Jezte s rozumem

Jezte s rozumem
Krémové smoothie se skořicí

Krémové smoothie se skořicí

Zralý banán a sladkou měkkou hrušku oloupeme, nakrájíme na menší kousky a vložíme do mixovací nádoby. Do té ještě přidáme dvě lžičky rozinek, pár nasekaných vlašských ořechů, skořici a případně můžeme přidat ještě mletou vanilku, vanilkovou esenci, nebo trošku kvalitního vanilkového cukru. Pak se ...

číst článek
Perníková kaše

Perníková kaše

Nejdříve si v hrnci ohřejeme mléko a do něj nasypeme ovesné vločky. Směs v hrnci pak mícháme až do chvíle, kdy jeho obsah zhoustne a před našimi zraky vznikne hutná ovesná kaše (celý proces zabere asi dvě minuty). Kaši osladíme medem, přidáme do ní zhruba třetinu kávové lžičky perníkového koření, ...

číst článek
Polévka z červené řepy

Polévka z červené řepy

Na trošce olivového oleje orestujeme cibulku a dva stroužky najemno nasekaného česneku. Pak do hrnce přidáme oloupanou a na kostičky nakrájenou červenou řepu a celou směs zalijeme asi 600ml vroucí vody, do které ještě přihodíme kostku bylinkového bujónu bez glutamátu. Zhruba po dvaceti minutách v...

číst článek
Pečená řepa s kozím sýrem

Pečená řepa s kozím sýrem

Uvařenou červenou řepu (buď můžeme koupit rovnou uvařenou, nebo vařit oloupanou v hrnci asi 45 minut) nakrájíme na menší kousky a vložíme do mísy, kde ji promícháme s olivovým olejem, solí, pepřem a zhruba polovinou kávové lžičky sušeného rozmarýnu. Řepu pořádně promícháme, aby se jednotlivé kousk...

číst článek
Čokoládový koláč z červené řepy

Čokoládový koláč z červené řepy

Uvařenou červenou řepu nakrájíme na kousky a vložíme ji do mísy. Přilijeme k ní 100ml mléka, přidáme dvě vejce, dvě lžíce medu a rozpuštěný kokosový olej. Tyčovým mixérem pak všechno promixujeme do podoby hutné červené tekutiny bez hrudek a kousků. Pak do těsta začněme pomalu zapracovávat sypké in...

číst článek
Smoothie s červenou řepou

Smoothie s červenou řepou

Jablko rozkrojíme, zbavíme ho jádřince a jednu jeho polovinu nakrájíme na menší kousky. Ty posléze vložíme do mixovací nádoby a přidáme k nim oloupanou nakrájenou mrkev. Druhou půlku jablka pak spolu s menší červenou řepou odšťavníme. Šťávu nalijeme do mixovací nádoby ke kouskům jablka a mrkve a v...

číst článek
Snídaňová kaše s pomerančem a skořicí

Snídaňová kaše s pomerančem a skořicí

Jáhly několikrát spaříme horkou vodou a poté je nasypeme do hrnce s mandlovým mlékem (v případě, že netrpíte laktózovou intolerancí, můžete použít i klasické mléko), ve kterém je vaříme zhruba 15 minut. Po čtvrthodince vaření sundáme hrnec ze sporáku a jáhly promícháme s medem, skořicí a 2 lžícemi...

číst článek
Dýňová pomazánka

Dýňová pomazánka

Dýni hokaido rozkrojíme, očistíme od vláknitého středu se semínky a nakrájíme na malé kousky. Ty vložíme do hrnce s vodou a zhruba patnáct minut vaříme. Po čtvrthodince vaření dýni scedíme, přesuneme ji do mixovací nádoby, do které přidáme lžíci olivového oleje, lžíci lahůdkového droždí, jeden pro...

číst článek
Pečená dýně s pohankou

Pečená dýně s pohankou

Dýni hokaido rozkrojíme, očistíme od vláknitého středu se semínky a nakrájíme na malé kousky. Ty přemístíme do zapékací nádoby, do které přidáme na čtvrtinky nakrájenou červenou cibuli, nadrobno nasekaný rozmarýn, jeden prolisovaný stroužek česneku, sůl, pepř a olivový olej. Pak směs pořádně promí...

číst článek
Dýňový koláč bez mouky

Dýňový koláč bez mouky

Příprava vláčného dýňového koláče bez mouky je úplně jednoduchá. Nejdříve rozkrojíme dýni hokaido a zbavíme ji vláknitého středu se semínky. Dýni nakrájíme na menší kousky (i se slupkou), vhodíme ji do hrnce, do kterého přidáme jedno menší nakrájené jablíčko (taktéž se slupkou a bez jádřince), a n...

číst článek
Makové koule se švestkami

Makové koule se švestkami

Jáhly několikrát spaříme horkou vodou a poté je nasypeme do hrnce s mandlovým mlékem, ve kterém je vaříme zhruba 15 minut. V závěru vaření přidáme do hrnce lžíci máku, na kousky nakrájené čerstvé švestky a celou směs osladíme medem a ovoníme skořicí. Obsah hrnce ještě chvilku promícháváme, aby se ...

