Kód pojišťovny

Aby byl pokoj bezpečný

Ilustrační obrázek

Dětský pokoj by měl být vždy vytvořen tak, aby vyhovoval věku dítěte. Dětský pokoj slouží dítěti ke spaní, hraní, jsou v něm uloženy všechny jeho věci. Zkrátka je to vlastní prostor dítěte. Co se týká nejmenších dětí, tak zařídit pro ně pokoj není nějak zvlášť náročné. Základ tvoří samostatná dětská postýlka, která musí mít kvalitní matraci s postranicemi a polohováním. Není nutné, aby postýlka byla zcela nová, ale je důležité zkontrolovat její bezpečnost a pevnost. Postýlka by měla mít zaoblené veškeré hrany a neměla by se viklat. Příčky postranic musí být v takové vzdálenosti, aby se tam dítěti nevešla hlavička (nejlépe mezi 6 a 8 cm) a také, aby v nich dítěti nemohla uvíznout nožka nebo ručka (ne menší než 2,5 cm). Materiál i nátěr musí být zdravotně nezávadný a to platí pro veškerý nábytek v dětském pokoji.

Výběr matrace

Matrace by měly být nové a spíše tvrdší. Vhodnější je volit antialergický materiál (kokosové vlákno, polystyrenové jádro obalené rounem) a také snímatelný a hratelný potah. Pokud je postýlka polohovatelná, snižujeme dno postýlky úměrně věku dítěte.

Přebalovací pult

Na trhu jsou k dostání speciální komody nebo pulty, kde je deska upravována tak, že miminko na ni může bezpečně ležet. K přebalování můžeme také použít stůl nebo skříňku a nahoru umístíme přebalovací podložku. Nábytek však musí být bez ostrých rohů a místo na přebalování musí být z dosahu předmětů, které by na sebe ležící dítko mohlo převrhnout.

Podlaha

Podlaha musí být snadno udržovatelná, aby nechytala prach a nezadržovalaroztoče. Nejvhodnější je dřevěná podlaha, lamino nebo linoleum, které neobsahuje žádné chemické přísady. Kusové koberce se nesmí volně pohybovat po podlaze.

Elektrické zásuvky

Všechny elektrické zásuvky by měly být chráněny krytkou nebo by měly být umístěny do výše 1,5 m nad zemí. Správné celkové osvětlení zvyšuje přehled a také bezpečný pohyb po pokoji. Světlo musí být vhodně rozloženo, nejlepší je kombinace několika světelných zdrojů.

Obývací pokoj

S ohledem na malé děti je potřeba také  uzpůsobit obývací pokoj. Nábytek by měl být stabilní a hrany by měly mít pokud možno oblé hrany a neostré rohy. Pro tyto účely můžeme zakoupit tzv. speciální chrániče. Je potřeba se vyvarovat především větších skleněných ploch. Dveře bychom měli zajistit klíny proti přivření ruky, a pokud to není nutné, neměly by mít klíč v zámku - stačí jedno otočení a dítě nebo my se nedostaneme ven.

Přizpůsobení pokoje

Děti, které začnou lézt a batolit se musí mít pokoj přizpůsobený tak, aby v něm bylo dostatek prostoru. Pro lepší přehlednost a úklid je vhodné mít pro hračky kontejnery, které se dají jednoduše umístit a mají veselé barvy. Dětský stoleček a židlička by měly mít oblé rohy a přímé osvětlení, aby dítě při hře dobře vidělo. Pokud se dítě v noci bojí, můžeme mu pořídit tzv. noční světlo s tlumeným svitem.

Nábytek pro předškoláky

Předškolní děti mohou mít postel, která „roste" s dítětem. Patrovým postelím je lepší se vyhnout, předejdeme tak řadě zbytečných pádů. Jestliže z prostorových důvodů nemáme jinou možnost, musíme se přesvědčit o jejich stabilitě a horní lůžko musíme dobře zabezpečit. Na posteli jsou opět nejdůležitější matrace, které by měly být nové a měly by vyhovovat dětské hmotnosti, aby nedocházelo k ohrožení rostoucí dětské páteře. Prostor pod postelí může sloužit k uložení ložního prádla, sezónního oblečení nebo hraček v kontejnerech, které si dítě při hře může samo vytáhnout a opět uklidit.

