Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Gynekologie

odpovídá: MUDr. Škraňková Svatava Antonie | dotazů: 11 886

Close
Odpovídající lékař

MUDr. Škraňková Svatava Antonie

V roce 1976 ukončila vysokoškolské studium na LF UP Olomouc – všeobecné lékařství. V roce 1981 atestovala v oboru gynekologie a porodnictví – Bratislava. Od roku 1981 pracuje samostatně jako ambulantní gynekolog. Zabývá se běžnou gynekologicko - porodnickou praxí. Od roku 2010 pracuje také jako revizní lékař této ČPZP. Od roku 1994 zastává funkci externího vysokoškolského učitele na FTK UP Olomouc, kde přednáší gynekologii a porodnictví pro studenty fyzioterapie. Krátký čas se zabývala i rehabilitací v gynekologii a porodnictví v Kúpeĺoch Lúčky, dnes již SR. Mám zkušenosti s pohotovostními službami na urgentním interním příjmu a interním lůžkovém oddělení, plicním oddělení, geriatrii a LSPP. K červnu 2016 vystřídala v dotazech na lékaže MUDr. Trunkáta.

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,


Mirena

Dotaz:
Jake jsou rizika pri delsi aplikaci mireny nez 5let? Mam ji zavedenou jiz 6,5let jsem bez obtizi a bez menzes.Vytazeni jsem oddalila kvuli jinym zdravotnim obtizim po prodelane meningokokove infekci.

Odpověď:
Snížení antikoncepční účinnosti, která v Mirena byla zajišťována uvolňováním hormonu gestagenní povahy.

Vloženo: 06.06.2015 10:53:49

Příspěvek ČPZP na IVF

Dotaz:
Dobrý den, z důvodu špatného spermiogramu mého partnera nám bylo doporučeno IVF. Je mi 21 let. Zjistila jsem, že některé zdravotní pojišťovny hradí IVF pouze ženám mezi 22-39 lety. Chci se zeptat, jak to má vaše pojišťovna?

Odpověď:
Pro všechny zdravotní pojišťovny, ale nejen pro zdravotní pojišťovny , ale i zdravotnická zařízení ( nově poskytovatele zdravotních služeb) tedy i centra asistované reprodukce, ba i pro občany této republiky platí ustanovení zákona č. 48/1997 Sb. V § 15 je uvedeno toto: "...(3) Hrazené služby zahrnují zdravotní péči poskytnutou na základě doporučení registrujícího poskytovatele v oboru gynekologie a porodnictví v souvislosti s umělým oplodněním, a to nejvíce třikrát za život, nebo bylo-li v prvních dvou případech přeneseno do pohlavních orgánů ženy pouze 1 lidské embryo vzniklé oplodněním vajíčka spermií mimo tělo ženy, čtyřikrát za život a) ženám s oboustrannou neprůchodností vejcovodů ve věku od 18 do 39 let, b) ostatním ženám ve věku od 22 do 39 let."

Vloženo: 02.06.2015 16:45:01

Prenatální testování - test MaterniT21

Dotaz:
Přeji hezký den. Jsem momentálně v 1. trimestru těhotenství a zvažuji podstoupit prenatální test MaterniT21. Již jsem o tom letmo mluvila se svým gynekologem, avšak z důvodu vysoké ceny tohoto testu bych ráda znala další názor odborníka. Chci se proto zeptat, zda by bylo možné s vámi sjednat telefonickou konzultaci týkající se výše zmíněného testu. Prosím kontaktujte mě na uvedený email. Děkuji. S pozdravem, Šatánková Petra

Odpověď:
Vámi uvedený test je jeden ze způsobů zjišťování genetických vad. Je jich ale více.....Obecné označení je : Prvotrimestrální screening...." Doporučuji pročíst tento web: http://www.fetmed.cz/cz/ Zde se dozvíte více.... i o nižší ceně... Pro telefonické konzultace nemám v pracovní době prostor.. v ordinaci se věnuji pacientkám a ve zdravotní pojišťovně, kde ještě pracuji mám hodně úkolů.....

Vloženo: 02.06.2015 12:20:54

Stent

Dotaz:
Dobrý den pane doktore, chci se zeptat na stent v těhotenství,je nutné rodit císařským řezem? Poslední dny ze mě po utření papírem odchází krevní sraženiny(drobné),nejsem si jistá jestli je to z pochvy nebo z močové trubice. Mohlo by jít o hlenovou zátku,nebo je to spíše vlivem stentu a klesajícího miminka?

Odpověď:
Mohla byste doplnit o jaký stent se jedná ?? A o jaký týden gravidity se jedná ??

