Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Gynekologie

odpovídá: MUDr. Škraňková Svatava Antonie | dotazů: 11 886

Close
Odpovídající lékař

MUDr. Škraňková Svatava Antonie

V roce 1976 ukončila vysokoškolské studium na LF UP Olomouc – všeobecné lékařství. V roce 1981 atestovala v oboru gynekologie a porodnictví – Bratislava. Od roku 1981 pracuje samostatně jako ambulantní gynekolog. Zabývá se běžnou gynekologicko - porodnickou praxí. Od roku 2010 pracuje také jako revizní lékař této ČPZP. Od roku 1994 zastává funkci externího vysokoškolského učitele na FTK UP Olomouc, kde přednáší gynekologii a porodnictví pro studenty fyzioterapie. Krátký čas se zabývala i rehabilitací v gynekologii a porodnictví v Kúpeĺoch Lúčky, dnes již SR. Mám zkušenosti s pohotovostními službami na urgentním interním příjmu a interním lůžkovém oddělení, plicním oddělení, geriatrii a LSPP. K červnu 2016 vystřídala v dotazech na lékaže MUDr. Trunkáta.

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,


Bolest břicha

Dotaz:
Dobrý den, prosila bych Vás o radu. Již delší dobu mě trápí bolest břicha až křečovitá a nafukování břicha (večer je to vždy horší). V polovině cyklu jsem začala krvácet s nevolností a bolesti v podbřišku. Paní lékařka mi sdělila, že je to ,,asi" cysta, která ,,asi" praskla a že pokud praskne znovu už k ní chodit nemám. Jenže já měla stále bolesti v podbřišku ještě 14dní, které vystřelovaly až k bederní páteři. Někdy mám průjem a někdy zácpu. Léčím se s hemangiomem jater, močovými cestami, tachykardií( na kterou léky zatím neberu), štítnou žlázou, bederní páteří( plotýnky) a jsem po operaci krční páteře . Břicho mě neustále bolí. Moc bych Vás proto prosila o radu. Moc Vám děkuji. S pozdravem Lenka

Odpověď:
Dobrý den, pokud máte vše, co popisujete, nejlépe bude vyřešit gynekologii laparoskopií, kdy se jedná o " podívání se do břicha", případné "opravení" nějaké cystičky na vaječníku, atp. Potom také neurologické vyšetření, ev. ortopedické bolesti břicha mohou být zapříčiněny i sníženou pohyblivostí páteře, co se v tomto věku může vyskytovat. Zažívací potíže asi máte zmapované, když se ví o haemangiomu jater. Jedna věc by se měla vyšetřit a to laboratorně ASLO, CRP, jestli za problémem nestojí některá z chronických infekcí. Také je třeba v gynekologii zhodnotit věk pacienta, protože i stadium , které předchází menopauze má různorodý obraz a přitom je fyziologické. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 07.06.2018 12:37:47

Hamiltonuv hmat

Dotaz:
Dobrý den jsem v39 tt a v porodnici mi chtějí vyvolat porod jen proto že budou porodnici na nějaký čas zavírat kvůli nějaké rekonstrukci a myslí si že bych nemusela stihnout porod. Já ale přece můžu porodit i v jiné porodnici. Proto se chci zeptat může tento Hamiltonuv hmat nějak zkomplikovat porod a ohrozit miminko? Děkuji za odpověď Monika

Odpověď:
Dobrý den, ten návrh porodníků z důvodu rekonstrukce mi přijde velice podivný. Vyvolávat porod bez předchozích znaků, že se porod již začíná / to může být i pár týdnů před termínem/ může zhoršit porodní děj, že plod nebude dostatečně spolupracovat a také, že bude mít potíže s poporodní adaptací. Nevím, odkud jste, ale při vybavení skoro každé domácnosti autem, jistě stihnete i jinou porodnici, nemusíte se bát, že by Vás nepřijali. Navíc porod jako takový není procházka a tento hmat je velmi nepříjemný. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 03.06.2018 17:59:31

Tehotenstvi

Dotaz:
Dobry den Prosim o radu Nemám asi 10 dní menstruaci Tehotensky test vyšel tak na půl Jedna čárka byla vidět a ta druhá nepatrnĕ Test na HCG z krve pozitivni ale presne hodnoty nevím Bylo mi to sdeleno telefonicky Mam se objednat na UZ Mohu byt tehotna? Dekuji

Odpověď:
Dobrý den, jistě těhotná ,UZ vyšetření potvrdí těhotenství, které je však potvrzeno již biochemicky. Hlavně, aby embryo bylo usazeno ve sliznici dutiny děložní. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 02.06.2018 17:49:14

Vynechaná menstruace

Dotaz:
Dobrý den, již osmý den mi nějaká menstruace ale těhotenské testy z moči jsou negativní. Dělala jsem si také domácí test z krve ZAP a ten byl pozitivní. Prosím o radu co si o tom myslíte? Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, pokud se objeví pouze malá známka gravidity na testu, ale zpočátku může být i negativní, zpožděná menstruace, je nutno po těhotenství pátrat. Takže doporučuji se nechat vyšetřit vaším gynekologem. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 02.06.2018 08:38:13

