Nechcinudu.cz - soutěž

Dotazy na lékaře

Téma - Chirurgie

odpovídá: MUDr. Tomáš Mrázek | dotazů: 285

Close
Odpovídající lékař

MUDr. Tomáš Mrázek

Pracuje jako primář chirurgického oddělení v soukromém lůžkovém zařízení Nemocnice Ostrava - Jih, s.r.o., má 1. a 2. atestaci ze všeobecné chirurgie a nástavbovou atestaci z traumatologie. Kromě péče o pacienty s celým spektrem chirurgických a traumatologických onemocnění se specializuje na mamologickou problematiku a na péči o pacienty se střevním vývodem. Publikuje v odborném tisku a přednáší na seminářích a konferencích.

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,


Žlučník

Dotaz:
Pane doktore, po laparoskopicke operaci zlucniku ma manzel neustale pocit paleni na leve strane a byva mu v posledni dobe spatne.Muze to byt vlivem nespravne stravy ? Ma take problemy s vyssim tlakem-bere prasky.Na operaci byl pred rokem.

Odpověď:
Manželovy obtíže pravděpodobně nesouvisí s operačním výkonem. o doperace uběhl již rok a obtíže jsou vlevo. Bude třeba ve spolupráci s praktickým lékařem pátrat po onemocnění žaludku ( fibrogastroskopie) , slinivky břišní, společného vývodu žlučových cest( sono).

Vloženo: 30.05.2002 06:50:00

Karpátní tunely

Dotaz:
Vazeny pane doktore, maminka je vice jak rok po operaci karp. tunelu na prave ruce, po cely rok prodelavala lecbu na rehabilitaci, v centru bolesti na Bulovce apod. Ruka presto zustava pohybliva tak na 60-70%, bolestiva. V leve ruce uz dosahli bolesti temer neunosne miry - takze dalsi operace. Vim, ze nelze zarucit, ze reakce organismu nebude stejna jako v pripade ruky prave, ale muzete mi poradit opravdu kvalitniho lekare ci kliniku - chteli bychom udelat maximum aby se to v pripade leve ruky neopakovalo. Predem dekuji za Odpoved. Hanka H.

Odpověď:
Na vaši otázku se odpovídá těžko. Žádná operace nemusí mít 100% efekt. Navíc moc záleží ( i v tomto případě) na dokonalé předoperační diagnostice. Obtíže Vaší maminky mohou být jistě ze 100% způsobeny syndromem karpálního tunelu. Já jsem se však ve vlasní praxi mnohokrát setkal i s případy, kdy se na obtížích spolupodílely i jiné příčiny , a tak efekt operace ani nemohl být ideální. Jinak k Vaemu dotazu. Vlastní operační výkon není ve své podstatě obtížný a patří mezi základní operační výkony běžných neurochirurgických, ale i ortopedických oddělení.

Vloženo: 29.05.2002 09:41:26

Nadýmání

Dotaz:
Vážený pane doktore, dost často trpím nadýmáním. Snažila jsem se vypozorovat, jestli to není po určitém jídle nebo pití, ale nadýmání přichází nečekaně. Vždycky mám pocit, že se mi vaří břicho, jak se mi tam honí vzduch. Chtěla jsem Vás poprosit o radu, jestli se to dá nějak omezit a co stim? Děkuji mockrát

Odpověď:
K tomu, abych mohl přesně odpovědět mi chybí další informace. Jste po nějaké břišní operaci? Máte provedeno nějaké vyšetření? apod. V zásadě se dá říci, že činnost střev může být obleněna po operacích, při onemocnění slinivky břišní, žlučových cest apod. Jinak se může taky jednat o určitý nedostatek enzymů nutných k trávení . Exsitují preparáty upravující činnost střev,omezující meteorismus ( nadýmání). Jejich užívání bych ale spíše doporučil až po konzultaci s lékařem. Budete-li chtít upřesnění, napište.