Vloženo: 31.05.2015 10:20:17

těhotenstvi

Dotaz:
dobry den, chtela bych se zeptat, jsem ve 12tt. dostala jsem na gynekologii tablety Maltofer fol, a posleze u prakticke lekarky, kdyz jsem ji rekla ze jsem dostala teblety s zelezem, dala mi prasky na snizeni tlaku Dopegyt, kde jsem se docetla ze neni vhodne uzivat s preparaty obsahujci zelezo. Mam to nejak resit nebo je mohu uzivat na raz. dekuji predem za odpoved.

Odpověď:
Ano, řešit napsaný rozpor je namístě. Ovšem ne u gynekologa, neboť obor gynekologie nemá v kompetenci korekci tlaku krevního. Vyjma problematiky pozdní gestozy. A i tehdy ve spolupráci s internisty.... Doporučuji abyste se obrátila na tu lékařku- Vaši praktickou lékařku- které Dopegyt předepsala.

Vloženo: 29.05.2015 09:55:00

Antikoncepce

Dotaz:
Dobrý den, Je mi 17 let a už asi 8 měsíců užívám antikoncepci Mistra. Ze začátku jsem přibrala a měla velikou změnu nálad. Špatně mi nebylo a ani mě nebolelo břicho. Pak to trochu ustálo a teď to začíná znova. Jsem pořád unavená a často měním nálady. Myslíte, že to může být z antikoncepce ? Chtěla bych hlavně zhubnout to co jsem měla předtím (cca 6 kilo) aktivity jsem nezmenšila a stále sportuji, kam to jde tak všude chodím pěšky. Myslíte, že bych měla zkusit změnit antikoncepci ? Předem děkuji za odpově

Odpověď:
Je možné, že příčinou obtíží, které popisujete je MISTRA.... řešením je změna HA, ale tak aby neobsahovala ten hormon, který je v MISTRA- dienogest..... Kupříkladu Lindynette, Belara, MIrelle anebo čistě gestagenní Azalia..

Vloženo: 27.05.2015 17:31:44

Ceník úkonů

Dotaz:
Poprosil bych o informaci, kde je možno dohledat ceník stomatologických úkonů.

Odpověď:
Bohužel, jako gynekolog mám k dotazované problematice velice velmi daleko....

Vloženo: 22.05.2015 20:18:31

styk a bolest nohou

Dotaz:
Dobrý den pane doktore, měla bych na vás dotaz..samozdřejmě vím,že nedokážete odhadnout přesnou diagnosu..a určitě je lepší zajít osobně k lékaři...objednaná jsem..ale i přesto se zeptám.. Včera jsme s přítelem měli pohlavní styk..po chvilce mě začala prudká a tupá bolest do třísel a takový jako tlak do celých nohou...že jsem nebyla schopna s nima pohnout..ještě dnes cítím bolest.. jiné příznaky nejsou.. jsem 6 měsíců po spontáním porodu

Odpověď:
Skutečně bez vyšetření lékařem není možné seriozně určit příčinu popisovaných obtíží.... Nicméně- podle popisu situace- by se mohlo jednat o důsledek tzv. excessus in venero....To ovšem není diagnoza

Vloženo: 22.05.2015 15:02:59

možné těhotenství?

Dotaz:
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně možného těhotenství. 1.5. mi začala menstruace, která skončila 4.5. Dne 14.5. a 16.5. jsme se s přítelem milovali a chránili jsme se spermicidním gelem PHARMATEX a pro jistotu ještě praktikovali přerušovaný sex. Dnes 19.5. jsem ráno měla na toaletním papíře růžový výtok. Je možné abych byla těhotná a aby se tento příznak projevil tak brzy po případném početí? Další menstruaci bych měla dostat cca za 11 dní. Předem moc děkuji za odpověď.

Odpověď:
Podle popisu situace nelze případné časné těhotenství ani potvrdit ani vyvrátit. Jedině Váš gynekolog problém vyjasní. Ale ne ihned. Ultrazvukové vyšetření prokáže graviditu tak od 4. týdne- počítáno od oplodnění , které bývá možné po ovulaci. Dřívější alternativou je těhotenský test- na přítomnost hormonu hCG. Jistější výsledek je z odběru krve....

Vloženo: 19.05.2015 08:52:13

ANTIKONCEPCE

Dotaz:
Dobrý den, Zapomněla jsem kdy jsem vzala poslední prášek antikoncepce, bylo to moje první plato jak si to tudíž nepamatuji ani z minula. Tak se chci zeptat zda se něco stane, kdybych si po týdení pauze vzala prášek o den dřív, nebo o den později. Nebo popřipadě co jiného udělat. Děkuji a přeji hezký den.