Nábytek pro školáky

Židle i stůl pro školáky volíme raději polohovatelné, abychom je mohly operativně prodloužit s rostoucí výškou dítěte. Pro pracovní desku se doporučuje velikost minimálně 75 x 100 cm, aby si dítě mohlo pohodlně opřít oba lokty (to zaručí správný tlak ruky na tužku nebo pastelku). Židle by měla mít nastavitelný stupínek pro nohy a opěrku zad. Otočné židle na kolečkách se pro školáky příliš nedoporučují, protože jednak rozptylují pozornost a svádí k pohybu a také dítě není zafixované a sedí u stolu v nesprávné poloze. S narůstajícími školními povinnostmi přibudou dítěti také police a skříňky. Nesmíme však také zapomenout na hrací prostor.

Výběr rostlin

Květiny nám dopřávají pocit alespoň malého kousku přírody, zvlhčují vzduch a zpříjemňují nám interiér. Pokud máme děti, měli bychom jejich výběr pečlivě zvážit, protože mnohé mohou způsobovat dýchací nebo alergické potíže a mohou být i jedovaté. Mezi nebezpečné rostliny patří difenbachie, kala, amarylis, anurie. Tyto rostliny mohou způsobit otoky, křeče, dýchací potíže až dušení. Při jejich požití je potřeba vyhledat ošetření lékaře. Pozor bychom si měli dát také na tchynin jazyk, dracény, brambořík, petunie, okrasné papričky nebo některé sukulenty, vánoční hvězdu. Obávat se nemusíme např.: citrusů, cypřiše, eukalypty.

Koupelny

V koupelně je nejdůležitější udržovat suchou podlahu, protože na kluzkém povrchu hrozí nebezpečí pádu. Neměli bychom podceňovat protiskluzovou rohožku nebo vložku do vany nebo sprchového koutu. Velkou opatrnost zaslouží vodovodní baterie, ze kterých může vytékat příliš horká voda a dítě se může opařit. Do koupele kde sedí dítě nikdy nepřipouštíme přímo horkou vodu, ale vždy pouze smíchanou ze studenou. Elektrické spotřebiče, ostré nůžky a pilníčky, prací prášky ba měly mít své místo někde mimo dosahu dětí. Domácí lékárnička by měla být uzamčena.

Okna a balkóny

Nebezpečí pádu dítěte hrozí v každém věku, a proto se doporučuje pořídit řetízky a bezpečnostní západky. Vzhledem k tomu, že děti jsou velmi vynalézavé je nejlepší zabezpečit všechna okna i balkónové dveře. Dítě nikdy nenecháváme na terase nebo v lodžii bez dohledu hlavně pokud je v dosahu židle, bedýnka nebo krabice po které může vylézt.

Zahrada

Zahrada je pro dítě výborná věc, ale musí splňovat určité bezpečnostní limity. Opatrnosti nikdy není dost především co se týká nerovností, prostoru kolem bazénu nebo různých jímek a jam. Také nářadí a nástroje by měly být uzamčené, stejně jako prostředky pro hnojení nebo hubení škůdců. Také venkovní keře mohou být nebezpečné a mohou negativně ovlivňovat nervovou  a trávicí soustavu. Pozor zejména na: tis, konvalinku, náprstník, vlaštovičník, ptačí zob, břečťan, lýkovec,sněženky, tulipány, pivoňky. S ohledem na bezpečnost dětí, bychom neměli skladovat ani odkládat prkna s hřebíky, velkými třískami, zbytky skel apod. Také je nutné dobře zajistit vstupy a výstupy (týká se branek, děr v plotě). Velké nebezpečí představují bazény a vodní nádrže, okrasní jezírka, ale i vaničky z vodou. Malé dítě se může utopit i ve vodě, která je hluboká pouze 10 cm. Zvýšenou pozornost musíme věnovat elektrickému nářadí jakými jsou: vrtačky, elektrické sekačky, atd. Tyto činnosti bychom měli odložit na dobu, kdy děti na zahradě nejsou.

Hrajeme si venku

Procházky do okolí, kde se nacházejí dětská hřiště, prolézačky a veřejná hřiště představují pro děti nové podněty a mohou zde rozvíjet svoje dovednosti a porovnávat se s ostatními dětmi. Tato zařízení nenavštěvují však pouze maminky s malými dětmi, ale také děti starší, různá zvířata (toulavá nebo ta, která mají nezodpovědného majitele) a  v noci také alkoholici nebo narkomani. To neznamená, že s dětmi nemáme chodit na hřiště, ale místa kde trávíme s dětmi volný čas bychom si měli vybírat tak, aby byla čistá a udržovaná.

