Kód pojišťovny

Sportem ke zdraví

Ilustrační obrázek

Není žádnou novinkou, že sportováním se dá předejít mnoha nemocem. Odborníci na sport tvrdí, že neexistuje levnější lék než pohyb. Pravidelný a středně intenzivní aerobní trénink zvyšuje imunitu. Především díky tomu, že se v těle začíná produkovat větší množství mikrofág pohlcujících infekční částice včetně bakterií. Naopak prudké zvyšování tréninkových dávek většinou vede k dočasnému snížení imunity. Za to mohou hormony adrenalin a kortisol. Dalšími negativními faktory jsou nárazové zvýšení krevního tlaku a výskyt většího množství cholesterolu v krvi.

Nejen krásné tělo

Pravidelné aerobní cvičení je nejlepším způsobem, jak naučit své tělo správnému spalování kalorií, přednostně těch z tělesného tuku. Ideální k tomu je cvičení o střední intenzitě po delší dobu. Lepší je proto  jízda na kole či běh na střední trať než sprint a silové cvičení na hranici tepového maxima. Při něm se totiž spaluje glykogen a nikoli nadbytečné tukové zásoby. V případě vytrvalostního sportu navíc hrozí menší riziko nadměrného zatížení kardiovaskulárního systému.

Zdravotně blahodárné účinky má fyzický výkon, při kterém bude vaše srdce pracovat na úrovni mezi 60 a 85 procenty maximální tepové frekvence. Obvykle se doporučuje cvičit minimálně půl hodiny, a to nejméně třikrát týdně. Záleží ale i na intenzitě. Nejlépe je hodnocena rychlá chůze, běh, cyklistika a plavání. Pravidelná fyzická aktivita pěstuje silné a odolné kosti. Švédští lékaři sledovali přes dvě stě mladých žen v době mezi 15 a 35 lety. Ty z nich, které se pravidelně věnovaly sportu, měly až o sedmnáct procent více kostní hmoty než jejich vrstevnice, kterým sport nic neříkal.

Jen málokterou ženu netrápí pomerančová kůže. Nejlepší zbraní proti celulitidě je právě sport. Ne každý se k tomu ale hodí. Ženy, které se pravidelně věnují běhu, mají potíže s celulitidou menší než ostatní populace. Při běhu se spaluje nadbytečný tuk, a navíc zvýšený průtok lymfy i krve vymývá nežádoucí usazeniny z cévních řečišť. Vhodné jsou sporty, při nichž se „natřásáte", např. jízda na koni. Rozhodně se vyhněte posilovně. Posilování svalů vede totiž k tomu, že struktura pomerančové kůže na pokožce více vynikne.

Odstraňte bolesti zad

Mnoho těch, kdo mají sedavé zaměstnání, má problémy s bolestí v kříži. Jen v málo případech za ní stojí zdravotní příčina, kdy je nutné ortopedické vyšetření. Křečovitě napjatá, strnulá záda jsou často psychomotorickým varováním. Většině postižených pomáhá pohyb již z tohoto důvodu, že jde o nejlepší prostředek proti stresu. Při bolestech zad pomůže lehčí běh nebo svižná chůze, která uvolní ztuhlé zádové svaly. Uvolňujícím způsobem působí i jóga. Koho bolesti zad přepadají častěji, ten by se měl zaměřit na speciální cviky na posilování břišních a zádových svalů. Pokud bolesti zad neustoupí, neotálejte s návštěvou lékaře.

Pohyb a cukrovka

Pohyb urychluje látkovou výměnu a zvyšuje také rychlost reakce tělesných buněk na inzulín. Což je přesně to pravé při poruše látkové výměny zvané diabetes. I pro lékaře bylo překvapením, že pravidelný trénink je dokonce schopen léčit cukrovku druhého typu. Skupina pacientek, kterým lékaři naordinovali léčbu výhradně cvičením, vykázala dvakrát lepší výsledky vyrovnání hladiny cukru v krvi než pacientky, které kombinovaly úpravu jídelníčku a cvičení za současného příjmu tradičně předepisovaných léků. Specialisté na interní lékařství mohou dokázat, že nemocní cukrovkou potřebují po třech týdnech sportovní a výživové terapie o 80 procent méně léků. Rozhodně se ale nesmí zanedbat jídelníček, ve kterém musí být zredukován příjem cukrů. Taková dieta povzbudí látkovou výměnu nejefektivněji.

Chmury na duši

Lidem, kteří často podléhají svým depresím a úzkostným stavům, může pomoci právě sport. Pohyb příznivě ovlivňuje hospodaření se serotoninem v mozku a tím pádem má podobné účinky jako antidepresiva. Kromě toho se vyplavuje adrenalin, noradrenalin, dopamin a endorfin - tedy hormony, které pomáhají snížit citlivost na bolest. Ženy s nezdravým životním stylem trpí depresí mimořádně často. Významný podíl na tom má zdravotní stav - čím horší je jejich celková životospráva, tím více jsou nemocné, a čím více trpí chorobami, tím méně se jim daří vymanit se z deprese. Přijetí zdravého životního stylu může být tím okamžikem, který dlouhodobě pomáhá předcházet depresivním náladám nebo nastartuje jejich překonávání. Studie ukazují, že na středně těžké deprese nejúčinněji zabírá běh. Jemnými otřesy se uvolňuje i hluboko uložené svalstvo, které se jinak neprotáhne. Při těžké depresi se doporučují klidnější sportovní aktivity, při kterých se člověk naučí také správně dýchat, což dodatečně přispěje k celkovému uvolnění.

Hladina cholesterolu

Pravidelné cvičení dokáže výrazně zvýšit hladinu „dobrého" cholesterolu. Mnohem víc než na intenzitě záleží na délce cvičení. Celkem byste se měli aerobnímu cvičení věnovat dvě hodiny týdně. Nejvýraznější účinky čekejte, pokud máte normální váhu. Při vyšší nadváze se budete muset obrnit větší trpělivostí, než se výsledek dostaví.

Pohybem proti rakovině

Ženy, které si najdou čas na aktivní pohyb, snižují riziko zhoubného bujení. Nejvýraznější je vliv sportu v případě karcinomu prsu, děložní sliznice, plic a tlustého střeva. Vědci tento efekt vysvětlují tím, že fyzicky aktivní ženy mají celkově lepší metabolismus zažívání, lépe vyváženou hladinu hormonů a dokonaleji ventilují plíce. Pacientky, u nichž byla zjištěna rakovina prsu v raném stadiu a po léčbě začnou cvičit, mají mnohem větší šanci na uzdravení než ty, které životní styl nezmění.

Provětraný mozek

Sport posílí nejen vaše tělo, ale i mentální schopnosti. Tělesný pohyb podporuje neuroneogenezi, tj. vznik nových buněk, a také komplexnost jejich propojení v hippocampu, což je část mozku důležitá pro paměť. Odborníci z německé Společnosti pro racionální psychologii uskutečnili výzkum, při kterém monitorovali třicet tisíc dobrovolníků. Dobrovolníci pravidelně po dobu devíti měsíců určitou dobu šlapali na rotopedu, přičemž studovali učební texty. Za tuto dobu se u nich zvýšilo IQ, výkonnost mozku stoupla o dvaačtyřicet procent, schopnost učit se o devětatřicet procent.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.