Odpověď:
V popsané situaci ( i při pokračování v užívání HA tablet jak se dotazujete) NENÍ zajištěna antikoncepční účinnost. Optimálním řešením je vyčkat do dalších spontánní menstruace a pak začít užívat zcela nové plato HA tablet. A jaký druh tablet užíváte ? Myslím jejich název...

Vloženo: 18.05.2015 13:23:40

Očkování proti rak.děložního čipku

Dotaz:
Dobrý den,je mi 45 let,již jednou jsem prodělala konizaci děložního čípku před 3mi lety.Výsledky nyní nejsou opět dobré a mám ji podstoupit znova. Lékář mi doporučuje očkování.Je toto,ale v mém věku ještě účinné a pomůže,když už vírus v těle je? Částka za očkování je poměrně vysoká a já jsem sama se 2 dětma. Děkuji Marcela

Odpověď:
Původně bylo očkování vakcínami Silgard, Cervarix , Gardasil určeno ženám, které jsou panny. Později se doporučení rozšířilo i na ostatní ženy ba i chlapce. Dle mého názoru ve Vámi popsané situaci není očkování nezbytně nutné. Sledování stavu vašeho čípku děložního by bylo nejlepší na některém ze specializovaných pracovištˇ. Mívají v názvu COOP Validní informace jsou na webové adrese: http://www.hpv.cervix.cz/karcinom-delozniho-cipku.html

Vloženo: 14.05.2015 13:28:38

Nárok na lázně

Dotaz:
Dobrý den, prosím o informaci, zda mám nárok na příspěvkové lázně, jsem po odstranění dělohy, vaječníků a vejcovodů - zhoubný nádor, prodělala jsem brachyterapii. Opis: 02-09-14 HSK, 13-10-14 cum AE bilat. pro ca endometrii gr. II, invaze max mm z 13 - pT1a NX MO G 1, gr II stp. adj. brachyterapii. Docházím na kontrolu FN Motol. Moc děkuji, pěkný den.

Odpověď:
Dle mého názoru popsaná situace umožňuje schválení lázeňské léčebně rehabilitační péče.... takže by Váš ošetřující lékař měl vypracovat Návrh na LLRP a poslat ke schválení do vaší zdravotní pojišťovny.

Vloženo: 28.04.2015 09:36:09

antikoncepce a nález na játrech

Dotaz:
Dobrý den. Chci se zeptat - užívám 3 roky hormonální antikoncepci Microgynon (předtím cca 14 let Cilest). HAK beru od porodu 2 dítěte. Začátkem dubna jsem byla na SONu ledvin, a náhodně mně byl zjištěn útvar v játrech - ohraničený - velikosti 3,3 x 2,3 cm. Nyní čekám na CT. Před 4 lety byly játra čisté, prodělala jsem totiž operaci žlučníku, jaterní testy jsou v pořádku. CHci se zeptat - ať už se jedná o cokoliv (doufám v hemangiom, příp. adenom) - bude nutné přestat užívat HAK, jedná se o kontraindikaci? Může mít HAK nějaký podíl na vzniku útvaru na játrech? Na gynekologii půjdu po CT, abych tam zrovna sdělila i výsledek, ale již nyní by mě zajímalo, na co se asi připravit.

Odpověď:
Na otázku: "CHci se zeptat - ať už se jedná o cokoliv (doufám v hemangiom, příp. adenom) - bude nutné přestat užívat HAK? " nelze odpovědět dopředu, když nevíme o co se jedná. A- navíc- směrodatným bude názor internisty či lékaře, který útvar v játrech řeší

Vloženo: 25.04.2015 15:22:10

Opakovaný pobyt v lázních

Dotaz:
Dobrý den, byla jsem po neúspěšných pokusech IVF odeslána do lázní. Ačkoliv doufám, že již lázně potřebovat nebudu, ráda bych věděla, zda, a kdy, bych teoreticky měla nárok na další lázeňskou léčbu. Děkuji

Odpověď:
Dle příslušného právního předpisu pro indikaci Sterilita platí pro opakování : Do 24 měsíců od začátku základního pobytu. Sterilita ženy starší 35 let po negativním vyšetření partnera ženy.

Vloženo: 21.04.2015 11:47:35

vliv escapelle na těhotenství

Dotaz:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda může negativně ovlivnit těhotenství fakt, že jsem cca 4 měsíce před otěhotněním použila Escapelle. Zajímá mne, zda může dojít ke ztrátě plodu nebo jeho poškození. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dle mého názoru se jedná o veliký časový odstup, takže použité Escapelle stávající těhotenství neovlivní

Vloženo: 18.04.2015 10:38:07

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205