číst článek
Ovocné špejle

Ovocné špejle

Nejdříve si přichystáme ovoce, které omyjeme a lehce osušíme. Pak na dřevěné špejle napichujeme střídavě hroznové víno, jahody, tmavé hrozny, borůvky a pokračujeme až do chvíle, kdy máme ovocné špízy plné. Jakmile jsou špejle plné barevného ovoce, můžeme je servírovat, nebo dát do krabičky a vzít ...

číst článek
Barevný sendvič

Barevný sendvič

Žervé namažeme na plátek semínkového bezlepkového chleba (v případě že netrpíte celiakií, či intolerancí lepku, můžete použít i celozrnný, nebo žitný chléb), položíme na něj vysokoprocentní krůtí šunku, lístky salátu, na tenké plátky nakrájenou žlutou a červenou papriku a pár koleček salátové okur...

číst článek
Letní zeleninová polévka

Letní zeleninová polévka

Na trošce olivového oleje orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli,  přisypeme k ní hrnek vyloupaného hrášku a na kousky nakrájené mladé cukety. Směs společně chvíli restujeme, osolíme, opepříme a pak ji zalijeme litrem horké vody. Do hrnce přidáme hrst nadrobno nasekané petrželky a bazalky, přidáme ...

číst článek
Rychlý třešňový džem

Rychlý třešňový džem

Třešně omyjeme, vypeckujeme a rozmačkáme vidličkou. Pak přisypeme chia semínka, přidáme citronovou šťávu, lžíci tekutého medu, lžíci vody a vše důkladně promícháme (případně lehce promixujeme tyčovým mixérem). Džem ochutnáme, a pokud by nebyl dostatečně sladký, přidáme  ještě trošku medu, nebo špe...

číst článek
Ledové smoothie

Ledové smoothie

Do mixovací nádoby vložíme dvě větší hrsti mraženého ovoce (rybíz, ostružiny, maliny, borůvky) a třetinu vychlazeného (klidně i zmraženého) banánu.  Ovocnou směs pak zalijeme kokosovým mlékem, osladíme ji troškou javorového sirupu a vše promixujeme do podoby krémového ledového nápoje.  Ten už jen ...

číst článek
Snídaně z lesa i ze zahrady

Snídaně z lesa i ze zahrady

Nejdříve si v hrnci ohřejeme mandlové mléko a do něj vsypeme ovesné vločky (ideálně bezlepkové). Směs v hrnci pak mícháme až do chvíle, kdy jeho obsah zhoustne a vznikne hutná ovesná kaše (celý proces zabere asi dvě minuty). Do té přidáme chia semínka, osladíme ji lžičkou medu a důkladně promíchám...

číst článek
Řecká omeleta

Řecká omeleta

Červenou cibuli oloupeme, nakrájíme na klínky a orestujeme na trošce olivového oleje. Jakmile cibulka zesklovatí, přidáme na pánev na kousky nakrájené rajče (jedno velké, nebo dvě menší) a černé olivy. Zeleninovou směs pak podlijeme menším množstvím vody a zhruba 5 až 7 minut dusíme. Jakmile se v...

číst článek
Rajčata s mozzarellou

Rajčata s mozzarellou

Rajčata omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Z mozarelly vylijeme nálev a jemný kulatý sýr nakrájíme na kolečka. Jednotlivé plátky rajčat pak střídavě proložíme kolečky mozzarelly, vše zasypeme čerstvou bazalkou, zakápneme olivovým olejem a můžeme servírovat. Dobrou chuť. Tip: Salát můžete podáva...

číst článek
Smoothie na řecký způsob

Smoothie na řecký způsob

Do mixovácí nádoby vložíme třetinu vychlazeného banánu, vlašské ořechy, řecký jogurt, tři kostky ledu a vše zalijeme polotučným mlékem. Směs v nádobě osladíme lžičkou medu a „ovoníme“ špetkou skořice. Pak vše promixujeme do podoby lahodně krémového osvěžujícího smoothie, které přelijeme do sklenic...

číst článek
Středomořský salát

Středomořský salát

Okurku i rajčata omyjeme a nakrájíme na větší kousky. Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na klínky.  Zeleninu pak přesuneme do misky, kde ji ochutíme (sušeným či čerstvým) oreganem, špetkou soli, troškou pepře a zakápneme olivovým olejem.  Salát důkladně promícháme a posléze jej posypeme feta sý...

číst článek
Grilované špízy

Grilované špízy

Cuketu a papriku omyjeme, nakrájíme na větší kostičky a lehce osolíme. Uzené tofu taktéž nakrájíme na kostičky a střídavě jej napichujeme mezi cuketu, papriku a cherry rajčátka. Každý špíz pak potřeme ze všech stran troškou olivového oleje, posypeme sladkou paprikou, mletým sušeným česnek a troško...

