Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Gynekologie

odpovídá: MUDr. Škraňková Svatava Antonie | dotazů: 11 886

Close
Odpovídající lékař

MUDr. Škraňková Svatava Antonie

V roce 1976 ukončila vysokoškolské studium na LF UP Olomouc – všeobecné lékařství. V roce 1981 atestovala v oboru gynekologie a porodnictví – Bratislava. Od roku 1981 pracuje samostatně jako ambulantní gynekolog. Zabývá se běžnou gynekologicko - porodnickou praxí. Od roku 2010 pracuje také jako revizní lékař této ČPZP. Od roku 1994 zastává funkci externího vysokoškolského učitele na FTK UP Olomouc, kde přednáší gynekologii a porodnictví pro studenty fyzioterapie. Krátký čas se zabývala i rehabilitací v gynekologii a porodnictví v Kúpeĺoch Lúčky, dnes již SR. Mám zkušenosti s pohotovostními službami na urgentním interním příjmu a interním lůžkovém oddělení, plicním oddělení, geriatrii a LSPP. K červnu 2016 vystřídala v dotazech na lékaže MUDr. Trunkáta.

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,


umělé oplodnění IVF metodou

Dotaz:
dobrý den,chtěla jsem se zeptat v září jdu na konzultaci do CARU Reprofit..Díky mé anamnéze(srostlé vejcovody) se IVF nevyhnu..tímto se chci zeptat na co mám nárok a co mi pojištovna proplatí?Jelikož léčba je velmi finančně nákladná.

Odpověď:
Dobrý den, ZP hradí - spolufinancuje IVF podle toho, jak daleko se podaří, pokud se podaří výkon celý je to cca 26 000,-Kč, zhruba stejný doplatek si hradí pacientka. Přípravné výkony jsou hrazeny také podle platného Číselníku/ např. pohovor, nebo některé genetické vyšetření atp./ S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 23.07.2017 12:45:23

Vysazení hormonální antikoncepce

Dotaz:
Dobrý den, asi dvacet let užívám hormonální antikoncepci, poslední čtyři roky HA Azalia (kvůli migrénám a křečovým žilám). Nedávno jsem navštívila svého gynekologa (pravidelná prohlídka) a ten mi sdělil, že je v mém věku již zbytečné HA užívat, že riziko otěhotnění je skoro nepravděpodobné. A na můj dotaz, zda se mi po vysazení HA vrátí menzes ( co užívám Azalii menzes nemám), mi odpověděl, že v žádném případě. Ráda bych, prosím, znala Váš názor. Moc děkuji za odpověď. Ivana Benerová

Odpověď:
Dobrý den, otěhotnět jistě můžete, ale obvykle se plodík přestane vyvíjet, pro nedostatek, nebo nepravidelnou hladinu hormonů vaječníku. Takže, pokud již nechcete užívat antikoncepci , používejte jinou formu ochrany./ Pro HAK- není hranice ani dolu, ani nahoru, záleží, jak se pacientka cítí, hlavně co se týče oběhového aparátu/. Menses se samozřejmě může dostavit, může proběhnout fyziologická menopauza, to se uvidí. Můj názor je takový, že organizmus "spadne do svého fyziologického období" a hlavně, nezapomeňte v období bez hormonální podpory na mammografii, neboť obraz hladiny hormonů , hlavně tato změna, se projevuje i na prsou. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 14.07.2017 21:31:32

K čemuse používá před transferem embrya Divina tbl.?

Dotaz:
Dobrý Den , k čemu se prosím používá Divina -bílé tbl. před transferem embrya?

Odpověď:
Dobrý den, Divina je forma hormonální terapie. která se používá na obnovení, nebo vylepšení menstruačního cyklu ve Vašem věku, což, pokud se ET týká Vás, je správně. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 14.07.2017 14:40:11

Těhotenství

Dotaz:
Děkuji, jen opravdu poslední dotaz. Kdy testovat. Vím, že pregnyl je hcg. Tak aby test nebyl falešně pozitivní. Byl píchnout 10.7 9:45.

Odpověď:
Jelikož aplikace Pregnylu se počítá jako ovulace/ zvenku to jinak nejde/, tak 16.den, celkově od P.M. 42.den m.c., pokud se menses nedostaví. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 12.07.2017 14:00:25

Těhotenství

Dotaz:
Dobrý den, děkuji. Ještě bych se chtěla zeptat, jak je šance na otěhotnění v tomto cyklu s clostylem a pregnylem? Beru poprvé. Vše pod dohledem CAR Gest. Přítel spermio v normě i se správným tvarem spermií. Když se mi nepodaří v tomto cyklu otěhotnět, tak mám naplánované vyšetření průchodnost v narkoze, na název si nespomenu. V pátek mám nasadit utrogestan. Ale nevím, aby těch hormonů nebylo moc. 2x denně. Děkuji.

