Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Gynekologie

odpovídá: MUDr. Škraňková Svatava Antonie | dotazů: 11 886

Close
Odpovídající lékař

MUDr. Škraňková Svatava Antonie

V roce 1976 ukončila vysokoškolské studium na LF UP Olomouc – všeobecné lékařství. V roce 1981 atestovala v oboru gynekologie a porodnictví – Bratislava. Od roku 1981 pracuje samostatně jako ambulantní gynekolog. Zabývá se běžnou gynekologicko - porodnickou praxí. Od roku 2010 pracuje také jako revizní lékař této ČPZP. Od roku 1994 zastává funkci externího vysokoškolského učitele na FTK UP Olomouc, kde přednáší gynekologii a porodnictví pro studenty fyzioterapie. Krátký čas se zabývala i rehabilitací v gynekologii a porodnictví v Kúpeĺoch Lúčky, dnes již SR. Mám zkušenosti s pohotovostními službami na urgentním interním příjmu a interním lůžkovém oddělení, plicním oddělení, geriatrii a LSPP. K červnu 2016 vystřídala v dotazech na lékaže MUDr. Trunkáta.

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,


31

Dotaz:
Děkuji za odpověď, vím, že se taklhe těžko odpoviídá, čim jiným kromě hlavy by to mohlo být způsobeno? Od potratu jsem měla dvě menstruace v termínu?Takže asi ovulační, takže to se srpnovým potratem nemá nic společnýho? Jsem zdravá jako před potratem? Nebo potrat na to může mít stále vliv a normální cestou to už taky nemusí jít? Můj doktor se k tomu staví, že je to naprosto normální. Já bych ale tu jistotu, že jsem po gynekologicke stránce zdravá chtěla mít..Co pro to můžu udělat? Může mi pomoc i můj praktický lékař?

Odpověď:
Dobrý den, Váš praktický lékař Vás může poslat na kontrolu štítné žlázy, provést u Vás celkovou prohlídku, gynekolog Vás může poslat do centra asistované reprodukce, kde si Vámi pohovoří a stanoví další postup. Tam se také vyšetří i možnost , že se jedná o problém u Vašeho muže. Stačí pouze žádanka od obvodního gynekologa do libovolného centra. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 20.04.2017 14:51:27

mám nárok na lázně

Dotaz:
jsem po operaci dělohy s odstraněním vaječníku a lymfatických uzlin v děloze zhoubný nádor jsem po radioterapii 6 krát na Bulovce.Chtěla jsem se zeptat mám nárok na lázně.Jsem ve stavu na neschopence a 23.5. mám jít na kontrolu. děkuji Míla

Odpověď:
Dobrý den, ano, máte. Lázeňský návrh sepíše Váš obvodní gynekolog. Vy ho odevzdáte na příšlušné podatelně ČPZP. Lázeňský návrh musí být odeslán do 1 roku od operace přesně. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 20.04.2017 12:22:22

Ovulace

Dotaz:
Snažíme se s přítelem o miminko.Jsem po odebrání štítné žlázy a po potratu. V únoru jsem po pravidelných cyklech měla anovulační cyklus. Spoždění mensteuace o 14 dní.Doktor mi nasadil na 10 dní Northisteron a měla jsem si měřit teplotu. Ale podle grafu si nejsem jistá proběhlou ovulací. Na začátku jsem měla teploty okolo 36.8 ktere postupně klesaly až klesly na 36.2. Pak se znovu zvedly a 5 dni se pohybovaly okolo 36.6 až 36.4. Měl na začátku cyklu vliv na teploty Norethisteron, jestly ne jaká vyšetření bych měla podstoupit jstly jsem zdravá.Pan doktor si mě pozval až za 3 měsíce.Nexhce se mi tak dlouho čekat, tak kestly si je můžu vyžádat a jstly mi na požádaní může byt předepsán lék na ppdporu ovulace. A jaký je váš názor na Inofolic, pomáhá výrazně k otěhotnění?Je docela drahý.Děkuji.