číst článek
Grilované kuře s rozmarýnem

Grilované kuře s rozmarýnem

Kuřecí maso opláchneme, potřeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a posypeme mletým tymiánem, oreganem, kmínem a sladkou paprikou. Pak na maso položíme snítky tymiánu a plátky citrónu a necháme jej alespoň hodinku v chladu odležet. Jakmile maso nasaje příjemné aroma citrónu a rozmarýnu, sundáme z...

číst článek
Domácí jahodová zmrzlina

Domácí jahodová zmrzlina

Jahody omyjeme, očistíme, zbavíme je zelených lístku a přesuneme do mixovací nádoby. Do té ještě nalijeme vodu, přidáme dvě lžíce medu a šťávu z poloviny citrónu. Všechny ingredience pak důkladně promixujeme. Jahodovou směs nalijeme do velké obdélníkové mísy a dáme zhruba na půlhodinky do mrazáku...

číst článek
Nepečený dort s jahodami

Nepečený dort s jahodami

Jáhly několikrát spaříme horkou vodou a poté je nasypeme do hrnce s 400 ml kokosového mléka (pokud netrpíte alergií na laktózu a mléčnou bílkovinu, lze použít i mléko klasické). Obsah hrnce osladíme třemi lžícemi kokosového cukru a přidáme do něj špetku soli. Jáhly pak vaříme zhruba 15 až 20 minut...

číst článek
Čokoládový krém z ovesných vloček

Čokoládový krém z ovesných vloček

Do mixovací nádoby nasypeme jemné ovesné vločky, kakao, kokosový cukr a psyllium. Přidáme ještě zarovnanou kávovou lžičku kokosového oleje, půlku banánu a celou směs zalijeme kokosovým mlékem. Pak všechny ingredience důkladně rozmixujeme do podoby jemného čokoládového krému. Ten posléze přesuneme ...

číst článek
Sladká quinoa s mangem

Sladká quinoa s mangem

Quinou propláchneme, nasypeme do hrnce s kokosovým mlékem a vaříme ji zhruba 15 minut. Před koncem vaření obsah hrnce několikrát promícháme, aby se bublající směs quinoy a kokosového mléka nepřipálila. Po čtvrthodince vaření pak sundáme quinou ze sporáku, přidáme do ní chia semínka, čekankový siru...

číst článek
Lehký salátek s kuřecím masem a granátovým jablkem

Lehký salátek s kuřecím masem a granátovým jablkem

Kuřecí maso opláchneme a nakrájíme na menší kousky. Ty následně osolíme, opepříme, posypeme mletou paprikou, oreganem a bazalkou. Pak maso přesuneme na rozpálenou pánev s troškou olivového oleje a zprudka jej orestujeme.  Jakmile jsou kuřecí kousky hotové, přesuneme je do misky se salátem, který ...

číst článek
Tropické smoothie

Tropické smoothie

Mango rozkrojíme, vydlabeme z něj lžičkou sladkou dužinu a tu vložíme do mixovací nádoby. Ananas zbavíme ostnaté slupky, nakrájíme jej na menší kousky a přesuneme do nádoby k mangu. Do té ještě přidáme na kostičky nakrájené jablko, celou směs zalijeme šťávou z jednoho většího pomeranče a zhruba 15...

číst článek
Česneková pomazánka z fazolí

Česneková pomazánka z fazolí

Fazole propláchneme, vložíme je do misky s vodou a necháme zhruba 8 hodin (ideálně přes noc) namáčet. Pak namáčecí vodu slijeme a fazole vhodíme do hrnce s lehce osolenou vodou, ve které je vaříme zhruba hodinu a půl. Jakmile jsou fazole uvařené a měkké, scedíme je a přesuneme do mixovací nádoby,...

číst článek
Pečený květák s cizrnou

Pečený květák s cizrnou

Cizrnu propláchneme, vložíme ji do misky s vodou a necháme zhruba 8 hodin (ideálně přes noc) namáčet. Pak namáčecí vodu slijeme a cizrnu vhodíme do hrnce s lehce osolenou vodou, ve které ji asi hodinu vaříme. Jakmile je cizrna uvařená a měkká, scedíme ji a přesuneme do mísy. Do té ještě přidáme k...

číst článek
Čokoládový koláč z fazolí

Čokoládový koláč z fazolí

Nejprve si na půl dne namočíme fazole adzuki, poté je scedíme a v nesolené vodě vaříme zhruba 45 minut. Jakmile jsou fazole uvařené a dostatečně měkké, propláchneme je vlažnou vodou a přesuneme do větší mísy. Do té ještě přisypeme hořké kakao, kokosový cukr, psyllium, rýžovou a kokosovou mouku. Pa...

číst článek
Zdravý velikonoční beránek

Zdravý velikonoční beránek

Do mísy nasypeme najemno namleté ovesné vločky, smícháme je s jáhlovou moukou, lžičkou psyllia a kypřícím práškem bez fosfátů. Pak k suché směsi nalijeme mandlové mléko, rozpuštěný kokosový olej, med a vejce, které jsme vyšlehali do hutné pěny. Těsto ještě ochutíme špetkou práškové stévie (není n...

