Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Gynekologie

odpovídá: MUDr. Škraňková Svatava Antonie | dotazů: 11 886

Close
Odpovídající lékař

MUDr. Škraňková Svatava Antonie

V roce 1976 ukončila vysokoškolské studium na LF UP Olomouc – všeobecné lékařství. V roce 1981 atestovala v oboru gynekologie a porodnictví – Bratislava. Od roku 1981 pracuje samostatně jako ambulantní gynekolog. Zabývá se běžnou gynekologicko - porodnickou praxí. Od roku 2010 pracuje také jako revizní lékař této ČPZP. Od roku 1994 zastává funkci externího vysokoškolského učitele na FTK UP Olomouc, kde přednáší gynekologii a porodnictví pro studenty fyzioterapie. Krátký čas se zabývala i rehabilitací v gynekologii a porodnictví v Kúpeĺoch Lúčky, dnes již SR. Mám zkušenosti s pohotovostními službami na urgentním interním příjmu a interním lůžkovém oddělení, plicním oddělení, geriatrii a LSPP. K červnu 2016 vystřídala v dotazech na lékaže MUDr. Trunkáta.

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,


Antikoncepce

Dotaz:
Dobrý den. Od mého gynekologa jsem dostala recept na foxinette neo. Je to moje první antikoncepce, tak mi bylo řečeno, že ji mám brát od prvního dne menstruace. Začala jsem ji brát v den kdy jsem si myslela, že mi menstruace začala, jenže se ukázalo, že jen lehce špinim. O 5 dni později tedy i o 5 prášku později mi menstruace začala. Proto se chci zeptat, kdy budu chráněna jestli po týdnu užívání léku, dvou či celém platicku. Děkuji za odpověď

Odpověď:
Dobrý den, jste chráněna po týdnu užívání. Tedy již nyní. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 13.08.2018 03:57:54

Rada

Dotaz:
Mám dotaz poslední měsíčky sem měla v červnu od13do19.6 a od té doby jsem nic nedostala a nám takoví divní pocit podbřišku a přitom. Když si dělám test tak vychází negativní co to může bit

Odpověď:
Dobrý den, nemusí to být nic, jen pouhé zpoždění, které je podmíněno tím nestandartním počasí. Může to však být způsobeno poruchou řízení funkce vaječníku , ale i těhotenství, které se může přihodit, i když má menses zpoždění. Rozhodně se dostavte na kontrolní UZ vyšetření. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 07.08.2018 12:46:08

Nákaza při orální sexu

Dotaz:
Dobrý den paní primářko. Omlouvám se předem za dotaz, za který se moc stydím. Před půl rokem jsem se po dlouhé době začala občas vídat se svým expertnerem, pracovně. Už je mu 62 let, je tedy o dost starší než já. Kdysi jsem se s ním rozešla, protože je o 20 let starší a nedokázal mi být věrný. Velmi jsme se však tehdy milovali.Poté potkal svou současnou ženu, které je 10 let prý věrný. Bohužel jsme se začali potkávat více a chemie zapracovala. Vzhledem k tomu, že mám panickou hrůzu z rakoviny děložního čípku, přísahala jsem si, že nikdy nebudu manželovi nevěrná. Avšak bohužel romantický večer s expartnerem, alkohol a vzájemná chemie ukázala, že nemám až tak pevnou vůli. Nedošlo na pohlavní styk, ale na orální sex a to oboustranně, nechala jsem se strhnout vášní. Od té doby trpím nejen špatným svědomím, ale také tím, zda jsem se nemohla nakazit obávanou nákazou hpv. Ptám se tedy, je možné se touto cestou nakazit hpv virem a dostat rakovinu děložního čípku? Vím, že orální sex není bezpečný pro ústa, s tím už asi nic nenadělám, je dobré si nechat udělat stěry na orl? Vím, že si asi říkáte "holka, na to si měla myslet předem", avšak já toho hluboce lituji, s expartnerem ukončím setkávání, ale nechci žít ve strachu. Má gynekoložka je má kamarádka, ale stydím se jí svěřit. Nikdy bych nevěřila, že ve svých 40 letech se mi toto stane. Nyní jsem poznala, co je to když vzplane vášeň, v tu chvíli jsem si nic neuvědomovala. Jen jsem se hlídala, aby nedošlo na pohlavní styk. Předem Vám děkuji za odpověď a přeji hezký den. Lucie