Odpověď:
Postup je správný, pokud to nepůjde, hned pro tento měsíc, je třeba, jak jsem Vám psala, zjistit ostatní funkce a anatomicko-dynamické pochody a to nejlépe v CAR. Utrogestan musíte užívat, aby podpořil žluté tělísko a to buď menstruační, pokud nedojde k otěhotnění, nebo těhotenské, pokud otěhotníte. Vy to poznáte tak, že se Vám buď spustí menstruace, nebo si uděláte test. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 12.07.2017 13:18:04

Clostylbegyt a pregnyl

Dotaz:
Menstruace nepravidelná, od únor a 2017, pouze po Agolutinu. před nasazením HA menstruace bez problémů. Ale minulý rok jsem prodělala potrat v 17 týdnu, vzvolávaný, v prosinci odstranění štítné žlázy, už hormonálně srovnaná. A ještě v říjnu hospitalizace v nem, podezření na zánět děložní sliznice, počínající. Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, podle toho, co jste mi doplnila, byla jste již těhotná, ale poslední věc je zánět dělohy, který Vám pravděpodobně nebyl prokázán. Nechte se převést do CAR- Centra asistované reprodukce, kde Vás vyšetří podle jejich kritérií, aby jste zbytečně neztrácela čas s ambulantním podáváním léků, které nejsou všemocné a případné anatomické překážky neřeší. Je dobře, že štítnou žlázu jste si srovnala, ale to je důležité hlavně v těhotenství. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 11.07.2017 13:28:38

Clostylbegyt a pregnyl

Dotaz:
Děkuji za odpověď, jen doplnění, k profilu, k hodnotám uvedeným v mým prvním dotazu doplňuji prolaktin 11 v normě a ještě mi bylo děláno APLA taky v pořádku. Testosteron mi nabírán nebyl. Odběr byl dělán 2 den cyklu.Hormonální antikoncepce vysazena v únoru 2016. Doktor jen říkal, že jsou různé stupně, ale co jsem četla tak k diagnostice PCOS musím splňovat 2 ze 3 kriterii, splňuji jen jedno, obraz na ultrazvuku, teď při kontrole na vaječnících normální nález. Ještě k AMH,. Četla jsem jsem, že hodnota přes 5, je vysoká, znamená to, že vajíčka jsou kvalitní a mam je v každém folikulu? Doktor říkal, že určitě jeden praskne, tak mam strach, aby nebyl prázdný. Mam na každém vaječníku jeden. Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, podle co píšete, skutečně po Pregnylu folikul praskne a buďte si jistá, že "nebude prázdný", protože jinak by měl jinou hormonální kvalitu a spíše by měl tendenci tvořit cystu. Jen se musíte i Vy uklidnit a nespěchat na tyto procesy, nebo se Vám to nepodaří. Člověk je také biologický tvor a ovulační cyklus Vám jistě nastoupí spontánně. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 11.07.2017 13:20:50

Clostylbegyt + pregnyl

Dotaz:
Dobrý den, chci se zeptat 3- 7 den jsem brala clostylbegyt a narostly mi 2 folikuly, průměr okolo 20. Byl mi píchnut pragnyl v pondělí 10.7. Jaká je šance, že folikuly do 36 hod prasknou? Ještě bych chtěla poradit. Byl mi dělán Horn. profil hodný AMH přes 5, LH 5,4 a FSH 4,6 druhý den cyklu. Můžu mít i přes to PCOS, můj doktor, řekl, že asi mám. Neví. PCOS by odpovídal jen nález na ultrazvuku. Teď po clostylbegyt nález normální. Můžete mi to trochu objasnit. HAjsem brala 10 let tryregol.

