Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Gynekologie

odpovídá: MUDr. Škraňková Svatava Antonie | dotazů: 11 886

Close
Odpovídající lékař

MUDr. Škraňková Svatava Antonie

V roce 1976 ukončila vysokoškolské studium na LF UP Olomouc – všeobecné lékařství. V roce 1981 atestovala v oboru gynekologie a porodnictví – Bratislava. Od roku 1981 pracuje samostatně jako ambulantní gynekolog. Zabývá se běžnou gynekologicko - porodnickou praxí. Od roku 2010 pracuje také jako revizní lékař této ČPZP. Od roku 1994 zastává funkci externího vysokoškolského učitele na FTK UP Olomouc, kde přednáší gynekologii a porodnictví pro studenty fyzioterapie. Krátký čas se zabývala i rehabilitací v gynekologii a porodnictví v Kúpeĺoch Lúčky, dnes již SR. Mám zkušenosti s pohotovostními službami na urgentním interním příjmu a interním lůžkovém oddělení, plicním oddělení, geriatrii a LSPP. K červnu 2016 vystřídala v dotazech na lékaže MUDr. Trunkáta.

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,


leky v tehotenstvi

Dotaz:
Dobry den, jsem v 17tt a chtela bych vedet jestli lek Dalacin tablety muze poskodit plod dekuju.

Odpověď:
Dobrý den, přípravek můžete požívat klidně, v tomto týdnu těhotenství je plod již hotový a rozhodně více by mohla poškodit infekce, která je zodpovědná za záněty plodových obalů a následné předčasné porození nezralého dítka. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 07.08.2017 13:58:27

Těhotenství

Dotaz:
Dobrý den , skoro před 3 lety jsem podstoupila interupci pomocí 2 prášku , která v ČR nebyla ještě moc známá. Otěhotněla jsem přes antikoncepci a tato metoda mi přišla jako šetrnější . Před 2 lety mi řekla doktorka , že mám obrácenou dělohu, to nemohla vědět už dříve , nebo se mohla obrátit během 1 roku co jsem u ní nebyla ? Nyní se snažíme již 7 měsíců o miminko , ale zatím se nedaří. Nevím jestli již podniknout nějaké vyšetření aspoň na ultrazvuku zda mám vůbec ovulaci , nebo ještě počkat do doby toho jednoho roku. Moc děkuji za odpověď

Odpověď:
Dobrý den, děloha se neobrací během života, ale někdy je spíše ve středním postavení a třeba se po předcházejícím těhotenství něco zvětšila, takže je lépe hmatatelná. Že se Vám nedaří otěhotnět může mít vícero příčin. Takže pokud chcete a Váš muž s tím souhlasí, žádejte se předat do CAR- centrum asistované reprodukce. Jinak se jednotlivými vyšetřeními ztrácí čas. UZ vyšetření může ukázat obraz vaječníků, zda-li jsou tam folikuly, jaké jsou velikosti , ale zda proběhla ovulace to neukáže. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 06.08.2017 23:20:24

Těhotenství

Dotaz:
Dobrý den, mám potvrzené těhotenství. Podle poslední ms jsem v pátek byla 5 + 3tt. Po vyšetření mi doktor řekl, že na srdíčko je brzo a do zprávy napsal počínající těhotenství DSG: 10 mm to je vše co to znamená,? Všude jsem četla, že by mělo být vidět srdíčko. Znovu mám přijít za 10 dní k prokázání srdeční akce. Jaká je pravděpodobnost, že bude vše v pořádku? Děkuji.

Odpověď:
Dobrý den, akci srdíčka je možno vidět až v 42.dnu menstruačního cyklu, tj. 6+2. Velikost gestačního váčku odpovídá 10 mm, což je 5.týden/ když odpočítáte 2 týdny, co jste byla v menstruačním a ovulačním období, tak to akorát sedí. Měla byste užívat nyní kyselinu listovou, to nezapomeňte. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 06.08.2017 09:50:36

Problémy s početím

Dotaz:
Dobrý den, paní doktorko, ráda bych se zeptala, jaké jsou možnosti dalšího postupu (vyšetření, léčba, apod.) v případě, že se již rok neúspěšně pokoušíme počít. Má gynekoložka mě při běžné prohlídce odkázala na některou z klinik asistované reprodukce, ať si zaplatíme partnerovo vyšetření spermiogramem. Partner je bohužel dlouhodobě v zahraničí bez možnosti příjezdu do ČR (v zahraničí ho pravidelně navštěvuji cca na 12 dní v období ovulace). Hormonální antikoncepci jsem neužívala, neberu ani žádné jiné léky, stejně tak partner. Perioda i ovulace pravidelná. Dá se v takovém případě postupovat i jinak, než jak doporučila má lékařka? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem, Hana