Vloženo: 28.05.2002 15:35:39

Křečové žíly

Dotaz:
Dobrý den pane dokore, mám na pravé noze křečové žíly, dole ve spodní části lýtka, ale vlastně celá žíla od třísel až dolů je jaksi mohutnější, žíly mě nebolí, ale nevypadá to hezky, je mi 28 let. Chtěl by se zeptat jak se kř. žíly operují, co přesně při operaci probíhá a zda po zákroku hrozí recidiva. Prý je možné je operovat ambulantně, (s jednodenní hospitalizací). Děkuji za odpověď a přeji hezký den. David

Odpověď:
Vše jste již zmínil ve svém dotazu. Nejpravděpodobněji se opůravdu jedná o varixy( křečové žíly). podle stupně a charakteru postižení je možnou postupovat ambulantně ( sklerotizace, lokální odstranění) nebo při hospitalizaci radikální zákrok s odstraněním hlavního povrchového kmene. Výkon lze provést za krátkodobé hospitalizace . recidiva po operacích křečových žil je poměrně častá, záleží na mnoha okolnostech.

Vloženo: 27.05.2002 10:10:59

Nadměrné pocení

Dotaz:
Vazeny pane doktore,myslim si ze muj dotaz k vam nepatri ale nevim kde se obratit, protoze tady na internetu rady ohledne dermatologie nemohu nalezt.Mam velke problemy i ma dcera s nadmernym pocenim pod pazi a rukou.Nekde jsem cetla, ze se da operativne odstranit z urcitych mist tela potni zlazy.Chtela jsem vas pozadat o pomoc, kde se mam ohledne teto operace obratit(jestli se vubec takoveto operace, provadeji),pripadne jaka je jejich cena.Jsem z okresu Ostrava ale pojedu kamkoliv.Predem dekuji za vas drahoceny cas Janeta

Odpověď:
Váš problém má příčinu v postižení potních žláz, které jsou v největší míře v podpaždí. Při opakovaném postižení těchto potních žláz ( stav po naříznutí pro absces apod) je možné odstranění těch postižených okrsků. jinak je možno provést zásah v oblasti sympatického ganglion v oblasti hrudní ( hrudní sympatektomie). Záleží na stupni postižení a charakteru předchozích obtíží a případných chirurgických zákroků. Bylo by asi vhodné obrátit se na zkušeného kožního lékaře.

Vloženo: 21.05.2002 00:21:18

Bolesti zad

Dotaz:
Dobrý den, mám problém se zádama, při sezení nebo při chůzi necítím žádné bolesti, ale když se předkloním, tak mě záda silně zabolí v bederní oblasti.Poraďte mi, co s tím? Zmizí to samo?Jsou to ploténky? Děkuji, Tomáš

Odpověď:
Zřejmě se bude jednat o počínající formu algického syndromu LS páteře, je možné i postižení křížokyčelních kloubů. pokud nemáte klidové bolesti ani potíže při chůzi, zatím bych kromě úvahy o event rehabilitaci a fyzikální léčbě další kroky nepodnikal. při progresi obtíží vhodné vyšetření praktickým lékaře a poté dle zvážení neurologem.

Vloženo: 15.05.2002 08:07:13

Třetí část

Dotaz:
Dobrý den,pane doktore.Již dvakrát jsem Vám psala o problémech mého manžela a chci doplnit,že stav se nelepší.....Napadlo,že vše pochází od žlučníku-to podle jeho víkendových potíží (opět).Opět ho sužoval průjem a,pálení žáhy a pocity na zvracení.Nechceme čekat,až se to vyvrbí....Navíc,jeho rodiče jsou žlučníkáři.Jeho otec trpěl v mladším věku podobnými problémy,nikdo mu na nic nepřišel.Až sám zkolaboval,musel podstoupit operaci žlučníku.To jsme tedy včera probírali a napadlo mě,že Vám to napíši k té prosbě o vyšetření u Vás......Moc děkuji Zuzana

Odpověď:
Odpověď viz Váš předchozí dotaz.

