Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Gynekologie

odpovídá: MUDr. Škraňková Svatava Antonie | dotazů: 11 886

Close
Odpovídající lékař

MUDr. Škraňková Svatava Antonie

V roce 1976 ukončila vysokoškolské studium na LF UP Olomouc – všeobecné lékařství. V roce 1981 atestovala v oboru gynekologie a porodnictví – Bratislava. Od roku 1981 pracuje samostatně jako ambulantní gynekolog. Zabývá se běžnou gynekologicko - porodnickou praxí. Od roku 2010 pracuje také jako revizní lékař této ČPZP. Od roku 1994 zastává funkci externího vysokoškolského učitele na FTK UP Olomouc, kde přednáší gynekologii a porodnictví pro studenty fyzioterapie. Krátký čas se zabývala i rehabilitací v gynekologii a porodnictví v Kúpeĺoch Lúčky, dnes již SR. Mám zkušenosti s pohotovostními službami na urgentním interním příjmu a interním lůžkovém oddělení, plicním oddělení, geriatrii a LSPP. K červnu 2016 vystřídala v dotazech na lékaže MUDr. Trunkáta.

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,


Gardnerella

Dotaz:
Dobrý den,ve výsledcích mám Gardnerellu,Lactobacilus,Veionetelu.Lékař mi dal na zavádění Macmiror.Nemám pálení,ani páchnoucí výtok.Jak tohle vyléčit a jaká je prevence.Děkuji za odpoved

Odpověď:
Dobrý den, Gradnerella vaginalis je původce zánětu, který nazýváme bakteriální vaginóza. Macmiror komplex je správná volba léčby. Lactobacillus Doderlein je správný mikrob, který osídluje pochvu, ale jeho přemnožení také může způsobovat potíže. Prevence je v hygieně, hlavně co se týče toilet, na které chodí mnoho lidí, hygieně sexuálního života, hygieně , co se týče ve dnech menstruačního krvácení atp. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 27.03.2017 19:57:51

přechod k jinému lékaři

Dotaz:
Dobrý večer, Mám dotaz ohledně přechodu k jinému lékaři.Leta jsem dojížděla ke gynekoložce v centrum Prahy,jelikož jsem začala pracovat ve zdravotnictví v místě bydliště přeregistrovala jsem se do místa bydliště,bohužel nejsem spokojená je možné přeregistrovat se zpět do Prahy?Děkuji za brzkou odpověd Jana.

Odpověď:
Dobrý den, ano je to možné. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 26.03.2017 21:06:25

mirena

Dotaz:
Dobrý den, paní doktorko ráda bych se zeptala jestli mám nárok dostat recept na mirenu?Mirenu už jsem měla 2 krát a vždy jsem ji platila rovnou lékaři.Teď jsem ale zjistila že rozdíl je cca 2000kc.Ještě by mě zajímalo kolik stojí aplikace mireny. Děkuji a přejí hezký den

Odpověď:
Dobrý den, Mirena sice není antikoncepční tělísko, ale od ledna 2017 již zdravotní pojišťovny toto zavedení nehradí a pacient- klient si tuto službu- zavedení tělíska a vše, co je s tím spojeno, musí uhradit sám. Tak proto to navýšení. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 23.03.2017 11:47:40

Pozitivní test a neštovice

Dotaz:
Dobrý den, mám pozitivní těhotenský test po ET. Na potvrzení srdeční akce je ještě brzy. V současnosti se v okruhu mé rodiny vyskytly neštovice. Já sama jsem je v dětství prodělala. Hrozí nějaké riziko, pokud s nimi přijdu do kontaktu? Mám 2,5 letého syna u kterého by případně hrozilo nakažení.

Odpověď:
Dobrý den, neštovice jsou sice infekční dětské onemocnění, tedy Váš syn by je mohl prodělat, Vy, pokud víte, že jste je již měla, měla byste mít dostatek protilátek. Není od věci a Váš klid si nechat udělat kontrolu protilátek v odstupu 14 dnů u svého gynekologa, který se o Vás stará. I když toto onemocnění syn nedostane, pokud jste byla v kontaktu, tak si myslím, že Vám to lékař-lékařka neodmítne. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 22.03.2017 12:14:12

