Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Gynekologie

odpovídá: MUDr. Škraňková Svatava Antonie | dotazů: 11 886

Close
Odpovídající lékař

MUDr. Škraňková Svatava Antonie

V roce 1976 ukončila vysokoškolské studium na LF UP Olomouc – všeobecné lékařství. V roce 1981 atestovala v oboru gynekologie a porodnictví – Bratislava. Od roku 1981 pracuje samostatně jako ambulantní gynekolog. Zabývá se běžnou gynekologicko - porodnickou praxí. Od roku 2010 pracuje také jako revizní lékař této ČPZP. Od roku 1994 zastává funkci externího vysokoškolského učitele na FTK UP Olomouc, kde přednáší gynekologii a porodnictví pro studenty fyzioterapie. Krátký čas se zabývala i rehabilitací v gynekologii a porodnictví v Kúpeĺoch Lúčky, dnes již SR. Mám zkušenosti s pohotovostními službami na urgentním interním příjmu a interním lůžkovém oddělení, plicním oddělení, geriatrii a LSPP. K červnu 2016 vystřídala v dotazech na lékaže MUDr. Trunkáta.

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,


Těhotenství

Dotaz:
Dobrý den. S prítelem jsme se rozhodli pro miminko. Dne 21.5 jsem si naposled vzala antikoncepci Bonissa ktera je kombinovana hormonalni a ten den jsme meli nechraneny sex. Druhý den 22.5 take. Vim ze jsem nemohla ještě otěhotnět ale spise se ptam ze den poté tudíž 23.5 me začalo bolet v podbřišku jako pri příchodu menstruace coz me trochu zaráží v tom ze kdyz jsem drive dobrala prasky na prichod menstruace tak. Az cca po 3 dnech nebrani prášku me zacalo bolet mirne břicho. Tak čím to je ze ted to je tak brzy?

Odpověď:
Dobrý den, zaovulovat jste jistě mohla, pokud se velmi těšíte, ale když se přestane užívat antikoncepce, tak "spadnou brzdy" a fyziologie menstruačního cyklu se obnoví buď velmi rychle, nebo naopak se organizmus probouzí pomaly. Také se může stát, že se vytvoří cysta z probuzeného, ale neprasklého folikulu. Jestli se Vám menstruace nebude zdát a jestli budete mít bolesti, tak se zastavte u svého lékaře gynekologa. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 24.05.2017 08:28:40

PCOS a testosteron

Dotaz:
Dobrý den, chtěla bych se ještě zeptat, ten sexbilding hormon se může dělat i bez menstruace? Já teď jedu na 3 týdny do lázní a jsem z toho špatná. Nemyslím na nic jiného. Nebo zda můžu podstoupit i jiné vyšetření které by to spíš potvrzovalo nebo vyvracelo?A může jej provést praktický lékař, ke gynekologovi se nedostanu už. Bude mi dělán hormonální profil, ale až dostanu menstruaci, už jí nemám od února, kromě vyvolání. A jak mam rozumět tomu nález jako při PCOS, ale ještě se to neví? Chtěla bych co nejdřív miminko. Antikoncepci kterou jsem brala je Lunafen a Triregol, vysazena v únoru min roku. Děkuji.

Odpověď:
Dobrý den, globulin, na který se váže testosteron se tvoří neustále, ale když máte v plánu celkový hormonální profil, tak si už počkejte, v něm se to také vyšetřuje. Potvrzení PCOS je nejlépe potvrdit při laparoskopii, jestli se Vám těhotenství nedaří, nemáte po vysazení HAK menses, požádejte o žádanku do centra asistované reprodukce a oni Vám pomůžou. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 23.05.2017 19:28:41

virova infekce v 10 tt

Dotaz:
Dobrý den, jsem v 10 tt a v úterý (16.5.) jsem byla v kontaktu s osobou infikovanou příušnicemi. O této skutečnosti jsem se dozvěděla, az nasledujici den, kdy mu propukly priusnice. Je to můj individuální lektor angličtiny, výuka probíhala v zavřené místnosti 2 hodiny, lektor i kýchal... (Jako učitel na ZŠ je vystaven tomuto riziku...). Já příušnice neprodělala, ani na ně očkovaná nejsem. Můžete mi prosím poradit, jaká jsou rizika příušnic v 1. trimestru a jak je minimalizovat? Případným doporučením nějakých prostředků na posílení imunity, lze docílit mírnějších příznaků nebo vyhnutí se nemoci? Děkuji, Monika.