Vloženo: 13.05.2002 08:34:37

Páteř

Dotaz:
Dobry den pane doktore, nevim zda svuj dotaz patri do Vasi rubriky. Chtela bych se zeptat. Podstoupila jsem rentgen patere, kde mi bylo zjisteno blokove drzeni C6/7. Prosim o blizsi specifikaci a naslednou lecbu. Zda pomuzou jenom masaze nebo jina lecba. Stava se mi ze mam pocit malatnosti, toceni hlavy, bolesti hlavy ze zatylku (zda to s tim muze souviset). Pred 4 roky jsem mela autonehodu, kde jsem mela narazene krcni obratle a jedina lecba byla limec. Zajimalo by me zda by to mohly byt nasledky a nebo z meho zamestnani (sedave) u pocitace. Dekuji

Odpověď:
Z toho , co uvádíte je zřejmé, že se jedná o blokové postavení dolní krční páteře. Může se jednat o následek dřívějšího úrau. Nejdůležitější je, zdali máte výrazné potíže. Pokud ano, bylo by vhodné vyšetření neurologem, který dále doporučí nejvhodnější postup, buď dovyšetření ( CT) nebo rovnou chiropraxi či fyzikální léčbu.

Vloženo: 10.05.2002 12:46:49

Druhá prosba - o posouzení stavu

Dotaz:
Dobrý den,pane doktore!Včera jsem Vám psala a prosila o brzké vyšetření mého manžela.Dříve než k tomu třeba dojde,upřesním jeho problémy....Ukazovala jsem výsledky všech vyšetření naší známé zdravotní sestřičce (dřív než Vás budeme otravovat) ,konstatovala - sono slinivky,ikdyž enzymy lehce zvýšené-je v normě,celkem vše v norme,akorát ta jedna ledvina pracuje na asi na 20 %-23 %,hypofunkce štítné žlázy,údajně menší ledvinový kamínek tam byl... A dříve žaludeční vředy (nyní už nemá vyšetření žaludku tak půl roku).Prostě podle toho,co viděla,až na štítnou žlázu a ledviny vše v normě.Říkala mi-jestli to nemá vše nervového původu od té štítnice! Tak si nevím rady,abych Vás neotravovala s vyšetřením zbytečně....Ale na druhou stranu - je mi ho líto,jak kolikrát trpí - průjem,bolesti jako by slinivky(prý jako by mu ji někdo zmáčknul a svíral,bral Pangrol a Pankreolan a jistou dobu zabíral).Vlsatně tyto bolesti ho donutily v lednu ležet v nemocnici a podstoupit kolonoskopii,protože doktoři mysleli,zda to není od střev.Pane doktore,mohla by to být i po takovém proklepání vůbec ještě nějaká nemoc ? Jsem už z toho nešťastná! Díky ZUzana

Odpověď:
Odpověď viz Váš předchozí dotaz.

Vloženo: 10.05.2002 08:46:30

Dlouhodobé potíže-prosba o vyšetření

Dotaz:
Dobrý den,vážený pane doktore!Můj manžel dlouhodobě trpí bolestmi břicha,v levém podžebří,a pak celého,bolest se "rozlézá".Tak během posledních dvou let prochodil všemi doktory u nás-kolonoskopie,sono ledvin(jednu má menší),gastroskopii,atd.Výsledky má u sebe.Myslím,že celkem nic velkého,měl akorát zánět slinivky.To vše by bylo dobré,kdyby neměl pořád ty bolesti (já myslím,že slinivka!!),vždy tak 14 dny veliké,pak se to tak na 1-2 měsíce zklidní a situace se opakuje.Šetřící dietu drží,nekouří,nepije!Je mu 38 let.Je mi ho líto.A mám o něj strach.Já jsem Vás hlavně chtěla poprosit o celkové vyšetření jeho břicha,protože u nás(bydlíme v Karviné)nikomu nevěřím.Jak říkám - má neskutečné bolesti (dále i zažívací problémy,průjmy,pocit na zvracení),někdy by nemohl existovat bez Pankreolu či Algifenu.Kdybyste byl tak hodný,pozval ho k sobě na vyšetření(potřeboval by doporučení?Snad ne,),vzala bych ho a zajeli bychom k Vám,našli bychom " Vaši" nemocnici.Už jsem zoufalá.....Předem Vám děkuji za brzkou odpověď ,Zuzana

