Kód pojišťovny

Čaj a zdraví

Ilustrační obrázek

Nejstarší zmínka o čaji pochází z roku 350 n.l. Avšak legenda praví, že čaj byl objeven před téměř pěti tisíci lety čínským císařem Šen-nungem. Od těch dob bylo vypěstováno nesčetně druhů a my si při pití lahodného nápoje dnes už ani neuvědomujeme, že je čaj prospěšný pro naše zdraví.

Kofein

Chceme-li mluvit o pozitivních účincích čaje na lidský organismus, pak je prvním pojmem, který nás napadne, kofein. Kofein je obsažen ve více než šedesáti různých rostlinách, ačkoliv si většina z nás spojuje jeho výskyt především s kávovými zrny.

Lékařské dávkování kofeinu, podávané pacientovi proti únavě a ospalosti, činí 200 miligramů. To znamená, že bychom museli vypít nejméně čtyři šálky černého čaje na posezení, abychom dosáhli tohoto množství.

Kofein povzbuzuje nervový systém, odstraňuje únavu a zvyšuje bdělost a schopnost přemýšlet. Stimuluje metabolismus a vyměšovací procesy a je to i diuretikum, zlepšující funkci ledvin. Povzbuzuje srdce a plíce, a tím přivádí více kyslíku do mozku, čímž se zvyšuje pozornost a zrychlují reakce. Kofein také napomáhá svalové činnosti, aniž by se zvyšoval krevní tlak a zatížení srdce.

Tělo reaguje na kofein vytvářením stimulujících látek, zvaných katecholaminy, které přenášejí nervové impulsy do mozku. Po šesti hodinách vyloučí tělo polovinu kofeinu. Účinek kávy se projeví okamžitě, povzbuzující vliv čaje na organismus zaznamenáme po deseti až patnácti minutách. Vzestup aktivity způsobené kofeinem v čaji ale neprovází následný útlum a zažívací problémy, které může přinést přílišné pití kávy. Existují studie, které zkoumaly řešení matematických úloh před podáním čaje a po něm. Účinky zrychlily výkonnost o dvacet pět procent, o stejné množství klesl počet chyb.

Někteří lidé jsou na kofein velmi citliví, ale je to jen poměrně malá část z celkové populace. U ostatních je to určitý návyk a denní dávky jsou značně různé. Přílišná konzumace kofeinu ale může být příčinou nervozity, nespavosti a zvýšeného vyměšování. Bolest hlavy trápí ty, kdo si přivykli na příliš velké dávky. Příčinou je mnoho kofeinu a stále častější pití, protože původní počet šálků už nedostačuje.

Taniny

Kromě kofeinu obsahuje čaj silice a taniny, které bývají označovány za polyfenoly. Silice jsou aromatické látky, dodávající čaji vůni, a zároveň éterické oleje, protože se za vysokých teplot nebo po uplynutí určité doby vypařují. Právě to způsobuje stárnutí čaje a ztrátu jeho kvality. Polyfenoly způsobují výraznou chuť čaje, stimulují činnost slinných žláz, a proto čaj zahání žízeň. Oxidované polyfenoly se vážou na mléčný kasein. Čaj má potom méně ostrou chuť, neútočí na žaludek a je lépe přijímán tělem. Mléko nijak nesnižuje příznivé účinky taninu na lidský organismus.

Zdraví v šálku čaje

Tradiční čínské lékařství označuje čaj za ochlazující prostředek. Pije se sice teplý, ale horko a chlad jsou kontrasty, které působí na lidský organismus. Opět tu jde o stimulaci a povzbuzení těla. Rozžvýkané čajové lístky se přikládají na kousnutí hmyzu, aby rána nesvědila.

Zelený čaj je zdrojem vitaminu C, jenž se téměř zcela zničí při procesu fermentace, kterým prochází černý čaj. Vitamin C sice většinou neodolá vysokým teplotám vody, což ale neplatí u zeleného čaje. Množství vitaminu se liší podle kvality sklizně nebo stáří čajového keře.

Bylo prokázáno, že pití čaje před tučnými jídly a po nich zabraňuje zvyšování tukotvorných lipidů. Kromě toho látky obsažené v čaji posilují cévy, což má na svědomí snížení rizika infarktu, mrtvice a trombózy. Také mnoho stomatologů doporučuje pití čaje. Několik šálků silného čaje obsahuje denní dávku tří miligramů fluoridu, který zabraňuje osteoporóze a chrání zubní sklovinu před kazy. Čajové polyfenoly vážou bakterie v ústech dřív, než se může vytvořit ústní plak. V zeleném čaji je třikrát více fluoridu než v černém.

Zelené čaje mají silnější účinky než čaje černé. Působí proti mnoha typům bakterií, včetně těch, které způsobují úplavici, záškrt a choleru. Úspěšně bojují i s akutním zánětem střev, žaludku a zánětem tenkého střeva.

