Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Gynekologie

odpovídá: MUDr. Škraňková Svatava Antonie | dotazů: 11 886

Close
Odpovídající lékař

MUDr. Škraňková Svatava Antonie

V roce 1976 ukončila vysokoškolské studium na LF UP Olomouc – všeobecné lékařství. V roce 1981 atestovala v oboru gynekologie a porodnictví – Bratislava. Od roku 1981 pracuje samostatně jako ambulantní gynekolog. Zabývá se běžnou gynekologicko - porodnickou praxí. Od roku 2010 pracuje také jako revizní lékař této ČPZP. Od roku 1994 zastává funkci externího vysokoškolského učitele na FTK UP Olomouc, kde přednáší gynekologii a porodnictví pro studenty fyzioterapie. Krátký čas se zabývala i rehabilitací v gynekologii a porodnictví v Kúpeĺoch Lúčky, dnes již SR. Mám zkušenosti s pohotovostními službami na urgentním interním příjmu a interním lůžkovém oddělení, plicním oddělení, geriatrii a LSPP. K červnu 2016 vystřídala v dotazech na lékaže MUDr. Trunkáta.

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,


oddálení menstruace

Dotaz:
Dobrý den jím 4měsíc antikoncepci mercilon první měsíc jsem furt špinila to chápu než si organismus zvykne, druhý,třetí už bylo vše OK.A tet čtvrtý měsíc jím další platíčko a po 13dnech jsem začala zase špinit.Jen mám problém ten že za 10dní jedeme na dovolenou a měsíčky mě zrovna na ni vychází,vím že můžu dál pokračovat s dalším platíčkem mercilonu bez pauzy,ale mám strach abych nezačala zase krvácet.Dneska jsem byla u lékaře a ten mě přidal norethisteron.řekl že dneska mám k mercilonu přidat jednu tabletu noretistheronu a furt jest než dojedeme s dovolené.Jenže mě každý říká že mám jest tabletu norethisteronu 2krát denně.Tak tet nevím jak to nasadit stím mercilonem.Děkuji moc Romana

Odpověď:
Dobrý den, pan doktor jistě myslí, aby jste neotěhotněla, tak Mercilon dále a k němu Norethisteron,aby jste si menses oddálila. Já bych to řešila tak, že si budete dávat pozor a nasadíte si Norethisteron, aby se to krvácení zastavilo a tím si také oddálíte menses. Pak si můžete zase nasadit antikoncepci. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 27.06.2017 16:28:19

Agapurin

Dotaz:
Dobry den, pani doktorko. Chtela jsem se zeptat na takovy maly dotaz. Nemuze mit dlouhodobe uzivani Agapurinu 400 vliv na moznost poceti? Beru ho uz neco pres rok a vypada to, ze uz bude naporad. Snazime se s pritelem a porad nic. A muze kvalitu spermii ovlivnit u nas obou pritomnost streptokoku v tele? Lecime se na imunologii oba a do toho alergie. Nemuze i toto mit vliv na otehotneni? Dekuji Lenka

Odpověď:
Dobrý den, pokud se oba léčíte na imunologii je třeba co nejdříve se dostavit do Centra asistované reprodukce, protože gravidita je také velmi závislá na imunologických pochodech v těle. Plod sám osobě představuje poloviční alergen - tj. jeho genetická výbava je poloviční od Vás a poloviční od Vašeho muže. Takže i proto se může hůře otěhotnět a zajistit zdravý vývoj plodu. S pozdravem MUDr.Škraňková Ještě dodatek, Agapurin Vám,ani početí neškodí.

