Kód pojišťovny

I kočky umí léčit

Ilustrační obrázek

Felinoterapie je léčebná metoda, která podporuje zdraví využívající pozitivního působeníí kontaktu člověka s kočkou. Může probíhat formou pasivní terapie, kdy jen pouhá přítomnost kočky odbourává pocit samoty, anebo interaktivní, při níž je o zvíře konkrétně pečováno a člověk za ně cítí zodpovědnost. Podstatou felinoterapie je soustavné pozitivní působení kočky a tím postupně dochází ke zlepšení zdravotního stavu. Pozitivně působí na sebeuvědomění a sebehodnocení člověka.

Vhodná kočka

Mezi nejvíce využívané kočky patří např. plemena radgoll, britská krátkosrstá, mainská mývalí, sibiřská kočka apod. Zvíře by mělo být mírné, vyrovnané povahy, přátelské k lidem. Také musí být zdravé, očkované a prohlédnuté veterinárním lékařem. Vhodnější jsou již dospělé kočky, které jsou povahově vyrovnanější.

Kočka jako kamarád

Podstatou je využít vrozený dar empatie, intuice a léčivé energie kočky schopné odmítat bolest, utrpení a opuštěnost. Kočka také dokáže napomoci člověku navodit duševní harmonii. Může být novým smyslem života pro člověka, který nemocný, handicapovaný, nebo mající potíže v oblasti komunikace a mezilidských vztahů. U dospělých se kočky osvědčily také v případě psychosomatických a psychických potíží a především při překonávání různých tíživých situací. Výhodou je, že léčebné působení kočky může probíhat v omezeném prostoru, protože kočka nepotřebuje pravidelné venčení, výcvik a fyzickou spoluúčast. Kočka si vystačí a postará se o sebe sama.

Česká republika

V České republice je felinoterapie ješte v pozadí, protože se upřednostňuje spíše hipoterapie nebo canisterapie. Chovat kočku je určitě dostupnější než jiné zvíře. V zahraničí proniká felinoterapie do nemocnic nebo do zařízení s paliativní péčí a speciálních škol. V České republice jsou už iniciativy zaměřené na kočičí herny pro děti a dospělé, které nemohou mít z nějakých důvodů kočku ve svém vlastním domově.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.