Odpověď:
Dobrý den, paní primářka nejsem, ale jsem ambulantní specialista již 40 let. K Vašemu problému, HPV infekce je silně přenosná infekce především sliznic. Proto je orální styk stejně nebezpečný ,jako klasický. Také očkování má stejnou ochrannou funkci. Zvlášť jestli Váš přítel vystřídal vícero žen. Doporučuji Vám, tak za měsíc si zajít na ORL k vyšetření a případně si nechat - pro budoucnost- aplikovat aspoň 2 dávky vakcíny proti HPV, která není sice léčivo, ale pomůže Vám k tvorbě správných protilátek. Pokud možno se tím netrapte, v těchto situacích je těžké se držet a nepodlehnout. Jen, aby ten dotyčný se někde Vámi nechlubil, ale to je jiná stránka příběhu. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 05.08.2018 15:56:50

Otěhotnění

Dotaz:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, snažíme se s přítelem o miminko, mně je 22 let, brala jsem antikoncepci 5let a po vysazení se mi začaly prodlužovat cykly kolem 45 dní a déle, ale menstruace chodila.Před antikoncepcí jsem měla cykly naprosto pravidelné. Po půl roce mi byla nasazena Provera na úpravu cyklu a poté kontrola. Při užívání provery jsem špinila. Na kontrole mi pak bylo sděleno, že nejspíše neovuluji. Nyní mi tedy od příštího měsíce lékař nasadil Clostilbegyt. Chci se ale zeptat, už dva měsíce maličko špiním po styku, není to pokaždé, ale dost často. Vždy se objeví troška světlé krve a za půl hodiny je vše zas úplně v pohodě a bez krve, žádné bolesti ani problémy nemám. Akorát zhruba před měsícem jsem si na čípku nahmatala maličký hrbolek, o pár dní později už tam nebyl a teď je tam zas. Na preventivní prohlídce v březnu mi lékař řekl, že stěry a nález je naprosto v pořádku, může to tedy nějak souviset s tím, že nemám ovulaci a mám zřejmě rozhozené hormony? Děkuji za odpověd a přeji hezký zbytek dne

Odpověď:
Dobrý den, nejprve snad k otázce hormonální léčby. Pokud se Vám po vysazení HAK prodlužuje menstruační cyklus, tak se může prodlužovat i termín, kdy proběhne ovulace. To se někdy tak stane. Nasadili Vám Proveru, ale nevím, kdy špiníte, jestli místo menstruace, nebo v průběhu jejího užívání. Není nutno tzv. svazovat menstruační cyklus do určitých intervalů, ono se to ustálí samo. Provera však s ovulací nemá nic společného. Měření bazální teploty má svůj význam i dnes. Zaveďte si ho. Clostylbegyt je dobrý lék, avšak pak bylo třeba UZ sledování ovárií, zda byla léčba efektní! V druhém dotazu ohledně čípku děložního můžete si hmatat i tzv. ovulu Nabothi, která mění svůj objem a pohmatovou kvalitu podle menstruační cyklu, protože nejlépe jen gynekolog vidí kolposkopem, co na čípku děložním je, nebo ne, tak mu musíte věřit. Postkoitální krvácení má mnohdy neznámý původ a samo vymizne. Mé doporučení zní, využijte toto krásné léto, nechtějte rychle otěhotnět, ono se to povede. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 30.07.2018 11:52:08

užívání antikoncepce

Dotaz:
Dobrý den, zajímalo by mě zda antikoncepce má vliv na mastnotu pleti, jak se na internetu píše? Je nutné brát pilulku vždy ve stejnou dobu? Nemůžou se mi při užívání ní zvětšit prsa? Předem srdečně děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, každé užívání hormonů má různé vedlejší účinky, které někomu pomohou, jinému poškodí. I fyziologická změna v pubertě někoho udělá krásným, jiný se napláče pro akné, nebo mastnou pleť, nebo že má, nemá prsa. To tak je ALE, jsou preparáty které Vám po zralé úvaze mohou pomoci a tyto vady odstranit. Avšak je třeba vědět, že po ukončení užívání, se vše vrátí do původního stavu i po mnoha létech. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 28.07.2018 18:19:51

