Strava má vliv na vznik akné

Věčný problém teenagerů - akné – má oproti předpokladům mnohem větší souvislost s tím, co dospívající lidé konzumují. Nejde přitom pouze o čokoládu a oblíbenou pizzu, ale o celkové konvenční trendy výživy mládeže ve vyspělém západním světě. Její stravu lze charakterizovat především vysokým obsahem rafinovaných cukrů, sladkých jídel s vysokým obsahem karbohydrátů. Nejde přitom pouze o známé „junk food“ ze zařízení rychlého občerstvení, ale i přemíru chleba, cereálií a dalších složek tvořících základ obecně doporučované výživové pyramidy. O teorii „škodlivosti“ tradičně konzumované sacharidové stravy přinesl informaci odborný časopis Archives of Dermatology.

Většina stravy západní populace obsahuje jídla s vysokým glykemickým indexem, které zvyšují hladinu inzulínu v krvi. Konzumace stravy s vysokým glykemickým indexem je spojována s rizikem vzniku diabetes, obezity, vysoké hladiny cholesterolu a dalších zdravotních problémů.

Jednou z komplikací způsobenou skladbou stravy je i akné. Určitá skladba stravy narušuje tzv. „hormonální posloupnost“. Dochází ke zvýšení hladiny inzulínu a růstového hormonu IGF-1. Výsledkem je zvýšená produkce testosteronu, který vede ke vzniku mazem zanícených pórů v pokožce. Spojitost mezi vznikem akné a zvýšenou hladinou testosteronu je vědcům dlouho známá.

Právě strava bohatá na obiloviny, mléko a řada upravených pokrmů se vyznačuje zvýšeným glykemickým indexem. Podle autorů studie je až 85 procent obilovin běžně konzumovaných západní populací rafinováno, upraveno a tedy vyznačuje se vysokým glykemickým indexem.

Více než polovina z celkového množství stravy připadá na potraviny s tímto vysokým glykemickým indexem.

Zvýšený příjem potravin s vysokým glykemickým indexem se projevuje ve zvýšeném výskytu akné právě u teenagerů z jednoho důvodu. Organismus dospívajících je otevřen dozrávání, mentálnímu i fyzickému. Tento vývoj je doprovázen i bouřlivou hormonální odezvou, stejně tak je i přirozená zvýšená inzulínová rezistance.

Ve Spojených státech se potýká s akné 95 procent dospívajících a polovina dospělé populace do věku 40 let. Autoři výzkumu srovnávali svoje poznatky s výzkumem tzv. primitivních národů žijících na ostrově Papua Nová Guinea a v jihoamerické zemi Paraguay. Celkem se jednalo o skupinu 1200 osob (Papua Nová Guinea, včetně 300 dospívajících) a 115 osob (Paraguay, včetně 15 teenagerů). Tito lidé jedli pouze to, co si ulovili, sesbírali, vypěstovali pro svoji potřebu. Šlo především o ovoce, zeleninu, mořské produkty, maso. Žádná rafinovaná, upravená strava. Vědci prakticky nezaznamenali výskyt akné.

Součástí výzkumu i porovnání zástupců stejné populace, která ve zmíněných regionech žila západním stylem života, konzumovala západní typ stravy. V těchto případech byl výskyt akné u této populace běžnou záležitostí.

Rada odborníků tedy zní: konzumujte především stravu s nízkým glykemickým indexem. Jde například o libové maso, ryby, ovoce a zeleninu. Dobrou zprávou je i skutečnost, že akné lze vedle léků a dalších medicínských postupů „léčit“ i změnou skladby stravy.

Odborníci však současně upozorňují, že na vznik akné má vliv řada dalších faktorů. Jedná se o genetické předpoklady a stres. Nelze zjednodušeně tvrdit , skladba stravy je jedinou a hlavní příčinou vzniku akné. Vyvážená a pestrá strava s vyšším obsahem potravin s nižším glykemickým indexem přináší i jiné zdraví prospěšné efekty.

Zdroj: Doktor on-line

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205