Odpověď:
Dobrý den, Váš manžel bude muset jít na spermiogram, protože, pokud Vy jste si jistá přesnou datací návštěv v ovulačním termínu, jinak to nejde. Ale spermiogram mu udělají i v zahraničí, pokud si ho zaplatí/ není to totiž akutní péče/. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 03.08.2017 08:53:19

Těhotenství

Dotaz:
Ještě bych se chtěla zeptat, pozná se už na UZ jestli je těhotenství tam kde má být. Nejdu moc brzy?Měla jsem to dostat 24 a na ultrazvuk jdu v pátek 4.8 Jdu přímo do CAR. Tak jestli se třeba nemám přeobědnat.. Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, i kdyby nyly nějaké pochybnosti o tom, co je na UZ obraze, biochemie to podpoří-myslím HCG. Klidně jděte. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 03.08.2017 00:05:44

Těhotenství

Dotaz:
Dobrý den, dnes jsem si dělala těch test a vyšly mi krásný dvě čárky. Jsem 9 den po vynechání menstruace. Už jsem psala ohledně utrogestanu. Teď bych se chtěla zeptat, v říjnu 2016 jsem ležela v nemocnici s zřejmě počínající zanětem sliznice dělohy. Diagnostika pomocí ČR 69 a bolesti v podbříšku a teplotou. Přeléčeno antibiotiky do žíly. Chtěla bych se zeptat jaké je riziko mimoděložního těhotenství u mě?V pá jsem objednaná do Gestu na UZ. Ale mam trochu strach.

Odpověď:
Dobrý den, tak Vás velmi dobře poléčili a proto se tím netrapte. Riziko Vám nehrozí žádné, ale příští týden si zajděte na vyšetření ke svému lékaři. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 02.08.2017 18:28:17

cysta a ovulace

Dotaz:
Dobrý den, děkuji za odpověď. Velikost cysty se už dlouho nemění a vždy je 2cm před ovulací i po ovulací. Proto si myslím, že když má být ovulace z levého vaječníku ,tak není kvůli té cystě. Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, někdy se velikost cystického útvaru nemusí měnit, nemusí být hormonálně aktivní, ALE ani to nemusí být ovariální, ale paraovariální, což se pozná až tehdy, když je vizuálně přístupná. UZ vyšetření také není všemocné a ne vždy je pravda to a v tom místě, co si vyšetřující myslí. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 02.08.2017 09:02:30

cysta a ovulace

Dotaz:
Dobrý den,měla bych dotaz ohledně cysty a ovulace. Mám menší cystu na levém vaječníku-může to způsobovat anovulační cyklus,když na té stejné straně nedoroste folikul do velikosti,aby praskl? Chodim na folikulometrii a asi mám ovulaci ob měsíc. Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, jde o to, jestli je to náhodný nález, nebo stabilní, kdy se cystička před menses zvětší a po menses zmenší. S takovým stavem se nic nedělá a také nemá zpravidla vliv na ovulaci. Jistě ovulace se nemusí dostavit každý měsíc, zvlášť po třicítce. Tím nechci naznačit, že brzy bude hůř. Váš základní gynekolog OG by si měl udělat obrázek, jak se velikost cystičky mění, nebo ne. Folikulometrie je vhodná a dostatečná metoda, ale přece je to jen fyzikální veličina. Ne z každého prasklého folikulu musí nutně vzniknout těhotenství, které prospívá. Důležité je zklidnění a hlavně nemyslet na to, těhotenství se vždy časem podaří. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 01.08.2017 21:03:18

Klion D 100

Dotaz:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda při užívání vag. tablet Klion je možné, i třeba s použitím tamponu, koupání v bazénu? Mockrát děkuji za odpověď

Odpověď:
Dobrý den, je to možné, pokud si zavedete tampon. Není dobré, aby se do veřejné vody dostávaly zbytky vaginálních tabletek, nebo jiného obsahu pochvy. Vždy se totiž voda při plavání , nebo cvičení ve vodě, dostane i do těchto míst a následně vyteče.. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 01.08.2017 13:17:24

Utrogestan

Dotaz:
Děkuji, měla jsem dostat menstruaci před 7 dny. Zatím nic. Tak teď nevím jestli ještě čekat týden, aby to bylo 14 dní po dobrání utrogestanu a nebo to už řešit.Ja to pravé do 7 dnů vždy dostala až už to byl agolutin nebo norethosteron, slyšela jsem, že jsou to léky na stejném principu. Tak je divné že nic.