Vloženo: 27.06.2017 14:41:01

Možná forma antikoncepce

Dotaz:
Dobry den, chci se zeptat na moznou formu antikoncepce. Mam za sebou nekolik potratu ze zdravotnich duvodu. 2 deti narozene pres vysoke riziko zdravotnich nasledku pro mne i deti. Uz nevim jakou formu antikoncepce zvolit. 2x jsem byla tehotna i pres hormonalni antikoncepci, ktera jedina pro me pripada v uvahu. Hormonalni telisko nemohu mit kvuli kovu a velkemu krvaceni. Antikoncepcni naplast nepripada v uvahu, nemuzu mit delsi dobu ani normalni naplast. Injekce Depo provera zveda cukr.

Odpověď:
Dobrý den, podle toho, co píšete, je možné řešení sterilizace, která se dnes počítá mezi antikoncepci, tedy si ji hradí pacient sám, ale pokud Váš gynekolog shrne všechny Vaše potíže s pokusy o antikoncepci, tak je možné je snad uznat i jako zdravotní důvod a tento výkon nechat proplatit- po projednání s revizním lékařem, zdravotní pojišťovnou. Výkon stojí cca 10 000,-Kč. Máte pouze 27 let, je třeba toto dobře zvážit, protože případné IVF, kdybyste ještě chtěla v budoucnu rodit ,by Vám nikdo již nepovolil. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 26.06.2017 22:04:54

Revize

Dotaz:
Dobry den, chtela jsem se zeptat, jsou to dva dny co dr sdelil, ze mam zamlkle teh,8tt.Ze pockame az to telo vylouci.Bez revize.Uz tedy dva dny krvavim a mam silne bolesti.Jak poznam,ze se vyloucilo vse a naopak tam neco nezustalo?Dekuji za odpoved Javurkova

Odpověď:
Dobrý den, někdy se revize dutiny děložní nedělá, ale podle toho, co píšete, bych Vám radila se dostavit na příslušné oddělení gynekologie ,aby Vás prohlédli. Ani slabší krvácení není nevinné, za bolestí břicha se může skrývat i něco zcela jiného. Začínají dovolené, lidí se málo, nenechávejte se na čekání, když je Vám zle. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 22.06.2017 15:37:09

polypy na děloze

Dotaz:
Dobrý den mám takový dotaz už dvakrát jsem podstoupila po krátké době asi po měsíci hysteroskopie dělají se mi na děloze polypy chtěla bych vedět protože ani po dvou zákrocích se mi tam dělají polypy pořád paní doktorka mi doporučila že mě budou píchat nějaké inejkce jmenují se Depo provera to jsi platí pacient sám nevím jestli třeba nedoplácí něco i pojištovna je to správně nebo by radši jsi měla dát dělohu pryč?A jěště se zeptám po těch inekcích se nijak nepříbírá žeprý je to hormonální tak nevím Děkuji moc Markéta Kadlčáková

Odpověď:
Dobrý den, zřejmě se jedná o polypy sliznice děložní, tam skutečně může pomoci DEPO-Provera/ je to však injekce zařazená mezi antikoncepci, proto si ji hradí pacient, způsobuje atrofii- t.j, . jakoby zánik sliznice děložní, která se odlučuje v době menses. Menses tedy vymizí. Důležité však je, jaká je histologie! Protože pokud není celkem negativní, je lépe buď sliznici odstranit ablací , nebo odstranit dělohu. A ještě polypy se mohou opakovaně objevovat na čípku děložním a také opakovaně odstraňovat, ev. odstranit část nebo celý čípek děložní, ale na to by hormonální injekce nepůsobila. S pozdravem MUDr.Škraňková.