špinění

Dotaz:
Dobrý den měla bych dotaz,po styku někdy špiním a nebo se špinění objeví až druhý den. Chtěla bych se zeptat,jak tomu předejít a proč tomu může docházet. Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, ve Vašem věku se může projevit skrytá infekce čípku děložního a tedy je nutno se na tuto partii více zaměřit, i když chodíte na prevence. Je nutné absolvovat kolposkopickou expertízu . Dále je vhodné vyšetření HSK- tj. hysteroskopie, jestli tam nebude nějaká chyba. Pokud toto vše je negativní, dnes není problém hormonálně podpořit menstruační cyklus. Někdy pomůže i užívání Ascorutinu. Váš gynekolog Vám jistě provede vyčerpávající vyšetření. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 21.03.2017 23:10:35

doprovod

Dotaz:
Ráda bych se zeptala, zda má maminka, které je 81 let a težko chodí o dvou francouzských holích(jinak se pohybuje s chodítkem) a má težké postižení páteře, kardiostimulátor, cukrovku a úbytek železa .. nárok na doprovod v sanitce, když jede na kontrolu se srdcem do Prahy. Obvodním lékařem mi bylo sděleno, že by to u Vaší pojišťovny neobhájil. Ráda bych věděla skutečnost. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, požádejte jiného lékaře k Vaší odpovědi, protože to nespadá do gynekologie. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 20.03.2017 17:11:01

Děložní čípek

Dotaz:
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat: V úterý jsem byla na prohlídce u gynekologa. Šla jsem tam s tím, že jsem dříve brala hormonální antikoncepci Sunnya, ale pořád jsem při braní pilulek špinila, tak mi v listopadu 2016 změnil pilulky na tri regol. Špinění se pořád dostavovala, tak jsem šla na kontrolu a gynekolog mi řekl, že mám překrvený děložní čípek a dostala jsem antibiotika na 7 dní,ráno a večer - Augmentin a na měsíc mi vysadil hormonální antikoncepci. Chtěla jsem se zeptat, co to znamená, když mám překrvený děložní čípek. Jinak často trpím na výtoky a na záněty močového měchýře. Předem děkuji za odpověď. Hezký den.

Odpověď:
Dobrý den, "překrvený čípek děložní " může značit více stavů- zánět, co by sedělo vzhledem k Vašim uro-gynekologickým potížím, nebo následky překonané, či probíhající HPV infekce, či změny ve struktuře tkáně ve smyslu nepravidelností v cytologickém obraze. Je na Vašem lékaři, aby toto posoudil, odebral Vám stěry, vč. kultivací, případně Vás poslal ke specialistovi na kolposkopickou expertízu. Špinění při HAK bývá na začátku, ale také po dlouhodobém užívání antikoncepce, což ale nemá souvislost s obrazem čípku děložního. Někdy stačí přidat 1 dr. Ascorutinu k pilulce a problém se vyřeší. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 20.03.2017 09:27:36

pálení při močení

Dotaz:
Dobrý den. Po pohlavni styku priblizne po 24 hodinach když jdu čůrat tak mě to pali a po dalším dni se přidala i krev, ale to opravdu jen malinko a slaba barva krve. Sex byl opravdu intenzivní a dlouhy. Mohla by jste mi doporučit nějaké bylinky popřípadě čaje které bych mohla konzumovat nebo pit jako prevenci. Mockrát děkuji :)

Odpověď:
Dobrý den, spíše Vám doporučím nechat si vyšetřit Chlamydia trachomatis + Mykoplazmata, která se odebírá z čípku děložního. Tyto potíže skutečně takto mohou vypadat po styku, jak jej popisujete a přitom nemusí v kultivaci nic vyjít. Tedy pak jsou jistě vhodné brusinky ,nebo nějaký druh výplachů. např. MULTI -GYN a také vynechat alkohol a pít dostatečné množství čisté vody. S pozdravem MUDr Škraňková

Vloženo: 19.03.2017 15:45:36

nedodržení časového intervalu mezi antikoncepscí a strach z otěhotnění

Dotaz:
chci se zeptat.. beru leverette antikoncepci.. moc zkušená tedy nejsem no .. když jsem měla sex s přítelem, a vzala jsem si ráno jak jsem vstala antikoncepci.. no a pak večer jsme si to rozdali no a on mě napustil dovnitř. a pak jsem si hned po tom vzala další prášek. Nedošlo mi že jsem si vzala ráno :( myslítě že je tam riziko otěhotnění ?? já vubec nevím jsem zoufalá a ted miminko mít fakt nemůžu. děkuji za spolupráci :)