číst článek
Zelený „nakopávač“  imunity

Zelený „nakopávač“ imunity

Do mixovací nádoby vložíme na kousky nakrájené oloupané jablko, přidáme k němu větší stonek (nebo dva menší) řapíkatého celeru a vydlabanou šťavnatou dužinu vyzrálého kiwi. Směs v nádobě zalijeme vodou, přisypeme do ní zhruba třetinu kávové lžičky sušeného mletého zázvoru a všechny ingredience pak...

číst článek
Gulášovka z hlívy ústřičné

Gulášovka z hlívy ústřičné

V hrnci na olivovém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme k ní na proužky nakrájenou hlívu, podlijeme trochou vody a zhruba deset minut společně podusíme. Pak do hrnce přidáme zeleninový bujón bez glutamátu, jeden stroužek prolisovaného česneku, dvě kávové lžičky sladké papriky, tř...

číst článek
Salát s hlívou ústřičnou

Salát s hlívou ústřičnou

Nejdříve se chopíme hlívy ústřičné, kterou omyjeme, nakrájíme na menší kousky a vložíme na rozpálenou pánev s troškou olivového oleje. Zatímco se hlíva restuje, promícháme mix salátových listů spolu s nastrouhanou mrkví k a na kolečka nakrájenými cherry rajčátky.  Zeleninový salát pak zakápneme ol...

číst článek
Zdravý sendvič

Zdravý sendvič

Čtvrtinku máslového avokáda namažeme na plátek bezlepkového chleba, lehce osolíme a opepříme. Pak na avokádo položíme vysokoprocentní krůtí šunku, na plátky nakrájené větší rajče a listy salátu. Sendvič přiklopíme druhým plátkem chleba a máme hotovou rychlou a nutričně vyváženou svačinu, kterou si...

číst článek
Rychlý oběd do krabičky

Rychlý oběd do krabičky

Quinou propláchneme a vložíme do hrnce s osolenou vodou, ve které ji vaříme zhruba 15 minut. Mezitím si na pánvi opražíme nakrájený tempeh, k němuž po chvíli přidáme kukuřici, hrášek, na kolečka nakrájené černé olivy a kousky čerstvé červené papriky. Celou směs společně chvíli restujeme. Pak na pá...

číst článek
Snídaně do skleničky

Snídaně do skleničky

Ovesné vločky nasypeme do skleničky, přidáme k nim lžíci chia semínek, kustovnice a celou směs zalijeme mandlovým mlékem. Pak obsah sklenky ochutíme čekankovým sirupem, který se pyšní nízkým glykemickým indexem a vysokou sladivostí, sklenici zašroubujeme a trochu s ní zaštěrkáme, aby se všechny in...

číst článek
Malinové smoothie na cesty

Malinové smoothie na cesty

Do mixovací nádoby vložíme mražené maliny, třetinu banánu, lžíci chia semínek a kokosovou mouku. Pak směs zalijeme kokosovým mlékem, osladíme ji troškou javorového sirupu a vše promixujeme do podoby krémového nápoje. Ten přelijeme do sklenice, zašroubujeme a máme hotovo. Dobrou chuť. RECEPT JE VH...

číst článek
Adventní snídaně

Adventní snídaně

Jáhly několikrát spaříme horkou vodou a poté je nasypeme do hrnce s mandlovým mlékem, ve kterém je vaříme zhruba 15 minut. Po čtvrthodince vaření sundáme hrnec ze sporáku a jáhly promícháme s medem, skořicí a špetkou mletého badyánu. Pak už obsah hrnce přesuneme do misky, kde sladkou dobrotu oblož...

číst článek
Houbový kuba

Houbový kuba

Pohanku propláchneme, dáme do hrnce, spaříme vařící osolenou vodou a necháme nabobtnat pod pokličkou. Na pánvi rozehřejem olej a necháme na něm zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli. Pak přidáme dva stroužky prolisovaného česneku, na plátky nakrájené lesní hříbky, lžičku majoránky a půl lžičky...

číst článek
Hrachová polévka

Hrachová polévka

Na trošce olivového oleje orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli,  přisypeme k ní předvařený žlutý hrách, 100g čerstvého (nebo mraženého) hrášku, přidáme majoránku, sůl, pepř a vše společně chvíli restujeme. Pak směs zalijeme litrem zeleninového vývaru a necháme zhruba 10 až 15 minut vařit. Mezitím...

číst článek
Květákový popcorn

Květákový popcorn

Květák omyjeme, lehce osušíme a naporcujeme jej tak, aby se nám oddělily jednotlivé růžičky. Ty pak vložíme do uzavíratelné láhve (např. zavařovací sklenice), do které ještě přisypeme lahůdkové droždí, půl lžičky kari koření a půl lžičky kurkumy. Obsah nádoby ještě doplníme o lžičku olivového olej...