Vloženo: 13.06.2017 11:44:36

Cervix - dědičnost onemocnění

Dotaz:
Dobrý den paní doktorko, je mi 39let, léčila jsem se s úzkostnou poruchou. Moje maminka (54) i babička (57) zemřely na rakovinu děložního čípku. U maminky to bylo zanedbání prevence řadu let, tedy přesněji 22. Doktoři jí výslovně řekli, že si za to maminka může sama, skončila s nefrtostomií, nakonec zemřela v tak mladém věku, jinak byla léta zdravá. Nyní s tím již nic neudělám, ale bohužel to poznamenalo mou psychiku a strach z tohoto onemocnění. Maminka i babička kouřily, měly za sebou dva porody. Já mám jeden porod, jsem nekuřačka, mládí bylo bouřlivé, ale nyní jsem již 10 let pouze s manželem. Chodím samozřejmě pravidelně na cytologické stěry, jednou jsem si uhradila v soukromé laboratoři i stěr na HPV 16 a 18, bylo to v pořádku. Na prevenci chodím 1x za rok a moje lékařka mi říká, že toto onemocnění není dědičné, že šlo prostě o souhru náhod a nemám se tím trápit. Očkování prý nemá smysl, pakliže jsme si s manželem věrní, mělo by smysl kdybych potkala nového partnera. Co si o tomy myslíte? Já se však bojím chodit i do bazénu, abych něco nechytla. Bonus to má pro mého manžela, nikdy bych mu nebyla nevěrná. Avšak čas od času mne pronásleduje strach, zda zde genetika nehraje přeci jen roli. Náhoda?Je cytologie stoprocentní? Dnes u nás byli přátelé, kamarádka se omylem utřela do mého ručníku a já se teď bojím...nemohla jsem něco chytit?Tento rok jsem prodělala laparoskopii s odstraněním paraovariální cysty a kontrolou všech orgánů, vše bylo ok. Přesto ve mne hlodá červíček pochybnosti, neustále mám pocit, jestli bych častěji neměla chodit na kontroly, ale paní dr. říká, že je to zbytečné. Jak se, paní doktorko, zbavit toho strach, který mne pronásleduje? Je to opravdu tak, že tento druh není opravdu dědičný a šlo jen o souhru náhod? Neměla bych pro prevenci dělat ještě něco víc? Zdravý životní styl je samozřejmost.Jak je to vlastně s touto nemocí? Vím, že tím trpí i spousta mladých žen.....přestože můj manžel chce, já se bojím pořídit si ještě druhé mimi, přestože od operatéra mám zelenou, abych si nepoškodila čípek....Předem děkuji, Petra

Odpověď:
Dobrý den, podle posledních poznatků vědy tento druh rakoviny není dědičný, ale je přenosný. Takže pokud pěstujete věrnost k jednomu muži a on k Vám, tak se nebojte. Přes ručník to opravdu nedostanete, navíc návštěva si utírá ruce předtím umyté. Protože se jedná o zhoubné onemocnění na infekčním podkladě- virovém, můžete mít vrozenou náchylnost k tomuto onemocnění, jako bývá např. u tuberkulózy, žloutenky atp., tedy ne každý, kdo se s tímto virem, nebo bakterií setká, musí onemocnět.. Je častým jevem, že manželé- vdovci., kterým manželka umřela na toto onemocnění, přenesou tento virus na svoji novou manželku a ta onemocní. Imunita pracuje na mnoha úrovních v organizmu a tak může být na některé etáži poškozena. Ovšem ani dnešní medicína ještě neví všechno. Proto je prevence tak důležitá . Skutečně nemusíte se obávat a dítko si nechte přinést. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 11.06.2017 16:32:48

Predcasne ovarialni selhani

Dotaz:
Dobry den, mohu poprosit jeste o doplnujici odpoved? Pokud menstruuji a ovuluji, proc nesplyne tedy pri tomto procesu spermie muze s mym vajickem? Kdyz se uvolnuje? Kdyz lze odebrat vajicko, ktere po neoplodneni zanika a je, tak nechapu proc se nedari otehotnet. Mozna hloupy dotaz ale zajima me, zda to jeste je mozne z nejakeho procentualniho hlediska? Dekuji

