Jezte s rozumem

Jezte s rozumem

Sladký život s nádechem zdraví.

Kakaové kuličky s kokosem

  • Datle 50g
  • Goji 30g
  • Mandle 30g
  • Pohanka 50g
  • Kakao 20g
  • Kokos 15g
kjbílkovinytukysacharidyvláknina
Datle 50g5781,50,236,50,96
Goji 30g4504,40,3210,74
Mandle 30g7827,2316,0333,54
Pohanka 50g6655,981,232,56,8
Kakao 20g2154,372,42,361,3
Kokos 15g4390,969,63,63,16
1 kulička1250,981,193,960,66
* hodnoty jsou uvedeny v gramech

Příprava

Nejdříve se chopíme sušených datlí a červených plodů goji, které vložíme do sklenice a zalijeme je troškou čisté vody. Sušené ovoce necháme ve skleničce namáčet asi 4 hodiny, poté plody scedíme a rozmixujeme je do podoby intenzivně sladké pasty. K té přidáme kakao, nadrobno nasekané mandle a namletá zrnka pohanky.

Celou směs pořádně promícháme, prohněteme a vytvoříme z ní hladkou tmavou hmotu. Z té pak vytvarujeme kakaové kuličky, které posléze obalíme ve strouhaném kokosu. A máme hotovo! Nyní už se můžeme pustit do vychutnávání delikátních hořkosladkých kuliček, jejichž chuť je lahodná, čokoládově podmanivá a hlavně nesmírně návyková. Tak tedy šťastné a veselé mlsání!

Sladký život se sladkostmi

Sladký život se sladkostmi

Cukry (sacharidy) se řadí mezi organické sloučeniny. Nejjednodušší cukry nazýváme monosacharidy a patří zde například ribóza, glukóza nebo fruktóza. Spojením monosacharidů pomocí chemické vazby vznikají disacharidy. Mezi disacharidy patří například sacharóza nebo laktóza. V případě, že se spojí něko...

číst článek
Diabetes mellitus

Diabetes mellitus

Diabetes mellitus ( DM) – lidově nazývaný cukrovka- je syndrom charakterizovaný jako neschopnost organismu zpracovávat glukózu a udržovat její hladinu ve fyziologických mezích. Jedná se o důsledek absolutního nebo relativního nedostatku inzulinu a základním projevem je hyperglykémie. Jedná se o hete...

číst článek
Osladit nebo osolit?

Osladit nebo osolit?

Na trhu existuje zhruba sto různých sloučenin, které mají sladkou chuť a které můžeme z chemického hlediska označit jako cukry. Mezi nejjednodušší cukry patří glukóza, která koluje v krvi  a organismus ji používá jako základní palivo. V této formě je cukr vstřebáván ze střeva. Dále mezi jednoduché c...

číst článek
Rafinované cukry zvyšují riziko vzniku diabetes

Rafinované cukry zvyšují riziko vzniku diabetes

 Konzumace „správných" sacharidů (cukrů) vede podle odborných studií ke snížení rizika vzniku diabetes 2. typu. Potvrzují to výsledky dvou nových studií, podle kterých je nutné namísto jednoduchých rafinovaných sacharidů konzumovat sacharidy s nižším glykemickým indexem. Jedná se například o celozrn...

číst článek
Chraňte si srdce a cévy

Chraňte si srdce a cévy

Nemoci srdce a cév stojí v pozadí nadpoloviční většiny úmrtí ve všech průmyslově vyspělých zemí světa. Česká republika není výjimkou. Na nemoci srdce a cév umírá každý druhý Čech.I přes tento fakt je Česká republika jedinou z bývalých socialistických zemí, ve které došlo k výraznému poklesu úmrtnost...

číst článek
Vánoční tloustnutí

Vánoční tloustnutí

To jsem se dobře najedl! Po vynikajícím jídle nás určitě napadne tato věta, ale někoho (většinou ženy) vyděsí už předem představa, že si nebude moci alespoň den dovolit jídlo, aby odčinil svůj prohřešek. A tak se začíná objevovat onen nevyvážený a nezdravý kruh nepravidelné stravy, která může vé...

číst článek
Pohanka a sezam

Pohanka a sezam

Pohanka je rostlina, která je u nás v Evropě známá více než 200let, ale pro její pozitivní účinky ji lidé začali u nás vyhledávat opět až koncem devadesátých let. Tato obilnina patří mezi rdesnovité rostliny a má celou škálu využití. Slouží jako pícnina, zelené hnojivo  a je medonosná. Mladé výhonky...

číst článek
Jak se vyrovnat s následky slavnostního přejídání

Jak se vyrovnat s následky slavnostního přejídání

Dobrá zpráva je, že 3 500 kalorií představuje z pohledu vaší tělesné hmotnosti kolem necelého půl kilogramu hmotnosti. Takže, na první pohled se podobný kalorický příjem neodrazí na vaší postavě. Špatná zpráva je, že minimálně 40 procent těchto kalorií pochází z tuku. Alespoň slavnostní štědrovečern...

číst článek
Česká průmyslová zdravotní pojišťovna

Informace, které jsou obsahem této internetové stránky, jsou obecného charakteru. Svůj zdravotní stav vždy konzultujte s lékařem.

© ČPZP | Infocentrum: 810 800 000 | www.cpzp.cz | Navštivte nás na Facebooku