Kód pojišťovny

Angínu nepodceňujte

Ilustrační obrázek

Každá bolest v krku neznamená, že se jedná o angínu. Většinou nás dostihlo běžné nachlazení, viróza nebo chřipka. Při angíně zpravidla dojde k zduření a zarudnutí krčních mandlí s typickým povlakem hnisu. Přestože angína patří spíše k onemocněním chladnějších měsíců, můžeme ji dostat i v létě (studené nápoje v horkém počasí, vliv klimatizace).

Pro toto onemocnění není typickým příznakem teplota (tu nemusíte mít vůbec), ale nateklé hrdlo, nemožnost polykat. Někdy se přidává i bolest břicha. Angínu způsobují bakterie Streptococcus pyogenes. Podobné příznaky mohou způsobit i podtypy tohoto streptokoka. Angína způsobené virem Epstein-Barr, která může mít podobné příznaky, nereaguje na penicilin a na jeden speciální typ penicilinu může reagovat velmi negativně.

Streptokoková angína bývá obvyklá u dětí ve věku 5 až 15 let, ale může postihnout i dospělé. Jen ojediněle postihuje děti do 3 let věku. Neléčená streptokoková angína může vést i k revmatické horečce, k ledvinovým potížím a jiným nemocem. Příznaky streptokokové infekce se snadno zamění za příznaky chřipky nebo nachlazení. Skutečný stav se prokáže výtěrem z krku nebo testem na streptokoka. Okamžitá léčba antibiotiky obvykle zmírní příznaky během jednoho nebo dvou dnů; dítě je infekční do 48 hodin po podání antibiotik. Rozhodně neposílejte dítě do školy nebo do mateřské školy, dokud neuplyne alespoň 48 hodin od dobrání antibiotika. Sníží se tak náchylnost k nemocem dýchacích cest u vašeho dítěte při kontaktu s kolektivem.

Bakterie Streptococcus pyogenes způsobuje kromě klasické angíny také spálu. Proto se jí také říká spálová angína. Nejčastěji postihuje zase děti, ale nakazit se může i dospělý. Na rozdíl od angíny je u spály vždy charakteristická vyrážka. Ta má podobu  světle červených teček. Vyskytuje se nejčastěji v podbřišku (tam se objeví nejdříve), na hrudníku a pak se šíří na další místa na těle. Vyrážka asi po čtyřech dnech začne ustupovat.  Kromě léčby antibiotiky je nutné zachovávat klid na lůžku a dodávat tělu dostatek tekutin. Neléčená spála může být příčinou abscesů na mandlích nebo revmatické horečky, která se může projevit 2 až 3 týdny po výsevu vyrážky.

Přecházet angínu není rozhodně dobrý nápad, léčba antibiotiky musí být nasazena cíleně s přesným dávkováním. Odběr z krku se může doplnit sedimentací, která ukáže sílu probíhajícího zánětu. V případě streptokokové angíny lékaři v diagnostice pomůže i šarlatové zarudnutí hrdla a malinový jazyk. Pokud vám lékař nasadí antibiotika, dodržujte dobu i délku jejich užívání. Jedině tak budete dostatečně vyléčeni. Neléčená angína může vést i k rozvoji zkřížené imunitní reakce, kdy si naše tělo začne vytvářet protilátky proti streptokoku, které však mohou napadnout i je, a to zejména v oblasti srdečních chlopní a kloubů.
Při zhoršeném polykání je velmi účinné kloktání. Zkusit můžete například slanou vodu nebo odvar z heřmánku. Udělejte si Priessnitzův obklad a tělu dodejte zinek.

Mandle, ven!

V souvislosti s angínou se často mluví o tom, že je nutné krční mandle odstranit. Krční mandle jsou součástí Waldeyerova mízního okruhu a jedná se o dva oválné ostrůvky lymfatické tkáně, které se nacházejí na zadní stěně mezi patrovými oblouky. Obsahují buňky imunitního systému. Bohužel se někdy přihodí, že tato lymfatická tkáň je zdrojem infekce, takže mikroorganismy přetrvávají v prostoru mezi krční mandlí a jejich lůžkem; pak dochází k recidivám angín. Lymfatická tkáň se zjizví a přestává plnit svou imunologickou funkci. Pouze v tomto případě uvažujeme o odstranění mandlí. Vždy záleží na rozhodnutí specialisty na ORL. Odstranění  mandlí pak probíhá v celkové narkóze.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.