Odpověď:
Dobrý den, virová onemocnění mají inkubační dobu cca 3 týdny. To již budete za 12 týdnem gravidity, což by mělo být dobré, I.trimestrální screening podstoupíte, takže vzhled plodu a jeho životní funkce budou vyšetřeny. Vy se můžete ještě pojistit odběrem titru protilátek, který by Vám měl doporučit Váš lékař z prenatální poradny v rozsahu doby 14 dnů od prvního odběru. Když se mu svěříte, jistě Vám vyhoví. A podle výsledků- stavu hladiny protilátek je dobré konzultovat infektologa. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 20.05.2017 17:58:56

Testosteron

Dotaz:
Dobrý den,chtěla bych se zeptat jestly vyšetření hladin testosteronu řekne jestly mam PCO, na ultrazvuku to jako vypadá.Nikdy jsem neměla problémy s MS až do potratu v 17 týdnu.Do 19 menstruace v pořádku i při braní antikoncepce od 19 v pořádku.Až teď od února js neměla menstruaci jen po vyvolání.A jestly mi vyšetření může uďelat praktik.Endokrinolog nechce. A který lék může ovlivňovan hodnoty.Momentálně beru Euthyrox 100. 10 dni jsem brala Norethisteron v březnu.V loni thyrozol 10 mg. Jinak mic kromě kys listové a Inofoliku. Děkuji.

Odpověď:
Dobrý den, Testosteron je hormon, který se tvoří v přeměně hormonálního řetězce ve vaječníku. Na UZ obraze je vaječník s hutným středem a kolem jsou "neprasklé folikuly" jako korálky. Nevím, jakou antikoncepci jste brala, ale u některých nežádoucím účinkem je zbytková androgenní aktivita, takže po vynechání jsou problémy s naskočením menstruačního cyklu. Není ani tak důležité, jakou máte hladinu Testosteronu v krvi, jako jeho vázaná forma na globuliny- bílkoviny v krvi- sexbilding hormon. A tento Vám může nechat odebrat Váš základní gynekolog. Potrat, který zmiňujete může mít mnoho rúzných příčin, které se dají dovyšetřit- např. trombofilní faktory, nebo vývojové vady dělohy, náhodné muatace chromozomů, ale různé vývojové vady plodu jako takového atp. Kyselina listová a Infolic je dobré užívat, ale v rozumné doporučené dávce! Proberte to s Vaším OG. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 19.05.2017 18:53:05

těhotenství

Dotaz:
Dobry den,přidávam informace k otázce těhotenství. PM byla 12.3. a ovulace 25.nebo 26.3.(vím to přesně,protože chodim na folikulometrii a byl mi 24.pichnut pregnyl. Staři plodu se počítá asi od oplodnění? Měla bych být 6+2,ale panu doktorovi se nezdá,zda se plod vyvíjí. Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, základní termín pro určení stáří gravidity a jeho životních projevů plodu s určením pravděpodobného termínu porodu se počítá 1.den poslední menstruace, tedy plod je vždy o 2 týdny mladší. Pan doktor má možnost nechat Vám vyšetřit HCG a podle jeho hodnot může určit prosperitu plodu ve vývoji. Druhá doba, kdy se upřesní TP je doba 10. týdne dle UZ i biochemických ukazatelů. Obojí se vyšetří při I.trimestrálním screningu v 10. týdnu gravidity., nebo i v standartní ambulanci gynekologa. Některé plody hned neukazují rychlost růstu, takže je třeba, pokud je akce srdíčka o.k. , vyčkat v klidu. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 11.05.2017 07:08:33

Strach z nákazy

Dotaz:
Dobrý den,paní doktorkou.Před týdnem jsem mela náhodný pohl.styk.Dnes 7 den po styku mi gynekolog odebral ster na kultivaci.Může se nějaká případná nákaza prokázat už tak brzy? Za jak dlouho jsou výsledky? Po styku mi zůstaly u poš.vchodu modřinky,jinak cítím pálení,diskomfort,kolem a v POS.vchodu.mám se obávat?Vim ze to bylo nezodpovědné,no ted už...Děkuji Vám za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, především to prodýchejte, ano, za 7 dnů bude pan doktor vědět, všeobecně, co v pochvě je, to je tzv. všeobecná kultivace. Ale také je potřeba odebrat chlamydie a mykoplazmata, to možno provést i nyní, ovšem pohlavně přenosné choroby a pohlavní choroby se dají určit i z krevního séra, což nevím, jak se pan doktor k tomu postaví, ale na každé hygienické stanici Vám to vyšetří také . S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 10.05.2017 16:00:58