Odpověď:
Dobrý den, je mnoho faktorů, proč se spermie a vajíčko nespojí, buď je to ve spermii, že je pomalá, málo průbojná, nebo nemá bičík / např po chlamydiové, nebo mykoplazmatické infekci/, nebo má špatný genetický kód, který vzniká náhodou a nepravidelně. Nebo vajíčko má silný obal a proto se vyvinul postup napíchnout tento obal a tu spermii tam zatlačit, nebo po infekci je problém s průchodností vejcovodu, případně i vrozeně chybí kanálek, naopak může být velmi široký a vajíčko nemá dynamiku dále se protlačit. Jsou i takové gravidity, kdy plod úplně zmizne- chybí. To vše se dá zjistit a proto příprava k umělému oplodnění také trvá dlouho. Jak vidíte, není to nijak jednoduchý proces a to jsem se nedotkla genetických vad plodu v embryonálních stadiích. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 08.06.2017 13:10:59

vyšetření

Dotaz:
dobrý den chci se zeptat zda je hrazeno pojištovnou vyšetření prsu ultrazvukem na vlastní žádost.Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, předpokládám, že mammografii máte pravidelně prováděnu a jako doplňkové vyšetření se provádí - v indikovaných případech- UZ vyšetření. To se proplácí ZP. Vyšetření na vlastní žádost zdravotní pojišťovna neproplácí. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 08.06.2017 12:37:53

vyrážka

Dotaz:
Dobrý den, před 4roky jsem podstoupila zákrok , konizaci děložního čípku jako prevenci. Asi po roce se začala po styku manželovi oběvovat na penisu vyrážka , kterou si léčí canestenem gyn . Gynekolog mi řekl že jsem v pořádku i stěry jsem měla negativní. Už si nevím rady. Děkuji za odpověď

Odpověď:
Dobrý den, nenapsala jste, zda.li Canesten pomáhá. Kvasinkové infekce ve stěru skutečně nemusí být rozpoznány, ale pupínky dělají i bakterie nebo viry. Pošlete manžela také na vyšetření, kožní nejlépe, ale i urologické. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 07.06.2017 16:05:59

Hledam kvalitniho lekare

Dotaz:
Dobry den, radu let mam problemy se zazivanim a nejen tim.. chodim k jedne doktorce u nas. Ale je stara, spis nevi nic a predepsani jinych leku dela problemy a jine veci.. Timto bych se chtel zeptat jestli se zde nejaky expert v okoli strev apod. a nabira nove pacijenty.. Vuli memu zdravi mam problem si sehnat praci bo jsem odkazan vetsinu casu na WC.. chtel bych skutecneho doktora . Klidne aj mladeho co ma nakej rok praxe.. hlavni je aby to byl fakt doktor! Otrokovice, Zlín - nejvetsi ohlas jsem slysel na doktory ve Zline !

Odpověď:
Dobrý den, Váš dotaz byl zařazen do gynekologie, kterou zřejmě nepotřebujete, ale nezoufejte a zajděte si na pobočku ve Zlíně, ptejte se na gastroenterologickou poradnu a tam se zaregistrujte. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 06.06.2017 23:16:53

Predcasne ovariáni selhani

Dotaz:
Dobry den, pani doktorko. Pred mesicem mi bylo diagnostikovano predcasne ovariáni selhani. Ovsem mam dva dotazy abych se v teto diagnoze lepe zorientovala. S pritelem jsme se snazili o miminko s tim, ze prirozene to nepujde uz vime. Ovsem existuje nejaka moznost, ze by se to mohlo povest? Nebo je to definitivni? A druhy dotaz: Ovarialni selhani znamena nastup menopauzy, pochopila-li jsem dobre.? Jakto, ze kazdy mesic mam ovulaci a menstruuji normalne? To nelze vajicko oplodnit? Nebo jak je to mozne? Nemela bych spise uz MS pomalu nemit? Moc dekuji