Stačí chvilka

Malé děti jsou velmi rychlé, a proto bychom neměli podceňovat rychlost okamžiku a i když sedíme např. hned vedle na lavičce, musíme své dítě mít neustále na očích. Nepříjemným nálezem mohou být trusy psů a koček kde hrozí nebezpečí toxoplasmózy, tasemnice nebo toxokarózy. Pozor na střepy z lahví nebo použité injekční stříkačky.

Zvířata

Bohužel ne každý majitel psího mazlíčka je zodpovědný a ne každé dítě ví, jak se ke zvířatům má chovat. Své dítě jsme povinni poučit, aby nehladilo cizí psy a nedávalo jim jídlo. Častou příčinou pokousání dětí je jejich snaha navázat kontakt, seznámit se, pohladit, ale také potrápit psa. V poslední době se setkáváme u mládeže s obrovskou brutalitou a týráním zvířat. Dítě bychom neměli nechávat s cizím psem nikdy o samotě. I dítě, které poklidně leží v kočárku na zahradě se může stát terčem útoku zvířete nakaženého vzteklinou. Psi nejčastěji útočí zejména na malé děti do čtyř let věku. Jestliže už k poranění dítěte psem došlo, musíme ránu ošetřit běžnými dezinfekčními prostředky nebo alespoň mýdlovou vodou a poté vyhledáme lékařskou pomoc. Majitel psa má ze zákona povinnost zajistit, aby byl pes neprodleně vyšetřen veterinárním lékařem, a to i tehdy, když byl proti vzteklině očkován. V případě, že tak neučiní, musí postižený absolvovat ochranné očkování a jiná nezbytná vyšetření.

Předškolní děti

V období ve věku čtyř až šesti let se dítě učí základním pravidlům chování mezi ostatními dětmi v kolektivu. Nejčastějšími úrazy v tomto věkovém období bývají otravy. Nejčastější příčinou je požití léků v domácnosti a polknutí nejrůznějších plodů na zahradě nebo venku. Dítě si léky snadno splete s bonbónem. Velmi nebezpečné je požití čistících prostředků nebo chemikálií uložených v plastových lahvích nebo přelitých do lahví s barevným obalem. V případě, že dítě něco nežádoucího snědlo, je důležité zapamatovat si nejpřesněji čas požití problematické látky. Některé léky účinkují velice rychle  a změny v chování dítěte vidíte okamžitě. Také v tomto věku stále hrozí pády z otevřených oken a balkónů. V předškolním věku chtějí děti napodobit své starší kamarády nebo sourozence a ještě neumí dostatečně odhadnout své možnosti. Rodiče by proto měli mít vždy přehled o tom, kde a kým s jejich dítě hraje.

Nebezpečné hračky

V současné době je na trhu velké množství výrobků „Made in China" a ne všechny jsou zdravotně vyhovující a bezpečné. Rodiče by měli volit hračky, které mají zdravotní atesty a odpovídají věku dítěte.

Sebepoškozování

Děti jsou velice zvídavé a rády zkoušejí nové věci. Jednou z rizikových her je vkládání drobných předmětů do ucha, nosu apod. nebo je zkoušejí polykat. I když se nejedná o sebepoškozování v pravém slova smyslu, musíme upozornit děti na to, že takové věci se nemají dělat a že by to mohlo být nebezpečné.

Sport

Volba sportu pro dítě musí odpovídat jeho věku a reálným schopnostem. Sportovní náčiní jako kola, brusle, tříkolky atd. nemusí být vždy nové, ale musí být bez závad a zcela funkční. Mezi nejzávažnější úrazy patří poranění hlavy a mozku. Samozřejmostí je helma a cyklistická přilba. Před odřeninami ochrání děti chrániče na kolena a zápěstí. Děti by měly nosit co nejbarevnější oblečení s reflexními nášivkami, odrazkami atd., aby byly vidět. S pravidly silničního provozu musíme seznamovat děti co nejdříve. Doslova hrozivé následky mají úrazy, které jsou způsobené skokem do vody, především neznámé. Především v létě o dovolené je nejvíce úrazů spojených s vodou.

Statistika

Počet dětských úrazů je velice vysoký a nejdůležitější ze všeho je úrazům předcházet, protože následky mohou být velice smutné. Vždy bychom měli pravidelně kontrolovat domácí  lékárničku a umět také poskytnout první pomoc.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.