Kód pojišťovny

Masáž v těhotenství

Ilustrační obrázek

Speciální těhotenská masáž by se měla skládat z klasické masáže zad a šíje, při které žena klečí na zvláštní masážní klekačce, z reflexní masáže chodidel a z lymfodrenáží. Aromaterapeutická masáž je jednou z nejoblíbenějších a také nejúčinnějších pro období těhotenství. Nejen, že dokáže uvolnit stažené svaly na krku i zádech, ale má vliv i na hormonální nerovnováhu. Masáž může trvat různě dlouho, obvykle 45, 60 nebo 90 minut. Záleží na kondici nastávající maminky. Vydržet dlouho v jedné poloze může být namáhavé a nepříjemné. Mamince se skvěle uvolní záda a svaly, začnou lépe pracovat játra, žlučník i slinivka, které jsou v těhotenství zatěžované dvojnásob.

Masíruje se buď vleže na boku nebo vsedě čelem k opěradlu židle či na sedacím polštářovém vaku, o který se žena může pohodlně měkce opřít i bříškem. Některá centra jsou vybavena i speciálními masážními lehátky s otvorem na bříško.

Těhotenská masáž má svá pravidla, mezi něž patří i ohledy na vaše pocity. Vnímejte je dobře a řiďte se vlastní intuicí. Necítíte-li se dobře a projevují-li se nějaké zdravotní problémy, informujte o tom terapeuta a nebojte se masáž odmítnout. Ne každý masér vás přijme, ne každý ví, jak k těhotné ženě přistupovat, jak a co masírovat. Proto se poohlédněte po odborníkovi, který má zdravotnické znalosti a zkušenosti s prací s těhotnými. Na masáž, při které si těhotná žena odpočine, je dobré si zajít alespoň jednou týdně, bohužel limitující je cena, protože hodina masáže se pohybuje okolo čtyř set korun.

Zdravotní rizika

Masáže jsou pro těhotné ženy bezpečné a doporučuje je řada gynekologů. Masáž musí v každém případě odsouhlasit lékař, nevhodná je pro těhotné do třetího měsíce a při rizikovém těhotenství. Pravidelné masáže pomohou zlepšit průběh gravidity a kvalitu života těhotných. Mohou pomoci i ženám, které potratily.Tím, že pak pravidelně docházely na masáž, si posilovaly pánevní dno a nakonec dítě donosily. Stává se dokonce, že se při masážích dítě otočí správným směrem, tedy hlavičkou dolů, i když předtím setrvávalo v nevhodně příčné poloze.

Masáž bříška a lymfatická masáž

Masáž bříška většinou zůstává na partnerovi nastávající maminky.Vlastně nejde o masáž v pravém slova smyslu, ale spíš o hlazení a natírání vonnými oleji. Jednu z nejoblíbenějších směsí tvoří silice z pomerančové kůry, listu a květu.

Lymfatická masáž v těhotenství je velice jemná. Krouživými pohyby a mírným tlakem se masírují místa bohatá na lymfatické uzliny, tedy především podpaží a slabiny. Pokud si to žena přeje, může jí terapeut promasírovat i tvář a bříško, po kterém se jemně přejíždí rukama ve směru hodinových ručiček. Lymfodrenáž pročisťuje proudění lymfy, z těla odstraní přebytečné tekutiny a upravuje tlak v cévách.

Správná vůně

Kvalitní rostlinné silice ovlivňují chod našeho organismu. Vonné směsi musejí být pro danou situaci vybrány tak, aby pomohly a hlavně neublížily. Pro relaxaci v průběhu těhotenství jsou vhodné silice se sedativními účinky. Když je k blížícímu se porodu potřeba stimulovat organismus, pak je dotek intenzivnější, tempo dynamičtější a terapeut použije silice prokrvující tkáně, probouzející a dodávající energii. V souvislosti s přípravou na porod se doporučuje masáž hráze, jejíž pomocí si maminky mimo jiné mohou navodit pocit podobný tomu při porodu, samozřejmě ne tak intenzivní. Aromamasáž dokáže výrazně ulevit při porodu - může jej zrychlit a oslabit bolest i její vnímání.

Vhodné jsou citrusové vůně, pomeranč nebo mandarinka. Některým ženám vyhovuje mentolové aroma. V těhotenství je nevhodná vůně rozmarýnu, protože povzbuzuje a prokrvuje, což může být někdy na škodu. Aromaterapeutické silice se používají ve slabším ředění od 0,5 do 1,5%.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.