Kód pojišťovny

Na preventivní prohlídku upozorní SMS zpráva od ČPZP

27.05.2014

Ruku na srdce – kdo z nás si pečlivě hlídá termíny preventivních prohlídek u lékaře? Asi málokdo. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna to jako první zdravotní pojišťovna v ČR za své pojištěnce vyřešila. Od konce května jim začne zasílat SMS zprávy, které termíny preventivních prohlídek připomenou. Prevence v mobilu je zdarma a stačí k ní opravdu málo. Být klientem České průmyslové zdravotní pojišťovny a mít aktivovaný přístup do Elektronické přepážky ČPZP. Na preventivní prohlídky zvala ČPZP své pojištěnce už dříve, zatím to bylo telefonicky nebo písemně.

„Chceme zvýšit prevenci našich pojištěnců a posílání krátkých textových zpráv je další cesta, jak posílit zájem o preventivní prohlídky. V první fázi budeme zvát co dva roky pojištěnce k návštěvě praktického lékaře, dále ženy jednou ročně ke gynekologovi a muže nad 50 let na prohlídku prostaty. Později plánujeme zvát i k návštěvě stomatologa,“ upřesnil ředitel strategie ČPZP MUDr. Pavel Frňka, DMS. Esemesky od pojišťovny „pípnou“ v mobilu pouze dospělým, neboť u dětí se osvědčila fungující spolupráce rodičů s pediatrem.

V SMS bude informace o tom, komu je upozornění určeno. „Jméno a komu je upozornění určeno, je důležité, protože někteří klienti mají oprávnění na více osob (svou rodinu) a SMS budou chodit na jeho mobil. Tedy i pozvánka k prohlídce manželky, matky, otce a dalších rodinných příslušníků, podle toho, na koho má klient oprávnění v elektronické přepážce,“ upozornil Pavel Frňka. V současnosti užívá Elektronickou přepážku ČPZP přes 124 tisíc pojištěnců. ČPZP v nejbližších dnech rozešle prvních 110 tisíc SMS s preventivním obsahem.

„Pro posílání SMS upozornění je třeba si pouze aktivovat vstup do E-přepážky ČPZP, kde je ověřeno číslo mobilního telefonu. Pojištěnci ČPZP se mohou registrovat on-line na www.cpzp.cz, nebo na kterékoli pobočce ČPZP. Jako uživatelé e-přepážky budou mít rovněž tuto službu automaticky zapnutou. Pokud by někoho zasílání esemesek obtěžovalo, může službu samozřejmě kdykoli zrušit,“ doplnil MUDr. Frňka.

Ukázka SMS zprávy:

Pro Aleš Pavliska - dovolujeme si Vas upozornit, ze se blizi termin dvoulete preventivni prohlídky u praktického lekare. Objednejte se prosim u svého lekare. Vase CPZP

Preventivní prohlídky mají svůj klíčový význam ve snížení rizika výskytu závažných onemocnění i nákladů na následnou léčbu. Včasné odhalení příznaků vážného onemocnění navíc zvyšuje šance na úplné vyléčení. V ČPZP loni absolvovalo preventivní prohlídku necelých 330 tisíc pojištěnců. Největší zájem o kontrolu svého zdravotního stavu mají pojištěnci z Moravskoslezského kraje, loni jich na preventivní prohlídku přišlo kolem sta tisíc.

ČPZP v současné době rozesílá svým klientům rovněž tisíce dopisů v rámci adresného zvaní, do něhož se zapojily všechny zdravotní pojišťovny ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví ČR. Preventivní vyšetření, na které pojišťovny zvou, je zaměřené na vyloučení nádorového onemocnění děložního čípku, prsu a tlustého střeva. Od ledna do konce června osloví jen třetí největší zdravotní pojišťovna v ČR celkem 170 tisíc svých pojištěnců, žen i mužů z celé republiky. Velkou akci zorganizovala ČPZP již loni v únoru, kdy postupně telefonicky pozvala více než 5000 svých pojištěnek k návštěvě preventivní screeningové mamografie.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.