číst článek
Pomerančové smoothie s chilli

Pomerančové smoothie s chilli

Pomeranč vymačkáme pomocí lisu na citrusy a šťávu přelijeme do mixovací nádoby. Do té pak přidáme na kousky nakrájený plod kaki a zhruba půlcentimetrový kousek oloupaného zázvoru. Všechny ingredience důkladně rozmixujeme a hutný oranžový nápoj přelijeme do sklenice. Dobrou chuť. RECEPT JE VHODNÝ ...

číst článek
Lískooříškové kuličky

Lískooříškové kuličky

Švestky a datle namočíme asi na hodinku do misky s vodou. Pak je scedíme a vložíme do mixovací nádoby spolu s kakaem, kokosovou moukou a zhruba 2/3 lískových oříšků, které jsme najemno namleli. Obsah nádoby důkladně promixujeme do podoby hutné čokoládové pasty, ze které vytvoříme kuličky. Ty obalí...

číst článek
Ovesné kuličky

Ovesné kuličky

Dříve než se pustíme do výroby sladkých ovesných kuliček, vložíme goji do misky s vodou a necháme je alespoň hodinku namáčet. Pak rudé plody kustovnice scedíme, vymačkáme z nich přebytečnou vodu a vložíme je do mixovací nádoby. Do té ještě přidáme ovesné vločky, nadrobno nasekané kešu, psyllium, l...

číst článek
Perníky s vlašskými ořechy

Perníky s vlašskými ořechy

Nejdříve se ujmeme cukety, kterou oloupeme, najemno nastrouháme a důkladně z ní vymačkáme šťávu. Nastrouhanou cuketu pak přesuneme do mísy, do které přisypeme jáhlovou a pohankovou mouku, osladíme ji březovým cukrem, lžící medu, a „ovoníme“ perníkovým kořením a lžičkou skořice. Pak směs obohatíme ...

číst článek
Semínkový chléb plný bílkovin

Semínkový chléb plný bílkovin

V míse smícháme pohankovou a čočkovou mouku s lahůdkovým droždím, lžičkou psyllia a zhruba polovinou kávové lžičky kmínu a soli. Pak do suché směsi přidáme dvě lžičky vinného kamene (kypřící prášek bez fosfátů), lžíci lněných, slunečnicových a dýňových semínek. Vejce vyšleháme do hutné pěny a pr...

číst článek
Kokosová kaše s ananasem

Kokosová kaše s ananasem

Nejdříve ohřejeme kokosové mléko a do misky si odvážíme potřebné množství jáhlovo-rýžové kaše. Než mléko dosáhne požadované teploty, ukrojíme širší plátek ananasu, zbavíme ho ostré slupky a jeho dužinu nakrájíme na malé kousky. Jakmile je mléko horké, nalijeme jej do misky s kaší, do které ještě ...

číst článek
Hřejivé jablečné smoothie

Hřejivé jablečné smoothie

Jablka zbavíme jádřinců, nakrájíme na menší kousky a vložíme je do odšťavňovače. Čerstvou jablečnou šťávu pak lehce ohřejeme v rendlíku (jen asi 2 až 3 minuty, abychom vysokou teplotou zbytečně nepřišli o vitamíny). Než se šťáva ohřeje, chopíme se hrušky, ze které také vykrojíme jádřinec, a nakrá...

číst článek
Dýňové placičky

Dýňové placičky

Quinou i červenou čočku propláchneme, nasypeme do hrnce a v nesolené vodě vaříme zhruba 20 minut. Dýni hokaido rozkrojíme, vydlabeme z ní vláknitý střed se semínky, nakrájíme na menší kousky a taktéž ji dáme asi na 20 minut vařit. Jakmile je quinoa s čočkou uvařená, přecedíme ji, propláchneme, vy...

číst článek
Malinové dortíky

Malinové dortíky

Do mísy nasypeme jáhlovou a cizrnovou mouku, přidáme najemno namleté ovesné vločky (ideálně bezlepkové), kakao, psyllium, kokosový cukr a další přírodní sladidlo v podobě erythritolu. Do suché směsi pak přidáme 2 vejce ušlehané do hutné pěny, lžíci rozpuštěného kokosového oleje a přilijeme mandlov...

číst článek
Grilovaná jablka s tvarohem

Grilovaná jablka s tvarohem

Nejdříve se pustíme do jednoduché výroby tvarohové „zmrzliny“. Tu vytvoříme tak, že polotučný tvaroh smícháme se lžičkou medu, špetkou skořice a několika nadrobno nasekanými vlašskými ořechy. Tuto směs pak přemístíme do mrazničky, kde ji necháme asi 45 minut tuhnout. Jablko zbavíme jádřince a nak...