Odpověď:
Dobrý den, v době ovulace se po vypuzení vajíčka na vaječníku vytvoří tzv., žluté tělísko. Toto žluté tělísko má svoji funkci a to vytváření hormonu gestagenu, který se přidá k estrogenní sekreci . A to buď je menstruační, tedy za 14 dnů/ jeho pravidelná fyziologická životnost/ se dostaví menstruace, nebo těhotenské, které podporuje těhotenství v začátku, než se toho ujme placenta. Agolutin, Utrogestan, Provera, Norethisteron jsou preparáty, které funkci žlutého tělíska podporují a po ukončení jejich užívání se menstruace dostaví, nebo při otěhotnění nedostaví .Pozor na Norethisteron, který v případě gravidity můze virilizovat plod ženského pohlaví. Takže jednou to podáváme, aby žena menses dostala, nebo, aby se podpořila gravidita. není nic jednoduššího, než si zajít na UZ vyšetření 42. den od poslední menses, nebo si nechat udělat UZ, ale také těhotenské testy jsou již dostatečně spolehlivé. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 01.08.2017 12:28:50

Utrohestan

Dotaz:
Mohla bych se zeptat jak vysoká je pravdepodobnost, že jsem těhotná? Těch 15% jak se uvádí, nebo vyšší, když jsem podstoupila ten proces clostylbegyt, pregnyl, utrogestan.? Moc mi nechce věřit, že se zdařilou na 1 pokus. Děkuji.

Odpověď:
Dobrý den, obyčejně to má úspěch, ale pokud se velmi touží po tom, aby se gravidita objevila, zpravidla se tento nedostaví. Proto, prosím, v klidu vyčkejte a za 3 dny po Vašem obvyklém termínu menstruace se dostavte na ultrazvukové a biochemické vyšetření. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 31.07.2017 16:05:22

očkování v těhotenství

Dotaz:
Dobrý den, jsem ve třetím týdnu těhotenství. Před týdnem jsem byla na přeočkování vakcínou proti tetanu, to jsem ještě nevěděla, že jsem těhotná. Mám teď strach že očkování může mít nějaký vliv na plod. Na internetu jsem četla že zde platí pravidlo buď všechno nebo nic, pokud nepotratím do třetího měsíce, vliv na plod očkování mít nebude. Je to pravda? Velice děkuji za odpověď S pozdravem Michaela.

Odpověď:
Dobrý den, skutečně to tak bude, ale přesně Vám nikdo neřekne, co se stane, protože očkováním se choroba nepřenáší, spíše se mohou objevit projevy alergie. Jistě se zastavte na vyšetření v I.trimestru ,ale žádné strachy , pokud těhotenství prospívá si nepřipoutějte. S pozdravem MUDr.škraňková

Vloženo: 31.07.2017 11:44:33

Utrogestan

Dotaz:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, v úterý 25.7 jsem dobrala utrogestan, brala jsem ho 12 dní 2 tobolky denně. Dnes jsem 3 den po dobrání a menstruace se zatím nedostavila. 10.7. mi byl píchnut pregnyl na ovulaci, folikuly měly okolo 20mm tak aby praskly a 14.7 jsem nasadila utrogestan. Už jsem se vás tu dříve ptala, ohledně ovulace,měla určitě proběhnout. Můžu být těhotná, jak dlouho mam ještě čekat na případnou menstruaci. a jaké mohou být další důvody, že menstruace nedorazila, když nebudu těhotná? hormonální profil v pořádku. Nabrán 2 den cyklu. Děkuji za odpověď a i za ty minulé

Odpověď:
Dobrý den, Utrogestan po " řízené ovulaci" po Pregnyle, má podporovat žluté tělísko, kterého fyziologická životnost je 14 dnů. Pokud po 14 dnech , kdy jste Utrogestan přestala užívat se menstruace nedostaví, tak si zajděte na vyšetření. S pozdravem MUDr.Škrańková

Vloženo: 28.07.2017 14:03:11

antibiotika

Dotaz:
Dobry den, mam dotaz lekar mi predepsal lek Penbene 1000000 na zanet v prsu. V lekarne se pani moc netvarila, ze mi doktor tyto leky napsal. Jsem 16+0 neublizi tyto leky miminku? Dekuju

Odpověď:
Dobrý den, Penbene je penicilínové antibiotikum, které miminku neublíží. Spíš mně udivuje, proč máte zánět prsu? Vy kojíte předchozí dítě? Pokud ano, tak přestaňte, nebo se budete vysilovat, pokud ne, zajděte si do mammologické poradny na vyšetření. Antibiotikum samozřejmě doberte. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 28.07.2017 09:27:13

Výrůstek na čípku

Dotaz:
Dobrý den, dnes jsem byla na prohlídce u gyn. a řekla mi paní doktorka, že mám nějaký výrůstek na čípku. Chtěla bych se zeptat na bližší informace o tomto zákroku, a zda hradí pojišťovna. Děkuji za Vaší odpověď

Odpověď:
Dobrý den, zřejmě jde o polyp, jaké bývají různě na sliznicích. Ablaci polypu, tak se jmenuje výkon, který máte asi na mysli, je hrazen ZP plně. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 26.07.2017 23:04:26

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205