Kód pojišťovny

Výskyt jaterních chorob

Ilustrační obrázek

Počet jaterních onemocnění i přes počet nově zavedených opatření v posledních letech velice vzrostl. Jednou z příčin takového vzestupu je konzumace velkého množství alkoholu. Stoupá také počet poškození jater z nepříznivých vlivů prostředí, z nevhodného složení potravy i chorob, které umíme v současné době léčit  a které vedou k mnoha komplikacím. Mezi takové onemocnění patří například diabetes mellitus (úplavice cukrová).

Subjektivní příznaky jaterních onemocnění

Příznaky, které mohou signalizovat na jaterní onemocnění nemusí být nápadné. Mezi nejvýraznější patří pocit únavy, malátnost, nechuť k práci, poruchy spánkového rytmu. Typická je únava, která narůstá během dne při zátěži. Někdy dochází k intenzivním zažívacím potížím, jakými mohou být pocity plynatosti, špatné trávení, nevolnost, pach v ústech, nadýmání. V některých případech má nemocný minimální potíže a nemoc v počátku probíhá skrytě.

Objektivní příznaky jaterních onemocnění

Mezi tyto příznaky patří zvětšení jater, následně je typická bolest pod pravým žeberním obloukem, což někdy bývá nesprávně diagnostikováno jako potíže se žlučníkem. Mezi další příznak patří žloutenka, která je výsledkem poruchy zpracování a vylučování barviva. Dále to bývají kožní změny a u mužů dochází ke ztrátě ochlupení na hrudi. U žen se objevuje nepravidelná menstruace. Velmi nepříjemným příznakem je také zadržování tekutin v těle, které se projevuje otokem dolních končetin. Mezi velmi nebezpečné příznaky krvácení do trávicího traktu. Jedná se o zvracení krve nebo nápadné zbarvení stolice. Někdy dochází ke krvácení do stolice ve formě příměsi čerstvé červené krve.

Funkce jater

Játra plní v lidském těle dvě důležité funkce: vyrábějí nové chemické látky (nebo přetvářejí jiné) a neutralizují škodliviny a jedy. Játry musí projít každá kapka krve, která přichází ze střev. Krev tím to způsobem přivádí do jater všechny živiny vstřebané z potravy, kterou sníme. Krev ze zažívacího ústrojí se může vrátit zpět do srdce a plic teprve po průchody játry, kam ji odvedou žíly tzv. vrátnicového systému.

Stavba jater

Játra jsou poměrně velkým orgánem. Váží 1,3 -1,8 kg a leží těsně pod pravou polovinou bránice  a zepředu jsou chráněny oblouky dolních žeber. Dělí se na

dvě velké části, levý a pravý lalok. Pravý je mnohem větší a zaujímá celou polovinu pravé části břicha. Levý je mnohem menší a na levé straně dosahuje k čáře, která prochází středem těla. Jestliže se játra při onemocnění zvětší, můžeme je dokonce nahmatat, protože v takovém případě se jejich dolní okraj vysunuje zpod žeber a při prohmatávání břicha je cítit pod prsty.

Poruchy funkce jater

Játra mají obrovskou regenerační schopnost. V případě, že je při operaci odstraněn celý jeden lalok, je nahrazen během několik a týdnů. V některých případech je však destrukce jaterních buněk rychlejší než jejich obnova, což může ve svém důsledku vést k akutnímu selhání jater. Mezi nejčastější příčinu patří akutní virová hepatitida nebo infekce jinými choroboplodnými zárodky. Poměrně často dochází z různých příčin k otravě různými chemikáliemi nebo léky.

Jaké jsou důsledky jaterního selhání?

Dochází k poklesu krevního cukru, což může vést k poškození mozku. Pokles množství vyráběných bílkovin včetně těch, které jsou nezbytné pro srážení krve, má za následek snadné krvácení. V důsledku toho se v dutině břišní hromadí tekutina. Při neschopnosti jater vylučovat odpadové látky se rozvíjí žloutenka a posléze dochází ke kómatu.

Jádrový ikterus

Také vrozené poruchy a mohou vést k jaterním poruchám, především nedostatečná účinnost některých jaterních enzymů. Důsledkem toho vzniká tzv. jádrový ikterus, porucha poměrně častá u nedonošených dětí, kdy se žlučová barviva nahromadí v některých mozkových centrech a způsobí zde trvalé poškození.  Při poruše enzymů, které jsou odpovědné za hospodaření se zásobami glykogenu, může dojít k rychlému poklesu krevního cukru.

Nádory a cirhóza jater

Játry protéká velké množství krve, proto se zde také častěji zachytí rakovinné buňky, které jsou sem zavlečeny krevním oběhem z místa původního mateřského nádoru. Primární nádory jater jsou poměrně vzácné. Jedy jako alkohol nebo paracetamol, popř. infekce mohou zavinit rychlou destrukci jaterních buněk v takovém rozsahu, že náprava již není možná. Dojde ke zjizvení jaterní tkáně, a v případě, že je proces rozsáhlý vede to k jaterní cirhóze-tvrdnutí a svrašťování jater, která se nemohou náležitě regenerovat. Tento stav je již ireverzibilní.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.