Odpověď:
Obávám se, že z toho, co jste o manželových obtížích napsala , je pravděpodobné, že se opravdu jedná o chronickou pankreatitidu, což je onemocnění velmi znesnadňující kvalitní život. 069/6748315

Vloženo: 09.05.2002 08:24:11

Doplnění - bolavý loket

Dotaz:
děkuji za odpověď, ještě upřesnění: na té bolavé části lokte se mi udělal růžový flek, to je normální? a mám mazat + zavazovat jen to, co bolí na lokti, nebo i zápěstí, které je nyní OK? mám doma gel Voltaren, stačí? možná se ptám jako dement, ale protože tu ruku celkem potřebuju, nechci to zvorat:)

Odpověď:
Růžový flek může znamenat zánětlivou odezvu na kůži. Stav je potřeba vyhodnotit a dále používat při minimálním nálezu nesteroidní antiflogistika v masti ( Veral, Voltaren gel apod.) nebo nejprve vyřešit zánět v oblasti kůže a podkoží ( jiné typy mastí - stanoví lékař).

Vloženo: 07.05.2002 20:32:36

Keloidní jizva

Dotaz:
dobrý den, mám také keloidní jizvu jako jiný čtenář, ale na břiše, asi 15 cm x 3 cm, mám ji tam ale už dvacet let. je reálné ji ještě nějak vylepšit, nebo je tak dlouho po operaci už pozdě?

Odpověď:
Keloidní jizvy je možno pokusit se vyřešit kdykoliv. Výsledek kosmetický však nikdy není plně zaručitelný. Rozsah jizvy je dosti velký, chybějí mi podrobnější informace o charakteru operaci atd. V zásadě jsou 2 možnosti : laser anebo chirurgické vytětí a znovusešití rány. Pro podrobnější odpověd bych potřeboval jizvu vidět a vyšetřit, Navštivte lékaře, který Vám poradí( event odšle k plastickému chirurgovi).

Vloženo: 07.05.2002 04:21:56

Útvary v dutině ústní, bulka v třísle

Dotaz:
Dobrý den, mám jeden problém a netuším jeho závažnost, nicméně musím podotknout že se neskutečně bojím lékařů a jakýchkoliv zákroků a vyhledám je pouze v opravdu naléhavých záležitostech. Takže zaprvé: V několika posledních dnech sem si pravděpodobně rozedřel patro o nějaký bombón nebo něco tvrdého a strašně špatně se to hojí, ale to přikládám stálému vlhku a přítomnosti slin v dutině ústní. Ale jak končí zuby tak navazuje stěna ústící do krku a nastraně mezi jazykem a stěnou mám několik menších zduřelin jak na jazyku tak na stěně (tam jednu větší asi 1 cm). Nijak to nebolí a nepracuje. O té větší vím již minimálně 2-3 roky. Je stále stejně velká a také nepracuje. Barva je normální jako stěny. Výška zduřeliny je asi cca 1 mm. Při tlaku na ní nepociťuji bolest. O těch ostatních menších si nejsem vědom, že by tam byly předtím, ale je to možné. Takto detailní prohlídku jsem udělal až teď. Ty menší jsou na místě neviditelném běžnému oku, je nutné ohrnout jazyk hodně na stranu. Na druhé straně jsou také, ale podstatně menší a je jich pár. Vypadá to trochu jako puchýřky, hlavně na jazyku, ale v podstatě se dá říci, že je to schodné. Nevím, co mám dělat, zda se tím zabívat nebo to nechat být dokud se něco neukáže. Jsem kuřák (cca 20 - 30 cig. denně, věk 24, kouřím cca 3-4 roky). Druhý problém se týká třísla. Objevila se mi tam bulka průměru cca 1,5 cm, která tam zaručeně nebyla. Ze studiu na internetu jsem usoudil buď na tukový původ nebo na tříselní kýlu. Opět netuším co dělat. Bulka se po čtrnácti dnech zmenšila na průměr cca 5 mm a celou dobu je možné jí obejmout prsty dokola (podebrat). Občas pociťuji (cca 0,5 roku) v té noze jakési mravenčení a přestane být citlivá (na moment, cca 20 - 60 vteřin) a nepociťuji žádnou bolect ani při píchnutí, něco jako silné mravenčení. Tyto stavy se opakují velice zřídka a zejména při dlouhém stání. Děkuji za radu.