Odpověď:
Dobrý den, zde se ukazuje vícero směrů. 1/ užívala jste HAK- cca od 22 let, do té doby již oba vaječníky by měli pracovat jako dospělé, tedy měli by tam být vidět jako tmavá oka a různého umístění. Pokud jsou folikuly jako korálky po obvodu vaječníku a střed je světlý a "tlustý", tak to je UZ obraz PCOS.2/ Jinak není ve Vašem HP uvedena hladina testosteronu. LH a FSH máte vyrovnáno, což nesvědčí pro PCOS, ale také nevím, kolikátý den menstr. cyklu to bylo odebráno, ani jste se nezmínila, jak pravidelná je Vaše menstruace. 3/Clostylbegyt je vyzkoušený preparát a nárůst folikulů podporuje, Pregnyl urychlí jejich prasknutí, což by se mělo podařit .Jestli se to podařilo, uvidíte, zda otěhotníte .Nedoporučuje se opakovat tento proces více, než 3x za sebou. Postup je však správný. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 11.07.2017 11:32:25

Vyšetření na genetice

Dotaz:
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jak se řeší genetické vyšetření,pokud otec dítěte odmítá jít na testy. U prvního dítěte mi zjistili,že jsem nositelka genu cystické fibrózy. Moc děkuji za odpověď

Odpověď:
Dobrý den, pokud otec odmítá jít na test, je to škoda, ale má k tomu asi své důvody. Pravda, nepíšete, zda je otcem i toho prvního dítěte, ani to, jestli jste nositelka v homozygotní, nebo heterozygotní formě. Také nepíšete, zda v rodině otce dítěte byla náhlá nevysvětlitelná úmrtí chlapců v poporodním období, nebo výživově podmíněná neprospívání malých dětí. Vy sama jste ve věku, kdy se již tato choroba dala zjistit. Je třeba se dostavit na všechna vyšetření, která se nabízí gravidním v začátku těhotenství a až později - ovšem to je riziková záležitost- by z tohoto důvodu, bylo možno odebrat krev z pupečníku- tzv. kordocentéza, ale jaký by to mělo význam, pokud o dítě stojíte? S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 09.07.2017 20:27:53

utrogestan

Dotaz:
Dobry den, uzivani 3x1 vag Utrogestanu po 13tt muze ublizit miminku?

Odpověď:
Dobrý den, Utrogestan je hormon, který pomáhá udržovat graviditu. když je zřejmé, že jeho přirozená produkce vaječníkem nestačí. TT 13 je již závěrečný týden, protože nadále tuto spolufunkci má začít doplňovat placenta a tedy od 14.TT se Utrogestan- má postupně vysazovat. Ublížit miminku nemůže. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 07.07.2017 13:41:24

sex

Dotaz:
dobrý den chtěla bych se zeptat ,, proč je možné že sex mi nneí přijemný nebolí ale je nepřijemný je to přesně od té doby co nejsem panna takže od začátku mého pohlavního styku. když jsem byla ještě panna přitel mi to dělal jen rukou ale nevníkl do mě nikdy toto trvalo tak půl roku ,, potom co jsem se rozhodi že zkusíme sex tak tepreve až do mě vnikl sex mi nebyl nějak příjemný nebolel akorát jsem cítila akové tlačení v podbříšku ,,, a tahle to mám vžycky co mám sex takže se dá říct že já si ho vůbec neužiju, zaa tu dobu co nejsem panna jsem měla 2 kluky se kterými jsem měla sex a bylo to pořád uplně to samí ,, tak bych se chtěla zeptat proč to tak mam a co popřípadě dělat abych si ten sex ohla užívat jako všechny ostatní ženy děkuji předem za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, nevím, kolik Vám je let, ale budu předpokládat, že jste mladá. To, co si myslíte, nebo si přečtete o této činnosti nebývá tak jednoduše dosažitelné.. I milování se musí natrénovat a také upřímný vztah dvou lidí, kdy si řeknete, co Vám navozuje ty správné pocity. Snazší dosažení orgazmu je při dráždění klitorisu/ proto některá náboženství nařizují ženskou obřízku!, aby ženy nebyly náruživé.Vy sama- beze studu- si hmatem prozkoumejte , co Vám dělá dobře. Váš partner Vám musí vonět a nejlépe je žena přístupná orgazmu v době ovulace. Můžete se chránit bariérově, ale musíte mít pocit uvolnění a též pocit, že Vy to chcete velmi a pak jde stranou i nějaký rušivý moment. Orgazmus, který prožívají oba zároveň zpravidla není/ snad jen ve filmech pro natočení scény/, tak ho ani nečekejte a vaginální orgazmus mívají ženy velmi zřídka! Buďte klidná, jste úplně v normě. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 03.07.2017 18:18:47

zástup lékaře

Dotaz:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když má paní doktorka na gynekologii 14ti denní dovolenou a není uveden zástup, kam se obrátit o recept na atk?

