Mobilní aplikace

Některé nápoje nenabízí konzumentům to, co výrobce slibuje

Vybrat si ten správný nápoj je dnes opravdová potíž. V regálech se vrší pití rozmanitých druhů – vody, ledové čaje a džusy s přídavkem vitaminů, bylin a dalších „zdraví“ prospěšných látek. V západním světě představuje jejich prodej miliardový obchod. Ačkoliv rozmanité příchutě dokáží obecně zvýšit konzumaci tekutin a jejich prodejnost, některým konzumentům nemusí rozhodně sedět. Někomu mohou dokonce tyto přídavky činit zdravotní potíže, nebo je „prospěšná“ látka obsažena v nápoji v tak minimálním množství, že má na zdraví zanedbatelný účinek.

Většina nápojů je jen voda nebo čaj ovoněný nějakým ovocem, meduňkou, která má aroma citrónu, nebo zázvorem. Jejich hlavní přínos je každopádně ten, že lidé jsou schopni konzumovat v této formě více tekutin, jestliže čisté pramenité vodě příliš neholdují. Prospěšnost takových nápojů z daného hlediska stvrzují i některé studie.

Dalším hlediskem výběru nápoje by měl být také jejich energetický obsah. Pokud chce někdo omezit příjem kalorií, pak by měl pečlivě sledovat údaje na etiketě. Energeticky vydatné nápoje naopak nebudou vadit někomu, kdo si svou váhu nemusí hlídat a čeká jej zvýšená fyzická zátěž.

Některé nápoje jsou obohaceny vitaminy a minerály. Například džus s přídavkem kalcia může být velmi prospěšný lidem, kteří jsou citliví na mléko a mají tak omezený přísun vápníku. Na druhou stranu přítomnost vitaminu B je zcela zbytečná, protože z konzumace běžných potravin zajistíme bez problému jeho denní doporučený příjem.

Vitamíny a minerály v pití mohou přirozeně dodat tělu to, co v naší stravě chybí. Pro lidi, kteří však běžně konzumují vitaminové doplňkové preparáty je nákup takových nápojů zbytečný a možná v některých případech i škodlivý.

Na trhu se již objevila řada nápojů s obsahem bylin typu echinacea, guarana, ginkgo bilboa a pepřovník, které mají dodávat třeba energii, zlepšovat myšlení nebo naopak uklidňovat a vytvářet pocit celkové pohody. Pozitivní účinek takto podávaných bylin je však velmi diskutabilní a nadále předmětem některých studií. Například echinacea se dnes užívá zejména pro svůj podpůrný účinek imunitního systému, čímž se může člověk chránit před nachlazením a chřipkou. To však platí pro její krátkodobé užívání. Jak se ukazuje, její dlouhodobá konzumace může mít zcela opačný efekt a imunitní systém oslabovat.

V některých případech jsou výtažky z bylin přidávány do nápojů v tak minimálním množství, že je vlastně zcela zbytečné je tam dávat, protože žádný účinek nemají. Například v nápojích s obsahem třezalky je v jedné lahvi kolem 250 miligramů. Přitom pozvednou náladu dokáže podle studií tato bylina až v množství 900 až 1500 mg, které do sebe dostaneme za den. Takže většina konzumentů platí za něco extra, co je v pití doslova ve stopovém množství.

Lidé se také v dobré víře domnívají, že jakýkoliv nový napoj, který se objeví na trhu, je zaručeně bezpečný. Některé složky však mohou při určitém množství působit konkrétním lidem značné potíže. Varování se týká například pepřovníku (kava), který může být příčinou poškození jater. Výtažek z pepřovníku by měli proto vyloučit lidé, kteří denně konzumují alkohol nebo užívají léky, jež játra významně zatěžují. Třezalka a ginkgo bilboa mohou zase působit v interakci s některými medikamenty. Guarana a některý druhy ženšenu pak zvyšují krevní tlak.

Takže rada zní: nenechte se ovlivnit reklamními slogany a vždy pečlivě čtěte na etiketách, co daný nápoj obsahuje, v jakém množství a jestli to odpovídá vašim potřebám.

Autor: - mh -

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205