číst článek
Zdravá houbová smaženice

Zdravá houbová smaženice

Bílé hlavičky jarní cibulky nadrobno nakrájíme a orestujeme je na trošce olivového oleje. Pak k nim přidáme očištěné a na kousky nakrájené lesní hříbky, pořádně směs promícháme, podlijeme troškou vody a necháme pod pokličkou 10 až 15 minut podusit. Jakmile hříbky změknou a všechna voda se vypaří...

číst článek
Kuřecí kousky s mandlemi

Kuřecí kousky s mandlemi

Rajčata omyjeme, nakrájíme (včetně středu se semínky), lehce osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem. Tento jednoduchý rajčatový salát pak vložíme na pár minut do lednice a pustíme se do přípravy kuřecích kousků. Kuřecí maso opláchneme a nakrájíme na menší kousky. Ty následně osolíme, opepř...

číst článek
Krémová čočková polévka

Krémová čočková polévka

Na trošce olivového oleje necháme zesklovatět cibuli, kterou osolíme, opepříme a přisypeme k ní trošku římského kmínu. Pak k cibuli přidáme na kostičky nakrájený brambor, kousky mrkve a celou směs zhruba deset minut povaříme. Poté přisypeme do hrnce propláchnutou loupanou čočku, přidáme půl lžičky...

číst článek
Jahodové smoothie

Jahodové smoothie

Do mixovací nádoby vložíme omyté jahody, přidáme k nim třetinu zralého banánu, lžíci lněných semínek, trošku javorového sirupu (případně můžeme použít stévii), špetku skořice a celou směs zalijeme mandlovým mlékem. Obsah nádoby pak pořádně promixujeme, až se nám vytvoří hustý nápoj. Ten už jen p...

číst článek
Chia puding s kokosem a ananasem

Chia puding s kokosem a ananasem

Do sklenice nalijeme kokosové mléko, přidáme k němu chia semínka a javorový sirup. Skleničku pak vložíme do lednice a necháme chia semínka v chladu nabobtnat. Mezitím se ujmeme ananasu, který rozkrojíme, zbavíme jej pichlavé hrubé slupky a vyřízneme z něj tvrdý střed. Jeho dužinu pak nakrájíme na...

číst článek
Ovesná kaše s malinami

Ovesná kaše s malinami

Nejdříve si v hrnci ohřejeme mandlové mléko a do něj vsypeme ovesné vločky (ideálně bezlepkové). Směs v hrnci pak mícháme až do chvíle, kdy jeho obsah zhoustne a před našimi zraky vznikne hutná ovesná kaše (celý proces zabere asi dvě minuty). Do té nyní přidáme chia semínka, osladíme ji lžičkou me...

číst článek
Smetanový kešu jogurt s malinami

Smetanový kešu jogurt s malinami

Kešu nasypeme do sklenice s vodou a necháme je alespoň osm hodin namáčet. Poté ořechy scedíme a vložíme je do výkonného mixéru spolu se lžičkou březového cukru, dvěma lžícemi mandlového mléka a pár kapkami citrónové šťávy. Všechny ingredience pak důkladně rozmixujeme do podoby hladkého krému. Te...

číst článek
Čočkový salát s uzeným tofu

Čočkový salát s uzeným tofu

Na trošce olivového oleje orestujeme nadrobno nakrájené hlavičky jarní cibulky a loupanou červenou čočku, kterou jsme nechali přes noc namočenou ve vodě.  Směs na pánvi promícháme a pak do ní přidáme nakrájená cherry rajčátka, hrst nasekané petrželky a stroužek prolisovaného česneku. Čočku se zele...

číst článek
Čokoládová quinoa s borůvkami

Čokoládová quinoa s borůvkami

Quinou propláchneme, nasypeme do hrnce s mandlovým mlékem a vaříme zhruba 15 minut. Před koncem vaření obsah hrnce několikrát promícháme, aby se směs quinoy a mandlového mléka nepřipálila. Po čtvrthodince vaření sundáme hrnec ze sporáku, přidáme do něj kakao a osladíme lžičkou medu. Pak už zdravo...

číst článek
Hokaido polévka

Hokaido polévka

Nejdříve se ujmeme dýně hokaido, kterou řádně omyjeme, rozkrojíme a vydlabme z ní vláknitý střed se semínky.  Pak si na trošce  olivového oleje necháme zesklovatět cibulku, přidáme k ní mletou papriku a chilli, půl kávové llžičky sušeného česneku, na kostičky nakrájenou dýni a fazole z plechovky, ...

číst článek
Dýňové smoothie

Dýňové smoothie

Dýni hokaido rozkrojíme, vydlabeme z ní vláknitý střed se semínky a její dužinu nakrájíme na menší kousky. Ty pak vložíme do mixovací nádoby spolu s třetinou banánu, lžičkou medu a celou směs zalijeme mandlovým mlékem. Směs v nádobě okořeníme skořicí, špetkou mletého badyánu a hřebíčku a všechny i...

