jeho nejhorší podoba. Ale bradavičnaté výrůstky na sliznicích , nejen v oblasti genitálií, ale i v oblasti krční jsou velice nepříjemné. Radím- nechte provést očkování. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 22.02.2018 09:47:23

IVF hrazeni?

Dotaz:
Dobry den, chtela jsem se zeptat do jake vyse proplacite IVF kdyz jsme uz 3x podstoupily inseminaci? Dekuji Maslanova

Odpověď:
Dobrý den, už jsem Vám zřejmě odpověděla, ale ze zákona máte právo na 4 IVF cykly při zavedení 1 embrya. Jde o to, jak byly požádány léky je stimulaci. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 19.02.2018 08:22:51

Streptokok agalactiae

Dotaz:
Dobry den, Chci se zeptat jak je streptokok agalactiae prenosny? Priteli zjistili pred pul rokem ze steru... byl vylecen, kontrolni ster dobry(u me zjisten nebyl, ted pujdu znovu na ster pro jistotu).. ted po pul roce, mu byl zjisten znovu... dr. rekl ze to muze chytnout clovek kdekoliv. Ja nasla na netu zr libanim oralne ci stykem. Muzete mi rict, jak je mozne ze to ja nemam a mu se to znovu objevilo.. je mozne to chytnout jinak nez sexualnim kontaktem? Snazime se i dite... mame jit na IVF a jsem brzradna.. kdyz ctu jak je to nebezpecne pro dite... je mozna treba ze jsem prenasec a na testech to nemam? Dekuji

Odpověď:
Dobrý den, streptokokové infekce jsou převážně zjistitelné na sliznicích, tedy, pochva, penis, krk, nos, rektum atp. Přenos však může být tělěsným stykem, nebo při masivnícj infekcích i cestou krevní. SA je v gynekologii a porodnictví příčinou úmrtí novorozenců po porodu. Nelekejte se, ve 34. týdnu těhotenství se provádí každé těhotné stěr z pochvy a během porodu dostává do žíly infuzi s antibiotikem a to stačí. Že se jednou vyskytne u Vás, jindy u partnera není nic zvláštního, to streptokoky dělají. Na sliznicích žijí a při zhoršení imunity se probudí a mohou škodit. Také, když ve stěru nebyly nalezeny ještě neznamená, že tam nebyly přítomny. Klidně běžte do CAR, nebo se snažte o miminko dále. S pozdravem MUDr. Škraňková

Vloženo: 18.02.2018 12:32:22

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205