Odpověď:
Dobrý den, pokud máte již postavenou diagnózu, tak až poklesne hladina ovariálních hormonů ve Vašem organizmu, tak se objeví příznaky "klimakteria" a vymizení menses. Může to trvat různě dlouho. Protože funkce podporuje orgán, je nutné nadále udržovat menstruační cyklus hormonální substitucí. Co se týče plodnosti, podstupte co nejrychleji stimulaci ovarií k odběru vajíček. Pokud by se to neuskutečnilo, tak lže využít darované oocyty, takže dítko vynosíte Vy a bude mít polovinu genů od Vašeho muže. Pokud však zatím menstruační cyklus, jak píšete běží, nemusí to být až tak zlé a stimulace a odběr se může podařit. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 04.06.2017 09:34:01

Dodatek

Dotaz:
Paní doktorko ještě doplnim svůj dotaz,.všimla jsem si,ze když se vyčurám,a kapky moče stečou na pupínky,tak to chvíli hodně pálí.vím,že budu muset k lékaři,než se tam dostanu,tak snad budu mít odpověď od Vas,a budu vědět s čím mám počítat.Omlouvam se za ty dodatky a děkuji za odpověď.Hezký den.

Odpověď:
Dobrý den, moč obsahuje hodně solí atp., takže, jestliže je kůže, nebo sliznice poraněná, nemocná, tak to vždy štíte. než se dostavíte k lékaři, tak po každém vymočení se umyjte čistou vodu, ale nevyplachujte se, ani se nijak sama neléčte, to může skreslit, nebo i jinak znehodnotit výsledek vyšetření. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 03.06.2017 15:20:06

Dodatek k dotazu

Dotaz:
Ještě dodam m od.19 dne cyklu užíván Norethisteron,ted mám 22 den,kromě tech vyrážek ještě hojný bílý hustý výtok,bez zápachu.nám se obávat pohl.nemoci?3

Odpověď:
Dobrý den, ano pohlavní choroby se musíte dokonce obávat vždy, když se k Vám přiblíží neznámý/ někdy i známý / člověk. Proto bez ohledu na svou povahu, nechte se vyšetřit a co by Vám nechtěl nechat vyšetřit Váš lékař gynekolog, ať Vám pomůže obvodní lékař., nebo hygienická stanice. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 02.06.2017 17:26:32

Problém kolem poševního vchodu

Dotaz:
Dobrý den,paní doktorko,kolem POS.vchodu na omak cítím vyrážky,které svedi,při styku taky,jsou na kůži ne na sliznici,,nízko vchodu.když to nákazu flucinarem tak se mi uleví.vyrážka je barvy kůže,nevidím nic,na omak cítím a svědi to.o co by se mohlo jednat? Děkuji za odpověď.Hezky den.

Odpověď:
Dobrý den, myslím, že jsem Vám již na vše odpověděla. Je mi líto, ale nic naplat musíte na vyšetření, pokud je to kožní oblast, tak raději navštivte kožního lékaře, my gynekologové zpravidla vyrážky, kromě herpetiformních, neléčíme, ale kožní lékař má více zkušeností. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 02.06.2017 15:58:30

hormony

Dotaz:
Dobrý den paní doktorko, již čtvrtý den mám citlivější levé prso, jakoby bylo horké, jinak nebolí, cítím jen občas mírný tlak, ale hlavně to teplo. Před menstruací jsem měla to samé, zhruba také 4 dny, pak to přestalo a 10 dnů po menst.to pociťuji zase. Beru HA Lusienne 0,075mg/0,020mg, před ní jsem brala 3měsíce Lindynette 75/20mg. Může to bý způsobené změnou prášků? Mohl by to být signál zánětu nebo něčeho horšího? Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, obvykle ve Vašem věku je to mastodynie, která se projeví 14 dnů před očekávanou menses, ale nezřídka se může takto projevit i zánět, ale i jiné útvary, skryté v mladé žláze. Zažádejte vašeho obvodního gynekologa o žádanku na sono prsu. HAK by na tento stav neměla mít vliv. Vyšetření hradí zdravotní pojišťovna. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 25.05.2017 11:32:34

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205