Jezte s rozumem

Jezte s rozumem

Jak se vyrovnat s následky slavnostního přejídání

Dobrá zpráva je, že 3 500 kalorií představuje z pohledu vaší tělesné hmotnosti kolem necelého půl kilogramu hmotnosti. Takže, na první pohled se podobný kalorický příjem neodrazí na vaší postavě. Špatná zpráva je, že minimálně 40 procent těchto kalorií pochází z tuku. Alespoň slavnostní štědrovečerní večeře, případně bohatý velikonoční oběd může obsahovat zmíněnou kalorickou bombu. Tuk je přitom doslova zásobou energie. 9 kalorií připadá na gram tuku, ve srovnání 4 kalorií na 1 gram bílkovin nebo sacharidů.

Žaludek při trávení takto bohaté slavnostní večeře spálí 20 procent kalorií při procesu přeměny bílkovin a sacharidů na tuk. Bohužel, váš organismus nespálí jedinou kalorii při přeměně tuku pocházejícího z přijímané potravy na tělesný tuk. Tuk tak přejde přímo do krevního oběhu. Přijímané množství kalorií z tuku se mění ve stejném objemu na tělesný tuk. Ze 100 gramů kalorií připadajících na sacharidy, pouze 20 procent připadne na účet tukových buněk.

Tyto devastující účinky lze částečně omezit, tedy pokud přistoupíte na určitý plán.

Co se děje, poté, co jste všechno snědli?

Dávejte si pozor, co pijete

Pivo 12 st.

138 cal.

Pivo 10 st.

96 cal.

Šampaňské

121 cal.

Červené víno

123 cal.

Bílé suché víno

114 cal.

Vodka s tonikem

169 cal.

Kávový likér

191 cal.

Martini s olivou

149 cal.

Co tedy dělat, pokud jste porušili výše uvedené zásady? Nebrečte nad rozlitým mlékem. Vyhýbejte se váze. tělo bude alespoň dva dny zadržovat vodu v těle. Bude to méně, pokud budete pít během jídla vodu.

Vraťe se opět ke svému cvičení a fyzické aktivitě, včetně běžných stravovacích návyků. Extrém plodí opět extrém, žádné hladovění a dieta. metabolismus se po kalorickém útoku dostane do rovnováhy po dvou dnech.

Co si máte pamatovat o tuku?

Přemíra tuků ve stravě způsobuje poruchy metabolismu a civilizační nemoci, jako jsou cukrovka, obezita, mozkově-cévní a srdečně-cévní choroby. Také některé druhy rakoviny jsou spojovány s nadměrnou konzumací tučné stravy. Velmi nízký přívod tuků však může mít nepříznivé důsledky - snížení tvorby testosteronu (u mužů) a estrogenu (u žen) a nedostatek vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E a K).

Rozdělení energie uložené v tělesných tucích:

tělesná tuková tkáň 97,5 %, volné mastné kyseliny v krevní plazmě 0,003 %, triglyceridy v kresní plazmě 0,03 %, triglyceridy ve svalech 2,4 %.

Průměrný člověk o hmotnosti 82 kg má v 12,3 kg tukové tkáně uloženo 110 740 kcal energie.


Jaké jsou hlavní zdroje tuků?

Triglyceridy - jsou ze všech druhů tuků nejvíce zastoupeny v těle i v potravinách.
Glycerín - je chemicky alkohol a ani nepřipomíná tuk, protože je rozpustný ve vodě. Podobá se spíše sacharidům a obsahuje v 1 g asi 4 kcal energie. Do mnoha nízkoenergetických a nízkotučných potravin se glycerín přidává, aby jim dodával tukovitou konzistenci a chuť.
Mastné kyseliny (MK) - jsou organické kyseliny složené z molekul uhlíku, vodíku a kyslíku. Čím více obsahují vodíku, tím jsou více nasycené (mají více nasycených tj. jednoduchých vazeb mezi atomy uhlíku) a mají tužší konzistenci. Mastné kyseliny dělíme do dvou skupin:
Nasycené mastné kyseliny - obsahují jednoduché vazby mezi atomy uhlíku. Jsou převážně živočišného (červené maso, mléčné výrobky), ale i rostlinného původu (palmový a kokosový olej).
Nenasycené mastné kyseliny - nejsou úplně nasyceny vodíkem, tj. obsahují nenasycené (dvojné) vazby mezi atomy uhlíku. Říká se jim „dobré tuky" a jejich zdrojům bychom měli dávat před ostatními tukovými zdroji přednost. Mononenasycené MK (s jednou dvojnou vazbou) najdeme například v olivovém nebo mandlovém oleji. V některých potravinách nalezneme polynenasycené MK (s více dvojnými vazbami, též omega-3 a omega-6 NMK) například v rybách, sóji a slunečnici. Nenasycené tuky jsou citlivější na světlo a teplo a mohou z nich při nesprávné kuchyňské úpravě nebo špatném skladování (žluknutí) vznikat látky, ohrožující zdraví. Z nenasycených tekutých tuků (olejů) se mohou průmyslově sycením vodíkem (hydrogenací) vyrobit tuky nasycené, které jsou tuhé (margariny). Obsahují však tzv. transvazby, které jsou škodlivé (zvyšují riziko ucpávání cév - arteriosklerózy).
Fosfolipidy - jsou tuky velmi důležité při výstavbě buněčných membrán. Chrání krev před srážením (trombóza) a umožňují transport tuků a cholesterolu v těle. Nejdůležitějším fosfolipidem je lecitin, který se nachází ve vejcích, játrech, sójových bobech, arašídech a pšeničných klíčcích.
Steroly - vám podle názvu možná připomínají obávaný cholesterol, který k nim patří. Existují však i užitečné steroly, které zajišťují v těle důležité funkce - testosteron, kortizon a kalciferol (vitamin D).

Zpět na téma

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna

Informace, které jsou obsahem této internetové stránky, jsou obecného charakteru. Svůj zdravotní stav vždy konzultujte s lékařem.

© ČPZP | Infocentrum: 810 800 000 | www.cpzp.cz | Navštivte nás na Facebooku