Kód pojišťovny

Sportovní úrazy mají často stejného jmenovatele

Zlomeniny končetin, natažené a natržené svaly, odřeniny a poškozené klouby patří mezi nejčastější sportovní zranění. Vyplývá to ze statistik České průmyslové zdravotní pojišťovny. Za naprostou většinou sportovních zranění stojí podceňování únavy a nevyužívání chráničů a sportovních přileb a v neposlední řadě přetěžování organismu.

S příchodem jarního počasí opět vrcholí běžecká horečka, která přibližně před dvěma lety zaplavila Česko a přechodně odsunula do pozadí další populární sporty jako například cyklistiku nebo in-line brusle. Mezi evergreeny běžeckých úrazů patří zranění kolen a velmi bolestivý zánět Achillovy šlachy. Ten vzniká po enormním fyzické zátěži, na kterou nebyl organismus připraven. Nezáleží přitom, jestli jde o běžce začátečníka nebo zkušeného běžce, který si naordinoval příliš vysoké tréninkové dávky a opomněl dostatečnou rehabilitaci.

Právě správná rehabilitace a kvalitní odpočinek tvoří podle oslovených odborníků základ kvalitního a dlouhého sportovního života. Nedostatečně zregenerovaný či unavený člověk se vystavuje vyššímu riziku úrazu. „Zejména bruslaři a cyklisté v případě nedostatečné regenerace riskují závažnější poranění. V případě cyklistů jde především o zlomeninu klíční kosti a u bruslařů o pohmožděná či zlomená zápěstí,“ upřesňuje dále tisková mluvčí ČPZP Elenka Mazurová.

Dalším nešvarem je nevyužívání chráničů a sportovních přileb. Přestože helma patří mezi standardní vybavení většiny aktivních cyklistů, mezi in-line bruslaři si takovou popularitu nezískala. „Z hlediska prevence je helma jednou z nejdůležitějších ochranných prvků. Prokazatelně zmírňuje následky těžkých pádů, které mohou v nejhorším případě skončit smrtí,“ varuje tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny. 

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna rovněž eviduje nárůst zájmu o cestovní pojištění. „Vedle klasického cestovního pojištění, které kryje náklady na léčbu úrazů vzniklých při běžných rekreačních sportech, vzrůstá i poptávka po připojištění i pro adrenalinové sporty. Našim klientům doporučujeme sjednat si úrazové pojištění i pro cestování po ČR. To kryje trvalé následky úrazu a smrt úrazem,“ uzavírá tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.