Odpověď:
Svoji odpověď rozdělím na 2 části. Nejprve k dutině ústní. Přesto, že jste podal podrobný popis nálezu při kořeni jazyka u vchodu do hltanu, nejsem si úplně jist svou odpovědí, protože jsem ten nález neviděl. V místě, které popisujete jsou na jazyku papily s chuťovými pohárky, to by mohl tedy být zcela normální nález. Ale protože se obávám takto jednuduše smést problém ze stolu, doporučuji návštěvu stomatologa k přesnému posouzení ( možná i prakt lékaře). Další částí mé odpovědi je reakce na problém v třísle. V zásadě jsou nejpravděpodobnější tyto příčiny: 1. zvětšená uzlina . kýla 3. lipom či jiná bulka. Údaj o zmenšení vypovídá nejpravděpodobněji o zvětšené uzlině jako o příčině obtíží. opět doporučuji návštěvu lékaře, který až podrobným pohmatovým vyšetřením stanoví přesnou diagnózu.

Vloženo: 03.05.2002 12:20:31

Koloskopie

Dotaz:
Dobrý den, tatínek byl na vyšetření kolospie a po tomto vyšetření má kolem konečníku svědivou vyrážku. je to jako lívanec ohraničený červenou linii a rozlézá se to nahoru na půlku. Tatínek odmítá jít k doktorovi, protože se stydí a bojí. Prosím co by to pravděpodobně mohlo být. Nějaká alergie nebo infekce? Děkuji

Odpověď:
Poraďte otci, aby nemeškal a okamžitě vyhledal lékaře. Může se jednat o perianální absces, který se ohlašuje zánětlivými změnami na kůži. Otázkou je, zda tento průběh je následkem koloskopie, nebo spíše progresí obtíží, které ke koloskopii vedly. Může se jednat i o alergickou reakci, to je však méně pravděpodobné.

Vloženo: 26.04.2002 15:47:24

Loket-zápěstí

Dotaz:
dobrý den. ráda bych se zeptala na možnost souvislosti dvou věcí. pobolívá mě občas zápěstí jako následke tooh, že hodně hodin denně praucji u počítače s myší - mám také poddotaz, zda jsou na to nějaké cviky, abych si nevypěstovala nějakou chorobu z povolání. hlavní dotaz ale je - pár dní mě bolí loket, kdykoli se o něj opřu při sezení nebo ležení. nejsem si vědoma toho, že bych se do něj bouchla, i když možné to je, protože jsme typ člověka, co do něčeho pořád vráží. může ta bolest být od nějakého svalu/šlachy/?, který vede od přetíženého zápěsít, nebo jsem se muselě klepnout? a hlavně - co s tím?

Odpověď:
Potíže mohou soviset s přetížením šlachového aparátu v oblůasti zápěstí, dále se tyto potíže mohou projikovat směrem k lokti . Potom se jedná o tzv epikondylitidu ( buď vnitřní nebo zevní). tyto obtíže vyžadují klidový režim, eventuální zklidnění elastikem ( při větších obtížích sádrovou dlahou). Vhodné je podání nesteroidních antiflogistik ( masti veral, Ibuprofen, Vonumcutan , fastum, Almiral apod.).

Vloženo: 25.04.2002 08:37:25

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205