Kód pojišťovny

Bílkoviny

Ilustrační obrázek

Bílkoviny (proteiny) jsou základním stavebním kamenem všech živých bytostí. Jsou tvořeny převážně z aminokyselin. V lidském těle se nachází minimálně dvacet pět druhů aminokyselin. Jedna z nich se tvoří z cukrů a tuků v játrech nebo se znovu získává z proteinů v těle. Některé si nemůže tělo produkovat samo, ale musí je přijímat v potravě. Tyto tzv. esenciální aminokyseliny jsou obsaženy převážně v potravinách živočišného původu (mase, rybách, mléce, vejcích).

Jaká je funkce proteinů?

Proteiny plní v těle celou řadu úkolů. Molekuly bílkovin mají schopnost vázat na sebe mnoho látek, např. krevní tuky nebo hormony. Hrají tak důležitou úlohu při transportu těchto subsatncí v krvi. Bílkoviny, které jsou přítomny v krvi se nazývají plazmové proteiny. Jsou schopny vázat vodu a mají vliv na výměnu tekutin mezi krví a tkáněmi. Také velká část enzymů je tvořena z proteinů. Bílkoviny mají řídící funkci v těle a urychlují děje látkové přeměny v organismu.

Enzymy

Enzymy jsou proteiny, které jako katalyzátory řídí a urychlují průběh chemické reakce, aniž by se při tom samy měnily. Účastní se látkové přeměny v celém těle. Každá buňka obsahuje velké množství enzymů a každý druh enzymů má zcela jiný biochemický úkol. Některé druhy enzymů slouží jako tzv. nádorové znaky, které při zvýšené koncentraci mohou signalizovat zhoubná nebo nezhoubná onemocnění. U enzymů se aktivita měří v mezinárodních jednotkách (U - unit) na litr séra (U /l), což odpovídá množství enzymů, které může přeměnit určité množství látky za minutu.

Orgány a enzymy

Každý druh tkáně, popř. každý orgán má své charakteristické enzymy. Tohoto typického vzorku enzymů se využívá při diagnostice poruch orgánů, protože je li orgán poškozený, uvolňují se z buněk enzymy, které se dostávají do krve a jejich přítomnost se prokáže v séru. Laboratorně se prokazuje aktivita těchto enzymů při určitých chemických reakcích. To je kritérium pro množství enzymů v séru. Čím je poškození buněk větší, tím výše stoupá aktivita enzymů, popř. množství enzymů v séru. Z toho lze také usuzovat stupeň a původ poškození. Vyšetření hladiny enzymů má význam zejména u těchto a orgánů:

  • Játra - při zánětech, poškozených jaterních buňkách nebo při poruchách odtoku žluči.
  • Srdce - poškození srdečního svalu, např. při infarktu.
  • Slinivka břišní - při zánětech a poruchách odtoku sekretu.
  • Kosterní svalovina a kosti - při poraněních, nádorových onemocněních a zánětech.
  • Prostata - při všech nádorových onemocněních.

Močovina

Močovina je konečným produktem látkové přeměny bílkovin a vylučuje se přes ledviny. Koncentrace močoviny v séru vypovídá o funkci ledvin, závisí však také na složení potravy. Zvýšené množství močoviny se najde zejména u poruch funkce ledvin a také při všech procesech, které jsou spojeny se zvýšeným odbouráváním tkáně. Např. horečnaté stavy, popáleniny nebo těžká zranění mohou vést ke zvýšeným hodnotám močoviny. Jestliže je látková přeměna bílkovin v normě, dochází ke zvýšení močoviny až při výrazném omezení výkonu ledvin. Je li nízká hodnota močoviny, svědčí to o nedostatku bílkovin, který může být vyvolán konzumací chudé stravy na bílkoviny, při přísném hladovění nebo v průběhu těhotenství.

Lipáza

Lipáza vzniká ve slinivce břišní a slouží k trávení tuků. Zvýšené hodnoty lipázy jsou zpravidla příznakem zánětů nebo nádorových onemocnění slinivky břišní.

Jak správně dodat tělu bílkoviny?

  • Podíl bílkovin v potravě by měl být zhruba 60g na den, což činí 10 -20% celkové energie.
  • Esenciální aminokyseliny jsou obsaženy převážně v potravinách živočišného původu, jako maso, ryby, mléko, mléčné výrobky a vejce.
  • Uzeniny a vejce bychom měli konzumovat uvážlivě, postačí 300 - 600 gramů masa a uzenin za týden.
  • U bezmasé stravy nebo stravy chudé na maso se musí obzvláště dbát na dostatečný přísun esenciálních bílkovinných stavebních kamenů. Ty najdeme převážně v potravinách, které obsahují  velké množství rostlinných bílkovin (luštěniny, sójové boby, fazole, hrách, čočka, atd.), brambory a  celozrné obilí.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.