Krvácení po kopulaci

Dotaz:
Dobrý den , může souviset krvácení po pohlavním styku s jiným onemocněním .např střev ? Urolog nenašel řešení neví a je to uznávaný odborník. Byly provedeny vyšetření ,cystoskopie ,odběry ,MR vše je v pořádku Krev se objevuje masivně ,ovšem kupříkladu po ročním , či půlročním odstupu. Již to trvá 3 roky a je to velice stresující i pro mou ženu .Chceme založit rodinu .Nejhorší je, že se neví příčina jen při poslední cystoskopii zjistili že, v tomto místě je zřejmě změněná, či překrvená sliznice v oblasti spodiny močového měchýře a prostaty. Lékař mi řekl, že se s takovým problém nesetkal a zřejmě zde nevidí příčinu ? Dozvěděl jsem, že pokud je problém tam, dá se to nějak opravit laserem . Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, lze doporučit urologické vyšetření na vyšších pracovišti. Problém bude nejspíše v prostatě. Močový měchýř by krvácel i jindy. Snažte se o odeslání do nemocnice III. typu, eventuálně se informujte i v IKEM Praha. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 25.05.2018 11:44:11

v sesnacti letech ma moje prijelkine pred menstruacni kvaceni muzete mi poradit co to znamena

Dotaz:
Dobry den.moje pritelkine krvaci pred menstruaci predcasne muzete mi stim poradit a jeste neprisla o poctivost

Odpověď:
Dobrý den, v 16-letech je ještě menstruační cyklus ve vývinu, tudíž hormonální působky nestartují pravidelně. Menstruační krvácení je nutno odlišit od krvácení, ev. tzv. špinění i z jiných důvodů, např. se může jednat o nějaký druh cysty, nevyjímaje i neoplastické procesy, které se mohou menstruačním cyklem probudit. Rozhodně je nutné se registrovat u gynekologa, který má mít všechny dovednosti při vyšetřování dívek- virgo. Vedení menstruačního kalendáře, nejméně půl roku dozadu je nutné a je ho třeba předložit lékaři. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 24.05.2018 21:53:33

vynechání menstruace

Dotaz:
Dobrý den. Je to už 20 dní co mi nepřišla menstruace. Lékař mi chtěl aplikovat injekci Agolutin, kterou jsem zatím odmítla, jelikož v minulosti jsem tuto injekci měla už dvakrát a pokaždé jsem přibrala 3 kg. Měřím 166 cm a vážím 68 kg a 6 let mám sterilizaci. Dle lékaře ještě v přechodu nemohu být. Chci se zeptat, zda je nezbytně nutné injekci opět aplikovat, případně za jak dlouho, nebo to můžu nechat být, tak jak to je? V případě, že by se menstruace nedostavila sama od sebe, co to bude znamenat pro mé tělo? Za odpověď předem děkuji.

Odpověď:
Dobrý den, po aplikaci Agolutinu jste zřejmě hodně zadržela "vodu" v těle, čímž se tělo zabezpečovalo k následní ztrátě tekutiny v podobě menstruace. Což Vám může udělat jakýkoliv hormonální přípravek. Ve 42 letech ještě nejste v přechodu, ale začíná jakýsi " předpřechod", kdy již pravidelně se neutváří oba hormony estrogeny- těch je více a progesteron, ten vynechává. Je nutno UZ vyšetření k vyloučení cystických projevů na vaječníku, nebo "přerostlé, vysoké sliznice" v děloze. V obou případech, je lépe menstruačnímu krvácení pomoci, protože pak přijde silné, vysilující krvácení a to se musí řešit mnohdy instrumentálně. Tedy- jestli nechcete Agolutin, tak je zde Provera tbl., ta působí méně agresivně a krvácení se dostaví snesitelné. Když nebudete souhlasit s ničím, tak si kupte vložky do zásoby a čekejte. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 23.05.2018 07:42:40

Doprovod do lázní

Dotaz:
Dobrý den, maminka má po zlomenině kyčle nárok na lázně. Maminka nemá krátkodobou paměť a je většinou orientovaná pouze místem a né časem. Je možný doprovod dospělé osoby hrazené zdravotní pojišťovnou?

Odpověď:
Dobrý den, pokud má maminka tyto problémy a na ty problémy je psychiatrická diagnóza, jistě je můžete jako doprovod. Záleží, jak se to do lázeňského návrhu napíše. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 22.05.2018 21:47:03

Doprovod do lázní

Dotaz:
Dobrý den, maminka má po zlomenině kyčle nárok na lázně. Maminka nemá krátkodobou paměť a je většinou orientovaná pouze místem a né časem. Je možný doprovod dospělé osoby hrazené zdravotní pojišťovnou?