Odpověď:
Dobrý den, Norethisteron Vám byl předepsán zřejmě proto, aby se Vám menstruační cyklus ustálil. Podle teplot, které uvádíte tam žádná ovulace neproběhla. Léky na podporu ovulace Vám může poskytnout i Váš obvodní gynekolog, ale musíte být zdravá jak po stránce cévní, tak po stránce gynekologické. 3 měsíce je opravdu doba dlouhá, ale nyní je pořád zima a sluníčko svítí málo, takže spontánní ovulace skutečně nemusí přijít. Ostatně vše "sedí v hlavě", choďte na procházky a nemyslete na to! To hodně pomáhá. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 19.04.2017 16:06:17

KRVACENI -DĚLOŽNÍ

Dotaz:
DOBRY DEN JE MI 55LET A MENZES UŽ PRY NEMAM PODLE MOJI DOKTORKY BYLA JSEM NA SONO A ŘEKLA MĚ ŽE MAM JINE KRVACENI A DALA MĚ NA TO ASCORUTIN KRVACELA JSEM 14DNI A POTOM UŽ NE POMOHLO MI TO JINAK MĚ VUBEC NIC NEBOLI NA OPERACI NEPUJDU CO BYSTE MI DOPORUČILA MIMO OPERACE? DĚKUJI ZA ODPOVĚD DAŠA

Odpověď:
Dobrý den, menses můžete mít i do 60-ti, ale musí být v pravidelných intervalech. Pokud se však objeví i po 1 roce pauzy krvácení, tak to je třeba objasnit. Nevím, zda máte nadváhu, vysoký krevní tlak, nebo cukrovku, gynekologické sono je jistě v pořádku s tím, že tam bude vysoká sliznice? v děloze. Operace se hned neprovádí, nejdříve je třeba provést prohlédnutí sliznice dělohy v narkóze a vzít vzorek na histologické vyšetření a dále se uvidí. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 19.04.2017 11:43:22

kdy testovat

Dotaz:
dobrý den paní doktorko, snažíme se o druhé dítě.. zatím neúspěšně (snažíme se cca rok a půl). poslední menzes jsem měla 23.3 2017 (menzes mívám pravidelně). dnes jsem si dělala těhotenský test, vyšel negativně. má otázka zní, zda by ještě případně bylo BRZO na testování? děkuji moc. příznaky, které mám jsou běžné i jako příznaky PMS- bílý výtok, sem tam tlak v podbříšku.

Odpověď:
Dobrý den, P.M. 23.3.2017 je na dnešní datum 19.4.2017 ještě brzy. Vyčkejte do konce měsíce a když se menses nedostaví, tak si udělejte test, nebo se zrovna dostavte k lékaři. Ono v případě, že graviditu chcete, je lépe vyčkat aspoň 2 týdny, aby jste nebyla zklamaná, že je ještě hodně brzy. /všeobecně termín 42 dnů od PM již ukáže i srdeční akci/. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 19.04.2017 11:09:57

GEU ?

Dotaz:
Dobrý den, mám dotaz ohledně svého těhotenství, 19.3. jsem dobrala prášky Provera (z důvodu nepravidelné menzes) Menzes se nedostavil, kontrola u lékaře v pořádku. 3.4. těhotenský test - pozitivní 4.4. kontrola u lékaře UZ - nic 6.4. těhotenský test opět pozitivní 11.4. kontrola u lékaře UZ - nic 12.4. odběr krve - hladina hCg 2880 ( UZ - nic) podezření na GEU - mírné špinění, jiné obtíže nejsou 13.4. odběr krve - hladina hCg 3270 ( UZ - nic) 18.4. odběr krve - hladina hCg 4973 ( UZ - nic) Dle lékaře stále trvá GEU, doporučil laparoskopický zákrok. Je zde možnost že těhotenství je v brzkém stádiu a proto není plod ještě vidět? Nemám žádné jiné zdravotní potíže krom pomalejšímu růstu hladiny hCg. Předem děkuji za Váš názor Se srdečným pozdravem Zuzana K.

