Kód pojišťovny

Dehydratace v letních měsících - nejrizikovějšími skupinami jsou ženy mezi 15-19 lety a muži po šedesátce

Dehydratace v letních měsících vede podle aktuálních statistik České průmyslové zdravotní pojišťovny k výraznému nárůstu nákladů na ošetření a léčbu pacientů - u dětí ve věku 0-4 let, u žen ve věku 15-19 let a mužů ve věku 60-64 let. Statistiky vycházejí ze sledovaného období květen-srpen 2014 a 2015.

Lidské tělo obsahuje sedmdesát procent vody, která je nutná k zabezpečení metabolických potřeb celého organismu. Denní ztráty vody průměrného člověka činí asi 2-2,5 litru, z toho tvoří 1-1,5 litru moč, zbytek vody vydáváme pocením, vydechováním a metabolickými pochody. Fyzická aktivita, především sport a pohyb, ev. práce v neklimatizovaném prostředí ztráty vody a iontů značně zvyšují. Současně se ztrátou vody dochází i k úbytku minerálů (hlavně sodíku a draslíku) a to především pocením a močí. Mírný, ale dlouhodobý nedostatek tekutin může mít za následek bolesti hlavy, dlouhodobou zácpu a především poruchu funkce ledvin a časté infekce močových cest.

Nejrizikovějšími skupinami jsou v tomto období děti do čtyř let věku, které trpí především průjmovými onemocněními. Náklady na pojištěnce za sledované období květen – srpen 2015 dosáhly částky 3 950 000 Kč. U mládeže v rozmezí 15-19 let jsou rizikovější skupinou ženy, u nichž náklady na léčbu a ošetření byly skoro dvojnásobné v porovnání s mužskou populací. Naopak vysoce rizikovou skupinou ve věku 60-64 let jsou muži, kde náklady u 123 pojištěnců dosáhly částky 725 000 Kč oproti 228 ošetřených žen s hrazenými náklady 471 000 Kč.

„K doplnění ztrát vody je nejlepší voda z vodovodu, ev. pramenitá balená voda nebo slabě mineralizovaná voda minerální. Pokud jsou však ztráty minerálů potem vyšší, tak je nutno je doplnit iontovými nápoji nebo minerálními vodami s vyšším obsahem iontů,“ vysvětluje Elenka Mazurová z České průmyslové zdravotní pojišťovny.

Příjem tekutin by měl být trvalý a plynulý, v množství, odpovídající ztrátám, běžně asi 2-2,5 litru za den. Pitná voda již byla zmíněna, vhodné jsou také neslazené a nepříliš silné čaje, především ovocné, bylinné čaje spíše krátkodobě a častěji je střídat. Polévka je součást jídla a do příjmu tekutin se nepočítá.

Nevhodné jsou sladké limonády, ochucené minerální vody, káva a nápoje obsahující alkohol a kofein, který zvyšuje výdej vody. Středně a silně mineralizované minerální vody je doporučováno pít pouze výjimečně a v omezeném množství (do půl litru za den) a spíše při zvýšené fyzické aktivitě.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.