Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Gynekologie

odpovídá: MUDr. Škraňková Svatava Antonie | dotazů: 11 886

Close
Odpovídající lékař

MUDr. Škraňková Svatava Antonie

V roce 1976 ukončila vysokoškolské studium na LF UP Olomouc – všeobecné lékařství. V roce 1981 atestovala v oboru gynekologie a porodnictví – Bratislava. Od roku 1981 pracuje samostatně jako ambulantní gynekolog. Zabývá se běžnou gynekologicko - porodnickou praxí. Od roku 2010 pracuje také jako revizní lékař této ČPZP. Od roku 1994 zastává funkci externího vysokoškolského učitele na FTK UP Olomouc, kde přednáší gynekologii a porodnictví pro studenty fyzioterapie. Krátký čas se zabývala i rehabilitací v gynekologii a porodnictví v Kúpeĺoch Lúčky, dnes již SR. Mám zkušenosti s pohotovostními službami na urgentním interním příjmu a interním lůžkovém oddělení, plicním oddělení, geriatrii a LSPP. K červnu 2016 vystřídala v dotazech na lékaže MUDr. Trunkáta.

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,


NT skrening

Dotaz:
Dobrý den, měla bych dotaz k NT skreening. Odběr krve mi byl dělán ve středu 30. 8 v pondělí jsem byla 8 + 5tt, nebylo moc brzo na odběr krve. Na UZ jdu 25.9. Kdy obvykle jsou výsledky krve. Abych si mohla zavolat, nebo budou volat, kdyby byly špatné. Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, krev se má odebírat v 10. TT a ve 13. TT se provádí UZ vyšetření na 3D UZ a pak se výsledky přepočítávají a hodnotí. A těhotná by měla dostat výsledek do ruky hned. S pozdravem MUDr.Škaraňková

Vloženo: 03.09.2017 20:53:25

duphaston

Dotaz:
Dobrý den paní doktorko,první cyklus beru clostilbegyt a po té duphaston 16.-25.den cyklu. Chtěla bych se zeptat,za jak dlouho po vysazení duphastonu,by měla dojít menstruace? Mám mírně zvýšený testosteron 11,5 pmol/l (odebraný 3.den cyklu). Může to znamenat syndrom polycystických ovarií? Když ultrazvuk je v pořádku. Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, od - hned po doužívání až do 14 dnů. Postup je správný, tak jen trpělivost. S pozdravem MUDr. Škraňková

Vloženo: 03.09.2017 20:06:18

maly plod

Dotaz:
pani doktorko, ptala jsem se Vas nedavno na to srdicko..chtela jsem se objednat pozdeji, ale termin urcila sestra. kazdopadne pan rekl,ze pri posledni menzes 20.7 bych mela byt 6+1 a ze plod je nejaky maly. dal mi utrogestan a vic delat neumi, mam prijit znovu za tyden a bud byla ovulace pozdeji nebo bohuzel...ja jsem si bohuzel ovulaci nehlidala. myslite, ze je jeste nejaka sance,kdyz lekar rekne, ze plod neodpovida danemu tydnu? dekuji za nazor. u prvni dcery se mi nic takoveho nestalo.

Odpověď:
Dobrý den, ono se víc ani zatím nedá dělat, než čekat z týdnu na týden . Ovšem dá se podle hladin HCG určovat, jestli má plod tendenci se vyvíjet, nebo ne. Musíte být velice trpělivá. Pan doktor jistě ví, co má dělat , ale pokud máte pochybnosti, zajděte si na ambulanci gynekologicko-porodnického oddělení ve Vašem okolí z vlastní iniciativy. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 01.09.2017 06:04:50

