Kód pojišťovny

Zdravé zuby

Ilustrační obrázek

Pravidelné čištění zubů je nezbytné pro zdraví zubů, dásní a také pro svěží dech. Jestliže si zuby pravidelně nečistíme, vznikají  v ústech nežádoucí látky, které jsou příčinou vzniku zubního kazu a onemocnění dásní. Pro zuby je nebezpečný zubní plak. Jedná se o bakteriální povlak, který se šíří na zuby a ulpívá na nich. Rozkladem cukrů v něm vznikají kyseliny, které naleptávají sklovinu na povrch zubu. Tímto způsobem vzniká zubní kaz, a jestliže se jednou vytvoří, postupně hlouběji a hlouběji zubu vytváří dutinu.

Nepříjemná pach z úst

Kromě občasného zápach z úst, který je způsoben přílišnou konzumací česneku, je obvyklou příčinou nepříjemně páchnoucího dechu také i nemocný chrup. Příčinou pachu mohou být špatně vyčištěné zuby, zubní kaz nebo onemocnění dásní. Ten, kdo trpí zápachem z úst, by se měl nejprve lépe starat o své zuby. V případě, že to nepomáhá je potřeb a vyhledat odbornou pomoc.

Jak čistit chrup?

Zubní plak se obnoví během 24-48 hodin, takže je nutné čistit zuby pečlivě minimálně jednou denně. I když si někteří lidé čistí zuby i třikrát denně, není to  základní. Nejdůležitější je odstranit jednou denně skutečně všechen zubní plak a to není záležitost krátkého vyčištění zubů po jídle. Pečlivé čištění zubů vyžaduje nejméně tři minuty času. Důležité je vyčistit pečlivě vnitřní i vnější plochu každého zubu. Doporučuje se rozdělit si chrup do pomyslných oblastí a na každou z nich se určitou dobu soustředit. Každou polovinu horních zubů lze rozdělit na zadní, střední a přední oblast, takže zde vznikne celkem šest pomyslných úseků, tři vpravo a tři vlevo. Vnitřní strana každého úseku, ta, která je k jazyku blíže, se vyčistí osmi tahy kartáčku (to je celkem 48 tahů), zevní plochy zubů taktéž. Stejným způsobem se čistí spodní zuby. K čištění zubů se mohou používat různé čistící metody. Velice populární je technika krouživých pohybů, při kterých kartáček současně s čištěním zubů masíruje okraj dásně. Jinou vhodnou technikou je „vibrační metoda". Kartáček se pevně tlačí proti zubům ze zevní strany a rychlým krátkými pohyby vpřed a vzad se pokoušíme vtlačit jeho štětiny do mezizubních mezer.

Co použít při čištění zubů?

Odborníci doporučují středně velký kartáček s měkčími nylonovými štětinami. Hlava kartáčku by neměla být příliš velká, protože by ztížila proniknutí dozadu až do úst. K čištění postačí malé množství zubní pasty. Stejnou funkci mohou splnit i elektrické zubní kartáčky (není řečeno, že jsou lepší). Vodní irigátory odstraňují nedostatečně zubní plak a lékaři je příliš nedoporučují. Méně dostupná místa zubu ošetříme interdentálními kartáčky, které mají pouze jeden trs štětin nebo zubní nití.

Druhy zubních nití

Zubní nitě mohou být voskované nebo nevoskované. Rozdíly mezi nitěmi jsou minimální. Mnoho lidí však dává přednost voskovaným, protože se s nimi dobře pracuje. Zubní nit se vloží do mezizubní mezery, napne se směrem k jednomu ze zubů a tahá se sem a tam a zpět, dokud se nepřejede celý zub. Poté, co se jedna plocha zubu vyčistí, skloní se nit směrem k druhému zubu a v čištění pokračuje. Je potřeba postupovat s určitou opatrností, aby se dásně zbytečně neporanily.

Jak pečovat o dásně?

Zdravé dásně mají růžovou barvu a jsou pevné. Okolí krčků by nemělo být zarudlé nebo oteklé a dásně nesmí krvácet ani při čištění tvrdým kartáčkem. Jejich zdraví prospěje každodenní čištění. Při otoku dásní nebo krvácení je vhodné navštívit svého zubního lékaře a poradit se s ním. Častou příčinou vzniku onemocnění dásně je nahromadění zubního plaku na povrchu zubů, především v okolí krčků pod okrajem dásně. Ke zlepšení přispěje masáž okrajů dásní u zubů, a současně bychom měli vyhledat zubního lékaře, který nám odstraní zubní kámen. Přítomnost plaku lze odhalit použitím speciálních tablet, které lze obdržet od zubaře nebo koupit v lékárně. Tablety mají nejlepší účinnost, když je použijeme ihned po vyčištění zubů, abychom se přesvědčili, zda jsou zcela čisté. Tablety obsahují barvivo, které se jejich žvýkání uvolní a obarví zbývající zubní plak jasně červenou barvou.

Prevence

Velký význam má oblast prevence  a pravidelná návštěva zubní ordinace je nutností. Prohlídky bychom měli absolvovat dvakrát ročně, a to i v případě, že nemáme žádné potíže. Zubní lékař nám opraví případné defekty nebo zubní kazy a poradí se zubní hygienou, popř. s celkovou péčí o chrup.

Dieta

Hlavní příčinou kazu jsou veškerá jídla, která obsahují cukr. Během několika minut  po použití čehokoliv, co obsahuje sacharidy, se v ústech vytvoří působením bakterií kyseliny, které narušují zubní sklovinu a přispívají ke vzniku zubního kazu. Zubní kaz mohou způsobit jakékoliv cukry, včetně běžného bílého i hnědého cukru, cukrů obsažených ve sladkostech, medu a v ovoci. Je prokázáno, že nezáleží na množství najednou snědeného cukru, ale záleží na tom, kolikrát denně se cukr jí. Malá množství cukru požitá několikrát denně jsou škodlivější než množství snědeného cukru najednou.

Dětský chrup

Dětský chrup je na působení sacharidů nejcitlivější. Děti by neměly jíst jídla s vysokým podílem cukru a především bychom je měli chránit před podáváním potravin s vysokým obsahem cukru mezi jídly (sušenky, koláče, zákusky, zmrzliny, sladké nápoje, čokolády, bonbóny). Dítěti bychom měli připravit svačinu a sladkost by měla být podávána pouze v rozumných mezích.

Fluor

Fluor má své příznivce  odpůrce. Jeho příznivci tvrdí, že je tou nejlepší prevencí zubního kazu, především u dětí a existují také domněnky o tom, že fluor napomáhá k regeneraci poškozené zubní skloviny a že má protibakteriální účinek. V některých oblastech se fluor vyskytuje v pitné vodě přirozeně, jinde se do ní v přiměřeném množství přidává. Fluor je také obsažen v ústních vodách. Odpůrci fluoru tvrdí, že může vyvolat nádorové onemocnění. Tyto domněnky však nejsou potvrzeny přesvědčivými důkazy. Nadměrný přívod fluoru však může poškodit kosti a vyvolat skvrnité zabarvení zubů.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.