Kód pojišťovny

Jedeme na dovolenou

Ilustrační obrázek

Pro úspěšnou a příjemnou dovolenou je důležité, aby byla naplánována ke shodě všech zúčastněných a odehrávala se v uvolněné atmosféře. Na dovolenou má člověk jet s lidmi, s nimiž se cítí dobře, a tam, kam se mu samotnému chce. Pokud se něco dělá z donucení, vždycky hrozí konflikt.

Lidé často plánují dovolenou u moře, aby se poté mohli známým pochlubit fotografiemi. Mnohem důležitější je, aby každý člen rodiny dokázal respektovat odlišnosti těch druhých. Při plánování dovolené je tedy třeba myslet na to, aby se děti nenudily a rodiče si našli čas na památky nebo dobrou knihu. Pokud se nepovede všechny tyto potřeby skloubit do společného plánu, není žádnou tragédií, pokud si rodiče děti rozdělí podle jejich zálib a vyrazí za odpočinkem odděleně nebo si vyrazí na dvě kratší dovolené.

O kvalitě dovolené nejlépe vypovídá to, jak se těšíte domů. Trávili jste minulou dovolenou s celou rodinou a nemohli jste se dočkat návratu do práce? Pak s vaší dovolenou nebylo něco v pořádku a zřejmě jste neměli dost času pro sebe. Nečekejte od dovolené, že vyřeší všechny vaše starosti nebo že vám poskytne tolik vzrušujících zážitků, že známí zblednou závistí. Pokud celý rok sníte o tom, že prožijete dva týdny v ráji, vězte, že budete zklamáni. Podle odborníků je jedním z nejčastějších důvodů, proč se z dovolené vracíme nepokojeni, že nesplnila naše často přehnaná očekávání.

Umíme si ji naplánovat?

S dovolenou je to prý jako se sexem. Když na něj nemáte čas, rychle zapomenete, jak je pro vás důležitý a jak dokáže zlepšit partnerský vztah. Avšak stejně jako sex ani dovolená by se neměla stát povinností.

Bude-li se vám v červnu dařit v práci, nejezděte na dovolenou jenom proto, že jedou ostatní. V takovém případě klidně odjeďte až koncem srpna nebo v září. V poslední době je zejména ve větších městech znatelný trend přesouvat dovolenou na podzimní měsíce. Lidem se totiž nechce jezdit do tepla, když doma je právě teď sluníčka dost. Navíc se města na prázdniny vylidňují, takže se v nich lépe žije a dýchá, čehož si obyvatelé váží a chtějí si klidu užít. Někteří zaměstnanci navíc odkládají dovolenou proto, že v létě je v práci větší klid, nikdo se nikam nežene, šéfové jsou méně ostražití, dodržování pracovní doby je volnější.

Pokud však počítáte dny do vytouženého volna, dovolenou neodkládejte. Jste-li přesvědčeni, že žádnou dovolenou nepotřebujete, pak patříte mezi workholiky.

Psychologové doporučují, aby člověk vysadil z pracovního tempa alespoň na dva týdny, nejlépe pak na tři. První týden se člověk teprve dostává z pracovního tempa, druhý týden fakticky odpočívá a ve třetím týdnu už zase začíná myslet na práci a duševně se na ni připravovat. Na to, aby si člověk odpočinul, nemusí mít volno celý měsíc. Naopak je lepší kratší dovolená, ale několikrát za rok. Měsíc představuje podle lékařů spíše rekonvalescenci.  Po dvou týdnech začíná mít většina lidí výčitky svědomí a začínají se zamýšlet nad tím, co všechno budou muset po dovolené dohonit doma nebo v práci. I proto se psychologové shodují v tom, že ideálních je deset až čtrnáct dní. První dva tři dny se přizpůsobujeme a zbavujeme se běžných návyků a pak už náš organismus skutečně odpočívá.

Práci nechte doma

Zapomeňte na práci, laptopy nechte doma a mobil si vezměte pro případ nouze. Na prázdninách nikdy nedohánějte pracovní resty, máte přece volno. Je dobré odjíždět od „čistého stolu", kdy na nás nebudou po návratu čekat nedořešené záležitosti. Když člověk ví, že ho v zaměstnání někdo zastupuje a firma bude fungovat i bez něj, může si lépe užít svoje volno. Odborníci doporučují nechat služební mobil doma nebo maximálně mít pro hovory s firmou vyčleněný určitý čas, mimo něj ale na práci nemyslet. Lidé, kteří mají sklon se před usnutím nebo při lenošení stále vracet k práci, by si měli naplánovat dovolenou, která zabaví jejich mozek: návštěvu památek nebo sport.

Soustřeďte se na sebe a vlastní potřeby a zažeňte černé myšlenky. Volno je příliš cenné na to, abychom ho obětovali řešení problémů. Minimálně na dva týdny v roce zapomeňte na škudlení, vždyť jste si dovolenou zasloužili.

Výběr přizpůsobte zdraví

Každý by si měl najít takový způsob odpočinku, který mu bude vyhovovat. Berte s rezervou heslo, že nejlepší dovolená je aktivní. Je to pravda jenom v případě, že po takové formě odpočinku opravdu  toužíte a mate na to kondici. I když jsou pro Čechy stále populárnější dovolené v zahraničí, ve skutečnosti právě ony představují velké riziko. Lidé se totiž při nich přesouvají do oblastí, kde je velké horko a vlhko, často absolvují mnohahodinovou cestu letadlem nebo autobusem.

Na dlouhých cestách hrozí lidem s vyšší srážlivostí krve takzvaná embolie cestovatelů. V důsledku několikahodinového sezení bez pohybu, v těsném oblečení, s nižším příjmem tekutin a při nižším tlaku kyslíku se mohou u některých lidí vytvořit krevní sraženiny, které přeruší oběh krve v nohou. Tento problém ohrožuje především starší lidi, osoby s nadváhou, uživatelky hormonální antikoncepce, pacienty s onemocněním srdce a plic a s křečovými žilami. Pro pacienty s vysokým tlakem nejsou vhodné zátěžové dovolené, adrenalinové zážitky, vysokohorská turistika ani pobyty v zemích s vysokými teplotami.

Omezení platí i pro těhotné ženy. Není vhodné cestovat v prvním a posledním trimestru, od sedmého měsíce to ani nejde. Změny způsobené pohybem letadla mohou být pro těhotenství ohrožující. S dětmi do půl roku by se nemělo cestovat vůbec, a i v následujících měsících by          rodiče měli dovolenou plánovat opatrně. Do roku je nejlépe dětem tam, kde se narodily. U nejmenších dětí totiž stačí několikahodinový průjem a už může být ohroženo jejich zdraví.

Dovolená za volantem

Za mnoho tragédií na cestách může únava a ospalost řidiče. Každé dvě hodiny zastavte  a protáhněte se, aby se vám rozproudila krev. Všímejte si všech známek, které mohou signalizovat únavu, jako jsou podrážděnost, padající hlava, svědění očí nebo ztuhlý krk. Pokud je na sobě pozorujete, ihned zastavte. Zdřímněte si nebo se za volantem vystřídejte s partnerem. Pokud máte v autě klimatizaci, udržujte ji na 21 nebo 22 stupních. Teplota uvnitř auta by měla být maximálně o čtyři nebo pět stupňů nižší než venku, jinak vám hrozí zdravotní potíže: rýma, zánět spojivek, bolesti hlavy, krku a kloubů. Kromě uvedené teploty dbejte také na čistotu filtru. Výrobci doporučují jej vyměnit po každých 15 000 až 20 000 ujetých kilometrech.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.