Odpověď:
Dobrý den, pokud jsem dobře pochopila, jeden den jste si vzala o tabletku víc,můžete být naprosto klidná. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 03.03.2017 18:34:49

prosím pomoc :(

Dotaz:
chci se zeptat.. beru leverette antikoncepci.. moc zkušená tedy nejsem no .. když jsem měla sex s přítelem, a vzala jsem si ráno jak jsem vstala antikoncepci.. no a pak večer jsme si to rozdali no a on mě napustil dovnitř. a pak jsem si hned po tom vzala další prášek. Nedošlo mi že jsem si vzala ráno :( myslítě že je tam riziko otěhotnění ?? já vubec nevím jsem zoufalá a ted miminko mít fakt nemůžu. děkuji za spolupráci :)

Odpověď:
Dotaz jste posla 2x, je zodpovězen. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 03.03.2017 11:10:46

Rozštěp

Dotaz:
Dobrý den, měla jsem rozštěp horního rtu a patra. Nyní plánuji těhotenství a chtěla bych se zeptat jak postupovat, aby dítě bylo zdravé. Moje gynekoložka mi řekla, ať 3 měsíce před početím užívám kyselinu listovou. Jde proto ještě něco udělat? Moc děkuji za odpověď

Odpověď:
Dobrý den, tato vada je žel, dědičná. Ano, kyselina listová 6 měsíců před plánovým otětotněním je velmi žádoucí a ještě je nutno v ní pokračovat až do 9 týdne gravidity. Důležitý je pro Vás také provést I.trim. screening. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 03.03.2017 08:16:53

Císařský řez

Dotaz:
Dobrý den, jsem 3 týdny po císařském řezu. V nemocnici mi odcházely očistky z kraje velmi silně. Po operaci jsem dostala ihned do infuze oxytocin.Pak očistky zeslábly a byly už velice málo. Některý den vůbec. Před týdnem jsem začala opět krvácet. Jeden den bylo krvácení silné. Pak opět zesláblo. Dnes jsem opět začala krvácet. Chtěla bych se zeptat, zda je to takto normální.

Odpověď:
Dobrý den, opakované krvácení nejsou očistky. Tedy je nutno navštívit gyneokologicko- porodnické pracoviště, kde C8m operace byla vykonána. Do konce ŠN patříte ještě do jejich péče. S pozdravem MUDr. Škrańková

Vloženo: 27.02.2017 22:24:41

šance na lázně

Dotaz:
Dobrý den, momentálně docházím na rehabilitaci,na zdravotní tělocvik, mám bolesti krční páteře, skoliózu, krční kyfozu.....Mám šanci se dostat do lázní?

Odpověď:
Dobrý den, žel, toto v gynekologické sekci nevyřešíme. Obraťte se na Web- dotazy a žádejte rehabilitačního lékaře. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 24.02.2017 12:42:40

Ureoplasma - přenos

Dotaz:
Dobrý den, byla mi zjištěna ureoplasma (trpím na velmi časté záněty močového měchýře), manžel vyšel negativní, nyní mě podezřívá z něvery. Manžel je můj jediný sexuální partner, jsme spolu 10 let a nikdy předtím ani během našeho vztahu jsem nikdy s nikým jiným nic jiného neměla. Doktrorka mu řekla že se přenáší pouze sexuálním stykem, tak kde jsem k tomu přišla a jak je možné že on je negativní když já jsem pozitivní a normálně udržujeme sexuální vztah? Děkuji předem za odpověď. Pěkný de!

Odpověď:
Dobrý den, je to skutečně zvláštní, ale nepíšete jak realizujete pohlavní styk, zda používáte kondom jako ochranu, ta by mohla přenosu zabránit. Může však dojít i k záměně vzorků, nechte si tuto kultivaci ještě jednou odebrat, i když třeba Váš lékař s tím nebude moc souhlasit, případně si ji zaplaťte. Pokud je to tak, že nevěra zde není, poptejte se ještě i svých dětí- jestli už jsou dospělé, případně ať se nechají vyšetřit. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 23.02.2017 17:50:09

Oestrogel

Dotaz:
Dobry den, jen se chci zeptat na uzivani oestrogelu ktery mne byl predepsan lekarem na doplneni hormonu. Mam priznaky prechodu a z krve jsem mela hodnoty 150, cetla jsem spoustu vedlejsich ucinku tak nevim zda se nepriklonit k prirodni lecbe. Dekuji za radu

Odpověď:
Dobrý den, předpokládám, že jste po operaci a tedy můžete mít ve Vašem stáří již příznaky klimakteria. Ale opatrnost je na místě, protože vaječníky Estrogenu ještě produkují dost, pokud by se Vám zdálo, že máte napnuté prsa, nebo bolesti v podbřišku, je třeba tento preparát vysadit. A znovu ho nasadit u příznaků klimakteria. Můžete si takto léčbu řídit sama. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 22.02.2017 22:37:57

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205