těhotenství

Dotaz:
Dobrý den,dle ultrazvuku jsem těhotná 6+2 to by odpovídalo i období oplodnění. Chtěla bych se zeptat,kdy nejpozději je šance,že se roztluče srdíčko a zda velikost 4,8mm v tomto období je v pořádku. Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, akce srdíčka je vidět již ve stáří plodu TT 6+2, t.j. 42-46 .den od poslední menstruace. Velikost plodu je jistě v pořádku, nevím, kdy jste měla PM, takže si to nevypočítám, ale na UZ také záleží, kam vyšetřující položí kurzor. Proto není naměřená hodnota UZ jedna jediná hodnota, ale třeba brát v úvahu charakter menstruačního cyklu, pravděpodobný termín ovulace atp. Doba oplodnění je velmi nejistá, takže se opíráme o PM a CRL měření spolu s biochemií v 10. týdnu a takto postavená hodnota v 10. týdnu gravidity určuje velikost a pravděpodobný TP. S pozdravem a hodně štěstí MUDr.Škraňková

Vloženo: 10.05.2017 07:07:51

KLP

Dotaz:
Dobrý den, chtěla bych prosím vědět, jestli se na diagnozy J350, J312, J370, J310,J320,J342 a H903 může předepsat KLP a který doktor ji předepisuje. Děkuji. Holešinská Božena

Odpověď:
Dobrý den, tyto diagnózy nejsou gynekologické, takže to Vám spíše objasní plicní lékař, nebo lékař pro choroby ušní, nosní a krční. Komplexní lázeňskou péči poskytují lázně na návrh příslušného speciality. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 06.05.2017 07:37:05

Očkování proti rakovině děložního čípku

Dotaz:
Dobrý den, prosím o informaci o očkování proti rakovině děložního čípku. Dceři je 12 a půl roku. Synovi také. Jaká vakcína je vhodnější a kolik korun stojí? Jaký věk pro první aplikaci? Chtěla bych nechat očkovat oba. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, ano, chválím Vaše rozhodnutí, dívky ve věku 13. roku života očkují pediatři a to na náklady zdravotní pojišťovny. Na vakcínu Silgard se cca 1000,-Kč doplácí, Cervarix hradí ZP. Chlapci se v této republice neočkují, ale je rovněž možno je přeočkovat v tomtéž věku, ovšem za hotovost. Podle toho, že vakcína Silgard působí i na afekce jako jsou kondylomatta accuminata, která se mohou vyskytnout nejen v oblasti ženského genitálu, ale u konečníku a na hranici ústní dutiny a hltanu , je pro chlapce volba Silgard. Je to preparát na 3 aplikace celé to stojí cca 10000,-Kč, podle určení farmaceutické firmy a lékárny , Uhradí se tato vakcína vždy při aplikaci, takže její náklady jsou rozloženy. Můžete se však zeptat na úhradu z fondu prevence na příslušné přepážce ZP. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 04.05.2017 22:43:08

Špinění a krvácení mimo cyklus

Dotaz:
Dobrý den,neužívám antikoncepci.poslední rok sledují špinění a krvácení mimo cyklus,při styku,po styku,někdy jen po cvičení aerobicu,v podstatě mě bolí celý měsíc břicho a bedra tak jako kdybych měla dostat menstr.Ted jsem začla brát 3x1 Norethisteron.Nepřiberu z něj?Doporučila byste jinou léčbu,vyšetření?Cytologie je vždy v pořádku a ultrazvuk tak é nic neukázal.Děkuji za odpověď.Hezký den

Odpověď:
Dobrý den, NST pro jeden měsíc by měl stačit na funkční úpravu, jistě z něj za tu dobu nepřiberete. Máte 45 let, pokud chcete upravit menstruační cyklus, ať Vám Váš lékař-ka předepíše např. Klimonorm, kdy nejde o antikoncepci, ale "nácvik " pravidelného menstr. cyklu před dobou menopauzy. Stačí tak na 3 měsíce a dále by mělo být dobře. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 02.05.2017 12:06:22

bolest v pravem podbrisku pri menstruaci

Dotaz:
Nyni u me probiha menstruace a jiz 3 den mam obcasnou mirnou bolest v pravem podbrisku,nekdy citim i lehke tlaky v teto oblasti.MS posledni dobou trva 5 dni,drive trvala 3 dny nekdy je hodne slaba,nekdy slabsi az stredne silna.V loni mi lekar rekl,ze mam zacinajici prechod. Prosim o odpoved.