Dotaz na přenos

Dotaz:
Dobrý den paní doktorko,moje maminka, babička i teta měly rakovinu děl. čípku. Maminka i babička v souvislosti s tímto onemocněním zemřely.Já jsem 11 let vdaná, s manželem jsme si věrní, chodím na pravidelné gyn. prohlídky a doposud vše bylo vždy v pořádku. Nechala jsem se jednou testovat na HPV s výsledkem negativní. Možný nyní budu mít hloupý dotaz, ale včera se mi stala taková věc. Byla jsem na oslavě narozenin bývalého přítele, kdysi promiskuitního frajírka. Když jsem se s ním loučila a chtěla mu dát pusu, strčit mi jazyk do úst a líbal se se mnou. Tuto estrádu jsem záhy ukončila, ale chci se zeptat, jestli třeba nemohl do mých úst zanést HPV, já bych to mohla orálním způsobem přenést na manžela (penis či do úst) a nákazu tak získat. Mám z ní panickou hrůzu vzhledem k naší rodinné historii. S manželem jsme si sexuálně věrní. Předem děkuji a přeji krásný den. Lucie

Odpověď:
Dobrý den, asi Vás nepotěším, ale HPV se skutečně může přenést i při orálním kontaktu- z úst do úst a pak, má-li člověk smůlu, se objeví condylomatta acc. i v oblasti hltanu a hluboko za jazykem. Na manžela to přenést můžete, ale musíte onemocnět Vy. Tedy za 3 týdny si zajděte na ušní, krční a nosní a oni Vám udělají prohlídku, případně se i na gynekologii ke stěru, protože z krve výsledek nemusí být vždy odpovídat skutečnosti. Prosím, vydržte ten podvědomý strach, oni takoví pánové mívají štěstí a jsou zdraví. Pokud máte však na mysli rakovinu čípku děložního, tam je víceméně tato cesta nepravděpodobná. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 31.08.2017 09:31:13

Samovolný potrat

Dotaz:
Dobrý den.Dostala jsem menstr.o 4 dny dřive.Jde o to že se s manželem snažíme o mimčo.A nevím zda jsem nepotratila.Vyšly ze mě takové hlenové kousky a jeden větší.Tm.červené.Mohl by to být samovolbý potrat? Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, člověk je údajně velice "potratový tvor" , tedy těhotenství se někdy vyřeší i tímto způsobem, že se dostaví menstruace, která má však jinou podobu. Také HCG by Vám vyšlo v tzv. šedé škále, vyčkejte měsíc a uvidíte, někdy se tak stane, že následující menses se již nedostaví a potvrdí se těhotenství. Pokud se Vám něco nezdá už teď, zajděte si na UZ vyšetření ke svému lékaři. Ale je fakt, že měsíce babího léta jsou pro graviditu příznivé- dítko se rodí do jara! pozn. na okraj S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 30.08.2017 23:46:38

Panorama test

Dotaz:
Děkuji za odpověď, ještě bych se chtěla zeptat na váš názor na Panorama test a podobné. Při minulém špatném těhotenství, nakonec ukončené v 17 týdnu. Jsem podstoupila odběr plodové vody a genetického vyšetření. Doiwnův syndrom a ostatní byly negativní a genetika v pořádku až na jednu bezvýznamnou vadu u přítele. To mi bylo 31, teď je mi 32. Tak jestly ho má cenu podstupovat. Stojí docela dost 12000. Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, částka 1200,- Kč je dost,. ale budete mít skoro jasno. Klidně ho podstupte, nyní jsou testy z krve spolehlivé. S pozdravem MUdr.Škraňková

Vloženo: 29.08.2017 14:15:27

srdíčko

Dotaz:
Dobrý den paní doktorko. ve čtvrtek jdu poprvé jako těhotná na gynekologii a budu 5+7tt, myslíte si, že je již možné, aby lékař slyšel srdíčko? děkuji

Odpověď:
Dobrý den, je to možné, člověk nechodí jako stroj, ale spolehlivější by bylo počkat ještě 1 týden do 6+2 a to by bylo jisté, že srdíčko uvidíte. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 29.08.2017 10:01:51

NT skreening

Dotaz:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda hradíte skreening v prvním trimestru? Budu ho podstupovat v Gest Praha a bude stát 1000 Kč. Někde ksem četla že ho jako pojištovna hradíte. Jestly ano jaký je postup? Jestly ho mám nejdřív uhradit a pak jít s dokladem do pojišťovny? Děkiji

