Kód pojišťovny

Obezita v těhotenství zvyšuje porodní váhu dítěte

Ilustrační obrázek

Podle nové studie, váhový přírůstek 20kilogramů a více během těhotenství téměř zdvojnásobuje riziko porodu dítěte o váze až 4,5 kg nebo i více a uvádí tak v riziko matku i dítě. Údaje o nejnovějším výzkumu přinesl na svých stránkách americký server o zdraví WebMD.

Podle odborníků z americké zdravotní pojišťovny Kaiser Permanente nadměrné ztloustnutí v těhotenství a příliš těžký novorozenec mají jistou spojitost. Vědci rovněž objevili, že ženy, u kterých se objevila těhotenská cukrovka, je mnohem větší pravděpodobnost, že porodí těžší dítě.

Dle nové studie ženy, které přiberou větší množství kilogramů během těhotenství, mají ještě větší pravděpodobnost, že porodí těžší dítě než ženy z těhotenskou cukrovkou, které tolik kilogramů nepřiberou.

Více než jedna žena z pěti přibere příliš mnoho kilogramů v těhotenství a jen 5% má těhotenskou cukrovku, říká doktorka Hilierová. Tato studie americké pojišťovny , ukazuje, že je třeba, aby ženy braly lékařská doporučení vážně a příliš v těhotenství nepřibíraly.

Detaily studie

Doktorka Hilierová spolu se svými kolegy sledovala 41,540 žen, které porodily dítě ve Washingtonu, Oregonu a Hawaii mezi lety 1995 a 2003. Použili lékařské záznamy žen a rodné listy dětí, aby porovnaly matčin váhový přírůstek v těhotenství a váhu novorozence.

Všechny matky byly rovněž vyšetřeny ohledně těhotenské cukrovky.

Vědci zkoumali, zda se matkám, které v těhotenství přibraly více než 20 kilogramů, což je maximální doporučený váhový přírůstek, skutečně narodily děti těžší než 4,5 kg, neboť právě tolik vážící novorozenec, je považován za obézní dítě.

U obézních dětí je větší pravděpodobnost, že budou mít problémy s váhou i jako dospělí. Rovněž je velmi časté, že matka takové dítě porodí císařským řezem, což také zvyšuje zdravotní riziko.

Výsledky studie

Celkově 12,5% novorozenců, tedy 5,182 se narodilo s váhou 4,5 kilogramů nebo více.

Více než 20% žen, které přibraly v průběhu těhotenství více než 20 kilogramů, porodilo obézní děti a méně než 12% matek, jejichž váhový přírůstek nepřesáhl více než 20 kg, taktéž.

Dalším výsledkem studie bylo zjištění, že nadměrný přírůstek váhy, ať už žena trpí těhotenskou cukrovkou či nikoliv, zvyšuje riziko, že žena bude mít obézní dítě.

  • Zatímco 16,5% žen, jejichž hladina cukru byla v normě a které přibraly během těhotenství více než 20 kilogramů, porodilo obézní dítě, jen 9,3% žen, jejichž hladina cukru v krvi byla také v normě, ale které nepřibraly tolik kilogramů, porodilo rovněž obézní dítě.
  • Zatímco 29,3% žen s těhotenskou cukrovkou, které přibraly 20 kilogramů a více, porodilo příliš velké děti, jen 13,5% žen trpících touto nemocí, které ale nepřibraly tolik kilogramů, porodilo obézní dítě.

Těhotenská cukrovka způsobuje, že dítě je překrmováno, takže pokud matka přibere více než 20 kilogramů během těhotenství, třebaže má hladinu cukru v krvi v normě, je dítě rovněž nadměrně vyživováno.

V případě příliš velkých novorozenců, je přirozený porod velkým rizikem.

Druhý názor

„Studie potvrzuje to, co si vědci a lékaři mysleli delší dobu," říká dr. Richard Frieder, lékař ortopedické kliniky v Kalifornii.

 „Potvrzuje to podezření, že váhový přírůstek má vliv, ať už jste diabetik nebo ne," říká.

Mezi jeho těhotnými pacientkami panuje mnoho mylných představ o ideálním váhovém přírůstku během těhotenství. „Mnoho žen si myslí,že je třeba, aby přibraly velké množství kilogramů, aby porodily tak zdravé dítě," říká Frieder. Všeobecně doporučuje váhový přírůstek mezi 12 - 23 kilogramy, pokud žena měla před otěhotněním normální váhu.

„Většinu váhy by měla žena přibrat v druhé polovině těhotenství," dodává.

Ideálně by ženy měly přibrat od 2,5 do 4,5 kilogramů během prvních dvaceti týdnů, a poté 10 - 15 kg ve zbývajícím období.

Doporučení

Doporučení, vydána celostátním Lékařským Institutem v roce 1990, která nyní budou aktualizována, doporučují váhový přírůstek dle předporodní váhy.

  • Pro ženy s nízkým BMI, tedy pod 19,8, je doporučený přírůstek od 14 do 20 kilogramů
  • Pro ženy s obvyklým BMI, tedy během 19,8 a 26 je zdravý váhový přírůstek mezi 12-23 kilogramy
  • U žen s vysokým BMI, tedy nad 26, by měl být přírůstek maximálně od 7,5 do 12,5 kg.

Aktualizace těchto doporučení se očekává v červnu 2009.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.