Odpověď:
Dobrý den, extrauterinní gravidita se musí najít jakýmkoliv způsobem. Nevím ,kdy jste měla poslední menses, to tady nepíšete, tak by se dala zjistit také délka gravidity. Na UZ - nic, to snad ani ne, sliznice musí být vysoká do 19 mm nejméně. Mohlo se stát, že plod "zmizel", nebo v děloze skutečně ani nebyl, možností je více. Takže doporučuji provést laparoskopii a odebrat ještě i Ca 125- tumor marker pro změny ve vaječnících. Pokud by se potvrdila i Vaše teze, laparoskopický výkon ničemu neublíží. Poslechněte doporučení Vašeho lékaře. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 18.04.2017 16:29:56

antikoncepce

Dotaz:
Dobrý den chtěla bych se zeptat mám odebraný vaječník s vejcovodem,užívala jsem antikoncepci bonadeu,ale menzes se mě tři měsíce nedostavil,tak jsem měla 2měsíce pauzu a nejedla žádnou antikoncepci,tet mě lékař nasadil mercilon začala jsem ho jest první den mestruace ,po 5dnech mě menzes přestal,jak to má být. Dál pokračuji v platíčku, ale asi po 5dnech jsem začala zase špinit a krvácet,už to trvá týden,prostě musím mít pořád vložku,připadá mě to jako slabí menzes.Nevím jestli mám počkat než si organizmus zvykne a nebo jít ke gynekologovi.Děkuji moc za odpověd

Odpověď:
Dobrý den, protože jste měla pauzu pro silný útlum z Bonadey, za dva měsíce, kdy jste neužívala žádné tabletky se nestihl organizmus vrátit do původního stavu jaký jste měla před antikoncepcí, nehledě na to, že musí pracovat jen jedna strana, která není schopna rychleji reagovat, je tato reakce adekvátní. Už nic neměňte a vyčkejte aspoň 2 měsíce. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 05.04.2017 12:44:35

Nedobrání léků?

Dotaz:
Dobrý den, již třetí měsíc mi ze stěrů vychází Streptokok Agalactiae, k tomu pociťuji pálení a svědění, nyní jsem léčena Augmentinem (14 tablet) a Macmirorem (12 globulí). Stala se mi však taková nepříjemnost, když jsem si včera chtěla ve sprše zavést macmiror, bohužel mi vyklouzl a spadl do odpadu, tak jsem si zavedla novou globuli. Tak se potřebuji zeptat, jestli je to velký problém, když místo 12 globulí jich užiji pouze 11, zda ta jedna chybějící globule nemůže nějak narušit léčbu?

Odpověď:
Dobrý den, určitě není, pokud jste využívala Augmentin, SA se jistě dostal pod hranici, kdy Vás nebude obtěžovat. Ale smiřte s tím, že se ho nijakým způsobem nezbavíte . Jako prevenci je možno před a po menses si udělat výplach pochvy. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 05.04.2017 07:26:30

Krvácení a špibění

Dotaz:
Dobrý rada bych se zeptala neuzivam žádnou antikoncepci,menzes chodí 23.az 33den cyklu,trvá asi 5,6dni.Pak se stává ze krvácím v dalších dnech z ničeho nic,a pak i 10 dni špiním.Asi 3 x jsem krvacela po styku,a pak je delší dobu klid.Ultrazvuk v pořádku,ve sterech Gardnerela,Lactobacilus.Můj lékař to neřeší.Co stím?Nebo se bližším k přechodu?Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, pokud jste pod dohledem a pan doktor nic nikde nenašel, je vhodné si občas užít Ascorutin. Ale i tak bych doporučila diagnostickou hysteroskopii s odebráním tkáně na histologii, pokud je nějaký ostrůvek jiného charakteru, než dlaždicového, nebo cylindrického epitelu na čípku děložním, také tam provést histologické vyšetření. Na klimakterium máte ještě aspoň 5-6 let ještě čas. Řešte to tedy Vy a vyžádejte si vyšetření. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 04.04.2017 16:48:48

Za jak dlouho jít na stery

Dotaz:
Dobrý den,ve stěrech jsem měla Gardnerellu.Chci se zeptat za jak dlouho po léčbě Macmirorem je vhodné udělat znovu sféry.Sice mi gynekolog řekl,že na sféry nemusím,ale chci mít jistotu.Děkuji za odpověď.Hezký den.