číst článek
Hruškový salát

Hruškový salát

Hrušku omyjeme, nakrájíme na půlměsíčky, zakápneme citrónovou šťávou a promícháme s pohankovými vločkami a rudými plody goji.  Tuto sladkou směs pak smícháme s mandlovým jogurtem (ti, kteří netrpí alergií na mléčné výrobky, mohou použít i klasický bílý jogurt), a můžeme podávat. RECEPT JE VHODNÝ ...

číst článek
Lesní hříbky s pohankou

Lesní hříbky s pohankou

Pohanku propláchneme, nasypeme do hrnce s vroucí vodou a dvě minuty vaříme. Potom sundáme hrnec ze sporáku, zabalíme jej do utěrky a pohanku necháme pod pokličkou „dojít“. To bude trvat přibližně dvacet minut, kterých využijeme k přípravě lesních hříbků. Na pánvičce si orestujeme nadrobno nasekan...

číst článek
Medová pohanka se švestkami

Medová pohanka se švestkami

Pohanku propláchneme, nasypeme do hrnce s mandlovým mlékem a zhruba 15 minut vaříme na mírném plameni. Jakmile pohanka nasaje všechnu tekutinu a její zrna změknou, osladíme ji lžičkou medu, okořeníme špetkou skořice a pořádně promícháme. Pak už obsah hrnce přesuneme do misky, kde sladkou dobrotu o...

číst článek
Pikantní cuketové chipsy

Pikantní cuketové chipsy

Na přípravu pikantních zdravých chipsů budeme potřebovat 2 menší cukety. Ty řádně omyjeme, nakrájíme na tenké plátky (kolečka) a vložíme je do mísy, do které ještě přisypeme dvě lžičky lahůdkového droždí, půl kávové lžičky sladké mleté papriky, trošku chilli a špetku soli. Celou směs zakápneme oli...

číst článek
Švestkový makovec bez cukru

Švestkový makovec bez cukru

Sušené švestky zalijeme teplou vodou a necháme je zhruba 2 hodiny namáčet. Jakmile změknou a nasají do sebe tekutinu, scedíme je a vložíme do mísy. Do té ještě přilijeme 200ml mandlového mléka, 50ml vody a celou směs rozmixujeme do podoby sladké švestkovo-mandlové pasty. Do ní pak postupně zapracu...

číst článek
Míchaná vejce s cherry rajčátky

Míchaná vejce s cherry rajčátky

Nejdříve si na trošce olivového oleje orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, ke které po chvíli přidáme větší část přepůlených cherry rajčátek a zhruba tři minutky tuto směs restujeme. Mezitím si v misce rozmícháme 3 vajíčka se špetkou soli a troškou pepře. Obsah misky pak vlijeme na orestovaná ...

číst článek
Mrkvový koláč

Mrkvový koláč

Mrkev oloupeme, najemno nastrouháme a přesuneme ji do mísy, do které přilijeme mandlové mléko, přisypeme lněná semínko a přidáme ovesné vločky. Všechny ingredience pak rozmixujeme tyčovým mixérem do podoby jednolitého těstíčka bez hrudek a kousků. Do těsta nyní přidáme jáhlovou mouku, psyllium, r...

číst článek
Míchané tofu

Míchané tofu

Na trošce olivového oleje si orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku, přisypeme k ní hrášek a společně chvilku restujeme. Mezitím se ujmeme bílého tofu, které rozdrolíme,  a přidáme ho na pánev k cibuli a hrášku. Celou směs ještě ochutíme lžičkou sójové omáčky, špetkou kurkumy, mletého pepře a lžíc...

číst článek
Losos se špenátem

Losos se špenátem

Brambory oloupeme, nakrájíme a necháme je zhruba 20 minut vařit. Pak se ujmeme čerstvého filetu z lososa, který opláchneme pod tekoucí vodou, osušíme jej, dáme do pekáčku a ochutíme solí a pepřem. Poté už přesuneme lososa do horkovzdušné trouby, kterou jsme si předehřáli na 180 stupňů, a pečeme ho...

číst článek
Tomatová polévka s bazalkou

Tomatová polévka s bazalkou

Nejdříve se ujmeme rajčat, která omyjeme, lehce nařízneme, vložíme do hrnce a zalijeme vroucí vodou. Jakmile se slupka rajčat začne v místě řezu odlupovat, vyndáme rajské plody z hrnce a slupku z nich stáhneme. V hrnci na trošce olivového oleje zpěníme cibulku, přidáme k ní oloupaná rajčata, kter...

číst článek
Osvěžující melounové smoothie

Osvěžující melounové smoothie

Žlutý meloun rozkrojíme, zbavíme vláknitého středu se semínky a rozdělíme na čtvrtinky. Z jedné čtvrtiny melounu pak vydlabeme sladkou šťavnatou dužinu a vložíme ji do mixovací nádoby. Pak se chopíme jablka, které zbavíme jádřince, nakrájíme jej na menší kousky a vložíme do nádoby k melounu. Do té...

