Kód pojišťovny

Chůze přináší pohodu a zdraví

Ilustrační obrázek

Chůze je pro člověka nejpřirozenějším druhem pohybu. Přesto bývá opomíjená, mnoho z nás ji ani nepovažuje ze sport. Chůze však může být účinnější než běh nebo cvičení v posilovně. Přirozené okysličení pleti, které způsobuje pohyb na čerstvém vzduchu, je mnohem účinnější než drahé krémy a hlavně nic nestojí. Kromě pleti vám chůze pomůže také zlepšit postavu.

Chůze se vyplatí

Téměř každý člověk přibere za rok přibližně půl kila až kilo. Jako prevence přitom stačí udělat každý den cca o 2000 kroků více než obvykle, tedy ujít zhruba jeden až jeden a půl kilometru.

  • Chůze má schopnost rozpohybovat všechny skupiny svalů a aktivizuje celý organismus.
  • Když odpočíváme, naše plíce spotřebují asi osm litrů vzduchu za minutu, ale když intenzivně šlapeme, můžeme jej spotřebovat až kolem sto litrů. Buňky našeho těla jsou tak lépe zásobené kyslíkem, proto se mnohem účinněji zbavují škodlivých zplodin.
  • Při každém pohybu po nerovném terénu a jakémkoli prodloužení či zkrácení kroku posilujete stabilizační svalstvo - včetně svalů na vnější a vnitřní straně stehen.
  • Chůze snižuje vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu, redukuje tak riziko srdečních onemocnění a infarktu.
  • Taktéž zlepšuje hustotu kostí, a tím brzdí vznik osteoporózy a rozvoj artrózy.

Osvěžíte mozek

Čím delší a intenzivnější procházky podnikáte, tím lepší máte paměť a další rozumové schopnosti. Tento závěr potvrdila studie kalifornských vědců. Více než osm let testovali paměť a další psychické funkce asi šesti tisíc žen starších 65 let. Nejlepší výsledky měly ženy, které týdně ušly v průměru 28 kilometrů.

Chůze přispívá k lepšímu okysličování mozku, zdokonaluje kreativitu a schopnost řešit problémy. Také cévy ztrácejí věkem více než polovinu své elasticity. Pravidelnou chůzí můžeme částečně vrátit cévám pružnost.

Běžte se uklidnit

Chůze omezuje úzkostné pocity a depresi a navozuje pocit euforie. Procházky v přírodě uklidňují nervy. Fyzická námaha a kontakt s přírodou mají prokazatelné psychoterapeutické účinky.

Běhat však můžete prakticky všude. Lesní a polní cesty mají příjemný povrch a pořád je na co se dívat. Můžete navštívit lekci walkingu. V místnosti vybavené videoprojekcí kráčíte v trenažéru v rytmu určovaném instruktorem a hudbou, sami si nastavujete sklon pásu i jeho rychlost podle svých sil. Jde vlastně o obdobu spinningu.

Na běhacím páse zase můžete vyvinout velkou rychlost, protože si nemusíte dávat pozor na terénní nerovnosti, navíc si můžete určovat i intenzitu zatížení a snadno je střídat. Vyhýbejte se opuštěným místům a noste s sebou mobil nebo píšťalku. Nenasazujte si na uši sluchátka, ať nepřeslechnete jedoucí auto nebo jiné nebezpečí. Nezapomeňte na kvalitní obuv, oblečení a pití.

Spálené kalorie

Je úplně jedno, zda kilometr ujdete nebo uběhnete - v obou případech spálíte stejné množství kalorií. Rozdíl je jen v tom, za jak dlouhou dobu se tak stane.

Hlavní odlišnost mezi během a chůzí je v dopadání nohou na terén. Při chůzi je vždy jedna noha v kontaktu se zemí, při běhu se ocitají ve vzduchu najednou obě nohy, což má za následek, že při dopadu působí na kosti a klouby třikrát větší zatížení.

Třicet minut svižné chůze se co do spálení kalorií vyrovná asi patnáctiminutovému výstupu po schodech, půlhodinové práci na zahradě, hodinovému mytí oken či podlah, čtvrthodinovému odhrnování sněhu.

Pro lepší kondici anebo po zhubnutí byste měli absolvovat svižné půlhodinové procházky aspoň pětkrát až šestkrát za týden. Střídejte příjemně svižnou chůzi s krátkými intervaly velmi rychlé chůze, kterou po pěti minutách zase vystřídá chůze mírnějším tempem.. Ideálních je šedesát až devadesát minut.

  • Ze začátku se věnujte zahřátí svalů.
  • Nepřekračujte hranice svých možností.
  • Na procházku nechoďte nikdy s plným žaludkem.

Finská chůze

Nordic walking je chůze, ale na rozdíl od obyčejného procházení vám při ní dělají společnost hole se speciálním vázáním. Nordic walking k nám dorazil z Finska, kde se  pomalu stává národním sportem. Komu za tento vynález poděkovat? Finskému běžkaři, který hledal letní alternativu běhu na lyžích. Právě odtud je převzatý základní pohyb nordic walkingu.

Vpřed jde vždy levá noha a pravá ruka a vzápětí pravá noha a levá ruka. Ačkoli to vypadá jednoduše, pro začátečníka není jednoduché najít optimální délku kroků a naučit se správně pohybovat rukama. Proto je lepší se nejdříve poradit s trenérem. Bude-li totiž vaše technika špatná, hrozí vám například, že se budete hrbit a místo požitku z chůze vás budou bolet záda.

Tato chůze je ideální pro všechny věkové kategorie, dynamické typy i boubelky. Vytvaruje vám 90% svalů, protože přesně tolik jich musíte zapojit do akce.

Díky tomu, že do akce zapojíte hole, bude však chůze dynamičtější, jistější a spálíte více kalorií. Pořádně se zadýcháte, ale nebudete přetěžovat klouby,  protože na rozdíl od běhu chybí fáze pohybu ve vzduchu. Z tohoto důvodu si nordic walking oblíbili také lékaři, kteří jej doporučují nejen jako šetrnou formu redukce váhy, ale i jako rehabilitační cvičení po úrazu.

Speciální hůlky

Speciální odlehčené hole jsou pevné a současně pružné. Hroty chrání gumová patka pro případnou chůzi po asfaltu, kterou na přírodních cestách sejmete. Důležitá jsou poutka pro uchycení na zápěstí. Ta musí udržet hůl v kontaktu s rukou, protože základním principem této techniky je střídavé uchopení  a uvolnění hole. Při chůzi s použitím holí se mění svalové napětí, svaly se prokrvují, uvolňují a hlava pak nebolí. I pro astmatiky je tento sport velice vhodný. Posilují se při něm svaly horní poloviny těla a dýchání je snadnější.

Jako při každém sportu je třeba začít zahřívací fází, při které se prokrví celé tělo. Pak budete půl hodiny až hodinu zkoušet chůzi a sportování uzavírají strečinková cvičení. Rychlejším bratříčkem nordic walkingu je nordic blading, tedy jízda na in-line bruslích doplněná hůlkami.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.