Odpověď:
Dobrý den, zástup by měla mít i vzhledem k případným forenzním dopadům, pokud ho nemá, nebo Vy se to nemůžete dozvědět, tak recept na antikoncepci Vám vystaví i Váš praktický lékař, nebo lékař na jiné ambulanci gynekologie, ovšem možná si tento předpis budete muset zaplatit, on si ho nemůže vykázat. Antikoncepce spadá do jisté formy " dispenzarizace"- tedy sledování a to je vázáno na registraci. Tedy nejlépe se obrátit na Vašeho praktického lékaře. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 30.06.2017 10:59:45

případné těhotenství při menzesu

Dotaz:
Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat.. přibližně 2 roky se snažíme o druhé dítě. mám za sebou nějaká vyšetření, jak na gynekologii, tak také endokrinologii a vše v pořádku. manžel zatím ještě nebyl na spermiogramu. menzes mám pravidelný, tento měsíc byl však slabý, s délkou pouhé 3 dny. těhotenský test si dělat nechci, počkám do další menstruace. moje otázka jen zní, zda by případně bylo možné, že bych byla těhotná a dostala menzes, kt. trval 3 dny. co myslíte? vím, že je to zřejmě "blbá" otázka, ale negativních testu jsem viděla již dost, proto si nechci dělat a stejně mě čeká 12.7 návštěva gynekologa. čistě mě zajímá, zda by bylo případně možné být gravidní a mít menzes, pač je mě jen divné krátký interval toho menzesu. pěkný den přeji. děkuji.

Odpověď:
Dobrý den, ano může se také jednat o graviditu současně se slabým krvácení až špiněním, protože plodové vejce nezaujímá svým objemem celý obsah dutiny děložní, takže v době menses můžete krvácet. Nebo se také může stát, že gravidita nebyla v pořádku a vše se "odkrvácením" samo vyřeší. Pokud můžete, tak s vyšetřením ještě počkejte, ať je tam na UZ něco vidět. V UZ obraze 42. den m.c. je už vidět pohyby srdíčka. Ale pokud budete mít bolesti, nebo jiné příznaky, např. mdloby, zajděte si dříve na vyšetření. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 29.06.2017 10:13:01

Myom, antikoncepce

Dotaz:
Dobrý den, při kontrole u gynekologa mi byl zjištěn myom v děloze. Lékař mi předepsal hormonální léky Esmya (3 měsíční užívání). Po léčbě se myom zmenšil na polovinu. Dále mi doporučil hormonální nitroděložní tělísko, s tím, že pokud bych ho neměla, myom opět poroste a znovu mi již Esmya nemůže předepsat. Bohužel jsem musela přejít k jinému gynekologovi a ten mi tvrdí, že mi stačí mé současné nehormonální tělísko. Prosím o váš názor na tyto protichůdné názory. Nerada bych měla problémy, které by vyústily v oreraci. Děkuji. Šafranová

Odpověď:
Dobrý den, vzhledem k Vašemu věku, bych už se žádnými hormony neexperimentovala, myom se může chovat různě . Dále Esmya se může užívat i opakovaně po přestávkách, podle menstruačního krvácení. Pokud se menstruační krvácení do 4-6 měsíců neobjeví, tak je možno počítat s tím, že děloha přejde do involučního- "zatahovacího období" a to samé se stane i s myomem. To tělísko, které máte ,si můžete ponechat, i když by nemělo dojít k ovulaci/ aspoň ne pravidelné v době pauzy /. Jen tak na okraj problému, Esmya byla vyvinuta hlavně jako prostředek na zmenšení myomů předoperačně, proto je třeba při opakované léčbě postupovat velmi opatrně a uvážlivě. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 28.06.2017 19:12:51

HCG

Dotaz:
Dobrý den, předem Vám moc děkuji za odpověď. 18.6.2017 jsem si udělala těhot. test a byl pozitivní další 2 dny také. Pak jsme začala špinit a objednala se na gynekologii. 21.6. jsem měla HCG něco přes 200, 23.6. něco přes 400, 26.3. něco přes 600 a dnes 28.6. něco přes 700. Paní doktorka mi řekla, ať přijdu zase v pátek na odběr, že na UZ nebude stejně nic vidět. Mohla bych Vás poprosit zda při mimoděložním těhotenství rostou hodnoty HCG takto? Děkuji moc za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, ano, při jakémkoliv "zádrhelu" v těhotenství hodnoty HCG stoupají velmi pomalu a netypicky, přesně tak, jak to popisujete nyní. V UZ obraze se jeví cystický stín mimo hranice děložní. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 28.06.2017 13:02:15

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205