Kód pojišťovny

Koupání miminka

Ilustrační obrázek

Koupel dítěte není jen očistou, ale měla by být především krásným způsobem, jak může rodič strávit čas se svým dítětem. Správné koupání vede k rozvoji hygienických návyků, vztahu dítěte k vodě i otužilosti a také ke vzájemnému porozumění mezi rodičem a dítětem, a tím i k prohloubení citových vazeb. Při koupání je dobré dítě motivovat, mluvit s ním, popisovat, co právě děláte, zpívat mu nebo říkat básničky.

Nekoupeme denně

Dnes se nedoporučuje denně dítě mydlit celé, koupel postačí 1-2x týdně. Je-li dítě zdravé a nemá žádné alergické reakce při častějším styku s vodou, pak může být koupel bez mýdla každodenní osvěžující a hravou aktivitou.

Protože je dětská pokožka velmi citlivá a voda ji připravuje o hydrataci, neměli byste to zpočátku s dlouhým koupáním přehánět. Miminka jsou citlivá na zimu, takže pamatujte na to, že teplota v koupelně by se měla pohybovat mezi 22-24°C a teplota vody by měla být asi 36-37°C. Nezapomeňte, že vody ve vaničce není nijak mnoho, a proto rychle chladne. Za pět minut už může být o několik stupňů studenější a miminku, které ještě nemá téměř žádnou termoregulaci, se v ní přestává líbit. Nebojte se vaničku naplnit zhruba do dvou třetin a dítě v ní ponořit po hrudníček. Jinak mu bude zima, lázeň se mu nebude líbit a začne křičet.

Především v prvních šesti týdnech by koupání nemělo být příliš dlouhé. Maminky po porodu ocení vaničku v takové výšce, aby se k ní nemusely sklánět. Krátce po porodu by se žena kvůli děloze a zádům, které dostaly zabrat v těhotenství, neměla delší dobu ohýbat. Chcete dítě koupat ve vaší velké vaně? Můžete, ale přikupte si speciální plátěné lehátko a protiskluzovou podložku. Svlečené dítě si položte hlavičkou na ohyb zapěstí levé ruky, prsty uchopte levou ručičku dítěte co nejblíže jeho tělíčku, pravou podložte zadeček a pomalu ponořujte od chodidel po hrudník. V takovém držení se vám dítě nemůže vysmeknout. Chvilku počkejte, až si miminko na vodu zvykne. Jestli začne rozhazovat ručičkami, bojí se prostoru. Pak většinou stačí položit na hrudník žínku, které se bude držet. Koupací kyblík příliš vhodný není - dítě je v něm sice v prenatální poloze, což je mu příjemné, ale jen na chvilku. Maminka navíc musí být velmi zručná, aby ho zde udržela a ještě umyla. Navíc tento způsob mytí nenabízí takové množství bezprostředních dotyků jako koupel ve vaničce nebo třeba společné koupání. Neonatologové vymysleli kyblík pro nedonošené děti - pobyt v určité poloze a ve vodě jim měl připomínat nitroděložní prostředí a pomáhat jim přijmout nové.

Pro novorozence a kojence je nejlepší zvolit pravidelnou denní dobu, vytvořit vždy stejné nebo podobné podmínky a dodržovat jednotný způsob organizace i postup. Tím vytvoříte rituál, na který si dítě zvykne, bude jej poznávat a posléze očekávat. Vzhledem k tomu, že dítě po koupeli dobře spí, je vhodné je koupat mezi 17. a 19. hodinou večer.

V čem koupat

Koupelové přísady by měly obsahovat jemné ingredience bez obsahu mýdla a přídavné hydratační látky, které nahradí ztracenou hydrataci při koupeli. Speciální koupel pořídíte v kterékoli lékárně. Nejsou to totiž pěny, ale olejové změkčovače vody. Kojence omyjte od hlavičky až po kotníky. Zajeďte i pod bradu, kam může zatéct mléko, do podpaží, omyjte třísla, genitálie a zadeček. Pak dítě vyndejte z vody, položte na velkou plenu (ručníky špatně sají a nejsou příliš vhodné) a celé je zabalte. Osušte je doteky, nikoli třením - pokožka je ještě příliš citlivá. Dítě pak namažte tělovým mlékem, zadeček ošetřete krémem a nezapomeňte na kožní záhyby u genitálu a v tříslech. Kožní záhyby pod krkem, lokty a koleny raději nechte být. Když je natřete, mohou se zapařit a dítě pak zbytečně trpí bolestmi. V prvních měsících mají miminka velmi jemné vlásky, a tedy skoro nepotřebují speciální šampon. Pěna do koupele postačí. Když už ale vlásky povyrostou, je dobré šampon se speciálním složením mít. Pokud by miminku naskočila vyrážka nebo ekzém, poraďte se s lékařem.

Mazlivá masáž

Jedním ze smyslů rozvíjejících se hned po narození je hmat a hmatové podněty jsou pro zdravý vývoj dítěte nezbytné. Masáž dítěte se provádí jemnými tahy, které připomínají hlazení, takže je to velice příjemné. Pravidelně masírované děti jsou klidnější, vyrovnanější, zlepšuje se jejich spánkový rytmus. Pokud začnete masírovat hned po narození, masáž může pomoci uvolnit a odstranit u dítěte poporodní trauma, zlepšit dyslexii a další projevy mozkové dysfunkce, může dokonce zlepšit stav astmatiků a ekzematiků.

Celá masáž působí na svalový, oběhový a lymfatický systém. Fyziologicky se stimuluje a zlepšuje krevní oběh, což má vliv na rozvoj všech tkání a činnost orgánů. Masáž by měla trvat zhruba dvacet minut, do věku čtyř týdnů jen deset. V prvé řadě byste ale měla absolvovat kurz, kde vás naučí správné technice. Metoda baby masáží vychází ze tří druhů masáží. První jsou tradiční indické masáže, druhým zdrojem jsou masážní techniky pocházející ze Švédska a třetí je masáž chodidla, která byla vyvinuta z reflexních technik.

Masáž vždy přizpůsobte potřebám dítěte. Nikdy ho nemasírujte v případě, že má horečku, infekční onemocnění, nevolnost, zvrací, má průjem nebo v případě, že má dítě cukrovku, otoky kloubů, poranění páteře či v případě jakýchkoli defektů na kůži spojených například s alergií, popáleninami, operační jizvou, kýlou. V těchto případech dejte na rady lékaře a lektora masáží.

Vždy si na masáž najděte vhodnou dobu. Dítě by nemělo být hladové, ale také ne přímo po jídle. Také by nemělo být ospalé nebo neklidné. Usaďte se nejlépe na zem na polštář a nahé miminko si položte podélně do klína. Při masáži postupujte od hlavy k patě. Začněte hlavičkou, pokračujte přes obličej, krk, ramena, ruce, hrud, bříško a nohy k chodidlům. Pak dítě otočte na bříško a masírujte hlavu, krk, záda, hýždě, nohy a chodidla. Masáž ukončete dlouhým, plynulým hlazením od hlavy k patám. Během masáže dítě sledujte a ujišťujte se pohledem , jestli je masáž dítěti příjemná.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.