Jezte s rozumem

Jezte s rozumem

Srdce chrání antioxydanty z kakaa

Antioxydanty obsažené v kakau pomáhají odpočívat srdečním tepnám, snižují tlak krve, která jimi protéká a napomáhají cirkulaci krve v oběhovém systému. Takový je alespoň závěr studie, o které informoval odborný časopis Proceedings of the National Academy of Science.

Studie ukázala, že antioxydanty obsažené v kakau, které se nazývají flavonoidy, motivují lidský organismus k produkci oxidu dusíku, který „ulevuje“ tepnám. Podle vědců z Harvard Medical School v Bostonu tak napomáhají flavonoidy zlepšení celkové kondice srdce a oběhového systému.

Na trhu neexistuje příliš mnoho přípravků, které by byly bohaté na flavonoidy obsažené v kakau. Důvodem je proces průmyslového zpracování kakaa. Pokud je kakao dostatečně obsažené flavonoidy, má nahořklou chuť. K zlepšení chutí je kakao zpracováno, díky tomuto procesu často pozbude podstatnou část flavonoidů. Pokud si má být spotřebitel jistý, že daná potravina obsahuje flavonoidy, je nutné aby o tom nalezl informaci na obalu.

Dokonce i inzeráty, které hovoří o tom, že daná laskomina, potravina obsahuje až 70 procent kakaového prášku nemá nic společného se skutečným obsahem flavonoidů. Flavonoidy jsou obsažené nejenom v kakau. Jsou přítomny i v cibuli, brokolici, čaji.. kakao však stojí samostatně, je na flavonoidy nejbohatší.

Můžete tak vynechat kakao a nahradit ho jinými potravinami? Ano i ne! Můžete jíst hodně cibule, brokolice a zapíjet čajem. Z dlouhodobého hlediska tedy zřejmě málo pohodlí pro stravovací návyky.

A co čokoláda?

Také čokoláda obsahuje flavonoidy, zde však vystupuje problém v podobě kalorií a tuků, které obsahují. Z čokolády lze ztěží učinit výhradně zdravou potravinu. Vědci tak doufají v úpravu zpracovatelských procesů na jejichž konci bude chuťově přitažlivé kakao s dostatečným množstvím flavonoidů.

V rámci testu vědci nejprve provedli výzkum s kakaem, poté izolovali samotné flavonoidy a podávali je s vodou. Výsledky ukázali, že ne kakao samotné ale flavonoidy měly zmíněný efekt na srdeční tepny a srdce samotné.

Přírodní tajemství

Vědci dokonce navštívili Panamu a tamní indiánský kmen Kunů, kteří pijí denně tři až čtyři šálky domácího kakaa. Ve srovnání s kmenem Kunů, kteří obývají centrální část Panamy a pijí méně kakaa, má navštívená skupina indiánů z ostrova San Blas mnohem méně indicií v počtu vysokého krevního tlaku a srdeční onemocnění. Vědci vzali v úvahu všechny okolní faktory a nenalezli vysvětlení, které by vedlo k výskytu nižšího tlaku u indiánů. Tlak se zvyšoval úměrně s věkem, u osob starších 60 let byl 110/70. Jedná se o normální průměrné hodnoty. U osob starších 60 let však trpí ve vyspělých západních zemích větší polovička populace. Možným vysvětlením je postup zpracování kakaových bobů, které nechává zmíněný kmen vysušit na slunci. Absence tradičních průmyslových postupů tak chrání obsah flavonoidů. 

Zpět na téma

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna

Informace, které jsou obsahem této internetové stránky, jsou obecného charakteru. Svůj zdravotní stav vždy konzultujte s lékařem.

© ČPZP | Infocentrum: 810 800 000 | www.cpzp.cz | Navštivte nás na Facebooku