Duphaston a ovulace

Dotaz:
Dobrý den, brala jsem 11 let hormonální antikoncepci a vysadila ji v září 2017 od jara 2018 mám problém s dlouhými cykly cca 44-70 dní. Byla jsem na vyvolávací injekci 52 den a menstruace přišla 73. Další cyklus byl 50 dní. Tento měsíc mi paní doktorka napsala Duphaston na 3 měsíce na srovnání 16.-25. den cyklu. Snažíme se o miminko, ale zatím netlačíme na pilu. Trápí mě ale, že všude co jsem se dočetla, tak Duphaston by se měl brát až po ovulaci, bohužel ale nejsem s takovými cykly schopna říct, kdy ovulace probíhá a zda vůbec. Je možné tedy otěhotnět i v případě braní Duphastonu před ovulací? Nebo jak případně řešit problém dlouhých cyklů a otěhotnění. Děkuji moc za odpověď

Odpověď:
Dobrý den, doba ovulace není určena na přesný termín, který se opakuje přesně. V menstruačním cyklu to chodí tak, že první fáze může být různě dlouhá/ ne však donekonečna/, ale po -ovulační období je pravidelné délky 14 dnů. Jestliže máte Duphaston, sliznice se lépe transformuje do sekrečního stadia a tedy se zpravidelňuje menstruační cyklus, nebo podpoří těhotenství. Normální délka m.c. se počítá od 19 do 56 dnů. Já však nemohu zasahovat do léčebného procesu Vaší paní doktorky, protože já Vás neznám fyzicky. Spíše si s ní o tom popovídejte. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 24.07.2018 16:25:41

Ginekologie

Dotaz:
Dobrý den mám problém pálí mě poštěvák .Už nevím co mám proto udělat,měla jsem antibiotika v moči nález není.Piji urologický čaj myji se řapíkem a používám mastě co mě lékař doporučil a stále to pálí na cistoskopiji jdu v Září.Prosím jak se toho můžu zbavit.Prosím o radu předem děkuji.

Odpověď:
Dobrý den, je to jistě velmi nepříjemné, ale změny pro vzhled a pocity sliznic v klimakteriu souvisí s klimakteriem. Dost často je to začátek jednoho onemocnění- craurozy vulvy- kdy vymizí časem malé stydké pysky. Farmakologicky je možno potírat postižené místo mastí na kraurozu, která se připravuje v lékárně. Změny úbytku estrogenů jsou přítomny také na sliznicích močového ústrojí, takže se může stát, že budete mít pocit uroinfektu. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 24.07.2018 15:28:36

Hledam stomatologa

Dotaz:
Dobry den ,chtela jsem se jen zeptat,zda je nejaky volny lekar ,stomatolog, Moje zubni lekarka odesla do duchodu a ja nemuzu najit ,zadneho zubniho lekare ,ktery by me prijal . Dekuji, Kopcova Blazena

Odpověď:
Dobrý den, Váš dotaz není ohledně gynekologie, ale i tak je potřeba vědět, v které lokalitě ČR bydlíte. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 23.07.2018 14:30:01

vyšetření po potratech

Dotaz:
Dobrý den, kdy se dělá a jaké vyšetření po potratech ? ZT v 9tt, následně samovolný ve 4tt , nebo se opravdu čeká až po 3 potratu ..

Odpověď:
Dobrý den, nevím přesně, co máte na mysli, ale pokud jde o vyšetření infertility- tedy potrácení opakované, mělo by se i po druhém potratu vyšetřit, zda nejde o příčinu z důvodů trombofilních faktorů, nebo antropozoonóz. Pokud i nadále , tedy potřetí by se tato situace přihodila, ve vyšším měsíci gravidity, musí se myslet na vývojové vady dělohy nebo děložních přívěsků, Je dobré si zajít do CAR- centra asistované reprodukce, kde V8m stanoví postup vyšetření. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 09.07.2018 13:26:48

Mesicky

Dotaz:
Zdravím. Mám dotaz. Je normální brát minervu a při ní mít mesicky. Děkuji za odpověď

Odpověď:
Dobrý den, nevím, zda- přihlédla jsem k Vašemu věku, jste si nespletla Minervu s Mirelle. U Minervy měsíčky jsou, u Mirelle se záhy zpravidla většinou ztratí. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 09.07.2018 09:26:40

Změna na velkých st. pyscích

Dotaz:
Dobrý den, delší dobu sleduji na velkých stydkých pyscích takové drobné kuličky - uzlinky asi 2 větší a cca 7 menších. Jsou různé velikosti od 1mm - 4mm. Normálně to není vidět, jen když napnu pokožku, tak se vyboulí, jsou tvrdé a bíložluté barvy. Nebolí. Může se jednat o rakovinu ? Nebo je to něco tukového, jsem obézní. Děkuji za upřesnění a přeji hezký den.

