Kód pojišťovny

Křivice

Ilustrační obrázek

Toto onemocnění se objevuje tehdy, jestliže se do kosti během růstu ukládá nedostatečné množství vápníku. U dětí je to projev nedostatku vitaminu D. Nemoc se vyskytuje mnohem častěji v severských zemích, protože vitamin D se tvoří v kůži vlivem slunečního záření. Vitamin D odpovídá za urychlené vstřebávání vápníku ze střeva a za jištění jeho přepravy ze zažívacího ústrojí do kostí, kde se ukládá. U dětí se účinek nedostatku vitaminu D projevuje mnohem dramatičtěji. V dospělém věku jeho nedostatek vede ke vzniku osteomalacie.

Jaké jsou příčiny vzniku křivice?

V minulosti byla křivice u dětí obvyklým jevem a vyplývalo to z nedostatečné výživy a v některých městech také z toho, že sluneční paprsky obtížně  pronikaly vrstvou znečištěné atmosféry. Na řízení rovnováhy vápníku v lidském těle se podílí hormon příštitných tělísek na krku a vitamin D. Vitamin D vzniká v těle působením slunečního záření a dále se složitým způsobem zpracovává v játrech a ledvinách. Teprve poté se stane vlastní účinnou látkou. Při poklesu hladiny vitaminu D začne v krvi klesat také hladina vápníku, protože bez přítomnosti dostatečného množství vitaminu D, nemůže  náležitě vstřebávat ze střeva. Krevní koncentrace vápníku přitom nesmí klesnout příliš nízko, jinak hrozí vznik svalových křečí - tetanie. I když křivici a osteomalacii vyvolává přímo nedostatek vápníku, ve skutečnosti je může zavinit také onemocnění orgánů, které se podílejí na  tvorbě aktivního vitaminu D.

Jaké jsou příznaky?

Kromě svalové slabosti způsobuje křivice také měknutí kostí a z toho plyne také jejich deformace. Nově vytvořená kost není schopna se zpevnit a ukládáním krystalů vápníku  a později se nahradí větším množstvím vazivové tkáně - základní kostní hmoty, tzv. osteoidu. Také lebeční kosti se stávají měkčími a s posupující nemocí se začínají ohýbat dlouhé kosti dolních končetin, které nesou větší zatížení, především se jedná o holenní kosti. V těžších případech bývají postiženy i páteř a pánev a někdy může docházet k jejich deformacím.

Léčba

Je nutno podávat vitamin D ve formě kapslí nebo kapek. Při komplikovanějších případech je podávána přímo aktivní forma vitaminu D. I když se pomocí léčby může křivice zlepšit, přece jen existuje určité riziko vzniku trvalých deformit, proto je nutné nemoci předcházet. Toho lze docílit podáváním malých dávek vitaminu D v dětském věku.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.