Odpověď:
Dobrý den, pokud je na pravém vaječníku vše v pořádku, jistě má pan doktor pravdu, ale menstruace je také provokační faktor zánětů, tak je dobré udělat kultivaci z menstruační krve a také se obrátit po menses na chirurga, zda je vše kolem slepého střeva v pořádku/ pokud ho máte na místě/. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 01.05.2017 17:02:49

Menstruace a Heparoid

Dotaz:
Dobry den, jsem mesic po operacnim zakroku- odstraneni FA prsu. Vse bez komplikaci, prevetivne podan Fraxiparin pred zakrokem. Po operaci se vytvorila cca.1cm od jizvy, zhruba v miste FA , pravdepodobne srazenina, ktera je dodnes. Nezmensuje se i pres pravidelne masaze a mazani Heparoidem. Muze Heparoid ovlivnit delku menstruace? Menstruuji dnes jiz 14.den, ale menstruace se nemirni, naopak, je stale silnejsi. HA neberu, mam zavedene nitrodelozni telisko. Predem dekuji za odpoved.

Odpověď:
Dobrý den, název léku k místnímu použití Heparoid je odvozen, nebo napomíná, že se jedná o lék, /základ slova heparin/,který snižuje krevní srážlivost. Byť je to místní léčilo, vstřebává se. Je docela možné, že v součinnosti s dobou menstruace se k i tak méně srážlivé menstruační krvi jeho účinnost potencuje. Nevím, jak probíhala operace, ani histologii jste nezmínila, možná to, co si myslíte, že je hematom- sraženina krve může být i jiná tkáň, nebo se tato sraženina opouzdřila a místně podávané léčivo se k ní nedostane. Já Vám doporučuji, aby jste zašla ke svému lékaři- praktický nebo gynekolog, kdo Vás na výkon poslal. Fraxiparin, který jste dostávala před výkonem, také může mít svůj podíl. Rozhodně Vám radím, aby jste nečekala, ale šla na odbornou hematologickou konzultaci. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 27.04.2017 17:43:40

agolutin

Dotaz:
Dobrý den, měla bych prosím dotaz - mám od minulého roku vypozorováno,že agolutin u mně vyvolává nežádoucí účinky v podobě petechií v obličeji po nějakém tlaku. Nyní je u mně agolutin podáván pro nedostavení menstruace z důvodu blížící se menopauzy. Minulý rok mně agolutin byl aplikován půl roku z důvodu cyst. Prosím je skutečně možné tyto nežádoucí účinky mít ? Také vidím zvýšený počet fialových žilek na nohou. začala jsem už pravidelně na radu lékaře užívat Rutin. Děkuji.

Odpověď:
Dobrý den, Agolutin inj. by sám neměl vyvolávat tyto příznaky. Je docela možné, že začínáte být na něj alergická, eventuálně , jako ostatně každý hormon , může vyvolat cévní zánětlivou reakci,- neinfekční! Žilky na nohou také signalizují, že kůže stárne, je více transparentní a méně elastická. Na vyrovnání menstruačního cyklu před klimakteriem již jsou vyvinuty léky v podobě tabletek, poraďte se se svým gynekologem , případně dermatologem, čili kožním lékařem.

Vloženo: 26.04.2017 15:22:07

Popálení břicha

Dotaz:
Dobrý den, jsem v 17 tt a pracuji ve školství. Dnes, když jsem v ruce horký čaj do mě omylem narazil žák a téměř polovinu hrníčku jsem si vylila rovnou na břicho (okolí pupíku a pod pupíkem), chladila jsem, ale přesto bylo břicho zarudlé,citlivé, bolestivé, puchýře se nevytvořily. Chtěla bych se zeptat, zda horká voda mohla nějak poškodit miminko a zda jsem něco nezkazila chlazením. Velice děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, ne, určitě je vše v pořádku, miminko je velmi dobře schované před nástrahami vnějšího světa. Navíc děloha nyní sahá 2 prsty pod pupek, takže se jistě nic nestalo, chlazení byl dobrý postup a v lékárně Vám prodají gel na popáleniny- Sanagel, nebo Haemagel, co budou mít ,aby se brzy spravila elasticita kůže. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 25.04.2017 19:18:08

Těhotenství-hemoroidy

Dotaz:
Dobrý den, asi ve 27tt se mi objevil vnější hemoroid,dost bolestivý,po nějakém čase se to zacalo zlepšovat a teď mi po něm zůstala kožní řasa :-( chtela bych se zeptat co s tím? Také se obávám co způsobí tlak při porodu,když se mi objevil hemoroid už v těhotenství...děkuji za odpoveď

Odpověď:
Dobrý den, haemorrhoidy jsou cévní výdutě a žel, v těhotenství,ale třeba i před menstruací se objevují. Tlak při porodu by neměl udělat nic zlého, protože při řádně vedeném porodu oblast hráze se má chránit a konečník by měl být chráněn také. Na haemoroidy je dobře si zakoupit některou z mastí, podívat se na varování v příbalovém letáku a velmi dobře dělá Fungicidin ung., kterou Vám může předepsat Váš gynekolog. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 24.04.2017 16:17:38

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205