Odpověď:
Dobrý den, I.trimestrální screening si hradí těhotná sama a ZP jí z fondu prevence refunduje stanovenou částku. Obyčejně to stojí od 1800 do 1500,-Kč a ZP refunduje cca 1000,-Kč. ZP může toto vyšetření profinancovat tehdy jestliže Váš lékař Vám dá žádanku a tak se dostanete do tzv. vyžádané péče, která mu potom jde do nákladů. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 28.08.2017 19:08:29

dotaz

Dotaz:
Dobrý den, prosím vasmam jeden dotaz.Jjsem po 2 cisarskych rezech.(2012,2013).operaci dermoidu na levem ovariu a konizaci cipku. Nyní jsem opet tehotna 5-6 tydnu. Pri zjisteni tehotenstvi u me lekarky ma lekerka take zjistila ze mam nejaky hyperechogenni utvar 54*33mm nalevem ovariu a u praveho ovaria tzv. ,,ADNEXTUMOR 1.dx. Pani doktorka mi ihned zaridila termin v nemoncici kde mi maji odstranit vajecnik a vejcovod. Vzhledem k mym 2CS, a temto problemum rekla ze bych mela tehotenstvi ukoncit, ze ze zdr.duvodu by to nebylo dobre v nem pokracovat v tehotenstvi. V nemocnici ve vedlejsim meste mi bylo receno,ze po 2cs a pri techto komplikacihc bych mela mit hrazeny UPT pojistovnou. V nemocnici v našem meste mi to zamitly...jak je to mozne?! Muzete mi prosim rici, zda opravdu mam pravo na UPT ze zdr. duvodu hrazeny pojistovnou nebo ne? Dekuji za odpoved

Odpověď:
Dobrý poslala jsem Vám odpověď na Váš e-mail, protože jste tento dotaz položila i přes web ČPZP. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 24.08.2017 15:31:31

Výškrab

Dotaz:
Dobrý den,rada bych se zeptala jestli je nutná rekonvalescence a jak dlouho po vyskrabu dělohy.Děkuji.Hezky den

Odpověď:
Dobrý den, jelikož se jedná o tzv. vnitrobřišní výkon orgánu, který komunikuje pochvou s vnějším prostředním, je nutno dodržet v oblasti sexuální tzv. šestinedělí, co se týče také koupání, doma i v přírodě také. V této lhůtě může špinit, občas i zakrvácet, nebo pociťovat křeče. Po týdnu však klidně můžete do práce, pokud nejste v nevhodném prostředí, jako práce v továrenském prostředí, např. strojírenství, /šít můžete/.Není vhodné zvedání břemen nad 5 kg do konce 6. týdne. A dále je také po uplynutí 6 týdnů se dostavit na UZ vyšetření ke kontrole. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 23.08.2017 06:45:09

Těhotenství

Dotaz:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat v 7 týdnu těhotenství, už byla vidět prokazatelně srdeční akce. Plod měl 6 cm. 7 týden těhotenství odpovídal Jaké velké je ještě riziko zamlklého těhotenství. A kdy řešit úpravu prášků na štítnou žlázu? Nemám ji. Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, Léky na funkci, či saturaci štítné žlázy je třeba řešit podle doporučení endokrinologa nezávisle na těhotenství. Zamlklé těhotenství nejeví známky vitality, tedy akce srdce chybí, plodové vejce se bortí, HCG z krve klesá. To pořeší s Vámi Váš obvodní gynekolog. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 21.08.2017 11:27:51

kdy k lekari

Dotaz:
dobry den, prosim Vas pani doktorko, mela jsem jit ve stredu na zakrok (mobilizace kostrce pres konecnik).tehotensky test bych si pred menzes nedelala, ale protoze jsem ten den byla 28 dni delky cyklu, tak jsem si pro jistotu udelala tehu test, kde byla velmi slaba druha carka, zakrok po dohode s lekarem jsme neprovedli.druhy den znovu test a carka druha jiz silnejsi. muj dotaz zni, posledni menze jsem mela 20.7. a nyni bych byla zhruba 4+1. muj lekar ma do 3.9 dovolenou, staci mu zavolat az v tomto tydnu, nebo je to pozde a mela bych si zajit na gyndu treba jinam, co myslite ? otazka c.2 mohu dale uzivat nosifol duo ?