Odpověď:
Dobrý den, ano, Váš gynekolog má pravdu, ale když se chcete ujistit, tak po další menses, která funguje jako provokační faktor onemocnění. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 02.04.2017 18:40:59

otěhotnění

Dotaz:
Dobry den,chtěla bych se zeptat,zda je možno otěhotnět i mimo ovulaci- několik dní před ovulací nebo před příchodem menstruace? Jsem pár dní před menstruaci a mam nafouklé břicho,které trošku pobolívá jako při PMS,může se z toho ještě vyklubat těhotenství? Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, k ovulaci může dojít kdykoliv . Člověk není stroj, aby chodil přesně podle návodu. Z velké radosti i z velkého stresu se může stát, že se otěhotní mimo obvykle vypočítanou dobu. To, že máte "nafouklé břicho" je normální jev. Vyčkejte data předchozí menses a když se nic nedostaví, tak udělejte si test, nebo zajděte ke svému gynekologovi. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 01.04.2017 07:42:18

PMS

Dotaz:
Dobry den,asi půl roku se snažime o miminko. Měla bych dotaz,před menstruaci mám vždy PMS(nafouklé a bolestivé břicho),může se stát,že přijdou premenstruační problémy a nakonec se menstruace nedostavi? Děkuji za odpověď

Odpověď:
Dobrý den, ano, někdy i začínající těhotenství se takto může ohlašovat, mohou se přidat i urologické problémy, takže pokud nedostanete menstruaci v obvyklém čase a s obvyklým průběhem, zajděte si ke svému gynekologovi. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 30.03.2017 21:02:53

Recidivující gynekologický zánět a menstruace

Dotaz:
Dobrý den, v poslední době jsem byla několikrát léčena na gynekologické záněty (v kultivaci e.coli, Gardnerella, streptokok) různými přípravky - Polygynax, Naxyl, Ofloxin.. Když už potíže ustaly, přišla menstruace a teď po jejím skončení se potíže ihned vrátily - svědění, pálení s výtokem.. Takže je nasazen ještě Macmiror.. Mám ale strach z další menstruace, že se to zase rozhodí a problém bude zpět. Čím se tomu dá bránit, lze užívat něco při menstruaci/těsně po menstruaci, co by působilo jako prevence recidivy? Laktobacily preventivně užívám. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, ano, přesně kolem menstruace a po ní se mění pH pochvy, takže mohou být v této době i různé horečnaté stavy, zvláště, pokud se používají tampóny při menstruaci, které se tak hodně propagují. Proto máte pocit, že se stav vždy vrátí k výchozímu bodu. To, co Vám kultivace prokáže jsou mikroby, které jsou v pochvě přítomné, jen ne vždy v množství, které dělá potíže. Je dobré několik dnů před menses si propláchnout pochvu Rosalginem , nebo MULTI-GYNem, aby se počet těchto bakterií preventivně snížil, nepožívat tampóny, nosit sukně, aspoň doma a po menses se také tak propláchnout. Samozřejmě nemít pohlavní styk v době počínající a končící menses, ani s prezervativem. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 30.03.2017 08:09:12

Antibiotika a laktobacily

Dotaz:
Dobrý den, mám dlouhodobé problémy se svědivým výtokem. Nyní mi vyšel v kultivaci streptokok. Mám předepsanou léčbu vaginálními globulemi Macmiror complex 500, s doporučením, že mám současně s léčbou užívat probiotika (orálně i vaginálně). Lze si zavádět do pochvy ten Macmiror a zároveň tam aplikovat i laktobacily? Nemůže se to navzájem rušit nebo nesnižuje se účinnost Macmiroru? Na druhou stranu bych je raději užívala ráda, protože mám strach z rozhození mikroflóry. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, tato kombinace je dobrá, léčivý účinek Macmiroru tyto mikroby neruší, můžete to používat i rozděleně např. v na noc Macmiror complex a ráno vaginální probioticum. Hlavně se vyvarovat sezení v úzkých / ale teď je to móda/ kalhotách, tak doma honem do sukně, nebo kalhot s nízkých sedem. Streptokoky jsou také ovšem mikroby, které v pochvě bývají přítomny, při nějakém podnětu se přemnoží- musíte zjistit, co Vám vyvolává potíže. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 29.03.2017 19:08:58

Antikoncepce

Dotaz:
Dobrý den můj gynekolog mi jako řešení antikoncepce doporučil podvázáni vaječníků(po skončení užívání varfarinu). Chtěla bych vědět jakou částku si mam připravit, nebo je to možné přes pojišťovnu? Děkuji za odpověď

Odpověď:
Dobrý den, ano tubární sterilizace je zařazena mezi antikoncepční metody a hradí se cca průměrně 10000.-Kč. Ze zdravotních důvodů tyto náklady hradí zdravotní pojišťovna. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 28.03.2017 07:50:13

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205