Odpověď:
Dobrý den, dle popisu to odpovídá opravdu usazeninám tuku- tzv. lipomům. Chirurgicky se to dá odstranit, pokud toho není moc, aby se Vám nezvězšovaly. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 29.06.2018 09:50:05

antibiotika a dřívější menstruace

Dotaz:
Dobrý den. Dostala jsem atb amoksiklav a menstruace mi přišla dříve asi o týden. Mohou mit na to atb vliv? Měla jsem i střevní potíže. Atb jsem brala od začátku menstruace. HA neberu. Jsem zdravá.

Odpověď:
Dobrý den, od antibiotik se jistě rytmus menstruace měnit nebude, ale to, proč jste je dostala, ta zánětlivá choroba , může mít na tento jev vliv. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 21.06.2018 10:47:00

Hydrosalpinx - tekutina ve vejcovodu

Dotaz:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, při laparoskopickém vyšetření mi byl diagnostikován Hydrosalpinx v levém vejcovodu, pravý je nejspíše neprůchodný. Hydrosalpinx byl při operaci odstraněn. Je možné otěhotnět ať už přirozeně nebo z IVF nebo se tekutina bude opětovně tvořit? A co se dále děje s tekutinou, která se ve vejcovodu vytvoří? Mnohokrát předem děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, hydrosalpinx vejcovodu je následek dávného zánětu / nemusí to být nějaká závažná infekce/,ale nepostřehnutý, nebo nedoléčený zánět. jestli Vám byl vejcovod odstraněn, a druhý je neprůchodný, spontánní otěhotnění není možné, záleží však, jak moc a která část ponechaného vejcovodu je neprůchodná, protože by jste se při částečné průchodnosti mohla dožít mimoděložního těhotenství. Stav se dá zjistit napuštěním kontrastní látky přes dutinu děložní do dutiny břišní. Na provedení tohoto vyšetření se zeptejte Vašeho ošetřujícího lékaře. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 13.06.2018 14:29:38

Hysterektomie

Dotaz:
Dobrý den paní doktorko.Jsem 11den po hysterektomii,odchází ze mě růžová voda,je to na vložku,bolí břicho,při vyprazdnovani stolice,časté močení a neustále nuceni na močení.Poradíte čím,hojení podpořit ?děkuji.Hezky den.

Odpověď:
Dobrý den, hojení po hysterektomii trvá podle toho, jakou cestou byla provedena. Pokud klasicky, tedy chirurgické otevření břišní dutiny, tak je to delší, protože se jedná i o hojení sešití břišní stěny. Pokud laparoskopicky, tak je břišní stěna měkká, neporušena a jizva se nachází pouze v pochvě. Růžová voda je produkt " zvodovatětění krve" tedy kolikvace , kdy ještě neuzavřené cévy produkují tento sekret. Čím spíše budete chodit- ne cvičit- ale chodit ,tím spíše toto odteče a bude dobře. Vyprazdňování je z tohoto operačního procesu to nejhorší, jednak střeva nemají svoji obvyklou peristaltiku a tedy je zde hojná plynatost a navíc topografie, čili uložení orgánů malé pánve se poruší tím, že vyjmutá děloha uvolní prostor a jak střevo, tak močový měchýř se roztáhne a tedy máte tyto pocity. Trvá to do 8 týdnů po operaci. Nejlépe na to je chůze, vždy jen do pocitu únavy. Domácí práce pouze v poloze na čtyřech, rozhodně nic nenosit, ani nevytahovat ruce do výšky. Pokud by jste si chtěla pomoci farmakologicky, tak se doporučuje Wobenzym. Vše bude dobré. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 10.06.2018 14:14:35

nezaložené jedničky

Dotaz:
Dobrý den , chtěla bych se zeptat, zda pojišťovna přispívá na zubní implantát ze zdravotních důvodů. 16 letý syn nemá dole založené jedničky (dosud má mléčné zuby) a dle ortodontisty je jedinou možností implantát. Děkuji.

Odpověď:
Dobrý den, poslali Váš dotaz na gynekologii, ale provedla jsem konzultaci u RL pro stomatologii MUDr. Prokopa, ZP neproplácí řešení této vady - nezaložení trvalých zubů. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 08.06.2018 09:45:25

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205