číst článek
Krevetový salát

Krevetový salát

Nejdříve se chopíme krevet, které omyjeme a vložíme je na rozpálenou pánev s troškou olivového oleje. Zatímco se krevety restují, promícháme ledový a římský salát spolu s rukolou, mladými lístky červené řepy, plátky ředkviček a na kolečka nakrájenými cherry rajčátky. Zeleninový salát pak zakápneme...

číst článek
Čokomalina

Čokomalina

Jáhly několikrát spaříme horkou vodou a poté je nasypeme do hrnce s kokosovým mlékem, ve kterém je vaříme zhruba 15 minut. Po čtvrthodince vaření sundáme hrnec ze sporáku a jeho obsah necháme při pokojové teplotě vychladnout. Studenou jáhlovo-kokosovou kaši pak přesuneme do mixovací nádoby, do kt...

číst článek
Cizrnový hummus

Cizrnový hummus

Cizrnu propláchneme, vložíme ji do misky s vodou a necháme zhruba 8 hodin (ideálně přes noc) namáčet. Jakmile se kuličky římského hrachu dostatečně „napijí“ a zvětší svůj objem, namáčecí vodu slijeme a cizrnu vhodíme do hrnce s lehce osolenou vodou, ve které ji vaříme zhruba 40 až 50 minut. Po ne...

číst článek
Polévka s medvědím česnekem

Polévka s medvědím česnekem

Šalotky oloupeme, nadrobno nakrájíme a v rychlosti je orestujeme na trošce olivového oleje. Pak k nim přidáme omyté lístky medvědího česneku, které jsou přírodním antibiotikem a účinným antioxidantem. Po chvilce společného restování (cca 2 minutách), přidáme k šalotce a česneku omyté listy špenátu...

číst článek
Zelené smoothie

Zelené smoothie

Do mixovací nádoby vložíme na kousky nakrájené zelené jablko, přidáme k němu větší hrst bezsemenného hroznového vína a zhruba 50g lístků baby špenátů. Směs v nádobě zalijeme vodou, vymačkáme do ní šťávu z půlky limetky a všechny ingredience pak pořádně promixujeme. A nyní už můžeme podávat hustý o...

číst článek
Treska na cizrnovém lůžku

Treska na cizrnovém lůžku

Čerstvý filet z tresky řádně omyjeme, osolíme, opepříme a posypeme kurkumou. Poté jej vložíme do trouby, kterou jsme si předehřáli na 180 stupňů, a pečeme zhruba 15 až 20 minut. Mezitím si na pánvi orestujeme cibuli, ke které po chvilce přidáme na kostičky nakrájené rajče a větší část omytých lís...

číst článek
Batátové brownies

Batátové brownies

Nejdříve si oloupeme batáty, které nakrájíme na malé kousky a zhruba 20 minut je vaříme v nesolené vodě. Jakmile jsou sladké brambory uvařené, scedíme je, vložíme do mísy, přidáme k nim kokosové mléko, vejce, kokosový olej a javorový sirup. Celou směs pořádně rozmixujeme a můžeme se chopit sypkých...

číst článek
Cuketová polévka

Cuketová polévka

Na trošce olivového oleje orestujeme nadrobno nasekanou cibuli a necháme ji zesklovatět. Pak se chopíme cukety, kterou omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Ty pak přesuneme na pánev k cibulce, osolíme, opepříme a pár minut společně restujeme. Poté směs přesuneme z pánve do hrnce, zalijeme ji zhru...

číst článek
Pomerančové smoothie se zázvorem

Pomerančové smoothie se zázvorem

Příprava pomerančového smoothie s mrkví a kustovnicí nám zabere sotva pár minut. Než se však pustíme do mixování, je třeba na pár hodin naložit do sklenice s vodou drobné červené plody kustovnice. Ty nám během namáčení krásně nabobtnají a změknou, díky čemuž si s nimi mixér hravě poradí. Jakmile ...

číst článek
Omeleta se špenátem a kozím sýrem

Omeleta se špenátem a kozím sýrem

Do misky rozklepneme jedno vejce, přidáme k němu dva bílky a tuto vaječnou hmotu vyšleháme metličkou. Jakmile se nám vaječná směs dokonale propojí, lehce ji osolíme a opepříme. Pak na trošce olivového oleje orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli a po chvíli k ní přidáme větší část špenátových l...

číst článek
Broskvovo-meruňkové smoothie

Broskvovo-meruňkové smoothie

Jablko zbavíme jádřince, nakrájíme jej na menší kousky a vložíme do mixovací nádoby. Broskev i meruňky rozpůlíme, vyndáme z nich pecky a opět ovoce na kousíčky nakrájíme. Kousky meruněk a broskve přidáme do nádoby k jablku, přisypeme lžíci chia semínek a celou směs zalijeme zhruba 150ml vody. Vš...

číst článek
Česká průmyslová zdravotní pojišťovna

Informace, které jsou obsahem této internetové stránky, jsou obecného charakteru. Svůj zdravotní stav vždy konzultujte s lékařem.

© ČPZP | Infocentrum: 810 800 000 | www.cpzp.cz | Navštivte nás na Facebooku