Odpověď:
Dobrý den, pokud se jedná o chtěné těhotenství, tak stačí až 3.9.2017, aspoň bude vše dobře vidět. Pokud si však myslíte, že by se mohlo jednat o těhotenství nějak patologické, zajděte si do spádové nemocnice na gynekologické oddělení. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 19.08.2017 08:08:44

podpurny tehotensky pas

Dotaz:
Dobry den, rada bych se informovala, kdo z lekaru mi muze predepsat podpurny tehotensky pas. Jsem ve 28 tydnu, cekam dvojcata. Tehotenstvi mam vedene jako rizikove, od dubna jsem v pracovni neschopnosti, 2x jsem byla hospitalizovana v nemocnici kvuli krvaceni. Ve zdravotnickych potrebach mi sdelili, ze mam na tehotensky pas narok od poojistovny. Gynekolozka mi v pondeli rekla, ze si mam zajit za praktickym lekarem, chirurgem, ci ortopedem, nebo rehabilitacnim pracovnikem, ze ona nema opravneni mi pas predepsat. Vcera jsem byla u prakticke doktorky, ktera mi sdelila, ze ona mi poukaz take nemuze predepsat, ze mi ho mela napsat gynekolozka a poslala me k ortopedovi, kde jsem byla dnes, ten ma vsak bohuzel dovolenou. Tak jsem zaklepala na dvere chirurgie, tam mi pas take odmitli vydat s tim, ze me poslali na pobocku pojistovny, abych si vyzadala revizniho lekare.... Pripadam si jako slepicka z pohadky O kouhoutkovi a slepicce... Dekuji za odpoved.

Odpověď:
Dobrý den, opravdu Vás posílají různě, ale je fakt, že nejlépe bude mít poukaz od ortopéda, ale úhrada je na pacientovi. Je fakt, že ještě žádná těhotná ho nevydržela nosit, zvlášť, když je tak horko. Dá se nahradit šátkem, na internetě jsou docela dobré typy. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 17.08.2017 11:36:31

MIGRÉNA V TĚHOTENSTVÍ

Dotaz:
Dobrý den, jsem nyní v 9.tt,občas trpím na migrény. Může plodu ublížit,když si vezmu brufen? (paralen mi nikdy od bolesti nepomohl). Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, podání tohoto léčivého přípravku je v začátku těhotenství možné v nezbytných případech. Migréna souvisí s křečí mozkových cév a též s nedostakem magnesia, tedy lépe je užívat Magnesium lacticum a poležet si v zatemněné místnosti. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 07.08.2017 15:06:49

Těhotenství

Dotaz:
Děkiji. Kyselinu listovou jim. Jen ještě, v pátek 4.8 jsem byla podle doktora v CAR 6 týden. A váček odpovídá 5 týdnu. Tak je těhotenství mladší? Omluvám se že pořád píšu, ale doktor v CARu mi napsal, že musíme čekat, že víc nemůže napsat. Proč se ve zprávě není zmínka o ŽV? O vulovat jsem měla v týdnu od 10.7. - 16.7.Plod mi myslím ukazoval. To je normální, že viděl jen gestacni váček a plod?

Odpověď:
Dobrý den, GSD může každý lékař naměřit jinak, 42.den by měla být jasná akce srdíčka. Jaká je skutečná velikost plodu a jeho gestační stáří se změří až v 10. týdnu a také se určí pravděpodobný termín porodu dle UZ. V porodnictví +- 14 dnů je logická tolerance . Proto vydržte, buďte v klidu. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vloženo: 07.08.2017 14:43:15

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205