Kód pojišťovny

Děti chodí k zubaři častěji, zubních kazů zatím neubývá

01.03.2015

Rodiče posílají děti na preventivní zubní prohlídky častěji, než tomu bylo v minulosti. Data České průmyslové zdravotní pojišťovny ukazují, že alespoň jednu prohlídku u zubaře absolvovalo v roce 2014 bezmála 68 procent dětí. Stomatologové přesto nejsou spokojeni. Podle nich mají české děti příliš mnoho kazů. Na vině je především nedostatečná péče o zuby a konzumace příliš velkého množství sladkostí.

Do zubní ordinace téměř každodenně přijde dětský pacient, jehož chrup potřebuje akutní zákrok. Podle oslovených stomatologů nejsou výjimkou ani děti předškolního věku s dvěma a více kazy, které lze řešit pouze extrakcí zubu. Druhým nejčastějším jevem je zánět dásní, který se podle zubařů stal českou civilizační chorobou. Slova zubařů potvrzuje i Česká průmyslová zdravotní pojišťovna. „ Není výjimkou, že v proplácených úkonech je i ošetření několika kazů najednou. Na druhou stranu se zájem o preventivní prohlídky postupně zvedá. Zatímco v roce 2009 absolvovalo tuto prohlídku více než 63 procent dětí pojištěných u ČPZP, v roce 2014 to bylo již téměř 68 procent. Zhruba polovina z tohoto počtu dětí absolvovala dvě preventivní prohlídky ročně, zbytek navštívil stomatologickou ambulanci během dvanácti měsíců alespoň jednou,“ komentuje mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

Dalším faktorem nepříznivě ovlivňujícím stav chrupu školáků i předškoláků je strach z návštěvy zubní ordinace. Rodiče často mají pocit, že pokud dítě zuby nebolí, není nutné k zubnímu lékaři vůbec chodit. Přitom právě prevence je nejúčinnějším nástrojem v boji proti zubním kazům. „Preventivní prohlídky jsou z hlediska zdravého chrupu klíčové. Nejenže zubař může zuby zbavit kazů, ale především může dítěti ukázat, jak správně čistit zuby a pečovat o dásně. Přitom právě nedokonalá zubní hygiena je podle stomatologů nejčastějším problémem všech návštěvníků ordinací,“ dodává dále tisková mluvčí jedné z oslovených pojišťoven Elenka Mazurová.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna v roce 2014 zaplatila na stomatologických zákrocích bezmála 1, 25 miliardy korun, což představuje nárůst o 3,2 procenta oproti roku 2013.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.