Kód pojišťovny

Zlatý lék

Ilustrační obrázek

Med se už před 4000 lety používal jako léčebný prostředek. Tento přírodní produkt byl znám jako sladidlo už v době kamenné. Medu si vážili staří Řekové. Sám Hippokrates mu při svých léčbách s oblibou holdoval. Tělo se díky medu může lépe bránit proti nemocem, aktivovat ochablé procesy látkové výměny, a posilovat tak životní energii. Nejslavnějším medem na světě je tymiánový, který pochází z Řecka.

Chvála medu

Kromě hroznového a ovocného cukru obsahuje také důležité stopové a minerální látky, jako vápník, železo, měď, mangan, fosfor, síru a sodík, ale také vitaminy B1, B2, B3, B6, B8 a B9. Má v sobě antibiotické látky. I proto existuje spousta starých osvědčených receptů pro léčení nemocí dýchacích cest, kdy se med podává samotný nebo v kombinaci s bylinkovými čaji, cibulí, česnekem nebo teplým mlékem.

Med je účinnou prevencí nachlazení, angín, zánětů průdušek a horních cest dýchacích nebo rýmy. Protože mikroorganismy způsobující tyto nemoci dokáže med ničit už v samém zárodku, zabraňuje jejich rozmnožování v těle. Kromě toho, že pomáhá zahnat nachlazení, se med osvědčil jako výborný pomocník při stavech nechutenství (léčí se s ním anorexie), slabostech všeho druhu, nedostatečném růstu u dětí, zácpě, vředech. Používá se na špatně se hojící poranění kůže, urychluje hojení popálenin a omrzlin, proleženin, rychle regeneruje, zmírňuje otoky a po bodnutí hmyzem vytáhne jed z těla.Zároveň však kůži hydratuje a vyživuje díky svému bohatému složení. Pro své účinky získal med oblibu v kosmetice. Vyrábějí se z něj pleťové krémy, šampony a kondicionery na vlasy, sprchové gely nebo pleťové masky.

Pokud nechcete, aby přišel o své zázračné účinky, nezahřívejte ho nikdy na teplotu vyšší než 40°C. Jedině tak si zachová své léčivé vlastnosti. Proto ho nikdy nedávejte do horkého čaje nebo jiného nápoje. Pokud med dobře uzavřete do skleničky a uložíte ho na chladné a tmavé místo, neztratí své základní vlastnosti i několik let. Pokud med zcukernatí, není to žádná tragédie: zahřejte ho ve vodní lázni a bez problémů mu tím vrátíte tekutou konzistenci. Je sice poměrně vydatný, sto gramů medu obsahuje 319 kcal, hladinu cukru však v krvi nezvyšuje tak rychle jako hojně používaný rafinovaný cukr, protože celou polovinu tvoří ovocný cukr - fruktóza (fruktóza v medu navíc neutralizuje důsledky nadměrného popíjení alkoholu - musíte však sníst ráno asi 200 gramů medu ve dvou dávkách).

Medová masáž

Detoxikační masáže jsou skvělým prostředkem nejen proti nastydnutí, kašli, rýmě, ale také proti zápalu plic, astmatu, poruchám slinivky, střevním a žaludečním potížím, artróze, a dokonce i proti celulitidě.

Tuto speciální masážní techniku využívají hlavně terapeuti a maséři z Východu. Medová masáž má blahodárný účinek na vaše tělo nejen v okamžiku, kdy vás něco bolí, ale i z hlediska prevence. Správně namíchaný med se nanáší na různé části těla a vhodnými masážními technikami se oblast zpracovává.Obyčejně se masírují záda, hrudník a končetiny. Nikdy byste neměli začít s masáží bez přípravy - svaly uvolněte krátkým rozhýbáním, můžete je prohřát teplou vodou nebo hnětením. Před samotnou masáží kůži potřete horkým rostlinným olejem, nejlépe olivovým. Potom na kůži naneste rozehřátý med. Ruce přiložte dlaněmi na kůži a ony by se vám měly jakoby přilepit.. Pak dlaně postupně odlepujte. Způsoby odlepování jsou dva: rychlý a prudký - kůže poměrně rychle zčervená a masáž je intenzivnější, nebo pomalý a jemnější. Svým způsobem jde vlastně o metodu posilování reflexních bodů a cílem je obnovit přirozené detoxikační schopnosti organismu. Po 15 až 20 minutách bude kůže červená a olej s medem by se měl vstřebat. Během masáže se konzistence medu mění, protože se do něj vylučují všechny škodliviny z vašeho těla a podkoží. Po masáži je vhodné si krátce odpočinout. Preventivně stačí masáž provádět jednou měsíčně, při potížích jednou až dvakrát za týden. Masáž samozřejmě není vhodná, trpíte-li alergií na med, dále při větších ekzémech a vyrážkách, tumorech kvůli nebezpečí vzniku metastáz, čerstvém záchvatu mrtvice, vysokém nitroočním tlaku, trombóze či infekčních chorobách. Proto je lepší, když se před aplikací poradíte s lékařem.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.