Odpověď:
Dobrý den, již jsem Vám odpověděla. Pokud je psychiatrická diagnoza, kromě ortopedické dg, tak ano.. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 22.05.2018 21:46:59

Plané neštovice a těhotenství (první trimestr)

Dotaz:
Dobrý den, moje přítelkyně (25let) je asi ve 4tt a teď to vypadá že dostala plané neštovice od dcery (V mládí je nejspíš neměla). Na internetu jsem se dočetl že to může být pro plod docela velký problém a proto bych se chtěl zeptat jak velké je tedy riziko že by plod měl následné zdravotní problémy? Na gynekologii ani jinde ještě nebyla. Děkuji za odpověd.

Odpověď:
Dobrý den, pro první trimestr platí obecně, že buď těhotenství zanikne, nebo se v tomto ranném stadiu nic nestane. Je zde možnost vyšetření protilátek a to v ambulanci, kde se těhotenství potvrdí, tedy u svého registrujícího gynekologa. Provádí se ve dvou dobách á 14 dnů. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 21.05.2018 17:15:10

Dobry den chci se zeptat na sterilizaci mam Klips my na vajecnykach fade to vyoperovat

Dotaz:
Mam Klips you na vajecnykach chci to vyoperovat

Odpověď:
Dobrý den, v tomto případě i s ohledem na Váš věk, je třeba se poradit s Vaším registrujícím gynekologem, který má Vaši dokumentaci a tedy ví, proč se výkon takto provedl a také, z jakého důvodu žádáte jeho zrušení. Podle by se posuzovala i jeho úhrada. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 17.05.2018 15:43:44

Menopauza po hysterektomii

Dotaz:
Dobrý den,paní doktorko.Čeká mě hysterektomiei LAHV,neumím se smířit se svým věkem,a všude ČTÚ,slyším ,že po tomto zákroku dochází rychleji k menopauze ,nejhorší je pro mne představa přibírání na váze( těžko odolávám sladkému), a rychlejšího stárnutí.Vaječníky zůstanou ponechány.Je u mě možná hormonální léčba?,Jsem po žilní tromboze,,hematologicky jsem v pořádku.Je to pro mě těžké přijmout.Děkuji za Váš čas.

Odpověď:
Dobrý den, bez ohledu na vynětí dělohy, Vám budou vaječníky pracovat přiměřeně Vašemu věku. Změny . které provázejí klimax se budou objevovat pomaleji. Jestliže jste měla žilní trombózu, tak HRT- čili podpora hormony je vyloučena, ale změna životního stylu, jako je chůze, nebo rekreační cvičení Vám pomůže se dostat do dobré nálady/ endorfiny/ a naopak budete ráda, že nemusíte nosit vložky. Také v tomto věku, jak s dělohou nebo bez ní, je třeba skutečně ubrat na množství jídla, zato si možno dopřát i něco dražšího- kvalitnějšího. V žádném případě Vás vynětí dělohy o nic neuchudí, spíš si můžete dopřát více jiných radostí. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 14.05.2018 21:58:24

Postinor, vedlejsi ucinky

Dotaz:
Dobry den mela jsem s pritelem asi po 7 hodine rani styk s kondomem, ktery praskl. Asi za hodinu se podarilo sehnat Postinor2 a vzala jsem si dve tablety tak jak poradil lekarnik. Vecer tehoz dne jsem zvracela a dostala menstruaci. Chci se zeptat jestli to nejak nevyrusilo pripadny ucinek leku a co to muze znamenat? Menstruaci jsem mela dostat rozhodne pozdeji. Dekuji moc jsem z toho velmi nervozni. Denisa

Odpověď:
Dobrý den, Postinor, pokud jste užila 2 tablety naráz, způsobil, že se Vaše děložní sliznice rychleji transformovala a poté také odloučila. Jako menstruace po medikaci, teda po tabletách se to může stát, takže se Vám pro příští měsíc změní její datum. Zvracení nemusí být s tím spojeno a tablety se do 20 minut vstřebají, tak buďte spokojena.¨ S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 13.05.2018 00:33:06

Paralen

Dotaz:
Dobrý den.Omylem jsem si zavedla do pochvy paralen místo vaginální tablety,měla jsem je položené vedle sebe na stole a spletla jsem se.Mám to nějak řešit,nemohu mít nějaké zdravotní problémy?Děkuji za odpověd.Hrunková.

Odpověď:
Dobrý den, ne, nic se Vám nestane, ale klidně jste si ji mohla vypláchnout, nebo vybrat. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 05.05.2018 22:03:41

škytání plodu

Dotaz:
Dobrý den,chtěla bych se zeptat, zda nevadí,že miminko v bříšku škytá 3-4x denně většinou do 5 minut to přestane. Momentálně jsem ve 34.týdnu. Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, ono se tomu tak říká, ale nikde není popsáno, co to vlastně je, protože tento pocit skutečně do 5 minut pomine. Tak jen klidně seďte, nebo si lehněte. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 02.05.2018 12:50:12

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205