Čaj jako koupel se doporučuje po spálení pokožky sluncem a známé je také koupání kojenců s problematickou pokožkou v odvaru černého čaje.

Vysoké procento přítomného selenu v čaji vytváří v těle přirozenou obranu proti rakovině. Čaj napomáhá prevenci proti rakovině i tím, že zabraňuje buněčné mutaci. Antioxidační proces polyfenolů v zeleném čaji zastavuje přeměnu DNA ve zdravých buňkách. Zelený čaj upravuje hyperfunkci štítné žlázy, brání vzniku leukemie po vlivu radiace. V Číně je čajový extrakt jednou z významných složek v lékařství a úspěšně se používá k doplnění bílých krvinek, které ubývají po radioterapii. V místech, kde se tradičně pěstuje zelný čaj a tamní obyvatelé ho hojně popíjejí, téměř neumírají na rakovinu žaludku.

Čaj podporuje svými léčivými a preventivními schopnostmi dlouhověkost. Odnepaměti považovali Číňané čaj za základní přísadu de elixírů nesmrtelnosti.

Bílý čaj

Bílému čaji se často přezdívá čaj císařů a první zmínky o něm jsou staré více než 1200 let. Čaje bílé a žluté jsou vzácné a lahodné a stejně jako čaje zelené se pěstují jen na několika místech. Při zpracování se lehce spařují, a pak se vysoušejí na pánvích a na jejich výslednou kvalitu má velký vliv ruční práce.

Mezi bílými čaji má výsostné postavení druh Junshan Yinzhen, bílý čaj z Chu-nanu, jenž byl nedávno přiřazen k deseti nejslavnějším. Junshan je jméno hory, na níž byl původně pěstován. Otrhává se nejdéle 48 hodin poté, co dozrají první pupeny a začnou se rozvíjet, čemuž se odborně říká lístky „flowery pekoe". Lístky jsou porostlé stříbřitě bílými chloupky. Bílý čaj má ze všech druhů nejnižší obsah kofeinu.

Podle posledních výzkumů pití bílého čaje nejen zabraňuje vzniku nových tukových buněk, ale navíc pomáhá spalovat již existující tukové buňky. Díky vysokému obsahu antioxidantů se zkoumají rovněž jeho účinky v boji proti rakovině a již dnes je prokázáno, že příznivě působí na lidský metabolismus, dokáže snížit tělesnou teplotu a podporovat činnost ledvin.

Černý čaj

Černý čaj se dostal do Evropy ve 12. století, jeho popularita rostla díky dovozu Velké Británie z Indie. O jeho oblíbenosti svědčí i to, že přes velkou propagaci zeleného čaje, se černého čaje v zemích západní Evropy prodá víc než 90 procent. Málo Číňanů má v oblibě černý čaj, ať je sebelepší. I ti, kdo zpracovávají druh Keemun, pijí čaj zelený. Keemun je perlou mezi čínskými černými čaji a je jedním za tří nebo čtyř nejlepších černých čajů světa.

Oproti čaji bílému a zelenému je černý čaj charakteristický delší dobou oxidace, intenzivnější, déle trvající vůní a vyšším obsahem kofeinu. Ten také preventivně působí proti kardiovaskulárním chorobám, mírně podporuje činnost srdce, mozku, oběhového systému, udržuje cévní stěny pružné a zároveň snižuje riziko aterosklerózy. Polyfenoly v čaji brzdí vstřebávání „špatného" cholesterolu do krve a brání vzniku krevních sraženin.

Zelený čaj

Zelený čaj tvoří více než polovinu čínské sklizně čaje, do něhož se nezapočítává ten, z kterého se dělají různé směsi. Pěstuje se v každé čajové oblasti a provincii a bývá vyvážen jako Čínský zelený čaj nebo pod názvem provincií, např. Zelený čaj z provincie Chu-nan.

Tento čaj byl prý náhodně objeven čínským císařem a léčitelem Šen Jungem. Když císař odpočíval pod divokým čajovníkem, spadlo mu několik lístků do nádoby s vroucí vodou. Zelený čaj neprochází procesem fermentace (oxidace a kvašení). Proto si čajové lístky zachovávají původní zelenou barvu. Díky většímu obsahu tříslovin je jeho chuť trochu trpká. Pravidelné pití zeleného čaje snižuje LDL cholesterol, tuky a cukry v krvi, detoxikuje játra. Podílí se i na lepším spalování tuků, má příznivé účinky na snižování krevního tlaku. Antibiotické účinky zeleného čaje působí proti virům, bakteriím a plísním v organismu. Lékařské výzkumy prokázaly, že zelný čaj má výrazné protinádorové účinky. Důvodem je EGCG, rostlinná látka, která v kombinaci s jinými prvky obsaženými v čaji může zastavit růst nádorových buněk.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.